30.6 C
Vecsés
2024 július 22, hétfő

KÖRNYEZETÜNK

Tájékoztatás veszélyes hulladékok díjmentes leadásáról

Időpont: 2024. április 13. szombat, 8–14 óra között Helyszín: Vecsési Városgondnok Nonprofit Kft. Vecsés, Széchenyi út 141. szám

Szemétszedéssel köszöntötték a tavaszt

Március 9-én tartotta meg idei első szemétszedő akcióját a Kispatak Természetvédő Egyesület és Hulladékkommandó. A farsangi szemétszedés idén elmaradt, ezt szerették volna bepótolni az egyesület...

Farsangi szemétszedésre készülnek a környezetvédők

A Hulladékkommandó az illegális hulladék­lerakatok felderítésére és felszámolására jött létre, a környezetvédők kilenc évvel ezelőtt a Kispatak Természetvédő Egyesület szárnyai alatt kezdték el a munkát.

A betétdíjas rendszer a szelektív hulladékgyűjtést is érinti

Január 1-jétől a boltok betétdíjat számítanak fel a műanyag, a fém és az üveg alapanyagú italos palackokért. Ezt a pénzt pedig csak akkor kapjuk vissza, ha a palackokat a visszaváltó automatákban adjuk le. Az új rendszert a Mohu – a Mol hulladékgazdálkodási leányvállalata – üzemelteti, a bevezetése a szelektív hulladékgyűjtésre is hatással lesz.

A Városgondnok felkészült a télre

Az önkormányzat cége végzi a városban az utak síkosság-mentesítését.

„Minden elültetett fa a város jobb levegőjét, kedvezőbb klímáját szolgálja”

Vecsés fásítási programját 15 évvel ezelőtt indította el az önkormányzat, évente átlagosan kétszáz facsemetét ültettek el, azaz összesen 3000 darabot a teljes időszak alatt.

Felhívás ebösszeírásra

Vecsés Város Önkormányzata az állatvédelmi törvény előírása alapján a városban tartott kutyák eb­összeírását végzi november 30-áig. Az ebösszeírás kötelezően ellátandó feladat, a város vezetésének nem célja ebadó bevezetése a településen!

Helyi védettség alá vont természeti területe lett Vecsésnek

Gazdag élővilággal rendelkező területet nyilvánított védetté a képviselő-testület.

Új tanösvény kialakítását tervezi az önkormányzat

Vecsés természeti és történelmi értékeit bemutató útvonallal bővülhet a már meglévő Kispatak Tanösvény.      

A gólyák számára is otthonos lett Vecsés

Egyre több egyed választja nyári otthonául a város szélén lévő gólyafészkeket.

Takarékos vízhasználat az önkormányzati intézményekben

Vecsés önkormányzata is csatlakozott az Ökoenergia Programhoz.

Fásításprogram a zöldebb, élhetőbb jövő reményében 

Évről évre mintegy kétszáz új facsemetével gazdagodik Vecsés a városi fásítási programnak köszönhetően. Ez a folyamat idén sem szakad meg, az önkormányzat 2023-ban is több millió forintot fordít a város zöldítésére. 

Fókuszban a rendezett parkok és a köztisztaság

Jártunkban-keltünkben észrevehetjük, hogy egyre szebbek, gondozottabbak a város közterületei és zöldfelületei. Rendezettek és virágosak a parkok, mintha kevesebb lenne a szemét az utcákon – bár sajnos mindig lesznek, akik gondoskodnak az utánpótlásról –, a szebb városi környezet pedig elsősorban a kertészeti és köztisztasági csoport munkatársainak köszönhető.

Fenntarthatósági hét a Grassalkovich Iskolában

A Grassalkovich Antal Német Nemzetiségi és Kétnyelvű Általános Iskolában évek óta megünnepeljük a Föld napját, és a fenntarthatóság nevében egész héten feladatokkal, filmekkel, előadásokkal próbáljuk felhívni a figyelmet az egyre égetőbb problémákra.

Biológiai szúnyoggyérítés volt a városban

Egyénileg is sokat segíthetünk a vérszívók elleni védekezésben. 

A Szelektív hulladékgyűjtés menetrendje

Júniusi szelektív hulladékgyűjtés menetrendje: 

Fenntarthatósági témahét a Petőfiben

Nálunk, a Petőfiben valójában minden héten, sőt mindennap nagyon figyelünk környezetünk védelmére és a fenntarthatóságra, de április utolsó hetében különösen kitettünk magunkért. A Fenntarthatósági témahét keretében mind a tanórákon, mind tanórán kívül változatos módokon foglalkoztunk a környezetvédelem, környezettudatosság, fenntarthatóság témaköreivel.

Összefogtak a város tisztaságáért

Vecsési nagytakarítás címmel május 6-ára hirdetett szemétszedő akciót az önkormányzat.

„Vizes nap” az Andrássyban

A víz világnapja alkalmából iskolánk először csatlakozott az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet szervezésében megrendezett Happy Day – vízivás népszerűsítésére létrehozott felhívásra.

Vecsési Nagytakarítás

2023. május 6. 9-12 óra - Találkozó: Vecsés, lakótelepi játszótér

Folytatódik a város fásítási programja

Vecsés önkormányzata kiemelt figyelmet fordít a környezetvédelemre, aminek az egyik legfontosabb eleme a város faültetési programja.

Már az Eötvös utcában is leadható a csomagolási üveghulladék

A tavaly novemberi közmeghallgatáson felmerült lakossági igénynek tett eleget az önkormányzat, amikor március elején megnyitotta a felsőtelepi Eötvös utca 15. szám alatt kialakított csomagolási üveghulladék-gyűjtő szigetet.

Felhívás konténerekkel kapcsolatban

Vecsés városa folyamatosan fejlődik, épül, szépül. Számos utca új burkolatot kapott, rengeteg járda, közterület megújult, díszburkolatot kapott. Ezek megóvása, védelme mindannyiunk érdeke, közös ügyünk. Kérünk ezért mindenkit, hogy amennyiben konténert rendelnek, legyenek tekintettel a következőkre.

A Szelektív hulladékgyűjtés menetrendje

Márciusi szelektív hulladékgyűjtés menetrendje: páratlan héten hétfőn (sárga): március 13. és 27. Páratlan héten szerdán (zöld): március 1., 15. és 29. Páros héten hétfőn (szürke): március 6. és 20. Páros héten szerdán (kék): február 8. és 22.

Igazi csapatmunka volt a vecsési természetvédők idei első akciója

Farsangi szemétszedő akciót tartott február 11-én a Kispatak Természetvédő Egyesület és Hulladékkommandó. Az önkéntesek ezúttal a lakótelep mögötti kiserdőt tisztították meg az illegális szemétlerakattól.

A szelektív hulladékgyűjtés menetrendje

Már elérhető a Vecsési Városgondnok Kft. honalapján a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés egész éves menetrendje. A letölthető tájékoztató a hulladékbegyűjtés időpontjai mellett számos egyéb fontos információt is tartalmaz.

Elszállítja a karácsonyfákat a Városgondnok

Az ünnepeket követően két időpontot jelölt ki a karácsonyfák elszállítására a Vecsési Városgondnok Nonprofit Kft. Január 10-én, kedden a vasúttól északra fekvő területen, két nappal később, január 12-én pedig a vasút déli részéről szállítják el a fenyőfákat a cég munkatársai.

Téli madáretetés kisokos – 2. rész

Milyen gyümölcsökkel, bogyókkal csalogathatjuk a kertünkbe, ablakpárkányunkra a madarakat? Mivel ne etessük őket semmiképpen? És vajon mi az az elegáns ragadozómadár, ami nem etetőnk tartalmát, hanem annak vendégeit fogyasztja?

Mezőgazdasági összeírást hajt végre Vecsésen a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal „Egyéni gazdaságok decemberi össze­írása 2022” elnevezésű adatfelvétel célja, hogy nyomon kövesse a mezőgazdaság szerkezetében bekövetkezett változásokat, illetve pontos és hiteles adatokkal szolgáljon a hazai gazdaságirányítás, az EU, valamint a gazdálkodók számára, amihez az adatszolgáltatók rész­vételükkel és a pontos adatszolgáltatással nagyban hozzájárulnak.

Bezár a Kisposta

A Magyar Posta a rezsiárak emelkedése miatt november 12-étől 210 településen, 366 postahelyen ideiglenesen szünetelteti szolgáltatásait. Az intézkedés Vecsést is érinti, az Arany János utcai 2-es postán is felfüggesztik a szolgáltatást.

Szemetet szednek és fákat ültetnek a vecsési környezetvédők

Negyedszer csatlakozott a 72 óra kompromisszum nélkül önkéntes akcióhoz a Vecsési Kispatak Természetvédő Egyesület. A korábbi éveket lényegesen túlszárnyalva ezúttal mintegy 1600 iskolás közreműködésével gyűjtik majd a szemetet a város közterületein.

Díjmentesen leadhatók a veszélyes hulladékok

A Vecsési Városgondnok Nonprofit Kft. lehetőséget biztosít ügyfeleinek a házhoz menő lomtalanítás keretében be nem gyűjtött, veszélyes hulladékok díjmentes leadására október 15-én, szombaton 8 óra és 14 óra között. Helyszíne: Vecsési Városgondnok Nonprofit Kft. (Széchenyi út 141.).

Kiszáradt a patak a nyáron

Mit tehetünk, hogy jobban megmaradjon az esővíz a területen?

Fogadj örökbe csupa szív mentett cicát!

A Cica-Vár-Lak Alapítvány elhivatott állatmentői eddig több mint ötszáz macs­kának találtak új gazdit.

Lezárult a lakossági faültetési akció

A Vecsési Polgármesteri Hivatal kedvezményes faültetési akciója erre az évre lezárult, mivel a lakosság által igényelhető, limitált darabszámú díszfákra kellő létszámú jelentkező gyűlt össze – tájékoztatott a polgármesteri hivatal közbiztonsági és környezetvédelmi osztálya.

Munkatársat keres a Városgondnok

A Vecsési Városgondnok Nonprofit Kft. munkatársat keres kertészeti segédmunkára.

Nyakunkon a parlagfűszezon

Invazív és kártékony növény, amely pollenjei milliók életét keserítik meg a szezonban. A tavasz beköszöntével a pollenszezon is kezdetét veszi, de az enyhe időjárásnak köszönhetően...

Itt a nyár, elkezdődött a szúnyogszezon

Nem olyan időket élünk mint régen, amikor még elsősorban a szúnyogcsípés kellemetlensége miatt irtottuk a vérszívókat. Megjelentek az inváziós fajok, melyek az emberre is veszélyes betegségeket terjeszthetnek, ezért a szúnyogok elleni védekezésben a lakossági közreműködés is kiemelten fontos lett.

Idén is lesz lakossági faültetési akció

Vecsés Város Önkormányzata 2022. évben is meghirdeti őszi faültetési akcióját, városunk közterületeinek szépítése céljából. Azon lakosok számára, akik vállalják, hogy a városképet rontó, kiöregedett, kiszáradt fákat saját ingatlanjuk előtt a közterületen kivágják, vagy a fával nem rendelkező közterületet szeretnék faültetéssel szebbé tenni, és a faültetéssel járó munkálatokat el­végzik, az Önkormányzat környezetbe illő díszfa csemetét biztosít.

VI. Andrássy-túra– Halom falu nyomában

Április 29-én, pénteken hatodszor vágott bele iskolánk az Andrássy-túrába. Ennek a kódfejtő, helytörténeti sétának az ötlete még 2015-ben merült fel bennem. Úgy voltam vele, hogy ne csak sétáljunk, de játsszunk is közben! Az ötletet a Da Vinci-kód című film adta, ahol a főhős folyamatosan, rejtvényeket megoldva göngyölíti fel a rejtélyt.

Fenntarthatósági témahét

A Vecsési Andrássy Gyula Általános Iskolában április 25-től április 29-ig zajlott le a fenntarthatósági témahét. Ebben a tanévben az egyik kiemelt téma a víz volt, de természetesen más témával is foglalkozhattak a gyerekek és a pedagógusok, például az egészségvédelemmel, felelős fogyasztással és az állandó témával, a hulladékkal is.

Megtisztították a patakpartot

Föld napja alkalmából szervezett szemétszedő akciót április 30-án a Kispatak Természetvédő Egyesület.

Közös hobbinak indult – májusban fotókiállításra készülünk

A madarakat különösen kedvelő, lelkes, amatőr fotósokként alapítottuk 2 éve a Vecsési Madárles csoportot. Sokan csatlakoztak hozzánk, és nagy örömünkre egyre többen vagyunk, akik...

Önkénteseket várnak a szemétszedő akciókra

Április végén és májusban is tehetünk a tisztább környezetért.

Erre figyeljen, ha kutyáját vadászterületen sétáltatja

Rendkívüli módon elszaporodott a róka és az aranysakál populáció a Dóra Vadásztársaság területén, ezért a vonatkozó jogszabály által jóváhagyott csapdákat helyeztek ki, Vecsést érintően a Rokkant-dűlő környékén – figyelmeztetett a vadásztársaság.

Kertünk madarai télen II.

Magyarország legapróbb madarai is megfigyelhetők télen a vecsési kertekben.

Kertünk madarai télen I.

Már gyerekkoromban is azért vártam legjobban a telet, mert olyankor a madarak jöttek hozzánk.

Sekély vizek madarai

Se tengerünk, se tavunk – hogyan kerülnek mégis partimadarak Vecsés külterületeire?

655 köbméter illegálisan lerakott szemetet szállíttatott el a repülőtér

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér és Vecsés találkozásá­nál több olyan helyszín is találha­tó, amely sportolás, egy kellemes kutyasétálta­tás vagy a repülőgépeket fényképező spotter tevékenység szempontjából ideális. Az utóbbi időben azonban gyakran előfordult, hogy ismeretle­nek illegális szemétlerakásra használták ezeket a közösségi területeket.

Több vagy ha adsz – szemétszedés Vecsésen kompromisszumok nélkül

A nyári szünet után újra akcióba léptek a vecsési környezetvédők. Szeptember első hétvégéjén 49-en szedték a szemetet Vecsés legforgalmasabb belterületi útszakaszai mentén.

Szalakóta-gyűrűzés Vecsésen

„Ragyogókék szalakóta, de csodállak téged! Repülésed csak az égbolt tetején ér véget!” – szól Gryllus Vilmos dala. A szalakóta az egyik legpompásabb madarunk. Testét feltűnő türkiz- és kobaltkék tollak ékesítik, háta és válla vörösbarna. Színei mellett nagysága és erőteljes testalkata is igen impozáns madárrá teszi.

Elkerülhető lett volna a természetkárosítás

Sokan jelezték felénk, a Vecsési Madárles alapítói felé felháborodásu­kat és döbbenetüket amiatt, hogy a vízügy június közepén a Gyáli-csatorna vecsési szakaszán levágta a teljes növényzetet. Az addig madárdaltól hangos patakparton egyik napról a másikra csend lett.

Itt a nyár, újra küzdhetünk a szúnyogokkal

Eddig két alkalommal, június 16-án és július 7-én végeztek szúnyoggyérítést Vecsés teljes területén. Bár a légi kémiai módszert korábban betiltották, a koronavírus-járvány miatt végül meghatározott ideig újra engedélyezték, ezért idén is lehetőség nyílt arra, hogy a földi gyérítéssel szemben hatékonyabb módszerrel, repülőgépről irtsák a vérszívókat.

Kiemelkedő természeti értékeink

A Vecsési Madárles alapítóiként már egy éve járjuk a határt, eddig 133 madárfajt figyeltünk meg. A patakpart és a hozzá kapcsolódó nádasok rendkívül gazdag madárvilága arra ösztönzött bennünket, hogy utánajárjunk, milyen különleges rovarok, növények élhetnek ezen a területen.

Eredményes fél évet zártak a vecsési környezetvédők

A Kispatak Természetvédő Egyesület és Hulladék­kom­mandó életét is megnehezítette a koronavírus-járvány, de az előírásokat betartva volt lehetőség egyéni vagy kisebb létszámú szemétszedő akciók szervezésére, melyekhez az elmúlt hónapokban sok vecsési lakos csatlakozott.

Változott a Városgondnok ügyfélfogadási ideje

Ezúton tájékoztatjuk a tisztelt lakosságot, hogy ügyfélszolgálatunk nyitvatartási ideje megváltozott, már csütörtökönként is elérhetőek vagyunk! Nyitvatartás: hétfő: 8 órától 16 óráig, kedd: 8 órától 16...

Ültessünk fát! – idén is lesz lakossági faültetési akció

Vecsés Város Önkormányzata 2021. évben is meghirdeti őszi faültetési akcióját városunk közterületeinek szépítése céljából.

Séta a Vecsési Madárlessel

Május van – a patak, azaz a Gyáli-csatorna és környéke tele van élettel: madárdallal, csipogó fiókákkal, színes virágokkal.

Tegyük együtt vonzóbbá Vecsés közterületeit!

A külterületen fellelt illegális szemétlerakatok felszámolását követően a belterületek gondozottságára, tisztántartására fordítana nagyobb hangsúlyt az önkormányzat. A részletekről a város alpolgármestere, Frühwirthné Halász Melinda tájékoztatta lapunkat.

Személyes ügyfélpontot nyitott Vecsésen az NHKV

Tájékoztatjuk Tisztelt Ügyfeleinket, hogy május 3-án a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV Zrt.) személyes ügyfélpontot nyitott a Vecsés, Telepi út 47-49. szám alatti postahivatalban.

Kamerákkal az illegális szemetelés ellen

Új kamerák figyelik az illegális hulladékkal leginkább szennyezett külterületi helyszíneket. 

Városunk harkályai

Sokan azt hiszik, hogy harkály és fakopáncs alatt mindig egy fekete-fehér, kopácsoló madarat, a nagy fakopáncsot értjük, holott számos harkályfaj él a közvetlen közelünkben is.

Önkéntesek szedték a szemetet Vecsés és Gyál között

Április 10-én ismét hulladékgyűjtő akciót szervezett a Kispatak Természetvédő Egyesület és Hulladékkommandó az önkormányzattal együttműködve.

Kezdődik a kerti zöldhulladék elszállítása

Április 27-én, kedden megkezdi a zöldhulladékok elszállítását a Vecsési Városgondnok Nonprofit Kft.

Modern kamerákkal az illegális hulladéklerakás ellen

Több mint hatmillió forint támo­gatást nyert az önkor­mányzat térfigyelő kamerák telepítésére. Az illegális hulladékkal rends­zeresen szennyezett külterületi helyszíneket figyelik majd a modern eszközök.

Tavaszi madárvárta

Vonuló madaraink egyre nagyobb számban térnek vissza. A városban megjelentek a rozsdafarkúak, a határban a nagy bíbic csapatok. Mire a cikk megjelenik, reméljük szeretett vecsési gólyáink is visszaérkeznek fészkükre. Tegyünk azért, hogy megmaradjon Vecsés színes élővilága!

Lassan javul a szeméthelyzet

Bár úgy tűnik, hogy az utánpótlás elapad­hatat­lan, az öt-hat évvel ezelőtti állapotokhoz mérten kevesebb az illegálisan lerakott hulladék a város külterületein, ami elsősorban a helyi természetvé­dő alakulat munkájának eredménye. A Hulladék­kom­mandó most pályázaton nyert támogatást a következő szemétszedő akció lebonyolítására.

Tavaszi gallybegyűjtés

A Városgondnok tájékoztatja az olvasókat, hogy a gyűjtés két részletben valósul meg. A gallyak közterületekre való kihelyezését a szállítást megelőző 2 napon belül lehet megkezdeni.

Írott és íratlan szabályok az erdőn-mezőn járással kapcsolatban

Az elmúlt tíz-tizenöt évben egyre több honfitársunk költözött ki a nagyvárosokból vidékre, Budapest környékén ez fokozottan igaz. Ezzel párhuzamosan mind többen kapcsolódnak ki a lakhelyük övezte erdőn-mezőn, akár önállóan, akár kutyájukkal. Ez természetesen üdvözlendő, amennyiben a természetjáró betartja az ehhez kapcsolódó szabályokat.

Fákat ültettek és gólyafészket állítottak Vecsésen

Befejeződtek a tavaszi faápolási munkák, emellett több tucat japán­akác facsemetét ültettek el a szakemberek márciusban a Fő út mentén. Erről, illetve költöző madarainknak, egész pontosan gólyáknak és fecs­kéknek kedvező környezetvédő akcióról is tájékoztatta lapunkat Vár­szegi Csaba, az önkormányzat környezetvédelmi bizottságának elnöke.

Ezt nem árt tudni, ha konténert szeretne rendelni közterületre

A polgármesteri hivatal tájékoztatása szerint az útburkolat védelme miatt kizárólag talpfára helyezhetik le a konténereket.

Pataktakarítás – a Vecsési Madárles és a Hulladék-kommandó közös villámakciója

A madarakat lesve gyakran megfordulunk a pataknál, így nem lehet nem észrevenni a sok felgyülemlő szemetet.

Facsemeték érkeznek városunkba idén tavasszal

Vecsés Város Önkormányzata több éve tervezetten végeztet szakképzett faápolókkal munkálatokat a Fő út mentén található fasorok állapotjavítása érdekében.

A Kispatak Tanösvény téli madárvilága II.

Az őszi madárvonulás újabb és újabb meglepetéssel szolgált a patakparti sétáinkon. Már szeptember közepén elkezdődött!

A Vecsési Városgondnok Nonprofit Kft. hírei

Tájékoztatás a hulladékgyűjtő edények azonosításáról Tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy 2021. február 8-ától Vecsés Város területén időszakos ellenőrzést végzünk a háztartási vegyes hulladék gyűjtésére szolgáló...

Teherautónyi szemetet gyűjtöttek össze az önkéntesek

Február első hétvégéjén huszonkét önkéntes – akikhez csat­lakozott Szlahó Csaba polgármester, Frühwirthné Halász Melinda alpolgármester és Várszegi Csaba, az önkormányzat környezetvédelmi bizottságának elnöke – tisztította meg a szeméttől a Vecsés-Kertekalja vasúti megállóhely környékét. A nap végére több mint egy teherautónyi szemét gyűlt össze.

A Kispatak Tanösvény téli madárvilága I.

Sok a költöző madarunk, de így is több mint 30 fajjal találkozhatunk télen a tan­ösvény mentén. Mire szá­míthat, aki végigsétál rajta?

Folyamatos harc a szemetelés ellen

Hiába van egyre több kuka az utcákon és – amikor nem tombol a járvány – szemétszedő akciók városszerte, a bel- és külterületeken egyaránt rendszeresen újratermelődik a hulladék.

A város természeti kincseire hívja fel a figyelmet a Vecsési Madárles-csoport

Idén tavasszal pár amatőr, de annál lelkesebb vecsési madárbarát egymásra talált, és megalapította a Vecsési Madárles nevű csoportot, mely a közösségi ol­dalon immár több mint 250 tagot számlál. A madarak megfigyelése mellett Vecsés egyéb természeti értékei­nek bemutatása és megőrzése is célja a csoportnak.

Újabb lépés környezetünk védelmében

Decemberben már szelektíven is gyűjthető a használt sütőolaj.

Súlyos bírságot kaphatnak, akik illegális anyagokkal fűtenek

Beköszöntött a fűtési szezon, újra üzemelnek a szilárdtüzelésű kazánok, kandallók, a kéményekből kavarogva száll a füst az ég felé. Sajnos többször előfordul, hogy némelyikből rendkívül sűrű és büdös, ami egészségügyi és környezetvédelmi szempontból sem jelent jót.

Felújították a tanösvény információs tábláit

A Gyáli-patak mentén húzódó több mint egy kilométer hosszú vecsési tanösvény hat állomáson mutatja be a helyszín élővilágát.

Januártól tilos lesz az zöldhulladék égetése

Eddig az önkormányzatok szabályozhatták az avar- és kerti hulladék égetését, de a parlament által nyáron elfogadott törvénymódosítás miatt ez január 1-jétől megváltozik és országszerte tilos lesz a zöldhulladék égetése.

Zöldebb lett a város

Befejeződtek a főút menti fa­ápolási munkálatok és lezárult az önkormányzat faültetési akciója. A részletekről Vársze­gi Csaba, az önkormányzat környezetvédelmi bizottságá­nak elnöke tájékoztatott

Lendületben a vecsési környezetvédők

Idén is csatlakozott a Több vagy ha adsz jótékonysági akcióhoz a Kispatak Természetvédő Egyesület és Hulladékkommandó. Az országos önkéntes akciót a Magyar Katolikus Egyház, a Magyarországi Református Egyház és a Magyarországi Evangélikus Egyház szervezte.

Faápolási munkálatok kezdődnek a Fő út mentén

Évek óta nagy hangsúlyt fektetünk képviselőtársaimmal a vá­ros területén lévő parkok, zöldfelületek, játszóterek kezelésére, ápolására. Ennek keretén belül újult meg az Erzsébet tér park­ja, a patak melletti tölgyfasor, az Erkel Ferenc utcai védett vad­gesztenyefasor, a Piac téri platánok és a Szent István téri fák.

Megtisztították a határt az illegális szeméttől

Összesen 12 köbméter hulladékot gyűjtöttek össze a Kispatak Természetvédő Egyesület és Hulladékkommandó önkéntesei a vecsési határban. Az akcióban részt vettek a PricewaterhouseCoopers Magyarország (PwC) munkatársai, akik a Kispatak tanösvény információs tábláit is lefestették.

Beporzó rovarokból kevés, égi áldásból sok van

Beporzó rovarokból kevés, égi áldásból sok van

Égi csodák nyári éjszakákon

„Itt az idő, most bámulj és csodálkozz!/Semmise dőlt el és nem végleges./Ésszel-szívvel törj messzebb a csodákhoz,/Égen-földön ős titkot fejtegess!”

Alkalmazkodás a változó klímához – Banán, füge, gesztenye

Virulnak növényeink, néma társaink

Idén is támadnak a szúnyogok – a szúnyoggyérítésről bővebben

Ahogy országszerte, úgy városunkban is igen kellemetlen és zava­ró tényező a szúnyogok jelenléte.

A házhoz menő lomtalanítás újra igényelhető!

Ezúton tájékoztatjuk tisztelt ügyfeleinket, hogy a Városgondnok a házhoz menő lomtalanítási szolgáltatását újraindítja.

Változás a fúrt- és ásott kutak bejelentésében

Újabb haladékot kaptak a tulajdonosok az engedély nélküli kutak legalizálására.

Kerti zöldhulladék-gyűjtésről

Tájékoztatjuk a tisztelt lakosságot, hogy Vecsés város területén a kerti zöldhulladék elszállítására kizárólag az átlátszó Vecsési Városgondnok Nonprofit Kft. felirattal ellátott, biológiailag lebomló műanyag zsák vehető igénybe.

Kiránduljunk a közelben

Megérkezett a jó idő – és bár a korlátozások nagyrésze még mindig érvényben van –, számos lehetőségünk van az aktív pihenésre. Gyalogosan, biciklivel vagy akár futás közben is megtalálhatjuk a megfelelő kikapcsolódási formát. Ér­de­mes először közvetlen környezetünkben, lakóhelyünkön szétnézi, hiszen rengeteg természeti csodára bukkanhatunk.

Hamarosan újraindul a házhoz menő lomtalanítás

Június 2-ától ismét lehet igényelni a házhoz menő lomtalanítást a Vecsési Városgondnok Nonprofit Kft. ügyfélszolgálati irodájában (Károly u. 2.). Azok, akik már előzetesen leadták igénylésüket, telefonon kapnak tájékoztatást a szállítás időpontjáról.

Egy elmaradt találkozó helyett – Föld napja

A Föld napja minden évben visszatérő rendezvény a Bálint Ágnes Kulturális Központban, ugyanis nagyon fontos, hogy az általános iskolások figyelmét ráirányítsuk a környezetükben történő globális változásokra, annak érdekében, hogy mindannyian több energiát fordítsunk a környezetvédelemre.

Vecsési szeméthelyzet a korlátozások idején

A koronavírus-járvány terjedése és a járvány miatt életbe lépett kijárási korlátozás mindenki életére kihat. A munká­ban, a mindennapokban, a családban tapasztalt változások városunkban is jelen vannak. Sokan választják az otthoni munka lehetőségét, valamint további nagy változás, hogy a diákok digitális oktatás formájában tanulhatnak.

Föld napjára megtisztították a szeméttől a határt

Április 22-én volt 50 éve, hogy a világon először megtartották a Föld napját, a magyarországi mozgalom pedig 30. évfordulóját ünnepelte. A jeles esemény apropóján a vecsési Bádiprodukt Kft. azt a célt tűzte ki, hogy megtisztítja a Vecsés és Gyál között található Határ utat és Aratás utat az illegális szemétkupacoktól.

Megmetszették az Epres évszázados fáit

Nyilvántartás készül a vecsési közterületeken található faállományról, az úgynevezett fakataszter alapján folya­ma­tosan biztosítani lehet a fák szakszerű ápolását – tudtuk meg Várszegi Csabától, a környezetvédelmi bizottság elnökétől.

Legfrissebb cikkek

A Jézus Szíve plébániatemplom búcsúja

„Jézus Szentséges Szíve Bízom Benned” – olvashattuk a feldíszített templom lobogóin 2024. június 9-én a Jézus Szíve templom búcsúi szentmiséjén, melyet ünnepi körmenet követett.