A Központi Statisztikai Hivatal „Egyéni gazdaságok decemberi össze­írása 2022” elnevezésű adatfelvétel célja, hogy nyomon kövesse a mezőgazdaság szerkezetében bekövetkezett változásokat, illetve pontos és hiteles adatokkal szolgáljon a hazai gazdaságirányítás, az EU, valamint a gazdálkodók számára, amihez az adatszolgáltatók rész­vételükkel és a pontos adatszolgáltatással nagyban hozzájárulnak.

A felvétel nem teljes körű, a minta kiválasztása matematikai-statisztikai módszerrel történt, a válaszadás azonban az adatfelvételre kijelöltek számára kötelező. Az adatszolgáltatói terhek mérséklése érdekében a 2020. évi Agrárcenzust követően a hivatal nagymértékben csökkentette az adatszolgáltatók számát és a kérdőív terjedelmét is, amit az adminisztratív adatforrások (pl. Magyar Államkincstár, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara) információinak átvétele, illetve a kérdőíven előnyomtatva szereplő adminisztratív azonosítók ellenőrzése tesz lehetővé.

Valamennyi adatszolgáltatónak biztosítják az online önkitöltési lehetőséget november 14. és 25. között, amely időszak alatt a számukra legalkalmasabb időpontban teljesíthetik adatszolgáltatási kötelezettségüket. Erről e-mailben vagy postai úton kaptak névre szóló tájékoztatást.

A kérdőívet november 25-éig kitöltők között egy 50 000 forint értékű ajándékutalványt sorsolnak ki. Az önkitöltés lehetőségével nem élőket összeírók keresik fel személyesen 2022. november 26. és december 15. között.

Az összeírási munkát a KSH megbízásából a Statek Statisztikai Elemző Központ Kft. (Statek Kft.) alkalmazásában álló összeírók végzik, akik fényképes igazolványukat az adatfelvétel megkezdése előtt kötelesek felmutatni. A felvétel elektronikusan, a KSH által biztosított tableteken történik. Az összeírók nem a teljes települést, kizárólag csak a konkrét, címlistán szereplő címeket keresik fel.

A korábbi gyakorlatnak megfelelően ennél az összeírásnál is szorgalmazzák az internetes kitöltés alkalmazását, ami az adatszolgáltatás gyors és kényelmes módja, továbbá a személyes kikérdezés mellett lehetővé tették a telefonos kikérdezést is az összeírók számára.

A felvétel során nyert információkat kizárólag statisztikai célokra használják fel, azokat más szervek, személyek részére nem adják ki, az eredmények közlése pedig összesítve, a hivatalos statisztikáról szóló 2016. évi CLV. törvénynek, valamint az Európai Unió 2016/679. sz. Általános adatvédelmi rendeletének (GDPR) megfelelően történik.

A felvétel részleteiről a www.ksh.hu/mezogazdasagi_osszeirasok oldal nyújt további tájékoztatást.

VT info