Vecsési nagytakarítás címmel május 6-ára hirdetett szemétszedő akciót az önkormányzat.

A megmozduláson 63 önkéntes mintegy 30 köbméter szemetet gyűjtött össze alig három óra leforgása alatt. Az akcióról és az illegális szemétlerakatok felszámolására tett önkormányzati erőfeszítésekről Frühwirthné Halász Melinda alpolgármester számolt be lapunknak.
Az elmúlt években kiemelten kezelte a város bel- és külterületeinek tisztántartását az önkormányzat. Sok energiát és több millió forintot fordítottak szemétszedő akciókra, több tucat kukát helyeztek ki a közterületekre, a külterületen történő szemetelés megelőzése érdekében kamerákat telepítettek és sorompókkal zárták le a szántóföldekre vezető utak bejáratait, továbbá kialakítottak egy olyan csapatot is, amely a közterületek, parkok gondozását végzi. Frühwirthné Halász Melinda alpolgármester elmondta, hogy az évek óta tartó szisztematikus munkának köszönhetően napjainkra sikerült visszaszorítani az illegális szemetelést a külterületeken, és a közterületek is rendezettebbek, tisztábbak, mint néhány évvel ezelőtt.
– A környezetünk tisztántartása érdekében végzett munkánk több lábon áll. A közterületfelügyelet nagyon elkötelezetten végzi a munkáját, minden illegális hulladéklerakatot átvizsgálnak, ennek köszönhetően sokszor felderítik az elkövetőket. Ha ez mégsem sikerül, akkor az önkormányzati területekről igyekszünk minél hamarabb eltakarítani a hulladékot, ha magánterületen van, akkor pedig sajnos a tulajdonost kell emiatt felszólítani. A felderítéseken kívül nagyon jól bevált a sorompós rendszer. Ez meggátolja a nagyobb mennyiségű hulladék lerakását, hiszen azokat általában teherautóval viszik ki a területre. Néhány évvel ezelőtt egy sikeres pályázat eredményeként kamerákat is tudtunk telepíteni a külterületi utak bejárataihoz, így illegális hulladéklerakás esetén ellenőrizni tudjuk, hogy milyen gépkocsik közlekedtek az érintett területen. Szeretném kiemelni még a Kispatak Természetvédő Egyesület és Hulladékkommandó szerepét is, az egyesület az önkormányzat bábáskodása alatt egy Százhalombattán működő modell alapján jött létre néhány évvel ezelőtt. A tagság azóta is aktív, nem csak szemétszedéseket szerveznek, hanem gyerekeknek tartanak előadásokat, a közösségi oldalakon folyamatosan kommunikálnak, ezeknek köszönhetően mára beépült a köztudatba, hogy a városban működik egy környezetvédő szervezet. A lakosság is érzékenyebb lett a szemetelésre, egyre többen jelzik, ha illegális szemeteléssel találkoznak. Mivel egyre gyorsabban eljut hozzánk az információ, így az elkövetőket is könnyebb felkutatni – foglalta össze Frühwithné a környezet tisztántartása érdekében végzett munkát.
A felderített esetekkel kapcsolatban elmondta, az elkövetők általában a környékbeli településekről, Budapest külső kerületeiből érkeznek, de sajnos vannak köztük vecsésiek is. Hozzátette, a lakosságnak is résen kell lennie, mert a legtöbb problémát azok a csalók okozzák, akik vállalkozónak kiadva magukat kedvező áron elszállítják például az építési törmeléket, egyéb hulladékokat, amelyek végül nem a hivatalos engedéllyel rendelkező hulladéklerakóban, hanem a szántóföldeken vagy az utak mentén kötnek ki.
– Azt kérjük a lakosságtól, hogy rendeljenek konténert, esetleg beszéljenek egy éppen építkezésben levő környékbelivel, hogy megfelelő díj ellenében elhelyezhetik-e a konténerükben a hulladékukat, vagy a Városgondnok Kft.-nél érdeklődjenek, hogyan tudnak megszabadulni a hulladéktól, hogy az ne károsítsa a környezetünket – hangsúlyozta Frühwirthné Halász Melinda.
A május 6-ai szemétszedéssel kapcsolatban elmondta, örült annak, hogy ilyen nagy létszámban összegyűltek az önkéntesek. Ez persze nézőpont kérdése, hiszen egy húszezernél is több lakost számláló településen a 63 fő könnyen lehetne több is, de korábban már annak is örülni lehetett, ha egy nagyobb akció alkalmával negyvenen összejöttek. Önkormányzati képviselők is gyűjtötték becsülettel a hulladékot, a Fidesz frakció teljes létszámmal részt vett a megmozduláson.
A jövőt illetően bizakodásra adhat okot, hogy fiatalok is szép számmal részt vesznek az akciókban. Ők, miközben a szüleiket látják önkéntes munkában tevékenykedni, élményeket is szereznek egy-egy ilyen akció során, és fontossá válik számukra is a környezetük védelme és tisztasága.
A legtöbb szemetet a lakótelep mögötti kiserdőben gyűjtötték össze az önkéntesek – tudtuk meg –, a tetemes mennyiségű hulladékot hajléktalanok halmozták fel néhány hónappal ezelőtt. A reptéri leszállópálya körüli területeken is volt mit összeszedni, de korántsem akkora mennyiségben, mint pár évvel ezelőtt.
A szemétszedésben megfáradt résztvevőket az akció végén a Dózsa György úti sporttelep büféjében finom gulyáslevessel látták vendégül.

Vecsés is csatlakozott a TeSzedd! hulladékszedési akcióhoz

A korábbi évekhez hasonlóan idén is csatlakoztak vecsési intézmények az országos TeSzedd! szemétszedő akcióhoz. A megmozdulást a Kispatak Természetvédő Egyesület és Hulladékkommandó fogta össze. 
Az iskolák közül a Grassalkovich, a Halmi és a Petőfi, továbbá a Falusi óvoda, továbbá az ebm-papst Hungary és a Vecsési Polgármesteri Hivatal munkatársai vettek részt a szemétszedésen.
A gyerekek az iskolák és az óvodák környékén gyűjtötték a szemetet, pedagógusok és szülők felügyelete mellett. 
A TeSzedd! keretében a patak medrét is kitakarították, igaz, erre már egy héttel a meghirdetett időpont előtt sort kerítettek. 
Krojher Gabriella, az egyesület elnöke elmondta: „A TeSzedd! idén is sikeres volt, az akció szellemisége nagyon fontos, mert közösségépítésre is jó és tudatosságra is nevel. Sok gyerek, akik még elsős korukban kezdték a szemétszedést, ma már 7-8. osztályosok, de visszatérnek. Bízunk benne, hogy ezek a gyerekek nem fognak szemetelni a későbbiek során sem.”
VN