Újabb lépés környezetünk védelmében

Decemberben már szelektíven is gyűjthető a használt sütőolaj.

Tudta ön, hogy egyetlen liter használt sütőolaj egymillió liter ivóvizet képes beszennyezni és fogyasztásra alkalmatlanná tenni? Jelenleg a használt sütőolaj jelentős része városunk csatornahálózatába kerül, mely dugulást okozhat, táplálja az élősködőket és a patkányokat, a szennyvíztisztítókat pedig leterheli. A szelektív gyűjtési rendszer bevezetésével mentesíthetjük a csatornahálózatot és a szennyvíztisztítókat a szennyező anyagtól.

A vecsési polgárok körében a környezettudatosság egyre fontosabb szempont, és az önkormányzat is nagy hangsúlyt fektet a környezetvédelemre. Következő fontos lépés a környezetünkért, hogy december 7-étől lehetőség van a használt sütőolaj és zsiradék leadására a Vecsési Városgondnok Nonprofit Kft. telephelye előtti parkolóban. Az erre a célra kihelyezett gyűjtőedény az üveggyűjtő sziget mellet található. A gyűjtés rendszeresen tisztított és karbantartott gyűjtőben, cseppmentesen történik.
A sütőolajat vagy zsiradékot eredeti csomagolásban, zárt műanyag palackban vagy befőttesüvegben kérjük a gyűjtőbe helyezni. Tilos az edényzetbe folyadékot önteni illetve veszélyes hulladékot elhelyezni.

A szelektíven összegyűjtött olaj száz százalékban újrahasznosításra kerül, bioetanol készül belőle.

A város területén jelenleg egy gyűjtőpont kerül kialakításra bevezető jelleggel, további gyűjtőpontok kialakítását is tervezzük, melyről tájékoztatjuk a lakosságot a Vecsési Városgondnok Nonprofit Kft. honlapján és Facebook-oldalán.

Karácsonyfák begyűjtése

Ugyan az ünnepek még előttünk vannak, a karácsonyfák begyűjtésének időpontjait már most érdemes felírni a naptárba.

A vasúttól északra fekvő területen január 12-én (kedd), a vasúttól délre fekvő városrészen pedig január 14-én (csütörtök) gyűjtik be a Városgondnok munkatársai a karácsonyi fenyőfákat.

Városgondnok