Fákat ültettek és gólyafészket állítottak Vecsésen

Gyerekek és felnőttek közösen készítették a gólyafészkeket

Befejeződtek a tavaszi faápolási munkák, emellett több tucat japán­akác facsemetét ültettek el a szakemberek márciusban a Fő út mentén. Erről, illetve költöző madarainknak, egész pontosan gólyáknak és fecs­kéknek kedvező környezetvédő akcióról is tájékoztatta lapunkat Vár­szegi Csaba, az önkormányzat környezetvédelmi bizottságának elnöke.

Március közepén 41 darab japánakác facsemetét ültettek el a Fő út mentén. Részben azokat a fákat pótoltuk most, amelyeket ősszel ki kellett vágni, illetve az évek óta hiányzó példányok pótlásáról is gondoskodtunk. A fák beültetését teljes talajcsere előzte meg, az elültetett csemetéket három karóval támasztották meg, majd az utómunkák során védőcsövet is kapnak a törzsükre, hogy ne sérüljenek meg a fűkaszálások alkalmával – mondta Várszegi Csaba a faültetésről.

A facsemetékkel kapcsolatban hozzátette: aránylag gyorsan növő fajtáról van szó, öt éven belül már igazán szép és látványos lombkoronájuk lesz. Egyenként közel 100-120 kilogrammot nyomnak a facsemeték, ezért az elültetésükhöz három-négy emberre volt szükség. A facsemeték olaszországi importból származnak – tudtuk meg – amire azért volt szükség, mert még a legnagyobb hazai faiskola sem tudott biztosítani ekkora darabszámban azonos méretű példányokat.

Hosszú távon az a célunk, hogy Fő úton az Anna utcától Üllő irányába japánakácok, Budapest felé pedig hársfák alkossák a fasorokat. A város többi utcájában is szeretnénk egységes képet kialakítani, ezért az őszi lakossági faültetési akciónál is azokat a fajtákat fákat fogjuk előnyben részesíteni, amelyek az adott utcában többségben vannak – mondta Várszegi Csaba a faültetések további terveivel kapcsolatban.
Hozzátette, örülne neki, ha azok a lakók, akiknek a háza elé most új fa került, ha csak szimbolikusan is, de örökbe fogadnák a csemetéket, és a nyári hőségben legalább egy–egy vödör vízzel segítenék az életüket.

Két új gólyafészek és fecskelakótelep várja az új albérlőket

A két évvel ezelőtt megkezdett madárbarát tanösvény további fejlesztése céljából két új gólyafészket helyeztek ki határban. Egy korábban felállított fészket pedig új helyre, a patak túloldalára helyeztek át, így összesen négy gólyafészek – ebből egyet természetes módon építettek a gólyák – várja, hogy beköltözzenek a madarak.

– A fészkeket egy hosszabb tervezési folyamat után, új, 12 méter magas oszlopokra rögzített fészektartó állványokon helyezték el. A kihelyezés előtt a Duna-Ipoly Nemzeti Park szakembereitől is kértünk véleményt. A gólyafészkek biztonságos, a madarak számára ideális helyre kerültek, távol a lakott területtől, így az embereket sem zavarják. Van rét és tó, mocsaras terület, ami megfelelő életteret biztosít a gólyák számára. A fészkek elkészítésében és a tervezési munkákban is segített a Vecsési Madárles Csoport – mondta Várszegi Csaba.

Nap mint nap lehet olvasni olyan anyagokat, amelyek a fecskéket népszerűsítik. A káros rovarok pusztításában nagy szerepük van, de sajnos, egyre kevesebbet fecskével lehet találkozni azokon a helyeken, ahol korábban rengetegen voltak. Ez az állattartás visszaszorulásának, illetve az emberek gondatlan magatartásának egyaránt köszönhető. A városok környékén egyre kevesebbet látni belőlük.

– Szeretnénk elősegíteni, hogy minél több fecske költözzön vissza a környékre, ezért döntöttünk úgy, hogy felállítunk egy 45 műfészekből álló fecskelakótelepet. A terveink szerint a horgásztó közelében helyezzük majd el, várhatóan március végén. Bízunk benne, hogy itt megfelelő élettérre találnak a fecskék és sikeresen megtelepednek – mondta a környezetvédelmi bizottság elnöke.

Bízunk benne, hogy a fecskék is így gondolják, illetve a gólyák is ideálisnak találják az új fészkeket, és egyre többször találkozhatunk velük a vecsési határban.

Vén