Fenntarthatósági témahét

Több mint 14 tonna papírt gyűjtöttek össze a diákok

A Vecsési Andrássy Gyula Általános Iskolában április 25-től április 29-ig zajlott le a fenntarthatósági témahét. Ebben a tanévben az egyik kiemelt téma a víz volt, de természetesen más témával is foglalkozhattak a gyerekek és a pedagógusok, például az egészségvédelemmel, felelős fogyasztással és az állandó témával, a hulladékkal is.

Jó hangulatban telt a nap

Hétfőn a felső tagozatosok megtekintették Áder János köztársasági elnök úr online tanóráját. Az 1-8. évfolyamok számára a szervezők választottak feldolgozandó témákat.

1-2. évfolyam: A vízipók birodalmában. A gyerekek a vízipók birodalmában kalandozhattak tanítójuk vezetésével. Játékos feladatokon, meséken keresztül szereztek ismereteket a vizes élőhelyen élő állatokkal kapcsolatban.

3-4. évfolyam: Cseppben a tenger. Az órák célja a gyerekek vízhez való pozitív kötődésének kialakítása, erősítése a víz téma komplex körbejárásával. Játékokkal (pl.: esőerdő, mocsárjárás, kvízjáték), zenével (pl.: vízorgona, a víz hangjai, Händel: Vízizene), verssel (Lehoczky János: A vizek fohásza), mesével (Mese a vízről, A patak meséje).

5-6. évfolyam: Fenntartható életmód, Kiknek köszönhetjük ételeinket, Az élelmiszer útja. Ezeken az órákon a diákok megismerkedtek a fenntartható életmód, a fenntartható táplálkozás és az élelmiszerpazarlás fogalmával különböző tevékenységeken, feladatokon keresztül. A foglalkozások alkalmával a gyerekek megtudhatták például, hogy mennyi élelmiszert fogyasztanak a világ különböző országaiban élő családok hetente, illetve mit tehetnek ők maguk is azért, hogy csökkentsék az ökológiai lábnyomukat.

7-8. évfolyam: Tudatos vásárlás a hétköznapokban, Fenntartható közlekedés. A tanórák célja az energiahatékony, energia- és nyersanyag-takarékos, illetve „zöld” gazdálkodás és életvitel szemléletének megismerésével a környezettudatos állampolgári magatartás megalapozása. A fenntartható közlekedés témájában a diákok a közlekedés történetén keresztül megismerkednek a környezetkímélő közlekedési eszközökkel és a közlekedési módok fenntarthatóbb megoldásaival.

Több közösségi programban is részt vettünk

Ezen a héten a feldolgozott témák mellett iskolánk több közösségi programban is részt vett a fenntarthatósági témahét keretében. Sor került a többek között a sulizsák gyűjtésre. Az idei tanévben 1544 kg ruhát sikerült összegyűjtenünk. Április 28-ára papírgyűjtést szerveztünk. A gyűjtés és a konténerpakolás is remek hangulatban telt. Kiváló eredményt hozott az a délután: 14 229 kg papírt gyűjtöttünk A fenntarthatósági témahét lezárásaként az egész iskola elindult április 29-én,
pénteken a 6. Andrássy-túrára. A túra célja volt, hogy a gyerekek megismerkedjenek közvetlen környezetükkel, megfigyeljék és értékelni tudják a természet szépségeit, a patak mentén végigjárják a tanösvényt, és játszva tanuljanak Vecsés és környéke történetéről a „Halom falu nyomában”.

A fenntarthatósági témahét létrejöttében közreműködtek: Csorba Lászlóné, Fejérné Gál Tímea, Horváthné Gyurcsán Erika, Kazár Tímea, Kiss Gábor, Kissné Fehér Judit, Roth Ágnes pedagógusok, valamint a DIKI-s diákok

Csorba Lászlóné, Roth Ágnes