Eredményes fél évet zártak a vecsési környezetvédők

A Kispatak Természetvédő Egyesület és Hulladék­kom­mandó életét is megnehezítette a koronavírus-járvány, de az előírásokat betartva volt lehetőség egyéni vagy kisebb létszámú szemétszedő akciók szervezésére, melyekhez az elmúlt hónapokban sok vecsési lakos csatlakozott.

Olyanok is szép számmal jöttek, akik korábban nem vettek részt hasonló önkéntes munkában, fiatalabbak és idősebbek egyaránt jelentkeztek a felhívásokra, és kesztyűt húztak, hogy megtisztítsák a város határát az illegális hulladékhalmoktól és az utcákat az elszórt szeméttől – tudtuk meg az egyesület elnökétől, Korjher Gabriellától.

Ez a felirat olvasható az egyéni szemétszedéshez igényelhető zsákokon

– Idén minden hónapban meghirdettünk legalább két szemétszedő akciót, melyeken kisebb létszámú csoportokban vagy egyénileg gyűjthették a szemetet az önkéntesek. Az idei legnagyobb megmozdulásunkat a Tisztítsuk meg az ország! program pályázatán elnyert támogatásból valósítottuk meg, akkor összesen több mint hatvan köbméter szemetet gyűjtöttünk össze a határban. Ez az akció tényleg széleskörű összefogással jött létre, munkánkat segítette az önkormányzat, a közmunkások, a közterület-felügyelők, a Városgondnok Kft., Brindzik László vállalkozó, és a Vecsési Madárles csoport tagjai is közreműködtek. Szeretném kiemelni továbbá Szlahó Csaba polgármester, Frühwirthné Halász Melinda alpolgármester, Várszegi Csaba bizottsági elnök, valamint Sevecsek László, Tardi István és Nagy Róbert munkáját, akik rendszeresen segítik a munkánkat. Köszönettel tartozunk azoknak a vecsési lakosoknak is, akik a meghirdetett alkalmakkor a szabadidejüket feláldozva gyűjtik össze mások után a szemetet. Tavasszal volt még egy nagyobb akciónk, amit az önkormányzattal közösen bonyolítottunk le. Akkor közel ötven tonna hulladékot szedtünk össze és szállítattunk el az FCC Magyarország Kft. gyáli hulladéklerakójába, ahol kedvezményes áron vették át a külterületről származó szemetet. A Kispatak medrét és partját is megtisztítottuk a Vecsési Madárles csoporttal, és volt egy sikeres adománygyűjtő akciónk is. A befolyt összegből egy interaktív táblát rendeltünk, amit a Kőhíd közelében, a patak mellett állíttattunk fel. A tábla segítségével a gyerekek játékos formában ismerhetik meg a patakpart madárvilágát. Május közepén a Magyar Református Szeretetszolgálat Szeretethíd nevű programjához csatlakoztunk, akkor összesen több mint negyven köbméter hulladékot gyűjtöttünk össze. A belterületeken, például a vasútállomás környékén és a forgalmasabb útvonalak mentén, több hulladékgyűjtő akciót is szerveztünk az önkormányzattal közösen – foglalta össze az elmúlt hónapok munkáját az egyesület elnöke.

Az önkénteseknek és az önkormányzat támogatásának köszönhetően a hulladékprobléma megoldódni látszik Vecsésen, de a környezet megóvásában a lakosságnak is együtt kell működnie, mert csak így lehet hosszú távon is tartós eredményeket elérni. A forgalmasabb útvonalak mentén rendszeresen újratermelődik az eldobált szemét, aminek az összetétele általában nem változik: sörös és energiaitalos dobozok, röviditalos kisüvegek, cigarettacsikkek, csipszeszacskók és papírzsebkendők „díszítik” a járdákat, árkokat, zöldfelületeket. Vannak, akik arra panaszkodnak, hogy kevés a kuka a közterületeken, emiatt szemetesek az utcák, de ezzel az állítással vitába szállnánk, hiszen attól még nem kell elszórni a szemetet, hogy nincs minden utcasarkon hulladékgyűjtő edény.

– Ausztria egy nagyon szép, tiszta ország, de ott sincs minden sarkon köztéri szemetes. Az osztrákok mégsem szórják el az utcán a kiürült palackokat, zacskókat, hanem hazaviszik és otthon dobják ki a kukába. Nem értjük, hogy nálunk ez miért nem működik így, hiszen háztartásonként fizetnek a lakók a szemétszállításért, a kukákat pedig heti rendszerességgel ürítik – magyarázta Krojher Gabriella.

Támogatják az egyéni szemétszedő akciókat

Az egyesület elnöke elárulta, tavasszal bebizonyosodott, hogy egyre népszerűbbek az egyéni szemétszedő akciók. Többen is jelezték, hogy összeszednék a szemetet lakókörnyezetükben vagy akár a város távolabbi pontjain, ezért a környezetükért tenni akaró személyeket az önkormányzat és a Kispatak Természetvédő Egyesület egy közös kezdeményezéssel szeretné támogatni. Ha valaki hulladékkal szennyezett területet lát, és úgy dönt, hogy szeretné megtisztítani, akkor ezt jelezze a Kispatak Természetvédő Egyesületnek a kispatak.vecses@gmail.com e-mail címen, esetleg az egyesület Facebook-oldalán keresztül Messenger üzenetben vagy telefonon a 06-30/386-7470-es számon. A kapcsolatfelvétel során a jelentkezőnek meg kell adnia a nevét és az elérhetőségét, továbbá a szemétszedés helyszínét. Ezután személyesen átveheti az egyesülettől a szemétszedéshez használható, egyedi matricával ellátott zsákot. A szemétszedést fotóval is dokumentálni kell, a megtöltött szemeteszsákot pedig a kommunálishulladék-begyűjtés napján a saját kuka mellé vagy bármelyik közterületi hulladékgyűjtő mellé is ki lehet helyezni.

Az egyéni szemétszedéssel kapcsolatban további információt kérhetnek a 06-30/386-7470-es telefonszámon.

varga