Facsemeték érkeznek városunkba idén tavasszal

A gyalogátkelő közelsége miatt kiemelten balesetveszélyes volt ez a Japán akác, ezért az ágait visszavágták a szakemberek

Vecsés Város Önkormányzata több éve tervezetten végeztet szakképzett faápolókkal munkálatokat a Fő út mentén található fasorok állapotjavítása érdekében.

Az elmúlt években sikerült szakszerűen megmetszeni, az odvakat kitisztítani, egyéb famentő munkálatokat végezni az Epres területén lévő eperfasorban. Tavaly ősszel a Fő út mellett álló Japán akácok egy részének ápolására került sor. A fák méretükből adódóan a felettük haladó elektromos vezetékekbe belenőttek, ezzel balesetveszélyes állapotok alakultak ki. A fasor példányai igen idősek, leromlott egészségi állapottal. Sok fát megtámadott a Nektriás kéregelhalás (Nectria ditissima). Az állomány nagy részén látható volt, hogy óriási ágak már elhaltak, és csak idő kérdése, mikor szakadnak le.

A kezelhető állapotban lévő fákat a szakemberek ápolták, visszavágták. Azonban voltak olyan egyedek, melyek már menthetetlenek voltak. Forgalmas közterületen az állományban tartásuk veszélyes lett volna, ezeket a fákat ki kellett vágatnunk.

Idén márciusban nyílik lehetőségünk a kivágott példányok helyett új fák ültetésére, ezen felül pedig további fákat is ültetünk azokra a helyekre, ahol már korábban kipusztultak a Japán akácok. A fasort az Üllő felőli végén egy rövid szakasszal meghosszabbítjuk a Fő út páros oldalán.

Összesen 40 db 14/16-os háromszor iskolázott Japán akác csemetét ültetünk el. Kb. 1×1 méteres ültetőgödröket alakítanak ki a szakemberek, melyben talajcsere is történik. A Főkert komposzt telepéről származó komposzttal töltik fel, drénezés helyett „gyökéritató” agyagkészítményt használnak. A facsemetéket 3 db körmart 6 cm átmérőjű karóval rögzítik, öntözik, iszapolják. Törzsvédelemmel látják el. Az ültetésre március hónap folyamán kerül sor.

Az önkormányzat a fák öntözését is megrendeli, hiszen ez elengedhetetlen a túlélésük érdekében.

Ezúton is szeretném kérni a Fő úton lakók segítségét. „Fogadjanak örökbe” egy-egy, a házuk közelében álló kis csemetét. Időnként egy kis vízzel segítsék, hogy gyökeret verjenek itt városunkban. Reméljük, hogy gyermekeink, unokáink felnőtt korukban egy olyan szép fasor alatt sétálhatnak, mint amilyet mi örököltünk az elődeinktől ezen a területen.

Frühwirthné Halász Melinda, alpolgármester