Januártól tilos lesz az zöldhulladék égetése

Eddig az önkormányzatok szabályozhatták az avar- és kerti hulladék égetését, de a parlament által nyáron elfogadott törvénymódosítás miatt ez január 1-jétől megváltozik és országszerte tilos lesz a zöldhulladék égetése.

Az országszerte általános tilalom elrendelésére azért volt szükség, mert a zöldhulladék égetése rendkívüli módon szennyezi a környezetet, emellett az egészségre is kimondottan káros. Bár ezeket a tényeket sokan vitatják, számos tudományos kutatás igazolja hogy az égetés során apró részecskék kerülnek a levegőbe, melyek belélegezve károsítják a tüdőt, gyulladásokat, asztmás tüneteket, legrosszabb esetben pedig daganatos megbetegedéseket okoznak. Az égetés helyett ajánlott a komposztálást választani, ennek eredményeként a talaj és a növények számára hasznos humusz keletkezik. A másik alternatíva a kerti hulladékok legális eltüntetésére a házhoz menő zöldhulladék-gyűjtés. Biztosan mindenki tudja, hogy ez a szolgáltatás Vecsésen is elérhető, az elszállítást a város területén a Vecsési Városgondnok Nonprofit Kft. végzi. A vasúttól északra (Felsőtelep és Falu) hetente egy alkalommal, kedden 7 órától, a vasúttól délre fekvő területeken (Andrássy, Halmi) hetente egy alkalommal csütörtökön 7 órától szállítják el a bezsákolt kerti hulladékot. Fontos, hogy csak a „Vecsési Városgondnok Nonprofit Kft.” felirattal ellátott átlátszó, biológiailag lebomló zsákokban kirakott zöldhulladékot gyűjti be a szolgáltató. A zöldhulladékos zsákok darabja 200 forintért megvásárolható a szolgáltató Károly utca 2. szám alatt található irodájában.

A kerti hulladék égetésének tiltásához kapcsolódó változásokra a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Monori Katasztrófavédelmi Kirendeltsége is felhívja a figyelmet. A következő sorokban az erről szóló tájékoztatót olvashatják.

Monori Katasztrófa-védelmi Kirendeltség tájékoztatója

2021. január 1-jétől jelentősen megváltoznak az avar- és kerti hulladék égetésére vonatkozó rendelkezések – emlékeztetett a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Monori Katasztrófavédelmi Kirendeltsége.

A környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (4) bekezdés b) pontja adott lehetőséget a települési önkormányzat képviselő-testületének a háztartási tevékenységgel okozott légszennyezésre vonatkozó egyes sajátos, valamint az avar- és kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályok rendelettel történő megállapítására.

Felhívom a figyelmet, hogy a fenti törvényi rendelkezés 2021. január 1-jét követően hatályát veszti, így abban az esetben is szigorúan tilos lesz az avar- és kerti hulladék szabadtéri égetése, ha az önkormányzat jelenleg rendelkezik erre vonatkozó helyi rendelettel.

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet (a továbbiakban: OTSZ) 225. §- a értelmében: „Ha jogszabály másként nem rendelkezik, a lábon álló növényzet, tarló, növénytermesztéssel összefüggésben és a belterületi, valamint a külterületen lévő zártkerti ingatlanok használata során keletkezett hulladék szabadtéri égetése tilos.”

Továbbá felhívom a figyelmet, hogy az OTSZ. 226. §- ában megfogalmazott irányított égetés nem keverendő össze az avar- és kerti hulladékok égetésével. Az irányított égetés jellemzően tarlóégetést jelent, melynek tényét legalább 5 nappal korábban a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz írásban be kell jelenteni, illetve további feltételekhez kötött az ezirányú tevékenység végzése.

A fenti jogszabályi rendelkezések megszegőivel szemben az elsőfokú tűzvédelmi hatóság a tűzvédelmi hatósági feladatokat ellátó szervezetekről, a tűzvédelmi bírságról és a tűzvédelemmel foglalkozók kötelező élet- és balesetbiztosításáról szóló 259/2011. (XII. 7.) kormányrendelet alapján 10 000 forinttól 3 000 000 forint összegű tűzvédelmi bírságot szabhat ki.

VT info