19.3 C
Vecsés
2022 június 25, szombat

HÍREK

Átadták a felújított Hősök ligetét

A megújult parkot a Magyar Hősök Emléknapján, május 29-én avatta fel Szlahó Csaba polgármester és Frühwirthné Halász Melinda alpolgármester. Az ünnepség végén koszorúzással tisztelegtek az első világháborúban elesett vecsési hősök emléke előtt.

Átépítés miatt teljes útzár várható a Dózsa György úti vasúti átjáróban

A MÁV FKG Kft. megbízásából az iUtak Mérnökiroda Kft. elkészítette a 100a vasútvonal Vecsés, Dózsa György úti vasúti átjárójának átépítési munkálataihoz kapcsolódó forgalomkorlátozási tervét.

Testületi ülésről jelentjük

Május 24-én húsz napiren­di pontot tárgyalt a képvise­lő-testület, melyek közül a legfajsúlyosabb döntés a zárszámadási rendelet elfogadása volt.

VI. Andrássy-túra– Halom falu nyomában

Április 29-én, pénteken hatodszor vágott bele iskolánk az Andrássy-túrába. Ennek a kódfejtő, helytörténeti sétának az ötlete még 2015-ben merült fel bennem. Úgy voltam vele, hogy ne csak sétáljunk, de játsszunk is közben! Az ötletet a Da Vinci-kód című film adta, ahol a főhős folyamatosan, rejtvényeket megoldva göngyölíti fel a rejtélyt.

Készítsük el a legfinomabb káposztás ételeket! – jelentkezés főzőversenyre

Szeptember 24-25-én lesz a XX. Vecsési Káposztafeszt, amelyen idén is két napon át mérhetik össze tudásukat a főzőversenyen résztvevő csapatok. Az elkészült ételeket szombaton...

Meseíró pályázat 2022

Engedd szabadon a fantáziád és írd meg az idei Mesefesztivál legszebb, legizgalmasabb, legszínesebb, legötletesebb meséjét! Jelentkezz pályázatunkra és küldd el mesédet június 21-ig a meseiro@kulturba.hu címre! Beküldési határidő: június 21.

Bányász Béla kiállítás – „A legtöbb képem alapja egy régi élmény”

Május 6-án a BÁKK színháztermében és aulájában rendezték meg Bányász Béla festőművész retrospektív (visszatekintő) kiállítását. A tősgyökeres vecsési művész (1927–2005) tárlatára a család mellett nagyon sokan voltak kíváncsiak.

Nyári napközis tábor

Vecsési gyöngyszemek címmel hirdet napközis nyári tábort a Sátor Egyesület.  Jelentkezés: Nagy-Papp Krisztina, tel.: 06-30/431-7332. 

Pályaorientációs nap a Grassalkovich iskolában

Iskolánkban már több éves múltra tekint vissza a Pálya­orien­tációs nap megtartása. Sajnos az elmúlt 2 évben a járvány miatt ez elmaradt, az idén viszont nagy örömünkre szemé­lyes jelenléttel, a megszokott formában tudtuk megtartani.

Egyházak élete

Nehéz idők. Mondhatjuk teljes joggal, hiszen a majd kétéves járvány után a közelben dúló háború okozta menekültáradat ellátása jelent újabb feladatot a társadalomnak.

Fenntarthatósági témahét

A Vecsési Andrássy Gyula Általános Iskolában április 25-től április 29-ig zajlott le a fenntarthatósági témahét. Ebben a tanévben az egyik kiemelt téma a víz volt, de természetesen más témával is foglalkozhattak a gyerekek és a pedagógusok, például az egészségvédelemmel, felelős fogyasztással és az állandó témával, a hulladékkal is.

Ötletpályázat az új vecsési Tanuszoda elnevezésére

Vecsés Város Önkormányzata ötletpályázatot hirdet az újonnan épülő Tanuszoda elnevezésére. A pályázaton bárki részt vehet! A névre vonatkozó ötleteket (az elnevezés rövid szöveges indoklása kíséretében)...

Meghívó

Az Orbán Balázs Erdélyi Kör és Vecsés Város Önkormányzata szeretettel meghív minden vecsési lakost a nemzeti összetartozás napján tartandó trianoni békediktátum 102. évfordulójára.

Élménydús napok várják nyáron a vecsési gyerekeket

Hetente 80 gyermek vehet részt önkormányza­ti támogatással a vecsési családsegítő nyári napközis táborában, a Földfém Alapítvány ottalvós tábora pedig 30 gyereknek ígér tartalmas kikapcsolódást a Balaton parton.

Ötletpályázat az újonnan épülő Kézilabda Munka-csarnok elnevezésére

Vecsés Város Önkormányzata ötletpályázatot hirdet az újonnan épülő Kézilabda Munkacsarnok elnevezésére. A pályázaton bárki részt vehet! A névre vonatkozó ötleteket (az elnevezés rövid szöveges indoklása...

Ballagás és érettségi a Petőfiben

Két év kihagyás után végre ismét a hagyományos ballagással búcsúztattuk el végzős gimnazistáinkat. Déli 12 órakor a két osztály tanulói meghatottan gyülekeztek gyönyörűen feldíszített tantermeikben, hogy részt vegyenek az utolsó osztályfőnöki órán, meghallgassák osztályfőnökeik búcsúzó szavait és utolsó jótanácsait a nagy megmérettetés, az érettségi előtt.

Befogadták az ivóvízhálózat-felújítására benyújtott pályázatot

Bár az eredmény kihir­de­tésére még várni kell, jó hír, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztéri­um befogadta a vecsési önkormányzat pályázatát.

Végre volt Lóti-Futi!

Családi majális, sporttal fűszerezve. Így is lehetne jellemezni ezt a csodás – bár futáshoz kicsit meleg – szombat délutánt. Nagyszülők és szülők gyermekkaréjban, hatalmas forgatag és izgalmak: ki lesz a győztes. Ha nincs a járvány miatti két év szünet, akkor ez lett volna a jubileumi, 30. Lóti-Futi.

Országos döntő Vecsésen

Április 23-án, szombaton, Vecsésen került megrendezésre a Grassalkovich Antal Német Nemzetiségi Kétnyelvű Általános Iskola aulájában a VIII. Bläsertreffen der Jugendkapellen, a Landesrat Ifjúsági zenekarainak Országos Fesztiváljára!

Átadják az újjáépített parkot

A megújult Hősök Ligetét május 29-én, a Magyar Hősök Emléknapján, ünnepélyes keretek között adják át a városnak.    Az eseményen köszöntőt mond Szlahó Csaba polgármester...

Elkészültek a tavaszi útfelújítások

Az önkormányzat által tavaszra kijelölt járda- és útfelújítások több­sége elkészült, de a munkálatok nem állnak le, május közepén két utcában csatornázás és útépítés indul, és a több ütemben teljesülő felújítások is folytatódnak a következő hetekben – tájékoztatta la­punkat Alattyányi István, a város Gazdasági Bizottságának elnöke.

Megtisztították a patakpartot

Föld napja alkalmából szervezett szemétszedő akciót április 30-án a Kispatak Természetvédő Egyesület.

Májusfát állítottak a Vecsési Tájházban

Május 1-jén hangulatos esemény zajlott a Vecsési Tájház­ban: látványos magasságú és díszítésű májusfát állítottak a Jókai Mór utca 6. szám udvarán. A fát a Vecsési Ifjúság Sváb Baráti Köre vitte a helyszínre, a szalagokat és a koszorút pedig a lányok a vendégekkel közösen helyezték fel rá.

Meghívó – Vecsési Tájház 11. születésnapja

2022. május 29. vasárnap 15 órától - Helyszín: Vecsés, Jókai M. u. 6. Tájház

Elhunyt Kári József (1950–2022)

Kedves és szeretett személyiség távozott el az élők sorából.

Technológiai korszerűsítés a Geocor Építőipari Kft.-nél

A vecsési Geocor Építőipari Kft. támogatásban részesült az Európai Unió és Magyarország Kormánya által. A pályázati forrásból megvalósuló beruházás keretein belül megtörténik a cég új telephelyének infrastrukturális fejlesztése, továbbá eszközbeszerzésre és a dolgozók képzésére is sor kerül – jelentette be ifj. Brindzik László cégvezető a beruházás március 29-ei sajtótájékoztatóján.

Május 14-én újra megrendezik a Vecsési Lóti-Futi városi futóversenyt

Május 14-én ismét lesz LÓTI-FUTI a sportpályán és az azt környező utcákban. A Vecsés Város Önkormányzata által rendezett nagyszabású sporteseményre bárki jelentkezhet előzetesen az...

Sváb hét „Mosolyországban”– Schwäbische Woche in unserem Kindergarten

Március 28-ától április 1-jéig immár 10. alkalommal szervezte meg óvodánk, a Vecsési Mosolyország Óvoda a német nemzetiségi hagyományőrző hetét, melynek legfőbb célja, hogy megőrizzük a hagyományokat, megismertessük a gyermekekkel a régen elfeledett népszokásokat, együtt éljük újra, együtt elevenítsük fel a német nemzetiségi tradíciókat.

Közös hobbinak indult – májusban fotókiállításra készülünk

A madarakat különösen kedvelő, lelkes, amatőr fotósokként alapítottuk 2 éve a Vecsési Madárles csoportot. Sokan csatlakoztak hozzánk, és nagy örömünkre egyre többen vagyunk, akik...

Bocuse d’Or: vecsési közreműködő a kontinens versenyen

A Bocuse d’Or ötletét 1985-ben Lyonban, a SIRHA Nemzetközi Szálloda, Vendéglátás és Élelmiszerkereskedelmi Kiállításon Paul Bocuse, a kiállítás akkori elnöke fogalmazta meg. Úgyérezte, jó lenne a szakkiállítás alatt melegkonyhás sza-kácsversenyt tartani, amely jelentős mértékben hozzájá-rulhatna a szakma fejlődéséhez, a minőség fenntartásához.

Ismét megrendezik a Lóti-Futi városi futóversenyt

Május 14-én, szombaton 13 órától nyílt utcai futóverseny és számos sportos program várja az érdeklődőket a vecsési sportpályán és a környező utcákban.

Rászoruló gyerekek nyaralására gyűjtöttek

Vecsési gyerekek nyári üdülésére gyűjtött össze közel hárommillió forintot Kárpáti Ildikó és Dobrovitz Zoltán. Nem ez volt az első alkalom, hogy önzetlenül segítettek, tavaly már szerveztek egy tábort, a költségeket akkor is adományokból biztosították.

Felelevenítették a húsvéti hagyományokat

Húsvéti mulatságtól volt hangos április 18-ána Vecsési Tájház udvara. A locsolkodás régi hagyományának felidézése után a kisebbek mérték össze gyorsaságukat és ügyességüket a tojásfutáson.

Víziközmű-hálózat fejlesztésére pályázik az önkormányzat – Testületi ülésről jelentjük

A március 29-ei testületi ülés legfontosabb napirendi pontja az ivóvízhálózat felújítását célzó pályázat benyújtása volt.

Készülünk a XX. Vecsési Káposztafesztre! – felhívás helyi vállalkozóknak

Javában tartanak az előkészületek a XX. Vecsési Káposztafesztre, amelyet az elmúlt két év során a járványhelyzet miatt nem tudtunk megtartani. 2022. szeptember 24-én és 25-én azonban ismét megrendezésre kerül térségünk egyik legismertebb és legnépszerűbb hagyományőrző gaszt­rokulturális fesztiválja az Epresben.

Továbbra is sarkalatos pont a vasúti átkelés problémáinak megoldása

Szlahó Csaba polgármester februárban újból levelet írt a MÁV-nak, melyben a nagysorompónál tapasztalható hosszas átkelést és a gyakori vonatkéséseket kifogásolta.

Magyarországi Németek Országos Borversenye Mecseknádasd

Két év pandémia miatti kényszer-szünet után újra megrendezték Mecseknádasdon a Magyarországi Németek Országos Borversenyét.

Önkénteseket várnak a szemétszedő akciókra

Április végén és májusban is tehetünk a tisztább környezetért.

Gondolatok a húsvéti szent háromnapról

Nagycsütörtök előtt pár nappal, virágvasárnap, Jeruzsálem népe a városba érkező Mestert óriási lelkesedéssel fogadta. Felsőruháját az útra terítette és pálmaágakat lengetve köszöntötte: „Hozsanna Dávid fiának, aki az Úr nevében jön”. De nagypénteken már a keresztre feszítését követelték.

Külsőleg is megújult a Szent Kereszt templom

A beruházás pályázati forrás segítségével, kormányzati támo­gatásból valósult meg.

Szűcs Lajos képviselheti Vecsést és a környező településeket az Országgyűlésben

Ahogy arra a kampányidőszak kezdetén számítani lehetett a Fidesz-KDNP és az Egységben Magyarországért jelöltje között dőlt el a választás Pest megye 7-es számú választókerületében. A végeredmény azonban korántsem lett olyan kiélezett, mint azt többen sejteni vélték a választást megelőző napokban.

Mire költené a város pénzét?

A képviselő-testület februárban elfogadta a város költségvetését. Kérdezősködésünk alkalmával arról faggattuk a járókelőket, ha rendelkeznének a költségvetés beruházásokra fordítható részével, milyen fejlesztésekre költenék el Vecsésen?

Vecsés is csatlakozott a Petőfi Sándor-emlékévhez

A vecsési Petőfi Klub megalakulását és a bicentenáriumi emlékévhez történő csatlakozást dr. Szűcs Lajos országgyűlési képviselő, Szlahó Csaba polgármester és Kis Tóth János, a Bálint Ágnes Kulturális Központ igazgatója sajtótájékoztató keretében jelentette be.

Idén újra lesz tojásfutás a Vecsési Tájházban

A tojásfutás hagyománya régi időkig nyúlik vissza. A vélhetően Felső-Ausztriából vagy Svájcból érkező szokás húsvét hétfőhöz kötődik.

Húsvéti szentmisék és istentiszteletek ideje

Óváros Római Katolikus Plébánia Április 14. Nagycsütörtök: 18 óra: Jézus Szíve templom Utolsó vacsora emlékezete – szentmise, utána 1 óra virrasztás Április 15. Nagypéntek: 18 óra: Szent Kereszt templom Krisztus Urunk...

Gondolatok… – Előkészületek húsvétra

„Jézus feltámadt, győzött a szeretet, győzött az irgalom!”

Magyar kultúra napja a Grassalkovich iskolában

Két év kihagyás után tudtunk újra méltóképpen meg­emlékezni a magyar kultúra napjáról. Hagyományo­san ilyenkor egy színdarabot szoktunk megtekinteni, melyet egy kiválasztott osztály tanulói adnak elő.

VIII. Vecsési Böllérverseny – Egy hagyományt megmentettek…

Két esztendeje a COVID-19 világjárvány kirobbanása előtt az utolsó nagyszabású rendezvény a VII. Vecsési Böllérverseny volt. A következőre két évet kellett várni, de bízzunk abban, hogy ez volt a nyitány, és az összes többi, eddig elmaradt esemény is a jövőben töretlenül megvalósul majd. Az is mondható, hogy a böllérver-seny szinte keretbe foglalta ezt a nehéz két évet.

110 éves a Vecsési Ipartestület

A Vecsési Ipartestület 1912-ben alakult, és azóta folyamatosan működik. A jeles évforduló méltó meg­ünneplésére készülünk. Első lépésként – kérésünkre – bekerültünk a helyi értékek adatbázisába,...

Folytatódik az egészségügyi szolgálat fejlesztése

Elsősorban energetikai szempontból modernizálnák a szakorvosi rendelő Telepi úti épületét.

Baba- és gyermekruhabörze lesz a JAM házban

Hosszú kihagyás után április 9-én, szombaton újra megrendezik a vecsési baba- és gyermekruhabörzét a József Attila Művelődési Házban.

Száznál is több menekültet fogadott be Vecsés

Február 24-én a szomszédos országban bekövetkezett az, aminek egy békés világban nem lenne szabad megtörténnie: Oroszország háborút indított Ukrajna ellen. Ártatlan emberek milliói kényszerültek arra, hogy legfontosabb értékeiket bőröndbe gyömöszölve mentsék az életüket. A brutális pusztítás elől otthonaikat hátrahagyva menekülők hulláma néhány nap alatt Magyarországot is elérte. Információink szerint Vecsésen 120-130 fő számára biztosítottak átmeneti menedéket.

Eldőlt: Szűcs Lajos képviseli Vecsést és a környező településeket az Országgyűlésben

Ahogyan azt a kampányidőszak kezdetén is sejteni lehetett, Szűcs Lajos (Fidesz-KDNP) és Fricsovszky-Tóth Péter (Egységben Magyarországért) között dőlt el a választás Pest megye 7-es számú választókerületében. A végeredmény azonban korántsem lett olyan szoros, mint ahogyan azt sokan sejtették a szavazást megelőző napokban.

Elfogadták az idei költségvetést

Az elmúlt évekhez hasonlóan most is az volt az elsődleges szempont, hogy a városi intézményrendszer működéséhez és az önkormányzati feladatok ellátásához szükséges forrásokat biztosítsák, de emellett természetesen fejlesztésekre is maradtak tartalékok a büdzsében.

Újjászületik a város legrégebbi parkja

A Fő út és a Város utca kereszteződésénél található városunk legrégebbi parkja, a Hősök ligete. Három emlékmű is áll a park területén, melyek közül idén lesz 100 éves az a Hősöknek emelt emlékmű, mely az I. világháborúban elesetteknek állít emléket. Régen ez a terület a falu központja volt, de ma is sokan járnak erre, pihennek meg az árnyas fák alatt.

Alsós farsang a Grassalkovich Iskolában

A farsangi időszakkal el­búcsúzunk a téltől és várjuk a tavasz megérkezését. Ezt tettük mi is a Grassalkovich Iskolában kisdiákjainkkal.

Közlemény

A Köztársasági Elnök 2022. április 3. napjára tűzte ki az országgyűlési képviselők általános választását és a Kormány által kezdeményezett kérdésekben az országos népszavazást.

Közülük választhatunk – Nyilvántartásba vették a jelölteket

Pest megye 7. számú ország­gyűlési egyéni választó-kerületében hat jelöltre, két hölgyre és négy férfira szavazhatunk április 3-án.

Gépjármű Ügyintézési Pont lett az okmányiroda helyén

Ünnepélyes keretek között adták át március 2-án a vecsési Gépjármű Ügyintézési Pontot (GÜP). Az ünnepélyes átadón részt vett Szűcs Lajos országgyűlési képviselő, Szlahó Csaba polgármester, Tarnai Richárd, a Pest Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja és Domokos Péter kormányablakokért felelős miniszteri biztos.

Mi történt 2018 – 2022 között? – országgyűlési választás előtti mérleg

2018. április 8-án volt országgyűlési választás. A nyertes dr. Szűcs Lajos, a Fidesz-KDNP jelöltje lett, aki a korábbi ciklusban is képviselője volt a körzetnek. Hagyományainkhoz hűen elkészítettük az elmúlt négy év leltárját, melyben azokat a beruházásokat, fejlesztéseket, korszerűsítéseket vettük számba, amelyek városunkban megvalósultak a legutóbbi kormányzati ciklus ideje alatt.

Rajzpályázatot hirdet a Kispatak Természetvédő Egyesület, Vecsési természet címmel

A rajzpályázat minden Vecsésen lakó, illetve vecsési általános iskolába járó alsó tagozatos gyermeknek szól, aki szereti a természetet és szívesen rajzol.

Március végéig elvégzik a mederkaszálási munkálatokat

Az élővilág védelme érdekében, a jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően, idén legkésőbb március 31-ig tervezik elvégezni Vecsésen a Gyáli 1-es főcsatorna (Kispatak) mederkaszálási munkálatait – erről tájékoztatta Szlahó Csaba polgármestert Szilágyi Attila, a Közép Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság vezetője.

Kirándulás Székelyföldre

Az Evangélikus Egyház augusztus 18-23-a között hat napos kirándulást szervez Erdélybe, Székelyföldre.

Elfeledett vecsési hagyományok nyomában

E sorok írásakor még javában tart a népi hagyományokban bővelkedő farsang időszaka (vízkereszttől, azaz január 6-ától húshagyókeddig, március 1-jéig), ennek ellenére csak keveset hallani farsangi rendezvényekről, programokról.

Országgyűlési választás és országos népszavazás 2022

A Köztársasági Elnök 2022. április 3. napjára tűzte ki az országgyűlési képviselők általános választását és a Kormány által kezdeményezett kérdésekben az országos népszavazást.

„Nagymamánál nőttünk fel, és naponta hallottuk svábul az utcaneveket”

Tavaly szeptember 26-án német nyelvű utcanévtáblákat avattak Vecsésen, emléket állítva a régi időknek, amikor még néhány magyar és szlovák családot leszámítva németajkúak lakták az egykori falut. Ehhez kapcsolódva közöljük olvasónk írását.

Nagy élmények kicsiknek a Mazsola Játszóházban

A Bálint Ágnes Kulturális Központ épületében lévő Mazsola Játszóház tökéletes helyszín arra, hogy a gyerekek önfeledten játsszanak, mozogjanak egy jót. A játékeszközök sokasága, a jól szervezett programok és a szakértő munkatársak gyermek- centrikus hozzáállása garanciát jelent arra, hogy a játszóházban eltöltött idő valódi élmény legyen a kicsik számára.

Ápoljuk még hagyományainkat?

„A néphagyomány tart meg bennünket magyarnak, s a nemzetközi műveltség tesz bennünket európaivá. Ha azonban csak az európaiságra törekszünk, lehetünk nagyműveltségű népek, de minél hamarabb megszűnünk magyarnak lenni.” (Győrffy István)

Tavasz végére több járdaszakaszt felújítanak

A következő hónapokban folytatódik a járdafelújítás a városban. A munkákat várhatóan tavasz végén fejezik be, ha nem szól közbe az időjárás. A járda- és útépítések...

Már Vecsésen is van segítség pszichiátriai- és szenvedélybetegeknek

Január végén hivatalosan is megnyitották a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió által működtetett Új Esély Központot. Az intézményben három terápiás munkatárs és egy lelki gondozó nyújt segítséget az ellátottaknak.

Kedves nagycsoportos Ovisok, Óvó nénik, kedves Szülők!

Tavasz közeledtével éledni látszik a természet, és végre iskolánk is újra kitárja kapuit! Szeretettel hívunk minden kedves érdeklődőt megújult, kibővített ISKOLACSALOGATÓ programjainkra!

Vállalkozói fórum volt Vecsésen

Az eseményt február 15-én tartotta a Pest Megyei és Érd Megyei Jogú Városi Kereskedelmi és Iparkamara. A fórum témái magyar és a nemzetközi gazdaságot, az üzleti- és közbiztonságot, valamint az európai uniós támogatások szabályozását érintették.

Megmutatták tehetségük színe-javát

A koronavírus-járvány miatt két év szünet után lépett fel ismét a Bálint Ágnes Kulturális Központ színháztermében a Vecsési Andrássy Gyula Általános Iskola Színe-Java színjátszó köre.

Erre figyeljen, ha kutyáját vadászterületen sétáltatja

Rendkívüli módon elszaporodott a róka és az aranysakál populáció a Dóra Vadásztársaság területén, ezért a vonatkozó jogszabály által jóváhagyott csapdákat helyeztek ki, Vecsést érintően a Rokkant-dűlő környékén – figyelmeztetett a vadásztársaság.

Megújulhat a Bálint Ágnes Óvoda régi épületszárnya

Az év első ülését február 1-jén tartotta a képviselő-testület. A városvezetők többek között döntöttek a Grassalkovich iskolát magában foglaló ingatlan és a hozzá tartozó ingó vagyon térítésmentes átadásáról, az Egészségügyi Szolgálat épületenergetikai korszerűsítési pályázatának benyújtásáról, továbbá meghatározták az önkormányzati fenntartású óvodák és bölcsőde nyári zárva tartását.

Tovább nő a bölcsődei férőhelyek száma Vecsésen

Négy csoportszobás, 56 gyermek befogadására alkalmas új bölcsőde épül Vecsésen a Damjanich utca 34. szám alatt.

Svábbál, a velünk élő hagyomány

Körülnézek a Bálint Ágnes Kulturális Központ báltermében, és megnyugszom. Nyoma sincs az elmúlt évek bezártságából és a fizikai távolságtartás­ból adódó eltávolodásnak. Egy év kihagyás után tö­retlenül folytatódott a svábbálok hagyománya, immár 44. alkalommal.

Lufieregetés helyett ültess fát!

A szemeteléssel szem­ben környezetbarát megoldás és hosszú időre emléket állít a jeles napnak.

Hidrogén-meghajtású autóbusz közlekedik Budapest és Vecsés között

Történelmi pillanat a hazai közösségi közlekedésben: a Zöld busz program három hétig tartó mintaprojektje keretében először állt forgalomba hidrogén-meghajtású autóbusz a magyar utakon.

Új útburkolatot kapott a Deák Ferenc utca egy szakasza

Elkészült a Deák Ferenc utca Erzsébet tér–Áchim András utca közötti szakaszának felújítása.

Elkezdődött a választási kampány

Lapzártánkig hárman gyűjtötték össze a jelöltséghez szüksé­ges aláírásokat.

Kertünk madarai télen II.

Magyarország legapróbb madarai is megfigyelhetők télen a vecsési kertekben.

Platz Bistro: kulináris élmények várnak a piactéren

Tavaly szeptember óta új üze­mel­tetővel és új néven működik a Bálint Ágnes Kulturális Központ épületében lévő vendéglátóhely.

Mit tartogat Vecsésnek az új esztendő?

Arra kértük az önkormányzati bizottságok elnökeit, osszák meg a Vecsési Tájékoztató olvasóival, milyen tervek megvalósítására törekednek 2022-ben.

Ön mit vár az új évtől?

2022 a Jupiter éve, a boldogság és a kedvező fordulatok eszten-deje. Most ráadásul a Halakba lép, és az év uralkodójaként egész évben gondoskodik a kedvező fejleményekről. Megkér-deztünk néhány járókelőt, mit várnak az új esztendőtől?

#BÁKK 2022

A Bálint Ágnes Kulturális Központ 2022-ben is minőségi programokkal és számtalan él­ménnyel várja közönségét. A megszokott színházi és koncert események mellett to­vábbra is széleskörűen biztosít közösségi fog­lalkozásokat és közművelődési programokat.

„Az akadályok ellenére is sok fejlesztés valósult meg”

Immár két éve, hogy Magyarországot is elérte a koronavírus-járvány. A 2020-as évet jelentősen megnehezítette a pandémia, de a 2021-es esztendő már kedvezőbben alakult. A térség országgyűlési képviselőjét, dr. Szűcs Lajost kérdeztük, milyennek látja az elmúlt időszakot, és mit várhatunk az új esztendőtől?

A Rosmarein Tánccsoportról

A pandémia keresztülhúzta a csoport elképzeléseit, de hosszú, több mint másfél év kihagyás után most új művészeti vezetővel készülnek a folytatásra.

Interaktív vállalkozói fórum Vecsésen

A Pest Megyei és Érd Megyei Jogú Városi Kereskedelmi és Iparkamara tisztelettel meghív minden kedves érdeklődőt fórumára, mely a gazdaságot, a pályázati lehetőségeket és az üzleti biztonságot érintő kérdések tárgyában kerül megtartásra.

Bejelentették az év egyik legfontosabb beruházását

Idén megépül az önálló kanyarodósáv a Dózsa György úti sorom­pónál. A beruházás eredményeként csökken a torlódás a vasúti át­járónál, és biztonságosabb lesz a balra kanyarodás a Dózsa György útról a Kinizsi utca irányába.

Pest megye legjobb matekosai versenyeztek

A Boronkay György Műszaki Technikum és Gimnáziumban szervezték a Pest Megyei Matematika Verseny döntőjét. A Petőfi iskolát Tapodi Márton 9. b osztályos tanuló képviselte.

Újabb fejlesztés az egészségügyben

Önkormányzati finanszírozásból nagyteljesítményű ózongenerátort kapott a Vecsési Mentőállomás. A mobil gépet január 17-én, hétfőn Dr. Szűcs Lajos országgyűlési képviselő és Szlahó Csaba polgármester adta át Lovas Ottónak, a Vecsési Mentőállomás vezetőjének.

Feljegyzések az egérlyukból – Dosztojevszkij a Kisspista Színház előadásában

Nagy sikerű színházi előadásban volt része a közönségnek a Temető utcai Rendezvényközpontban.

Új lendületet vehet Vecsés fejlődése

Az új év kezdetén Frühwirthné Halász Melinda alpolgármesternek is feltettük azt a kérdést, amit a bizottsági elnököknek: mit tartogat a városnak a 2022-es esztendő?

Közel száz gyermek karácsonyi kívánságát váltották valóra a vecsési „angyalok”

Gyerekzsivaj töltötte be a József Attila Művelődési Ház nagy termét a december 19-én megtartott III. Vecsési Angyal Napon, ahol 97 vecsési gyermek karácsonyát tették szebbé az önkéntes angyalkák.

Februárban újra lesz Vecsési Böllérverseny

Egy év kihagyás után ismét a gasztronómiáé lehet a főszerep az Epresben. Ha a járványhelyzet miatt nem lesz szükség újabb szigorításokra, akkor február 19-én újra megtartják a disznótorok hagyományát felelevenítő rendezvényt.

Málenkij Robot Emléktúra 2022

Idén hetedik alkalommal rendezték meg a Nagymarostól Kál-Kápolna vasútállomásig tartó 3 napos emléktúra január 7-9. között, melyet sokan elejétől végéig, többen pedig rövidebb szakaszokon teljesítettek.

Ismét hangverseny – élő közvetítéssel

A Vecsési Hagyományőrző Zeneegyesület szokásos karácsonyi koncertje tavaly elmaradt, de idén – biztonsági feltételek mellett – december 18-án ismét felcsendültek a csodálatos dallamok a VHZ művészei által. Sőt, a technika jóvoltából élő közvetítésben láthatták az előadást a honi települések mellett Rheinstettenben és Gyergyószárhegyen is, merthogy onnan is érkezett gratuláció.

Minősített Közművelődési Intézmény lett a BÁKK

Kiemelkedő munkája eredményeként Minősített Közművelődési Intézmény Címet kapott a Bálint Ágnes Kulturális Központ. A Címet azok a közművelődési intézmények kaphatják, melyek a közművelődés minőségfejlesztésének...

Vallásszabadság és egyházszületés

Az 1568. január 6-13-i tordai országgyűlésen elfogadták, a világon először, az általános vallásszabadságot. Ennek következtében hamarosan megalakult az unitárus egyház, az egyetlen magyar alapítású történelmi egyház hazánkban. Ennek előzményeiről és az egyházról szól az írás.

Legfrissebb cikkek

Átadták a felújított Hősök ligetét

A megújult parkot a Magyar Hősök Emléknapján, május 29-én avatta fel Szlahó Csaba polgármester és Frühwirthné Halász Melinda alpolgármester. Az ünnepség végén koszorúzással tisztelegtek az első világháborúban elesett vecsési hősök emléke előtt.