today-is-a-good-day
6.8 C
Vecsés
2024 március 19, kedd

HÍREK

Imanyolcad Ökumenikus imahét

Az ökumenikus imahét világméretű összefogásának a vecsési felekezetek is részei évek óta. Idén sincs ez másként, nyolc napon keresztül minden este közös imádságra és...

Felgyorsíthatja az átkelést az új kanyarodó sáv

Elkezdődtek a Dózsa György útra tervezett új lámpás csomópont kivitelezésének előkészületei.

Hatékonyabb energiafelhasználás az iskolában

A Grassalkovich Antal Német Nemzetiségi és Kétnyelvű Általános Iskolát 2014 óta a Német Nemzetiségi Önkormányzat (NNÖK) tartja fenn. Ez idő alatt nem csak a nemzetiségi nevelés erősödött meg az intézményben, hanem a Laczkovics László nívódíjas építész által tervezett, 1994-ben átadott iskolaépület is sokat korszerűsödött.

Mulat az Andrássy jótékonysági bál az Andrássy iskolában

Február 10-én rendezték meg az Andrássy iskola éves jótékonysági bálját, melynek teljes bevételét a tanulók szabadidős tevékenységeinek megvalósítására fordítják.

Felújították a járdát a Szép utcában

A tavalyi év utolsó beruházása volt a Szép utcai gyalogjárda felújítása. A beruházás eredményeként az Ady Endre utca és a kertekaljai vasúti átjáró közötti 316 folyóméter hosszúságú szakasz teljes egészében megújult, az elöregedett betonburkolatot térkőre cserélték.

Rászolgáltak a dicséretre az ifjú színjátszók

Ismét egy fergeteges előadással örvendeztette meg a közönséget az Andrássy iskola Színe-Java színjátszó köre.

„A Halmy tér fejlesztésével értéket adunk a városnak”

Czibolya Zoltán a 2019-es önkormányzati választáson negyedszer kapott bizalmat a lakosságtól a 7. választókörzet képviseletére. A sport bizottság elnökével az elmúlt évek eredményeit vettük számba.

Róder Imre Városi Könyvtár

Márciusi programajánló

Strudlessn – ismét felidézték a régi vecsési népszokást

Február 11-én ismét megrendezte farsangbúcsúztató délutánját a Vecsési Német Nemzetiségi Önkormányzat. A Grassalkovich iskola tornatermében megtartott rendezvényen a rétesevés régi hagyományát elevenítették fel óvodás és iskolás csoportok, valamint a Vecsési Ifjúság Sváb Baráti Köre.

Megújult Vecsés környezetvédelmi rendelete

A január 30-ai képviselő-testületi ülésen kilenc napirendi pontot tárgyaltak. Többek között módosították a közösségi együttélés alapvető szabályairól és elmulasztásuk jogkövetkezményeiről szóló önkormányzati rendeletet, valamint rendeletet alkottak a helyi környezet védelméről, meghatározták az önkormányzati fenntartású óvodák és a bölcsőde nyári zárvatartási idejét, elfogadták a városi könyvtár 2024. évi munkatervét és a Kolping Támogató Szolgálat 2023. évi vecsési munkájáról szóló beszámolót.

Magyar kultúra napja a Grassiban

Évek óta hagyománnyá vált nálunk a magyar kultúra napjának megünneplése.  Ez alkalomból egy színdarabot tekinthetünk meg minden évben iskolánk színpadán, illetve iskolai vers- és prózaíró pályázatot hirdetünk meg felső tagozaton.

A D-vitamin és a JN.1 koronavírus mutáció

Új koronavírus variáns, a JN.1 mutáció megérkezett Magyarországra is. Ha jobban megismerjük, akkor tehetünk ellene, és elkerülhetjük, hogy súlyosabb tüneteket okozzon. A D-vitamin jelentős mértékben segíthet az ún. Covid-19 megbetegségek megelőzésében, és a JN.1 fertőzés esetén a kialakult tünetek negatív hatásainak csökkentésében.   

Végső búcsú Molnár Imrétől

Január 31-én a Petőfi téri Jézus Szíve templomban katolikus szertartás szerint vettek végső búcsút Vecsés első szabadon választott polgármesterétől, Molnár Imrétől.

Vecsés Városi Borverseny

2024. március 9., szombat, kezdés: 15.30 Helyszín: Grassalkovich Antal Német Nemzetiségi Általános Iskola, Fő út 92.

A VHZ jeles napjai voltak

A Vecsési Hagyományőrző Zeneegyesület Fúvószenekarának évadjai minden évben igazán gazdagok. Közönséggel való találkozásaik oka változatos. Koncertektől az egyházzenei szolgálaton keresztül nemzeti ünnepeinken való közreműködésig terjed.

Töltse ki a kérdőívet! Az ön véleménye is számít!

Idén Vecsés Város is lehetőséget kapott, hogy a TOP Plusz-1.2.1-21 Élhető települések elnevezésű pályázatra projektjavaslatot nyújtson be. A projekt keretében lehetőség van többek között a helyi igényekre alapuló zöldinfrastruktúra fejlesztésére, a közösségi célú fejlesztésekre és a kerékpárforgalmi infrastruktúra javítására is.

Egy esély az újrakezdésre

A Baptista Tevékeny Szeretet Misszió vecsési Új Esély Központja azzal a szándékkal jött létre, hogy kiutat mutat-hassunk azoknak, akik lelki problémákkal küzdenek, vagy gondjaikat, illetve bánatukat eddig az alkohol, drogok és különböző gyógyszerek segítségével kívánták megoldani. S bár sokan sajnos csak legyintenek ilyen életutak hallatán, mi hiszünk abban, hogy ezeknek a történeteknek igenis lehet boldog a vége. Eldöntöttük, hogy minden hozzánk segítségért forduló ember felé segítőkezet nyújtunk, így adva új esélyt nekik arra, hogy mindent tiszta lappal kezdhessenek.

Gyalog mennél az iskolába? Naná!

Szimpatikus kezdeményezésre hívja fel a figyelmet egy molinó az Andrássy iskolánál. Vecsési Sétáló Iskolabusz – olvasható a főbejárat mellett kifüggesztett plakáton. Hogy az elnevezés pontosan mit takar, arról a program egyik szervezőjével, Mátyus Anitával beszélgettünk.

Húsz éves a Kisspista Színház

A Kisspista Színház gondolata világszám, és a megvalósítása is jó színvonalú. Színházunk szándékoltan amatőr színház. Miért? Nekem nem kell olyan színész, aki Dunának megy, ha nem kap szerepet. Egy ideig azt gondoltam: milyen jól hangzó mondás ez! Még büszke is voltam rá. De rövid számolgatás után kilenc olyan kollégát találtam – velük együtt dolgoztam, egy asztalnál ültem – aki önkezével vetett véget az életének. Közülük hárman lakótársaim voltak. Olyan színházat szerettem volna, amelyben nem a mások ítéletétől függ a megélhetés és a dicsőség, nem ez a kizárólagos forrása az élet örömének. Ahol mindenkinek van egy tisztes foglalkozása, hivatása, családja, és emellett akar játszva értékeket teremteni.

Hit, remény, szeretet 2024-ben is

Pál apostol csodálatos Szeretethimnusza alapján tudjuk, hogy a felülről jövő szeretet „soha el nem múlik”

Jelentkezz polgárőrnek!

A Vecsés Települési Polgárőr Egyesület várja a vecsési lakosok jelentkezését, akik kedvet és elhivatottságot éreznek a polgárőr munkához. Olyan 18 és 50 év közötti személyek...

Kémek a Cziffra csárdában, csaták Vecsés mellett

A Cziffra csárdában 1849 áprilisában jelentős osztrák kémtevékenység zajlott. A tét a főváros, Buda-Pest és a tavaszi hadjárat sorsa volt. Cél: információkat nyerni a térségben állomásozó magyar honvédsereg létszámáról, erejéről.

A fiatalabb korosztály véleménye is számít

A Vecsési Ipartestület Vecsés Város Önkormányzatával közösen a Helyi Esélyegyenlőségi Program keretében kezdte el szervezni a Vecsési Ifjúsági Kerekasztalt. Célunk a helyi ifjúság közéletbe való integrálása, illetve véleményük kérése az őket érintő ügyekben.

Strudlessn” – rétesevés Vecsésen

Vegyünk közösen búcsút a farsangtól február 11-én, vasárnap 16 órától!

Kettő meg kettő az néha három – nagyszerű koncertet adott Vecsésen az EMP3 Zenekar

A Magyar Kultúra Hete programsorozat keretén belül mutatták be a Bálint Ágnes Kulturális Központban az EMP3 Zenekar Más világban című első lemezét.

Farsangi szemétszedésre készülnek a környezetvédők

A Hulladékkommandó az illegális hulladék­lerakatok felderítésére és felszámolására jött létre, a környezetvédők kilenc évvel ezelőtt a Kispatak Természetvédő Egyesület szárnyai alatt kezdték el a munkát.

Óvodások karácsonyfája a tájház udvarán

A Vecsési Tájházért Alapítvány szoros együttműködésben a Vecsési Német Nemzetiségi Önkormányzattal kiemelt feladatának tekinti a Jókai utcában található tájház „élővé” tételét, olyan színes programok megszervezésével, amelyek minél több látogatót vonzanak a házba. 

In memoriam Molnár Imre (1936–2024)

Fájdalmas veszteség érte Vecsés város közéletét. Életének 88. évében elhunyt Molnár Imre aranyokleveles építészmérnök, a település első polgármestere, a város díszpolgára.

Változatos programokkal várták a közönséget a magyar kultúra hetén

A magyar kultúra napjához kapcsolódva egész hetet átívelő programsorozattal várta az érdeklődőket január 15. és 22. között a Bálint Ágnes Kulturális Központ.

46. Vecsési Svábbál

2024. február 3. 19 óra - Bálint Ágnes Kulturális Központ

Vecsésen marad az orvosi ügyelet

A korábbi hírekkel ellentétben mégis Vecsésen alakítják ki az alapellátási ügyelet központját.

A betétdíjas rendszer a szelektív hulladékgyűjtést is érinti

Január 1-jétől a boltok betétdíjat számítanak fel a műanyag, a fém és az üveg alapanyagú italos palackokért. Ezt a pénzt pedig csak akkor kapjuk vissza, ha a palackokat a visszaváltó automatákban adjuk le. Az új rendszert a Mohu – a Mol hulladékgazdálkodási leányvállalata – üzemelteti, a bevezetése a szelektív hulladékgyűjtésre is hatással lesz.

„A nehéz körülmények ellenére is jelentős eredményeket értünk el”

Az utóbbi években egymást követik a különféle nehézségek, amelyekkel magánemberként és városvezetőként egyaránt szembe kell nézni. Előbb a Covid, majd a háború, tavaly pedig a kiugróan magas infláció nehezítette a mindennapokat. Hogyan vészelte át az önkormányzat az elmúlt tizenkét hónapot, és milyen célokat tűztek ki 2024-re? Egyebek között erről beszélgettünk Vecsés polgármesterével, Szlahó Csabával.

Nem maradt gyermek karácsonyi ajándék nélkül

Ötödik alkalommal szervezte meg decemberben Kortye Katalin a Vecsési Angyal Napot. A jótékonysági eseményen ezúttal több mint 130 gyermek karácsonyát tették szebbé az angyalok.

A Veres 1 Színház bemutatja: Örkény István – TÓTÉK

Időpont: 2024. január 22. 19 óra • Jegyár: 7 500 Ft

Vecsést is utoléri az ügyeleti ellátás központosítása

Egy hónappal ezelőtt írtunk arról, hogy az alapellátási ügyelet országos átszervezése miatt az eddig helyben zajló ellátást áthelyezhetik Üllőre. Erről ugyan hivatalos tájékoztatás még nem érkezett, de úgy fest, hogy februártól a szomszéd városban kaphat helyet a térség ügyeleti központja.

Magyar Kultúra Hete 2024

Vecsés, 2024. január 15-22.

1848 kolozsvári karácsonya

1848. december 25-én Bem József csapatai felszabadították Kolozsvárt a császári uralom alól. A szabadságot hozó honvédek között a vecsési Andrássy-telep névadója, Andrássy Aladár is ott volt. Sőt, ő szerzett szállást a sereg főparancsnokának, Bem apónak.

Róder Imre Városi Könyvtár

Januári programajánló

Köszöntötték a jubiláns házaspárokat

Az Óplébánia közössége a Szent Kereszt templomban 1990-ben köszöntötte először a házaspárokat. Ezt a nagyon szép és nemes gondolatot terjesztette ki az önkormányzat 2000-től a település minden évfordulós házaspárjára. Idén november 25-én volt ez a jeles esemény.

Gyertyaláng

Jézus mondja: „Én vagyok a világ világossága” Jn 8,12.  

Költészet Adventkor

A G. Ferenczy Hanna Irodalmi Kör nemes hagyománya, hogy Advent idején a költészet szerelmeseit megajándékozzák alkotásaikkal. December 8-án a Róder Imre Városi Könyvtárban volt az irodalmi est.

Közmeghallgatást tartott az NNÖK

A Vecsési Német Nemzetiségi Önkormányzat november 20-án megtartotta idei közmeghallgatását, melyen az év fontosabb eseményei mellett a jövőbeni tervekről is beszámoltak.

Megújult az Anna utcai játszótér

Az Anna utcai játszóteret épp 10 évvel ezelőtt, 2013-ban vehették birtokba a vecsési gyerekek, akkoriban ez volt a város legmodernebb ilyen jellegű létesítménye.

2023 karácsonyi ünnepkör szentmise és istentiszteleti rendje

Római katolikus szentmisék December 23. szombat – 18 óra: Szent Kereszt templom (Jókai u.) December 24. Advent 4. vasárnapja – 9 óra: Erzsébet tér, 11 óra:...

Karácsonyi köszöntő

Békés, boldog karácsonyt kívánunk a Vecsési Tájékoztató valamennyi olvasójának!

Karácsonyi hangulattal telt meg a Piac tér

Sűrű hóeséssel indult a nap december 10-én. Úgy tűnt, hogy minden adott lesz egy rég nem látott hófödte karácsonyi ünnepség lebonyolításához. A hóesés végül még...

A Városgondnok felkészült a télre

Az önkormányzat cége végzi a városban az utak síkosság-mentesítését.

Idén is a biztonságos működésre helyezték a hangsúlyt

Megtartotta éves közmeghallgatását Vecsés Város Önkormányzat képviselő-testülete. Szlahó Csaba polgármester beszámolójában igyekezett átfogó képet adni az idei év fontosabb eseményeiről és az önkormányzat előtt...

Nincs advent VHZ hangverseny nélkül

Csak a világjárvány tudta rövid időre szüneteltetni a Vecsési Hagyományőrző Zeneegyesület Koncertfúvós-zenekarának adventi hangversenyét. Idén advent második vasárnapjának előestéjén, december 9-én szólaltak meg a fanfárok és vette kezdetét a VHZ ünnepi, ajándék koncertje a teltházas BÁKK színpadán.

Múltra néző ablakok a JAM Ház falán

Állagmegóvás céljából újították fel a József Attila Művelődési Ház külsejét. Az épület homlokzatán lévő hibákat kijavították, újraszínezték a falakat, az utcafronti ablakokat pedig Nagyné Fazekas Anita ötlete alapján egy régi vecsési fényképekből álló sorozattal díszítették.

BÁKK Mikulás örül, ha vidámságot csempészhet a gyerekek életébe

Ismét kamionon érkezett Vecsésre a BÁKK Mikulás, aki a különleges járművel bejárta az egész várost, hogy minél több gyermeket megörvendeztessen. 

Élelmiszercsomagot kaptak a rászorulók

Az elmúlt évhez hasonlóan idén is 350 élelmiszer-csomagot adományoz az önkormányzat a nélkülöző családoknak és az egyedül élő idős vecsésieknek.

Árpád-kori falvak Vecséstől Pestig

A mai Vecsés és külterülete két Árpád-kori falu, Vecsés és Halom felett fekszik. A középkori Vecsésről és Halomról az első írott forrás 1318-ból, illetve 1323-ból, az Anjou királyok idejéből való. A terepbejárások és az ásatások alapján falvaink viszont már a 10. századtól lakottak, egyidősek az államalapítással.

Vecsés Város Bálja: vár egy újabb felejthetetlen este 

Negyedik alkalommal szervezi meg ifj. Kortye Vilmos és Komár Ágnes Vecsés Város Bálját. A szervezőpáros túl van három sikeres rendezvényen, a céljuk pedig most is az, mint korábban mindig: egy felejthetetlen estével szeretnék megörvendeztetni azokat, akik belépőt váltanak a bálra. 

„Minden elültetett fa a város jobb levegőjét, kedvezőbb klímáját szolgálja”

Vecsés fásítási programját 15 évvel ezelőtt indította el az önkormányzat, évente átlagosan kétszáz facsemetét ültettek el, azaz összesen 3000 darabot a teljes időszak alatt.

„A segítséget kérő emberek nagyon jó kezekben vannak”

A szociális munka napja alkalmából rendezett városi ünnepségen az önkormányzat szociális bizottságának elnöke, Skribekné Komár Ágnes és a város aljegyzője, Halápiné Borbás Ágnes köszöntötte a vecsési szociális ellátórendszer dolgozóit.

Ismét motorral érkezik a Mikulás Vecsésre

Két évtizedes hagyomány, hogy december elején Mikulásnak öltözött motorosok gurulnak végig a városon. Az első Motoros Mikulás Felvonulást húsz évvel ezelőtt, 2003-ban szervezte meg a Vecsési Motorosok Baráti Köre Oláh László vezetésével.

Az ülésteremben történt

A november 14-én megtartott testületi ülésen 15 napirendi pontot tárgyaltak a képviselők.

Újra megnyílik a jégpálya

December első hétvégéjétől várják a jégkorcsolyázókat a Bálint Ágnes Kulturális Központ előtti téren.

Sajátos nevelési igényű gyerekeknek alakítanak ki új csoportokat

Sajátos nevelési igényű gyermekek számára alakítanak ki csoportszobákat az Eötvös utca 30. szám alatt. A felújított épületben biztosított lesz számukra a megfelelő pedagógia ellátás. A beruházás részleteiről Szlahó Csaba polgármester beszélt a Williams TV Vecsési Magazin című műsorában.

Emlékezés halottainkra

Mindenszentek napján, november 1-jén nemes hagyománnyá vált, hogy a temető ravatalozója előtt a Vecsési Hagyományőrző Zeneegyesület muzsikusai nemcsak az elhunyt zenésztársaik emlékének adóznak naphoz illő zenével, hanem minden elveszített embertársunknak. Nem csoda, hogy a térzene idején mindig van hallgatóság, aki a gyászzene segítségével is emlékezhet szeretteire. Köszönet a zenészeknek.

Épül az új közösségi tér

A Vecsési Tájékoztató szeptemberi lapszámában írtunk arról, hogy elkezdődött az új szabadidőpark építése a Halmi téren. A város új közösségi tere a kisebbeknek és a nagyobbaknak egyaránt biztosít majd kikapcsolódási lehetőséget. A kézilabdacsarnok melletti közterület fejlesztéséről Czibolya Zoltán, a városrész önkormányzati képviselője nyilatkozott a Williams TV-nek.

Több a problémás gyerek, mint régen?

Stieber Magdolna mozgásfejlesztő terapeutával, az egy éve már Vecsésen is jelen lévő Gloriett Fejlesztőház alapítójával beszélgettünk a mai gyerekekről.

Mayerffy Ferenc és Vecsés

„Sok ember kellene nekünk olyan, mint Mayerffy, az ő céljai nagyon nemesek!” (Kazinczy Ferenc 1816)

„A fiatalabb generáció feladata, hogy lehetővé tegye az időskorhoz méltó életet”

Idősek világnapja alkalmából zenés műsorral köszöntötte a gondozási központ és az önkormányzat a vecsési szépkorúakat. Az ünnepséget a Bálint Ágnes Kulturális Központban tartották, a rendezvényre 130 fő érkezett, akik megtöltötték az alkalomra átalakított színháztermet.

Felhívás ebösszeírásra

Vecsés Város Önkormányzata az állatvédelmi törvény előírása alapján a városban tartott kutyák eb­összeírását végzi november 30-áig. Az ebösszeírás kötelezően ellátandó feladat, a város vezetésének nem célja ebadó bevezetése a településen!

Negyvenkét év a település szolgálatában

Nyomát egy Nyárád-menti pici, színmagyar falucska az erdélyi Maros megyében. Nagy Ildikó Nyárádszeredán született 1956. október 5-én és az unitárius templomban keresztelték meg.

Meghívó közmeghallgatásra

Értesítjük Vecsés Város lakosságát, hogy Vecsés Város Önkormányzatának képviselő-testülete a  Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 54. §-a alapján

Meghívó Erzsébet-napi bálra

A Labdarózsa Népdalkör és Citerazenekar szeretettel meghívja Önt és kedves családját Erzsébet-napi székely–magyar batyus báljára.

Vecsés is részt vett a „híres Szárhegyi” káposztafesztiválon

Tizenhatodik alkalommal rendezték meg Vecsés testvértelepülésén, Gyergyószárhegyen a Híres Gyer­gyó­szárhegyi Káposztafesztivált, melynek a települések közti jó kapcsolatnak köszönhetően ezúttal is voltak vecsési résztvevői.

Halmi iskola: Értéket, szeretet adni, ez a legfontosabb hitvallásunk

Az első csengőszó 1967 februárjában hangzott el a Halmi Telepi Általános Iskolában, pontosabban a Kun Béla téri 4-es számú általános iskolában, ugyanis akkoriban még így nevezték az intézményt. Azóta eltelt öt és fél évtized, ezalatt több mint 2400 gyermek életét formálták az épület falai között eltöltött diákévek. Az iskola október elején ünnepelte fennállásának 55. évfordulóját. 

Életet is menthet a Gondozási Központ szolgáltatása

Október 1-jétől ingyenessé tette az önkormányzat a jelzőrendszeres házi segítségnyújtást. A Vecsési Gondozási  Központ szolgáltatásának számos előnye van, többek között azt a megnyugtató érzést adja az idős, beteg embereknek, hogy azonnal érkezik segítség a bajban.
Szlahó Csaba polgármester és Frühwirthné Halász Melinda alpolgármester a város önkormányzata nevében helyezett el koszorút a Szent István téri emlékműnél

„Példát mutattunk a világnak bátorságból és küzdeni tudásból”

Október 23-án a Szent István téren emlékeztek meg az 1956-os forradalomról.

Tájékoztató kiadvány veszélyes anyagokkal kapcsolatos balesetek elleni védekezésről

Lakossági tájékoztató kiadványt készített a Pest Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a Vecsési Polgármesteri Hivatal közreműködésével, melyben összegzik a város környezetében működő veszélyes anyagokkal foglalkozó üzemeket, a veszélyes anyagokkal kapcsolatos balesetek elleni védekezés szabályait, és a bekövetkezett súlyos balesetek esetére vonatkozó teendőket. 

Szüreti mulatság

Tavaly így írtam: „ez a bál nemcsak arról szól, hogy este ünneplőbe vágjuk magunkat, elmegyünk a bálba, eszünk-iszunk, dinom-dánom reggelig. Ennek bizony koreográfiája van, ami sok szervezést, gondos előkészületet és egész napos szorgos és pontos tevékenységet igényel.” Bizony, ez most sem volt másképp, de a hagyományos dramaturgia érvényesült.

Kötelességünk emlékezni az elhurcoltakra

Nagyné Pintér Jolán, a GULAG Alapítvány elnöke elmondta, hogy a kutatások szerint már megközelíti az egymilliós számot az elhurcoltak száma, ennek a harmada minden bizonnyal menetközben, vagy kint el is hunyt. Legalább ennyi súlyos betegséggel érkezett haza és hunyt el ideje korán. A többiek fizikai és lelki adottságaiknak, és a szerencsésebb körülmények között eltöltött fogolyéveknek köszönhetik, hogy hosszabb életet élhettek.

Vecsési sváb hagyományok a tánc nyelvén

A Rosmarein Táncegyesület 23 évvel ezelőtt alakult általános iskolásokból. Táncainkkal az itt élő német nemzetiség hagyományait ápoljuk és örökítjük tovább.

Káposztafeszten a Grassalkovich iskola

A tanév első nagy projektjei közé tartozik a Káposztafesztre való készülődés. Valaki a felvonulást, valaki a szereplést tervezi, szervezi. Az idei esemény mindkét napján részt vett iskolánk.

Elkészült a Baross Gábor utca

Szeptember 28-án megtörtént a Baross Gábor utca ünnepélyes átadása. A korábban 0202-es útként  említett 2 kilométer hosszú útszakasznak helyi viszonylatban fontos jelentősége van, hiszen ezzel vált teljessé a Vecsést elkerülő úthálózat – hangsúlyozta Szlahó Csaba polgármester az ünnepségen.

„Arad földjén tizenhárom hős vesztette életét”

Október 6-án az aradi vértanúk tiszteletére tartottak megemlékezést az Erzsébet téri kopjafánál.

Újabb pályázati lehetőség a városnak

2023. októberében megjelent a TOP_Plusz-3.1.3-23 „Helyi humán fejlesztések” elnevezésű pályázati felhívás, melynek lehetőségével Vecsés Város Önkormányzata is élni kíván.

Sági Szilárd: Nálam elsősorban az emberi kapcsolatokról szól egy fesztivál

Esős idő ide, borult égbolt oda, ismét hatalmas tömegeket vonzott a szeptember utolsó előtti hétvégéjén megrendezett Káposztafeszt.

A megújult Petőfi iskola új igazgatóval kezdte a tanévet

Új igazgatóval kezdte meg a tanévet a Petőfi Sándor Római Katolikus Általános Iskola és Gimnázium. Telek Péter Pál a 2022/23-as es tanévben érkezett igazgatóhelyettesként. A nyáron azonban az iskolához 1994 óta kötődő Osikoviczné Csendesi Mária lemondott, és ő vette át az intézmény vezetését.

Remek alapot tettek le a Dínók az örökmozgók elé

A Dinoszaurusz Band 1973-as alapításakor az alapító Kortye Vilmos sem gondolta, hogy még 2023-ban is a színpadon állnak és egy nagy koncerttel ünneplik az együttes fennállásának 50. évfordulóját.

Felhívás – Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat 2023.

Vecsés Város Önkormányzata a Kulturális és Innovációs Minisztériummal együttműködve a 2024. évre, a 2023/2024. tanév második és a 2024/2025. tanév első félévére vonatkozóan  kiírja a felsőoktatási hallgatók, illetve a felsőoktatási tanulmányokat kezdeni kívánó fiatalok számára a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázatot.

Megnyitott a város új bölcsődéje

Hivatalosan is átadták a Mocorgó Bölcsődét.

Szépkorúak köszöntése

Szlahó Csaba polgármester két szép­korú vecsési lakost köszöntött fel személyesen a nyár folyamán.

Megkezdődött az új szabadidőpark építése a Halmy téren

Az önkormányzat korábbi ígéretéhez hűen játszótér és szabadidőpark épül a kézilabdacsarnok szomszédságában.

Két történet a ferihegyi kastélyból

A II. világháború előtt Vecsésen három kastély állt. A ferihegyi, az Andrássy- és a Halmy-kastély. A ferihegyi volt a legrégebbi, 1848-ban épült. A legendás 1848-as évben. Építtetői Weisz Bernát Ferenc és Jurenák Frigyes, Ferihegy bérlői voltak, akik a kor leghíresebb építészét, Feszl Frigyest kérték fel a feladatra. Feszl rengeteg igényes munkája közül a leghíresebb a pesti Vígadó épülete. Hadd idézzem fel a viharos 1849-es év két történetét, melyek a vadonatúj kastélyban játszódtak.

Hazatérés

Nyolcvan év után a Csendes-óceán partjáról hazatértek a Halmy család tagjait ábrázoló festmények, melyek hajdan a kastélyban voltak. A történet még az előző században kezdődött.

XXI. Vecsési Káposztafesztivál

Várossá váláskor kezdődött a fesztivál, majd két év Covid szünet következett, de tavaly új erőre kapva folytatódott. Lapzárta előtt vagyunk, így a szűk idő a mostani számunkban csak egy mérlegszerű felsorolást enged, fotókkal fűszerezve, ami egy kicsit felidézi a hangulatát. A sok esemény miatt a következő számunkban folytatjuk

Hajnalig tartott a jókedv a Murcifesztiválon

Idén is a Murcifesztivál zárta a nyarat Vecsésen, de az idei rendezvény nem csak a finom nedűk miatt marad emlékezetes. Az esemény kapcsolódott a Landesrat ifjúsági tagozatának éves találkozójához, melyet ezúttal Vecsésen tartottak meg. 

Jubileum, immár 5 éves a Vecsési Pálinka Verseny

A Magyar Pálinka Lovagrend Közép-magyarországi Kapitánysága és a Süti nem süti Vecsés Cukrászda már ötödik alkalommal rendezte meg városunkban a Vecsési Párlat (Pálinka) Versenyt.

Új kőolajkutat nyitna Vecsés határában a MOL

Újabb kőolaj-kitermelő kút engedélyeztetését indította el a Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt (MOL). A várostól 600 méterre lévő kút a vállalat magyarországi koncessziós területei közül a legígéretesebb – írta a HVG360.

Nyolcadik Aratóbál 2023

„Maga a bál a múlt hagyományait képviseli és igyekszik megőrizni városunkban, ezért is jó látni és megélni, ahogy évről-évre szép számban összegyűlünk, táncolunk és mulatunk, közösen megünnepelve a friss kenyeret és az aratás végét. Ezzel felelevenítve és ápolva egy régi hagyományt.“ (Idézet a nyitóbeszédből)

Elköltözött a MVM iroda

Új helyre költözött az MVM Next Áram iroda (korábban ELMŰ iroda).

Új szabadidős térrel bővült az Andrássy iskola udvara

Mozgalmas volt az idei nyár a Vecsési Andrássy Gyula Általános Iskolában, a nyári szünetet kihasználva több fontos felújítást is elvégeztek az intézményben.

Megszűnik a patikák ügyelete

A vecsési polgárok számára nem kedvező döntésről kaptunk értesítést.

Felújították a központi konyhát

Közel 20 millió forintból újította fel a városi központi konyhát az önkormányzat.

Legfrissebb cikkek

Imanyolcad Ökumenikus imahét

Az ökumenikus imahét világméretű összefogásának a vecsési felekezetek is részei évek óta. Idén sincs ez másként, nyolc napon keresztül minden este közös imádságra és...