24.2 C
Vecsés
2019 május 25, szombat

HÍREK

A jövőnek építjük Vecsést

Harmadik ciklusát tölti a város élén Szlahó Csaba, aki polgár­mesteri teendői mellett a 2. számú választókörzet képviseletét is ellátja.

Az elmúlt évek egyik legsikeresebb mesefesztiválján jártunk

A hétvégét megelőző napokra jellemző borongós, esős, olykor hűvös időnek nyoma sem maradt a hetedik alkalommal megrendezett Bálint Ágnes Mesefesztivál megnyitójára. Ragyogó napfény ömlött május 18-án reggeltől a városközpontra, ahol a programfüzet szerint beígért 9 órás kezdéstől minden a mesékről és a gyerekekről szólt. 

Kapcsolat a földgolyó minden részével – Hívójele: HA7YUB

„Nincs felesleges ismeret, nincs értelmetlen információ, nincs egyetlen lényegtelen pillanat sem!” A. J. Christian

Határon átívelő barátság

A gernyeszegi Teleki Domokos Általános Iskola és a Vecsési Andrássy Gyula Általános Iskola kapcsolata 2016-ra nyúlik vissza, mikor is a magyarországi iskola diákjai és tanárai első ízben érkeztek hozzánk.

Zajlanak az út- és járdafelújítások

Jó hír a Mátyás utcai lakóknak, hogy május közepén befejeződtek az útépítési munkálatok, az utca utolsó szakasza is aszfaltburkolatot kapott.

Elkészült a zárszámadás – pozitív a tavalyi mérleg

Egy hónapon belül kétszer is tárgyalóasztalhoz ültek a képviselők: április 30-án délután a soron következő rendes ülésen vettek részt a városvezetők, két héttel később, május 15-én pedig rendkívüli ülésen tárgyalták – többek között – az önkormányzat 2018. évi költségvetésének zárszámadását.   

Ballagás 2019

Akácvirágzás, orgonaillat, anyák napja… mindenkinek más-más hívószó  jut eszébe a május hónapról. ... Nekem, nekünk ­iskolás diákoknak a ballagás. E szép hónap elején minden évben felcsendül a jól ismert ének: ballag már a vén diák, tovább, tovább/Isten veletek cimborák, tovább, tovább…

Elsőáldozás

A Vecsés-Óváros Plébánia gyermekeinek elsőáldozása a Jókai utcai Szent Kereszt templomban volt, húsvét után a második héten, május 5-én.

Lakossági fórum volt a BÁKK-ban

A Bálint Ágnes Kulturális Központ vendége volt május 15-én Menczer Tamás tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkár.

Lótott-futott Vecsés apraja és nagyja

Szikrázó napsütés és már-már nyárias meleg fogadta a futókat május 11-én a vecsési sportpályán. Ezen a napon rendezték meg a Lóti-Futi nyílt utcai futóversenyt, melyen idén is több százan vettek részt. 

Andrássy-túra, avagy gyalogolni jó!

Április 27-én már az ötödik Andrássy-túrát rendeztük meg. Idén a túrát az 1848-1849-es szabadságharc 170. évfordulójának szenteltük.

Megújult a kormányablak

Új helyiségben, de továbbra is a Market Central területén várja ügyfeleit a Vecsési Kormányablak.

„Tüzoltó leszel s katona! Vadakat terelő juhász!”

A Grassalkovich Antal Német Nemzetiségi és Kétnyelvű Általános Iskolában április 26-ára szerveztük meg a Pályaorientációs napot.

SULPITER PROJEKT: ZÁRÓ KONFERENCIA BOLOGNÁBAN (május 13-15.)

Három napos rendezvény a városi fenntartható tervezés és a logisztika területén Három év közös kutatás, transznacionális és összehasonlító tanulmányok megszervezését követően, a SULPiTER projekt zárókonferenciájára...

Idén nyáron is lesz napközis tábor

A hagyományainkhoz híven Vecsés Város Önkormányzatának támogatásával újra megszervezi nyári napközis táborát a Család- és Gyermekjóléti Szolgálat és Központ.

Május végén változik a vasúti menetrend

A vasúti tömegközlekedés minőségének javítása érdekében a reggeli menetrend változtatását tervezi a MÁV. 

Szünetel a gázszolgáltatás

Karbantartási munkálatok miatt május 16-án reggel 6 órától 16 óráig szünetel a gázszolgáltatás Vecsésen – tájékoztatott a TIGÁZ Zrt.

Hagyományőrző Hon- és Rendvédelmi Nap az Epresben!

A Városi Nemzeti Szövetség szeretettel meghív minden kedves érdeklődőt május 11-én az Epresbe egy egész napos kalandra!

Új helytörténeti könyv városunk temetőjéről

A Vecsés város temetője sorozat II. kötete jelent meg a minap Szegedi István főszerkesztőnek, sorozatszerkesztőnek, a SZIGÜ Zrt. vezérigazgatójának a támogatásával.

„Deutscher Freitag” a Petőfi Sándor Római Katolikus Általános Iskola és Gimnáziumban

A tavaszi szünet utáni pénteken tartották meg Deutscher Freitag elnevezésű projektnapjukat az iskola tanárai és diákjai.

Májusban újra megrendezik a Lóti-Futi városi futóversenyt

Színes családi és gyermekprogramokra, no és persze egy kis futásra várják az érdeklődőket és a sportolni vágyókat május 11-én, a 27. alkalommal megrendezett Lóti-Futi nyílt utcai futóversenyen.

Tájékoztató az óvodai beiratkozás rendjéről

Vecsés Város Önkormányzata tájékoztatja a tisztelt szülőket, hogy az önkormányzati fenntartású óvodákba a 2019/2020. nevelési évre május 6-án és 7-én (hétfő-kedd) 8 óra és 18 óra között írathatják be gyermekeiket.

Petőfis olasz diákcsere 2019

Olasz partneriskolánkkal, a Padova melletti Abano Terme városka Leon Battista Alberti középiskolájával már évek óta jó kapcsolatokat ápolunk.

Hungarikum szőlőfajtából készül a város bora

Már hagyománynak számít, hogy Vecsésen, a Grassalkovich iskolában borversenyt rendeznek. Ez történt most is, március 23-án.

TeSzedd! az Andrássyban

Már sokadik alkalommal rendeztük meg tavaszi szemétgyűjtő akciónkat. Évről évre magunkért és egy szebb, élhetőbb környezetért fogunk össze.

Legyen élhető kisváros Vecsés

A 2014-es önkormányzati választáson a Jobbik Magyar­országért Moz­galom önkormányzati képviselőjelöltjeként listán szerzett mandátumot Szabó Attila. A pártból való kilépése óta független képviselőként dolgozik a városért.

Sikeres európai uniós Erasmus+ projekthét a Grassalkovich Antal Német Nemzetiségi és Kétnyelvű Általános Iskolában

Iskolánk régóta szeretett volna egy olyan cserediákprogramot, amelyben tanulóink német anya­nyelvű gyermekekkel tudnak kommunikálni, megismerik más országok kultúráit és bepillantást nyernek oktatási rendszerükbe.

15 tonna szemetet szedtek össze az önkéntesek

A TeSzedd! országos szemétszedő akcióhoz csatlakozva közel 1200 fő szedte a szemetet 6 napon át Vecsésen.

Rézfúvós verseny az utánpótlásért

Hetedik alkalommal rendezték meg a Vecsés Rézfúvós Kupát.

„Bízom Vecsés további fejlődésében”

Vecsésen szinte mindenki Margitkának ismeri és így is szólítja meg.

Elismerték az iparosok munkáját

Helyi iparosok és vállalkozók munkáját ismerte el a Vecsési Ipartestület a fennállásának 107. évfordulója alkalmából megtartott március 21-i taggyűlésen.

Német Nemzetiségi Óvodatalálkozó

Április 7-én, vasárnap 15 órai kezdettel rendezte meg óvodánk immáron 19. alkalommal a Német Nemzetiségi Óvodatalálkozóját a Grassalkovich Antal Német Nemzetiségi és Kétnyelvű Általános Iskola aulájában.

Megvásárolhatják a lakóingatlanokat a Nemzeti Eszköz-kezelő bérlői

A Nemzeti Eszközkezelő Programban résztvevő természetes személyek otthonteremtésének biztosításáról szóló 2018. évi CIII. törvény alapján a Nemzeti Eszközkezelő fizetési kötelezettségeinek eleget tevő bérlői a idén dönthetnek arról, hogy rendkívül kedvező feltételek mellett, vételár­kedvezménnyel egy összegben, vagy hosszú távú részletfizetés mellett megvásárolják az ingatlant, vagy továbbra is bérlők maradnak a jelenlegi feltételek mellett.

Csökkent a bűncselekmények száma a városban

Március 26-án tartotta soron következő rendes ülését a város képviselő-testülete, melyen többek között a Vecsési Rendőrőrs szakmai beszámolóját is elfogadták a képviselők.

ÖKO-hét a Halmiban

Iskolánk az örökös ÖKO-iskola cím birtokosa. Ennek jegyében minden évben kétszer, ősszel és tavasszal ÖKO-hetet tartunk.

Madárbarát város lett Vecsés

Vecsés önkormányzata és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület együttműködésének eredményeként Madárbarát mintakerttanösvény létesült a Kispatak tanösvény mentén.

Megújult a Halmi telepi iskola műfüves pályája

Több mint 10 évvel ezelőtt adták át a Halmi Telepi Általános Iskola sportpályáját, amely önkormányzati forrásból valósult meg és az első műfüves sportlétesítmény volt Vecsésen.

Műszaki hiba következtében színeződött el a csapvíz

Április 13-án Vecsés több pontján is arról panaszkodtak a lakók, hogy sárgás elszíneződésű víz folyik a csapokból. A szolgáltató tájékoztatása szerint a jelenséget egy műszaki hiba idézte elő.

Városi vers- és prózamondó verseny

Az elmúlt évek hagyományait követve idén is a költészet napjához közel eső hétvégén rendezte meg az önkormányzat a Bálint Ágnes Kulturális Központban a városi vers- és prózamondó verseny döntőjét.

Becenevek és ragadványnevek a vecsési svábok körében

Nagyon érdekes, tanulságos előadáson vehettem részt február 25-én a Fő u. 49. szám alatti – Vecsés talán legrégibb – épületében, a Német Nemzetiségi Önkormányzat és a Kulturverein rendezésében.

Négy arany és egy ezüst minősítést nyertek a Grassalkovich iskola énekesei az ÉMNÖSZ énekversenyen

Március 28-án Biatorbágyon az ÉMNÖSZ  regionális énekversenyén idén is fantasztikusan szerepeltek iskolánk kórusai.

A Grassalkovich iskola dunabogdányi sikerei

Április 10-én a Grassalkovich Iskola húsz tanulója Dunabogdányba utazott, hogy a Német Nemzetiségi Vers-és Prózamondó Verseny megyei fordulóján vegyen részt.

Gördeszkapálya épülhet a Göciben

Újabb sportolási lehetőség nyílhat meg a vecsési fiatalok előtt, amennyiben támogatásra alkalmasnak ítélik az önkormányzat hobbi- és versenysportra is alkalmas gördeszkapálya építésére benyújtott pályázatát.

Mammográfiás szűrővizsgálat

Flór Ferenc Kórház - 2019 április 15 - május 3-ig.

Adózók figyelmébe!

Űrlapokkal kapcsolatos tudnivalók

Alsós Komplex Városi Verseny eredményei

 A versenyt április 2-án 14 órakor rendeztük meg a Vecsési Halmi Telepi Általános Iskolában.

Nyári napközis tábor: április közepéig lehet jelentkezni

A hagyományokhoz híven, idén is lesz nyári napközis tábor a Család- és Gyermekjóléti Szolgálat és Központ szervezésében, Vecsés Város Önkormányzatának támogatásával. A jelentkezési lapot...

Zöldhulladék-begyűjtés

Április 16-ától a Vecsési Városgondnok Nonprofit Kft. folyamatos zöldhulladék-begyűjtést végez Vecsés város területén.

Közel 200 millió forintból újul meg a Kinizsi és az Eötvös utca

Az önkormányzat tavaly áprilisban nyújtott be pályázatot a Kinizsi utca és az Eötvös utca Piac tér és Telepi út közötti szakaszának felújítására. 

Áprilisban iskolai beiratkozás!

A képviselő-testület meghatározta a 2019/2020. tanévre történő általános iskolai beiratkozás időpontját.

Szilárd alapokon áll a költségvetés

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is a város érdekeit szem előtt tartó, kiegyensúlyozott és biztonságos működést biztosító költségvetést fogadott el a képviselő-testület. A részletekről...

Rétesevés Strudelessen 2019

Egy – az 1950-es évektől tiltott – régi vecsési hagyományt újított fel 2004-től a Német Nemzetiségi Önkormányzat.

Metrófelújítás – Változik a közlekedési rend a fővárosban

Április 6-án lezárják a a 3-as metró déli szakaszát, emiatt jelentős változásokra kell számítani az érintett területek közlekedési rendjében - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) csütörtökön az MTI-vel.

Hagyományőrző Hon- és Rendvédelmi Nap az Epresben!

A Városi Nemzeti Szövetség szeretettel meghív minden kedves érdeklődőt május 11-én az Epresbe egy egész napos kalandra!

Szép jövő vár Vecsésre

Most induló interjúsorozatunkban a képviselő-testület tagjaival beszélgetünk a testületben végzett munkáról, a ciklus eredményeiről, a város jelenéről és várható jövőjéről.

A szabadságharc hőseire emlékeztünk

Az 1848-as forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezett városi ünnepséget a hagyományokhoz hűen a Petőfi Sándor Római Katolikus Általános Iskola és Gimnázium szervezésében tartották a Petőfi téren.

Jól szerepeltek a vecsési diákok a kistérségi idegen nyelvi versenyen

A Grassalkovich Antal Német Nemzetiségi és Kétnyelvű Általános Iskola tanulói március 6-án újra részt vettek a kistérségi idegen nyelvi versenyen, Gyálon.

Hatodszor volt böllérverseny Vecsésen

A helyi csapatok mellett a szomszéd településről és Erdélyből is érkeztek résztvevők.

Kistérségi német szavalóverseny volt a Grassalkovich iskolában

A Grassalkovich Antal Német Nemzetiségi- és Kétnyelvű Általános Iskola adott otthont március 8-án délután az Észak- Magyarországi Német Önkormányzatok Szövetsége által támogatott kistérségi német szavalóversenynek, amelyre verssel és prózával egyaránt lehetett készülni. 

Isten éltesse, András bácsi!

Az elmúlt napokban ünnepelte 90. szü­letésnapját ifj. Hompoth András.

A jövő városai fejlődésének gerincét adhatja a fenntartható városi logisztika

Budapest XVIII. kerületi Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkor­mányzata és Vecsés Város Önkormányzata szervezésében március 5-én került sor a SULPiTER Európai Uniós projekt záró­konferenciájára a TUD18 Képzéskoordinációs Iroda épületében. 

Több mint 6 milliárd forintból gazdálkodhat a város

Testületi ülésről jelentjük

Két hónapig zárva lesz a repülőtér 2-es futópályája

Április közepétől június első feléig egy futópályával üzemel a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér, miután a 3,7 kilométer hosszú 2-es futópálya északnyugati (13L jelű) végéhez tartozó műszeres leszállító rendszert korszerűbbre cseréli a Budapest Airport.

Elkészült a Tipegők bölcsőde

Vecsés Város Önkormányzata 355,18 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program keretében meghirdetett „VEKOP-6.1.1-15 Kisgyermeket nevelő szülők munkavállalási aktivitásának növelése” tárgyú pályázati felhíváson.

Vecsés vasutas hősére emlékeztek

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is ünnepélyes keretek között emlékezett Bobich Jánosra az Orbán Balázs Erdélyi Kör és a Megmaradunk 3000 Alapítvány. 

Pénz7 a Halmi suliban

Az ötödik Pénz7-et rendezték meg Magyarországon február 25. és március 1-je között.

Idősellátás Vecsésen!

Gondozási Központ

Vecsésiek a Kínai Hold Újév fesztiválon!

Következő írásunkban össze­foglalót olvashatnak a Balla Péter Népdalkör téli híreiből. 

Elűzték a telet…

Az Andrássyban a hagyományoknak megfelelően idén is megtartottuk a kiszebábége­tést, amely a téltemetés és a tavaszköszöntés jegyében zajlik minden tél végén.

VII. Bálint Ágnes Mesefesztivál beharangozó

Hét bors ökröcske kapálja a földet a BÁKK előtt.

Piacvezető logisztikai vállalat költözik a repülőtér új épületébe

Az idei év második felében adják át a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren a vadonatúj légi teheráru központot, a BUD Cargo City-t.

Farsang az Andrássyban

A báli időszak legemlékezetesebb rendezvényei a gyermekek számára az iskolai farsangok.

Ügyintézőt keres a polgármesteri hivatal

A Vecsési Polgármesteri Hivatal munkatársat keres az Adó Osztályra ügyintézői munkakörbe. Alább olvashatják az álláspályázat részleteit.

Vecsésen kérdezősködik a KSH

A korábbi évek gyakorlata szerint önkéntes adatszolgáltatáson alapuló lakossági adatfelvételeket hajt végre Vecsésen a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Véget ért a farsang

Az idei az egyik leghosszabb volt, mindenki kedvére kimulathatta magát. Hamvazószerdával megkezdődött a böjt, a húsvéti előkészület. Régi fotóim között keresgélve találtam néhányat, amelyek...

Tüdőszűrés lesz áprilisban, ne hagyja ki!

Új jogszabályok léptek életbe 2014. január 1-jén a tüdőszűrésre vonatkozóan.

Első orvosunk, a szabadságharc honvédorvosa

„a (…) kezem alá került sebesültek között a következő arány volt: okvetlen halálos seb 8, csontot sértő fejseb 5, könnyebb fejseb 13, mellkason történt sebzés 2, altesten 7, vállon csonttöréssel 3, fölkaron csontsértéses 31, alkaron és kezén csont 20, könnyű seb a fölső végtagon 9, az alfelén 1, a combon csontsértéssel 11, alszáron csontsértéssel 4, könyebb sebek az alsó végt. 6. Ezek közül csatatéren műttetett 9, csonkítást igényelni látszott 7.”(Dr. Karasszon Dénes 1849-es naplója)

Adózók figyelmébe az 1 %-ról

Az idén is lehetőség van arra, hogy rendelkezzen az összevont adóalap után befizetett személyi jövedelemadója 1+1%-áról. Ezt legkésőbb 2019. május 20-áig az szja-bevallástól függetlenül is megteheti.

A Halmy-uradalom dolgozói (1928–1942/1945)

„Mit ér, csak ekkép szólni: itt a bánya!/Kéz is kell még, mely a földet kihányja.” (Petőfi)

A Music FM-nél jártak a Média szakkörös diákok

2019. január 17-én a Vecsési Andrássy Gyula Általános Iskola alsó tagozatos Média szakkörös diákjai Music Fm stúdiólátogatáson vettek részt.

107 éves a Vecsési Ipartestület 

Vecsés legrégebbi működő civil szervezete 1912-ben alakult.

Gárdonyban táboroztunk

Február elején Gárdonyban töltöttek pár felejthetetlen napot az Andrássy iskola diákjai.

Mesés falfestmény a Mazsola Játszóházban

A tavalyi évtől kezdődően a vecsési MesterCenter áruház kiemelt támogatója és partnere lett a Bálint Ágnes Kulturális Központnak, azon belül is a Mazsola Játszóháznak!

Imahét a Krisztus-hívők egységéért (I. rész)

2019. január 20–27.

Andrássys diákok a városi bálon

Az a megtiszteltetés érte iskolánkat, hogy a Bálint Ágnes Kulturális Központ felkérésére a 2019. január 19-én megrendezésre kerülő Vecsés Város Bálját iskolánk tanulói nyithatták meg.

Repülőtéri partnereit jutalmazta a Budapest Airport

 Légitársasági, kereskedelmi, hatósági és környezetvédelmi partnereinek adott 2018-as teljesítményük elismeréseként díjakat a Budapest Airport.

Élmények születnek a Bálint Ágnes Kulturális Központban

Lassan hat éve annak, hogy a Bálint Ágnes Kulturális Központ bejáratát először megnyitották a látogatók előtt.

Hajnalig tartott a batyus bál

Sikeresen zárult az Orbán Balázs Erdélyi Kör 19. alkalommal február 9-én megrendezett Farsangi Batyus Bálja.

Pest megye értékeiről készült kisfilm

Madártávlatból fedezhetjük fel Pest megyét.

Interaktív előadás a Petőfiben

A biztonságos internethasználatról tekinthettek meg interaktív előadást egy vecsési gimnázium tanulói.

Március a természet ébredése

Madárodú kihelyezés

Kanyarodósáv épül a vasúti átjárónál

Újabb forgalomtechnikai változtatás várható Vecsésen a vasúti átjárónál.

Tűzifával segített az önkormányzat és a Bau-Styl Kft.

Közös program keretében támogatta a vecsési rászoruló családokat a város önkormányzata és a Bau-Styl Kft.

Sikeres sorozatok a könyvtárban

Januárban újra elindítottuk Sokarcú kultúra sorozatunkat.

Gyógyszertárak ügyeleti rendje

2019. március

Önkormányzati és pályázati forrásból újul meg az Erzsébet téri templom

Akik az Erzsébet tér környékén járnak, s ha idejük engedi, és benéznek a templomba, szinte naponta tapasztalhatják a változásokat, a felújítás haladását. A mellékelt fotók február 6-án készültek, és Frics Zoltán plébániavezető úgy tájékoztatott, hogy ma, 8-án már nem azt tapasztalnám, amit három nappal ezelőtt.

Óvodásoknak kifejlesztett speciális sportpályák épülnek Vecsésen

Tavaly szeptemberben került a képviselők asztalára az Ovi-Sport Közhasznú Alapítvány pályázati felhívása.

Magyar Kultúra Napja az Andrássy iskolába

1989. óta január 22-én ünnepeljük a magyar kultúra napját.

42. Vecsési Svábbál

Az évente hagyományosan megrendezésre kerülő Svábbál az idei évben sem marad­hatott ki a szórakozni, táncolni szeretők programjából.

Legfrissebb cikkek

A jövőnek építjük Vecsést

Harmadik ciklusát tölti a város élén Szlahó Csaba, aki polgár­mesteri teendői mellett a 2. számú választókörzet képviseletét is ellátja.