30.6 C
Vecsés
2024 július 22, hétfő

HÍREK

A Jézus Szíve plébániatemplom búcsúja

„Jézus Szentséges Szíve Bízom Benned” – olvashattuk a feldíszített templom lobogóin 2024. június 9-én a Jézus Szíve templom búcsúi szentmiséjén, melyet ünnepi körmenet követett.

Retro Party – Vecsés

Időpont: Július 20. 19 óra - Ingyenes program!

Róder Imre Városi Könyvtár

Júliusi programajánló

Kábeles emléknap Vecsésen

A vecsési székhelyű Hálózatépítők Segélyező és Hagyományőrző Egyesülete – HSHE – Vecsésen szervezte meg a XXVIII. Hálózatos Vándorszeminárium és Továbbképzést 2024. május 31-étől június 2-áig. A rendezvény egyik fő programja a világon egyedüli működőképes 7A-1 Rotary telefonközpont meglátogatása volt.

Felújítják a Besztercei utcát

A munkálatokra 100 millió forint támogatást nyert az önkormányzat.

In memoriam Bükk László (1941–2024)

Bükk László, aki 1998–2006. között két cikluson át volt a város polgár-mestere, 2024. június 4-én elhunyt. 

Sokak szerint ez volt az egyik legjobb családi rendezvény

Egy évig tartó szervezőmunka előzte meg a tizenkettedik Mesefesztivált, amelyre idén is az ország több pontjáról és még a határon túlról is érkeztek látogatók.

Újabb olajkút áll termelésbe a vecsési olajmezőn

Újabb kutatófúrást végzett a Mol Vecsésen, a 2022-ben felfedezett kőolajmezőn.

Közel 400-an a BÁKK színpadán – Ismét gála az Andrássyban

Nem mindennapi műsorban volt részük azoknak a szerencsés nézőknek, kik részt vettek az 5. Andrássy Gálán. Ebben az évben kétség- kívül egy olyan produkció részesei is lehettünk, melyre eddig nem volt példa.

Világhírű blues-zenész lép fel az Eprespark teraszán

Szűcs Gábor, művésznevén Little G Weevil, 16 éves korában hallott először blues zenét és rögtön beleszeretett. Karrierje Magyarországon indult, de a fejlődés érdekében Amerikába emigrált és saját erejéből küzdötte fel magát a legjobb előadók közé. A műfaj egyik legelismertebb hazai zenésze július 4-én 19 órától a vecsési Eprespark teraszán ad egész estés koncertet, mely a vájtfülűek és a bluest kevésbé ismerők számára egyaránt valódi zenei csemegének ígérkezik.

A XVI. Honismereti Vetélkedő

2024 májusának végén a Vecsési Honismereti Kör az Önkormányzat segítségével megrendezte 16. vetélkedőjét.

Honvédelmi nap volt az Epresben

A Városi Nemzeti Szövetség (VNSZ) ötödik alkalommal rendezte meg Hagyományőrző Hon- és Rendvédelmi Napját az Epresben.

Halmis hétköznapok

A Halmi Telepi Általános Iskola idén is, hagyományainak megfelelően, a tavaszi szünet előtt szervezte meg a Tesz-vesz várost. Ez az egyik le népszerűbb nap...

A családi nap sikerét a közösség ereje adta

Családi napot rendeztek június 1-jén a Dózsa György úti sportpályán. A rossz idő ellenére kitűnő volt a hangulat, több ezren kilátogattak a rendezvényre, ahol kicsik és nagyok egyaránt találhattak kedvükre való programot.

Elsőáldozás a Jézus Szíve templomban

„Jöjj, Jézus, aki az Atyához vezető út vagy, jöjj és maradj velünk! Ámen.” (Részlet Ferenc pápa imájából, Kelt: Róma, 2024. március 2.)

Szentmise a kitelepített vecsésiek emlékére

A szülőföldjétől 1946-ban megfosztott vecsé­siek emlékére tartottak szentmisét május 11-én este a Szent Kereszt templomban.

Szeretik városukat a vecsésiek

Legalábbis ez derült ki a több mint ötszáz fő részvételével végzett közvélemény-kutatásból, melyet az önkormányzat rendelt meg a Hétfa Kutatóintézet és Elemző Központtól.

„A puszta tény, hogy ma itt élhetünk, hálával kell eltöltse szívünket”

Vecsés újratelepítésének 238. évfordulóját ünnepelte a város június 14-én. A hagyományokhoz hűen ezen a napon adták át a városi kitüntetéseket. Az ünnepségen új díszpolgárt is avattak.

Vecsés a folytatásra szavazott

Közhely, de igaz a mondás, hogy a történelem gyakorta ismétli önmagát. 2019 októberében az önkormányzati választáson elsöprő győzelmet arattak Vecsésen a Fidesz-KDNP jelöltjei, az elmúlt bő négy és fél év semmit nem változtatott a korábbi helyzeten, azaz június 9-én ismét a Szlahó Csaba polgármester vezette helyi szervezet jelöltjei gyűjtötték be a szavazatok jelentős többségét. Tekintettel az elmúlt évek fejlődésére, nem volt meglepő, hogy nem ingott meg az irántuk mutatott választói bizalom.

Ügyfélelégedettség-felmérést végeznek a városban

Önkéntes, anonim ügyfélelégedettség-felmérését végeznek a Vecsési Polgármesteri Hivatalban június 1. és június 30. között. A felmérés célja, hogy jobban megismerjék a vecsési lakosok véleményét, javaslatait, elvárásait.

Határtalanul

A Vecsési Halmi Telepi Általános Iskola 7. évfolyamos tanulói közül 36 diák 2024. április 15-én reggel korán és izgatottan kelt, mert várta a Határtalanul tanulmányi kirándulást, melynek keretében feledhetetlen öt napot töltöttek Erdélyben április 15-19. között. Programtervünket úgy alakítottuk ki, hogy megismerkedhessünk Dél-Erdély kevésbé ismert természeti kincseivel és történelmi városaival, nevezetességeivel.

„Négy év alatt több mint négymilliárd forinttal nőtt a város vagyona”

Alattyányi István a 8. választókerület önkormányzati képviselője, a Gazdasági Bizottság elnöke. Interjúnkban a bizottsági munkáról és a választókerületet érintő fejlesztésekről beszélgettünk.

„In den alten Zeiten…”

Óvodánkban idén is egyik tavaszi projektünk a német nemzetiségi hét volt.

A ferihegyi kastély

A vecsési 48-asokról szóló nyomozásaim közben újra meg újra beleszaladok a ferihegyi kastélyba. Beszélgetések közben, ha megemlítem a kastélyt, szinte mindig visszakérdeznek. Ferihegyen volt kastély? Igen. Majdnem száz éven át.

„Remélem, hogy hasznos volt a tevékenységem a város számára” 

Frühwirthné Halász Melinda alpolgármesterrel az önkormányzati munkáról, a környezetvédelem és a közterületek gondozása terén elért eredményekről és választókerülete fejlődéséről beszélgettünk. 

Kitüntették Frühwirth Mihályt

Pro Cultura Minoritatum Hungariae Díj kitüntetésben részesült Frühwirth Mihályt, a Vecsési Német Nemzetiségi Önkormányzat egykori elnöke, a Kulturverein-Vecsés alapítója.

Felnőttként is élmény volt kilátogatni

Tizenkettedik alkalommal rendezték meg május utolsó hétvégéjén a város határain túl is híressé vált Bálint Ágnes Mesefesztivál.

Nyitott szemmel a biológiai sokféleségről

2024. június 15.

Mozgalmas tavasz a Labdarózsánál

„Semmitől ne félj. Állj meg bátran és nyugodtan, ahol állni rendelt a sors. Nézz szembe a világgal s gondolj arra, hogy ahol Isten élni rendelt, ott nem vonhatja meg tőled senki e jogot.” (Wass Albert)

Szlahó Csaba polgármester vendégei voltak a színjátszók

Tizennyolc éve minden előadás után megtartják a pizzázást a Színe-Java Színtársulat szereplőgárdájával.

„A nehézségek ellenére jól teljesített a város”

A közelgő választásokkal ugyan nem ér véget az önkormányzati ciklus, a polgármester és a képviselők mandátuma 2024. októberig szól, ennek ellenére arra kértük a testületi tagjait, értékeljék a hátrahagyott időszakot. Interjúsorozatunk zárásaként Szlahó Csaba polgármesterrel vettük számba az elmúlt évek eredményeit.

Átadták a pumpapályát

A képviselő-testület még 2023. januárban döntött arról, hogy ismét elindul az Aktív Magyarország Országos Bringapark Program pályázatán. Egy évvel ezelőtt szintén pályáztak, de az...

Róder Imre Városi Könyvtár

Júniusi programajánló

Olvasási verseny Frakkal és Fütyörivel

Május 2-án tizenegy izgatott gyerekcsapat gyűlt össze a második alkalommal megrendezett Bálint Ágnes Kistérségi Olvasási Verseny döntőjére, melynek idén is az Andrássy Gyula iskola adott helyszínt.

Átadták a város legmodernebb szabadidőparkját

A Halmy József Kézilabdacsarnok szomszédságában épült, 2000 négyzetméteres, új közösségi tér mintegy 200 millió forintból, önkormányzati finanszírozásból valósult meg.

Főzőverseny

202. június 1. - Vecsés - Dózsa György úti focipálya

In memoriam – Rácz Gábor (1952–2024)

Április 11-én elhunyt Rácz Gábor egykori képviselő, cégvezető és sportköri elnök.

Egy hely, ahol a segítségkérés a bátorság jele

A szenvedély- és lelki problémák sajnos nem válogatnak. Kortól és nemtől függetlenül bárkit érinthetnek, így téve sokszor már szinte elviselhetetlenné az érintett személyek és hozzátartozóik mindennapjait. Bár sokszor ez a helyzet kilátástalannak tűnik, igenis van kiút belőle!

Svábbál 2024

Februárban rendezték meg a 46. Svábbált, melynek gyökerei egészen távoli időre, a 80-as évekig nyúlnak vissza Vecsés kulturális életében.     

„Szívesen vállalom, ha tudok segíteni a vecsési emberek problémáin”

1998-ban szerezte első önkormányzati mandátumát, azóta – egy ciklus kivételével – dr. Lugosi Mária folyamatosan tagja a vecsési képviselő-testületnek, emellett részt vesz a Német Nemzetiségi Önkormányzat munkájában is. A 4. választókerület önkormányzati képviselőjével egyebek között az elmúlt évtizedek fejlődéséről beszélgettünk.

Sunyi veszély az internetfüggőség

A mai gyerekek már úgy kezelik az okostele­fonokat, olyan számukra az interneten szörfölni, mint szüleiknek LEGO-ból űrhajót építeni, vagy nagyszüleiknek gombfocimeccset játszani a haverokkal. (Vajon hány mai gyerek tudja, mi az a gombfoci?) Azonban a számítógép és az internet már igazán fiatal korban is kialakíthat függőséget. Egy friss hazai kutatás eredménye alapján a 10-14 éves diákok akár tíz százaléka internetfüggő lehet.

A telefon születése

Nehéz lenne a 21. század emberét telefon nélkül elképzelni. Épp ilyen nehéz azt a kort felidézni, mikor a telefon még rendkívüli eszköznek számított, és messze földről csodájára jártak. Ma a telefonok hétköznapi eszközök, és már csak nevükben telefonok, jóval túlmutatnak az eredeti rendeltetésükön. Használatuk annyira elterjedt, hogy már telefonkönyvekre sincs szükség. De hogy is kezdődött a történet?

Róder Imre Városi Könyvtár

Májusi programajánló

XII. Bálint Ágnes Mesefesztivál

2024. május 25-26.

„Szeretek itt élni, Vecsés a mi otthonunk”

Kovács Márton első ciklusát tölti a város vezetésében. A 6. választókerület képviselőjével az elmúlt évek eredményeit vettük számba.

Elkezdődött a Szent István tér felújítása

A munkálatok eredményeként egy szebb, zöldebb, virágosított park jöhet létre a városháza előtti téren.

Városi vers- és prózamondó verseny

Harmincegyedik alkalommal rendezte meg Vecsés önkormányzata a városi vers- és prózamondó versenyt. A döntőt a hagyományokhoz hűen a költészet napjához közel eső hétvégén, április...

Új épületet kaphat a Bálint Ágnes Óvoda

Modern, öt csoportszobás óvodaépület kivitelezését tervezi az önkormányzat a Bálint Ágnes Óvoda Toldi utcai elavult, rossz műszaki állapotú épülete helyett.

Elkezdődött a választási kampány

A választás előtti 50. napon, április 20-án reggel nyolc órától vehették át az ajánlóíveket a jelölő szervezetek és a képviselőjelöltek.

Hagyományőrző rend- és honvédelmi nap

2024. május 4. - Vecsés, Epres

48-as ünnepség az Andrássyban

Iskolánkban különös aktualitása van minden 48-as ünnepnek, hiszen az Andrássy család több tagja is aktív résztvevője volt a szabadságharcnak. Az Erzsébet téri kopjafák és az iskolában a vértanúk alakját felidéző képek mind-mind arra predesztinálnak, hogy a szabadság ünnepe kiemelt helyen legyen. Remélem, így volt ez idén is.

Harmincadszor futhat a város apraja-nagyja

Május 4-én, szombaton ismét lesz LÓTI-FUTI a sportpályán és az azt környező utcákban. A nyílt utcai futóverseny 13 órakor kezdődik, emellett számos egyéb program is várja az érdeklődőket.

Felújítás miatt zárva a játszótér

Burkolatfelújítás miatt április 22-étől május 10-éig zárva tart a Wass Albert utcai játszótér.

Majális sporttal és szórakozással a lakótelepen

A legtöbb ember nosztalgiával gondol vissza a régi majálisok hangulatára. Ezt a miliőt szeretnék felidézni a szervezők május 1-jén, a lakótelepi játszótéren megrendezett majálison,...

Megújul az Iskola utca

A munkálatokat április 2-án kezdték el, a felújítás során teljes hosszában új aszfaltot kap az utca és a járdák is megújulnak.

Vecsés vendége volt Szabó Győző színművész

Szabó Győző Jászai Mari-díjas színművész „Legyőzött a cucc, de már erősebb vagyok nála” címmel tartott előadást a drogfüggőségről a Bálint Ágnes Kulturális Központban.

A Balla Péter Népdalkör Hagyományőrző Egyesület évzáró-évnyitó rendezvénye

A Balla Péter Népdalkör Hagyományőrző Egyesület február 17-én, 14 órától tartotta hagyományos évzáró-évnyitó és születésnapi rendezvényét a Bálint Ágnes Kulturális Központban.

Internetfüggőség: Kik a veszélyeztetettek?

Egy friss hazai kutatás eredménye alapján a 10-14 éves diákok akár 10%-a internetfüggő lehet. Vajon mi vezethet a problémás használathoz, milyen következményekkel jár, és mit tehetünk ennek megakadályozására?

Vecsésről indult, a világ egyik vezető sebész szakorvosa lett

Talán kevesen tudják, hogy Vecsésen él Magyarország egyik legjobb sebész szakorvosa. Ez nem túlzás, hiszen dr. Sárváry András több évtizedes sikeres sebészi pályát tudhat...

Majális

Időpont: 2024. május 1. A felsőtelepi lakótelep játszóterén

Változás az Irgalmas Jézus Plébánia vezetésében

Az Erzsébet téri Szűz Mária Szeplőtelen Szíve és a Halmi telepi Szent Erzsébet kápolna plébániaszervezőjét, Frics Zoltánt a püspökatya más szolgálati hely vezetésére kérte fel március 1-jével. Helyére Bakos Péter nős diakónus érkezett. Természetesen közreadjuk Frics Zoltán elköszönését a város hívei számára, melyet e-mailen tett a plébánia közössége felé. Az is természetes, hogy lehetőséget biztosítunk az új plébániaszervező diakónus bemutatására.

Szarmata fazekas falu Vecsés helyén

2021 szeptemberében Várszegi Gyuri hívta fel a figyelmemet egy ásatásra az üllői határban, és ő volt, aki kivitt oda, hogy nézzünk szét együtt. Mikor mentünk kifelé, elmesélte, hogy az M0 és M4 csomópont építésekor a régészek egy 1600 éves szarmata fazekas központ nyomaira bukkantak.

Ez volt a 17., de lehetett volna a 20. is!

A vecsési borversenyek története 2005-ben kezdődött. Hosszú időn át mindig március első felében rendezték meg a Grassalkovich iskolában. A COVID járvány 2020-ban megtörte a lendületet, és három év kényszerpihenő következett. Tavaly ismét folytatták, és idén már 17. alkalommal találkoztak a térség borászai.

Tájékoztatás veszélyes hulladékok díjmentes leadásáról

Időpont: 2024. április 13. szombat, 8–14 óra között Helyszín: Vecsési Városgondnok Nonprofit Kft. Vecsés, Széchenyi út 141. szám

Készülünk a XXII. Vecsési Káposztafesztre!

Felhívás helyi vállalkozóknak

„Összességében jól reagáltunk a kihívásokra”

Interjúsorozatunkban a képviselő-testület tagjai beszélnek az elmúlt évek önkormányzati munkájáról.  Ezúttal Oláh Lászlóval, a 2019-es választáson az MSZP kompenzációs listájáról mandátumot szerző képviselővel beszélgettünk. 

Elfogadták a költségvetést

Jól alakultak a város adóbevételei, ami a szűkösebb évek után nagyobb mozgásteret biztosít az önkormányzat számára. Ennek ellenére a korábbi szempontok nem változtak, a képviselők továbbra is a megfontolt gazdálkodást tartották szem előtt a költségvetés tervezésekor. 

Szemétszedéssel köszöntötték a tavaszt

Március 9-én tartotta meg idei első szemétszedő akcióját a Kispatak Természetvédő Egyesület és Hulladékkommandó. A farsangi szemétszedés idén elmaradt, ezt szerették volna bepótolni az egyesület...

Helyi esélyegyenlőségről tartottak fórumot

A Bálint Ágnes Kulturális Központ színháztermében találkoztak március 11-én a város szociális intézményeinek vezetői, munkatársai a város helyi esélyegyenlőségi programjának felülvizsgálata miatt.

Átadták a Halmy József Kézilabdacsarnokot

A város egykori mecénásáról, a Halmy-telep alapítójáról és a Dózsa György úti sportpálya adományozójáról elnevezett épület állami beruházásban, a Kézilabda Munkacsarnok-fejlesztési Program keretében, a Peszter Kft. kivitelezésében valósult meg. Alapkövét 2021. november 10-én tették le, a március 7-ei átadásig két év és négy hónap telt el. A kivitelezés költségei meghaladták a kétmilliárd forintot.

Felújítják az Iskola utcát

Értesítjük Önöket, hogy április 2-án Vecsés Város Önkormányzata beruházásában megkezdődik az Iskola utca útfelújítási munkálata az Ady Endre és Jókai Mór utca közötti, illetve a Jókai Mór és Fő utca közötti szakaszokon.

„Március 15. nem egyszerűen nemzeti ünnep, hanem a cselekvő nemzet ünnepe”

Szokás szerint a Petőfi téren tartották a városi megemlékezést az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 176. évfordulóján. Az eseményen a petőfis diákok ünnepi műsorát követően beszédet mondott Szlahó Csaba polgármester, aki a forradalom eseményeinek összefoglalásán túl  egy kérést is megfogalmazott az ország vezetői felé. 

Tojásfutás

Időpont: 2024. április 1. húsvéthétfő Helyszín: Tájház – Heimatmuseum

Óvodafejlesztésre pályázik az önkormányzat

Február 29-én tartotta soron következő rendes ülését a képviselő-testület. A leghangsúlyosabb napirendi pont a város 2024. évi költségvetésének megtárgyalása volt. Két héttel később rendkívüli ülésen döntöttek három önkormányzati pályázat benyújtásáról. 

Kossuth

Volt idő, mikor a vecsési földek határa messze-messze nyugatra húzódott. Volt, mikor a mai Pestszentlőrinc és Kispest is Vecséshez tartozott. Igaz, akkor még pusztaként. Ennek a pusztának a nyugati szélén volt Vecsés és Pest határa. Ez ma a Határ út és az Üllői út kereszteződése. Ma már Budapest egyik legforgalmasabb csomópontja, de 1848-ban még csak egy csárda állt itt, a Határcsárda. Az épület jelezte, hogy az utazó elhagyta a vecsési, szentlőrinci földeket, és hamarosan Pestre ér.

Adatgyűjtést végez a KSH Vecsésen

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a korábbi évek gyakorlata szerint, a hivatal elnöke által 2024-re engedélyezett, önkéntes adatszolgáltatáson alapuló lakossági adatfelvételeket hajt végre Vecsésen.

Húsvéti szentmise és istentiszteleti rend

Vecsés Óváros Plébánia Jézus Szíve Plébániatemplom – Petőfi tér Márc. 22. péntek: 18:00 szentmise Reis Pál ofm Márc. 24. Virágvasárnap: 9 óra igeliturgia Márc. 25. hétfő 18 óra...

In memoriam Dobrovitz Nándor (1942–2024)

Eltávozott a nagy nevettető, a zenész, a zenebohóc, aki bejárta a világot, még a perzsa sahhal is vacsorázott „mezítlábas, csóró, vecsési sváb gyerekként". Dobrovitz Nándor egy 2002-es VT interjúban beszélt a kezdetekről, a pályájáról, a művészi hitvallásáról. Emlékezzünk róla saját gondolataival.

„Nagy hangsúlyt fektettünk a zöldterületek karbantartására”

Várszegi Csaba a város 5. választókörzetének önkormányzati képviselője, a környezetvédelmi bizottság elnöke. Interjúnkban a bizottságban végzett munkáról és a körzetben megvalósult fejlesztésekről beszélgettünk.

Imanyolcad Ökumenikus imahét

Az ökumenikus imahét világméretű összefogásának a vecsési felekezetek is részei évek óta. Idén sincs ez másként, nyolc napon keresztül minden este közös imádságra és...

Felgyorsíthatja az átkelést az új kanyarodó sáv

Elkezdődtek a Dózsa György útra tervezett új lámpás csomópont kivitelezésének előkészületei.

Hatékonyabb energiafelhasználás az iskolában

A Grassalkovich Antal Német Nemzetiségi és Kétnyelvű Általános Iskolát 2014 óta a Német Nemzetiségi Önkormányzat (NNÖK) tartja fenn. Ez idő alatt nem csak a nemzetiségi nevelés erősödött meg az intézményben, hanem a Laczkovics László nívódíjas építész által tervezett, 1994-ben átadott iskolaépület is sokat korszerűsödött.

Mulat az Andrássy jótékonysági bál az Andrássy iskolában

Február 10-én rendezték meg az Andrássy iskola éves jótékonysági bálját, melynek teljes bevételét a tanulók szabadidős tevékenységeinek megvalósítására fordítják.

Felújították a járdát a Szép utcában

A tavalyi év utolsó beruházása volt a Szép utcai gyalogjárda felújítása. A beruházás eredményeként az Ady Endre utca és a kertekaljai vasúti átjáró közötti 316 folyóméter hosszúságú szakasz teljes egészében megújult, az elöregedett betonburkolatot térkőre cserélték.

Rászolgáltak a dicséretre az ifjú színjátszók

Ismét egy fergeteges előadással örvendeztette meg a közönséget az Andrássy iskola Színe-Java színjátszó köre.

„A Halmy tér fejlesztésével értéket adunk a városnak”

Czibolya Zoltán a 2019-es önkormányzati választáson negyedszer kapott bizalmat a lakosságtól a 7. választókörzet képviseletére. A sport bizottság elnökével az elmúlt évek eredményeit vettük számba.

Róder Imre Városi Könyvtár

Márciusi programajánló

Strudlessn – ismét felidézték a régi vecsési népszokást

Február 11-én ismét megrendezte farsangbúcsúztató délutánját a Vecsési Német Nemzetiségi Önkormányzat. A Grassalkovich iskola tornatermében megtartott rendezvényen a rétesevés régi hagyományát elevenítették fel óvodás és iskolás csoportok, valamint a Vecsési Ifjúság Sváb Baráti Köre.

Megújult Vecsés környezetvédelmi rendelete

A január 30-ai képviselő-testületi ülésen kilenc napirendi pontot tárgyaltak. Többek között módosították a közösségi együttélés alapvető szabályairól és elmulasztásuk jogkövetkezményeiről szóló önkormányzati rendeletet, valamint rendeletet alkottak a helyi környezet védelméről, meghatározták az önkormányzati fenntartású óvodák és a bölcsőde nyári zárvatartási idejét, elfogadták a városi könyvtár 2024. évi munkatervét és a Kolping Támogató Szolgálat 2023. évi vecsési munkájáról szóló beszámolót.

Magyar kultúra napja a Grassiban

Évek óta hagyománnyá vált nálunk a magyar kultúra napjának megünneplése.  Ez alkalomból egy színdarabot tekinthetünk meg minden évben iskolánk színpadán, illetve iskolai vers- és prózaíró pályázatot hirdetünk meg felső tagozaton.

A D-vitamin és a JN.1 koronavírus mutáció

Új koronavírus variáns, a JN.1 mutáció megérkezett Magyarországra is. Ha jobban megismerjük, akkor tehetünk ellene, és elkerülhetjük, hogy súlyosabb tüneteket okozzon. A D-vitamin jelentős mértékben segíthet az ún. Covid-19 megbetegségek megelőzésében, és a JN.1 fertőzés esetén a kialakult tünetek negatív hatásainak csökkentésében.   

Végső búcsú Molnár Imrétől

Január 31-én a Petőfi téri Jézus Szíve templomban katolikus szertartás szerint vettek végső búcsút Vecsés első szabadon választott polgármesterétől, Molnár Imrétől.

Vecsés Városi Borverseny

2024. március 9., szombat, kezdés: 15.30 Helyszín: Grassalkovich Antal Német Nemzetiségi Általános Iskola, Fő út 92.

A VHZ jeles napjai voltak

A Vecsési Hagyományőrző Zeneegyesület Fúvószenekarának évadjai minden évben igazán gazdagok. Közönséggel való találkozásaik oka változatos. Koncertektől az egyházzenei szolgálaton keresztül nemzeti ünnepeinken való közreműködésig terjed.

Töltse ki a kérdőívet! Az ön véleménye is számít!

Idén Vecsés Város is lehetőséget kapott, hogy a TOP Plusz-1.2.1-21 Élhető települések elnevezésű pályázatra projektjavaslatot nyújtson be. A projekt keretében lehetőség van többek között a helyi igényekre alapuló zöldinfrastruktúra fejlesztésére, a közösségi célú fejlesztésekre és a kerékpárforgalmi infrastruktúra javítására is.

Egy esély az újrakezdésre

A Baptista Tevékeny Szeretet Misszió vecsési Új Esély Központja azzal a szándékkal jött létre, hogy kiutat mutat-hassunk azoknak, akik lelki problémákkal küzdenek, vagy gondjaikat, illetve bánatukat eddig az alkohol, drogok és különböző gyógyszerek segítségével kívánták megoldani. S bár sokan sajnos csak legyintenek ilyen életutak hallatán, mi hiszünk abban, hogy ezeknek a történeteknek igenis lehet boldog a vége. Eldöntöttük, hogy minden hozzánk segítségért forduló ember felé segítőkezet nyújtunk, így adva új esélyt nekik arra, hogy mindent tiszta lappal kezdhessenek.

Gyalog mennél az iskolába? Naná!

Szimpatikus kezdeményezésre hívja fel a figyelmet egy molinó az Andrássy iskolánál. Vecsési Sétáló Iskolabusz – olvasható a főbejárat mellett kifüggesztett plakáton. Hogy az elnevezés pontosan mit takar, arról a program egyik szervezőjével, Mátyus Anitával beszélgettünk.

Húsz éves a Kisspista Színház

A Kisspista Színház gondolata világszám, és a megvalósítása is jó színvonalú. Színházunk szándékoltan amatőr színház. Miért? Nekem nem kell olyan színész, aki Dunának megy, ha nem kap szerepet. Egy ideig azt gondoltam: milyen jól hangzó mondás ez! Még büszke is voltam rá. De rövid számolgatás után kilenc olyan kollégát találtam – velük együtt dolgoztam, egy asztalnál ültem – aki önkezével vetett véget az életének. Közülük hárman lakótársaim voltak. Olyan színházat szerettem volna, amelyben nem a mások ítéletétől függ a megélhetés és a dicsőség, nem ez a kizárólagos forrása az élet örömének. Ahol mindenkinek van egy tisztes foglalkozása, hivatása, családja, és emellett akar játszva értékeket teremteni.

Hit, remény, szeretet 2024-ben is

Pál apostol csodálatos Szeretethimnusza alapján tudjuk, hogy a felülről jövő szeretet „soha el nem múlik”

Jelentkezz polgárőrnek!

A Vecsés Települési Polgárőr Egyesület várja a vecsési lakosok jelentkezését, akik kedvet és elhivatottságot éreznek a polgárőr munkához. Olyan 18 és 50 év közötti személyek...

Legfrissebb cikkek

A Jézus Szíve plébániatemplom búcsúja

„Jézus Szentséges Szíve Bízom Benned” – olvashattuk a feldíszített templom lobogóin 2024. június 9-én a Jézus Szíve templom búcsúi szentmiséjén, melyet ünnepi körmenet követett.