Megtisztították a patakpartot

A Gyáli-pataknál szedték a szemetet az önkéntesek

Föld napja alkalmából szervezett szemétszedő akciót április 30-án a Kispatak Természetvédő Egyesület.

Az eseményen 14 fő vett részt, akik a Gyáli-patak partját tisztították meg az eldobált szeméttől. A csoport a kőhídtól haladt Gyál irányába, és a gólyafészekig kitakarították a patakpartot – mondta az egyesület elnöke, Krojher Gabriella, aki azt is elárulta, bár az ilyen alkalmakat alapvetően nem sorolhatjuk a vidám programok közé, hiszen mégiscsak mások után szedik össze a szemetet, ennek ellenére most is nagyon jó hangulatban telt el a nap, amihez a kellemes tavaszi idő is hozzájárult.

Az idei TeSzedd! országos szemétszedő akcióban a vecsési iskolákkal közösen vett részt az egyesület. Első körben a Grassalkovich és a Halmi iskola diákjaival, míg az Andrássy és a Petőfi iskola tanulói egy későbbi időpontban szedik majd össze a szemetet.

– Kialakult az a szokás, hogy ilyenkor a saját iskolájuk környékén szedik össze a szemetet a diákok. Van egy térképünk, azon jelöltük az útvonalakat és aszerint haladnak a gyerekek. A nagyobbak a forgalmasabb utak mentén, a kisebbek az iskola udvarán vagy közvetlenül az iskola melletti területeken, természetesen tanári felügyelettel – mondta az egyesület elnöke.

Krojher Gabriella elárulta, júniusban ismét egy önkéntes napot tartanak Vecsésen a PricewaterhouseCoopers Magyarország (PwC) munkatársai, akik most a madárbarát tanösvény mentén kihelyezett madárodúkat festik le, illetve szemetet is szednek majd a patak mentén. Két évvel ezelőtt már jártak a városban a könyvvizsgáló cég munkatársai, akkor a tanösvény információs tábláit festették le társadalmi munkában.

Kép: kispatak_termeszetvedok_majus_1_2, alá: A Gyáli-pataknál szedték a szemetet az önkéntesek

Lezárult az egyesület rajzpályázata

Április 22-én lezárult a Kispatak Természetvédő Egyesület gyermekrajzpályázata. A beküldött rajzokra az egyesület Facebook-oldalán lehetett szavazni. Krojher Gabriella elmondta, nagyon sok alkotás érkezett, a rajzokon megjelenítették a gyerekek a vecsési patakpartot és az élővilágát, a tanösvényeket, ami arra utal, hogy meglátogatták ezeket a helyszíneket.

– Örömmel tölt el, hogy a gyerekek felkeresik ezeket a helyeket, hiszen a természetben töltik az időt, miközben a vecsési élővilággal is megismerkednek – mondta az egyesület elnöke.

A rajzpályázat eredménye:

varga