Súlyos bírságot kaphatnak, akik illegális anyagokkal fűtenek

Beköszöntött a fűtési szezon, újra üzemelnek a szilárdtüzelésű kazánok, kandallók, a kéményekből kavarogva száll a füst az ég felé. Sajnos többször előfordul, hogy némelyikből rendkívül sűrű és büdös, ami egészségügyi és környezetvédelmi szempontból sem jelent jót.

Ideális esetben száraz tűzifával, fabrikettel, igyekszünk meleget teremteni otthonainkban, de vannak, akik fityiszt mutatnak a 15 éves tiltásnak és illegális tüzelőanyaggal – rongyokkal, műanyagokkal, festett vagy lakkozott fával és sok egyéb, nem oda való dologgal – tömik meg a kályhát, mert így megszabadulhatnak a ház körül felgyülemlett szeméttől. Pedig az illegális anyagokkal való tüzelés súlyos büntetést von maga után, de ami ennél is rosszabb, hogy a környezetre és az emberi egészségre is rendkívül káros. (Hozzá kell tenni, hogy nem csak a szemét égetése veszélyes az egészségre és a környezetre. A szén égetésekor is rendkívül sok káros anyag jut a levegőbe.) A helytelen tüzelés eredményeként a levegő minősége jelentősen romlik, megnő a szállópor koncentrációja, aminek jelentős szerepe van több súlyos betegség, például a szív- és érrendszeri problémák, légúti megbetegedések és a tüdőrák kialakulásában. Emellett balesetveszélyes is, mert a kéményben több korom és kátrány rakódik le, ami kéménytűzhöz vezethet.

Nagy hibát követ el, aki egy kézlegyintéssel túlteszi magát ezen a problémán, hiszen Magyarországon – még ha hihetetlennek is tűnik – évente 14 ezernél is többen halnak meg idő előtt a légszennyezés miatt. Ez a szám soknak tűnhet, de ha figyelembe vesszük, hogy hazánk a lég­szennyezettségi adatok tekintetében az európai országok sora végén kullog, már nem is olyan meglepő. Arról nem beszélve, hogy a koronavírussal terhelt életünkben más sem hiányzik jobban, mint teljesen feleslegesen letüdőzni a kéményből távozó káros anyagokat.

Vecsésen többen is panaszkodnak a kéményekből felszálló fekete füstre, ami minden bizonnyal nem a légszáraz tűzifa elégetése következtében keletkezik. Bár nehéz bizonyítani a helytelen tüzelést, és az is igaz, hogy nem szívesen rúgjuk össze a port a szomszéddal, mégis érdemes lehet felemelni a hangunkat az illegális tüzelés miatt, feltéve, hogy fontos az egészségünk és a környezetünk védelme. Mielőtt a hatóságot hívnánk segítségül, próbáljuk megbeszélni a problémát a légszennyezést előidéző személlyel. Ha nem jutunk dűlőre, akkor a Vecsési Járási Hivatalnál tegyünk bejelentést. (Hatósági ügyek telefonszáma: 06-29/555-215)

Mit nem szabad eltüzelni a kályhában?

A kezeletlen fa és a papír kivételével tilos minden hulladék elégetése, beleértve például a következőket is: úgynevezett „kezelt” fa, tehát festett, lakkozott (pl. régi ablakkeret, ajtók, raklapok stb.), rétegelt lemez, bútorlap, építési fahulladék, színes, „fényes” papírhulladék, petpalack, műanyag hulladék, autógumi, használt ruha, rongy, fáradt olaj, üzemanyag.

Kéményseprőipari sormunka

Elkészítette jövő évi kéményseprőipari sormunka-ütemtervét a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdasági Ellátó Központja. A Pest megyei tervezet szerint Vecsésen január 6. és április 30. között végzik el a szakemberek a társasházi sormunkát. A tevékenységgel kapcsolatos részletes információk megtalálhatók a www.kemenysepres.katasztrofavedelem.hu honlapon.

VT info