14.4 C
Vecsés
2023 május 29, hétfő

KULTÚRA

Vecsési siker a kórusfesztiválon

Nagy sikert aratott a Gras­sal­kovich Antal Német Nemzetiségi és Kétnyelvű Általános Iskola Singende Herzen Kórusa a Landesrat Ifjúsági Kórusfesztiválon.

I. Bálint Ágnes Kistérségi Olvasási Verseny

Május 11-én tartották meg Vecsésen a Bálint Ágnes Kistérségi Olvasási Verseny döntőjét. A 32 induló csapatból hét jutott be a végső megmérettetésbe, melynek helyszínét...

XI. Bálint Ágnes Mesefesztivál

2023. május 21-22.

97 éves lenne a vecsési író- és költőnő

Születésnapi emlékműsorra hívják az érdeklődőket a G. Ferenczy Hanna Irodalmi Kör tagjai. A G. Ferenczy Hanna Irodalmi Kör szeretettel vár minden érdeklődőt az írónő...

„Örömmel újságoltam a feleségemnek, hogy milyen jól éreztem magam”

Harmincadik alkalommal rendezték meg Vecsésen a városi vers- és prózamondó versenyt, melyen a kisiskolástól a gimnazistáig több korosztály is színpadra lépett. A produkciókat elbíráló zsűri elnöke Rékasi Károly volt. A népszerű színművész a verseny utáni napon osztotta meg lapunkkal vecsési élményeit. 

Három év után rendezték meg újra a vers- és prózamondó versenyt

A döntőt ezúttal is a költészet napjához közel eső hétvégén, április 14-én tartották meg a Bálint Ágnes Kulturális Központ színháztermében. A pandémia miatt három év...

Német nemzetiségi vers- és prózamondó verseny

A Grassalkovich iskola már több mint 10 éve rendezi meg az Észak-magyarországi Német Önkormányzatok Szövetsége (ÉMNÖSZ) által meghirdetett országos német nemzetiségi vers- és prózamondó verseny kistérségi fordulóját.

„A vers az, amit mondani kell”

Ezt válaszolta egyik találkozón egy falusi kisiskolás, amikor Romhányi József feltette a következő kérdést: „Hát te mondd meg, szerinted: mi a vers? A vers az – kapaszkodott tekintetébe bátorításért a kisfiú, amit mondani kell.” És a mi iskolánkban mondták a verset a tanulók.

Horgolt húsvéti dísz színesítette a piacteret

A decemberben felállított horgolt karácsonyfa után húsvétra készítettek színes dekorációt a Róder Imre Városi Könyvtár horgoló körének tagjai.

Róder Imre Városi Könyvtár

Áprilisi programajánló

Tojásfutás

2023. április 10. Húsvéthétfő - Tájház – Heimatmuseum

A Halmy-hagyaték 2. rész

Február 4-én az önkormányzat támogatásával a honismereti kör pár tagja kiutazott Grazba a Halmy család barátaihoz. A vendéglátó osztrák család nagyon kedvesen fogadott bennünket, és a következőkre jutottunk.

Átadták a város kulturális kitüntetéseit

Március 5-én tartotta meg az önkormányzat a betegség miatt elhalasztott kultúra napi ünnepségét. Az rendezvénynek a Bálint Ágnes Kulturális Központ adott otthont, az eseményen a város kulturális kitüntetéseit is átadták.

A Halmy-hagyaték 1. rész

„Apád fia vagy, aki nekem egy igen kedves barátom volt, rendkívül szerettem a lényét, a kedves figyelmét és gavalléros gesztusait, leveledből látom, hogy nem esett messze az alma a fájától…” (Selmeczy Lászlóné, a két háború közti Magyarország egyik legjobb lovasa Halmy József fiának. 1957)

Chardonnay lett Vecsés Város Bora

Három év kihagyás után március 4-én rendezték meg újra a Vecsés Városi Borversenyt, melyre 51 bormintát adtak le a nevezők.

Újra felidézték a rétesevés hagyományát

Két év kihagyás után február 19-én rendezték meg ismét a „Strudlessn” (rétesevés) hagyományát a Grassalkovich iskolában.

20 éves a Balla Péter Népdalkör

Húsz évvel ezelőtt, 2003-ban alakult meg a vecsési Balla Péter Népdalkör. A kerek évfordulót február 26-án a Bálint Ágnes Kulturális Központban ünnepelte az egyesület. Két...

Taksonyi vendégegyüttes a Svábbálon

Ugye mindannyiunknak vannak olyan élményei, amik egyszerűen megragadnak az agyunkban, még akkor is, ha immár végérvényesen és visszafordíthatatlanul feledékenyek vagyunk? Azt vettem észre, hogy ezek az élmények sokszor közösségben érnek, és legutóbb épp, amikor egyáltalán nem számítottam rá.

Magyar kultúra napja a Grassalkovichban

2023-as év a 200-as évfordulók jegyében indult. 200 évvel ezelőtt született Petőfi Sándor, valamint Kölcsey Ferenc 200 évvel ezelőtt fejezte be a Himnuszt. 1989 óta január 22-e a magyar kultúra napja. Iskolánk a korábbi évekhez hasonlóan idén is megemlékezett erről a jeles ünnepről.

Egy kalandos út a média világában

Legifjabb Kortye Vilmos immár több mint húsz éve járja a média világának olykor rögös útjait, de talán túlzás nélkül állíthatjuk, hogy az utazás minden percét élvezi.

Meghívó – „Strudlessn” (rétesevés)

Vegyünk közösen búcsút a farsangtól február 19-én, vasárnap 16 órától!

Csörögefánk farsangra

Elkészítése könnyű, a kezdők is bátran belevághatnak.

Múltidéző farsang az Epresparkban

Itt a farsang, áll a bál az Eprespark rendezvényházban, ahol február 11-én, szombaton 20 órakor DJ Révész Attila begyújtja az időgép rakétáit, és a 70-es, 80-as és 90-es évek legnagyobb slágerei segítségével repíti vissza egy kis múltidézésre a rendezvény vendégeit.

Háromszáznál is többen voltak a város bálján

Január 14-én, szombaton rendezték meg Vecsés Város Bálját. Az évindító rendezvény osztatlan sikert aratott, a bálozók hajnali háromig mulattak a Bálint Ágnes Kulturális Központban.

Gálahangverseny vecsési fellépőkkel

Az ország egyik legjobb akusztikájú és legszebb hangversenytermében lépett fel a vecsési zeneiskola ifjúsági fúvószenekara.

János-napi boráldás a Szent Kereszt templomban

Két év szünet után újra éledt a hagyomány, hogy december 27-én a Jókai utcai Szent Kereszt templomban – szentmise keretében – a borosgazdák elhozzák új boraikat megáldani.

Hamburgból is érkeztek vendégek az első vecsési előszilveszteri bálra

Az eseményt a Vecsési Ifjúság Sváb Baráti Köre szervezte, a 250 fős vendégsereg hajnalig mulatott a BÁKK-ban.

Keljetek fel álmotokból, karácsonyra várva örömzenéltünk!

„Vajon mibe világít bele az adventi gyertya pislákoló fénye? E fénynél átlátjuk, hogy életünk nem csupán szürke napok summája. Nem csak sok fáradozás, lótás-futás, fáradságos munka és kevés siker s még kevesebb öröm forrása. (...) E fénynél átlátjuk, hogy a fizika és anyag világa mögött nyílik egy titokzatos kapu - egy másik világba, amelyet nem lehet mikroszkóp alá tenni, amellyel sem tudomány, sem politika, sem gazdagság, sem pénzügy nem foglalkozik – de annál inkább a sajgó szív.” (Bánk József)

Musical énekes akart lenni, ám tanár és karnagy lett Vecsésen, de így tökéletes az...

Korábban is előfordult, hogy bemutattunk egy-egy vecsési embert, aki akár szakmájá­val, munkájával, jelenlétével sokat tett hozzá a Vecsésről kialakult képhez.

Könyvtári programok

Januári programajánló

„A zene ott kezdődik, ahol a szó hatalma véget ér” (Claude Debussy)

Pénteken este a regisztráció már azt jelezte, hogy telt ház lesz a VHZ Fúvószenekarának hagyományos karácsonyi koncertjén. Az egyesület vezetői még 40 széket is elhelyeztek, hogy mindenki számára legyen hely.

Horgolt karácsonyfa hirdeti az ünnep közeledtét

Különleges karácsonyfát készítettek advent kezdetére a Róder Imre Városi Könyvtár horgoló körének tagjai. A 360 színes kockából álló, kézimunkával készült ünnepi alkotást a Bálint Ágnes Kulturális Központ előtt állították fel.

Könyvtári programok

Decemberi programajánló

Ismét megrendezik Vecsés Város Bálját

Január 14-én egy különleges hangulatú éjszakán ünnepelhet­jük meg az új évet – és minden mást, amit csak szeretnénk.

Jubileumot ünnepelt a Nachtigallen kórus

Fennállásának jubileumi, 25. évfordulóját ünnepelte no­vember 12-én a Wetschescher Nachtigallen Kórus.

Sváb énekek és mondókák Vecsésről

Értékes kötettel gazdagodott a vecsési sváb hagyományokat bemuta­tó könyvek sora: megjelent a „Sváb énekek és mondó-kák Vecsésről” – „Schwäbische Lieder und Sprüche aus Wetsc­hesch" című kiadvány, melynek bemutatóját november 7-én tartották a Grassalkovich Antal Né-met Nem­zetiségi és Kétnyelvű Általános Iskolában.

Szüreti mulatság egy esős szombat délután

  Két esztendővel ezelőtt a Covid-járvány törölte el a szüreti mulatságot. Tavaly is volt gondjuk az újrakezdéssel, és kisebb létszámmal ápolták a hagyományt. Idén az...

Egy nagyszerű ember fantasztikus műve – könyv a 225 éves falusi iskoláról

A Grassalkovich iskola fennállásának 225. évfordulója alkalmából készült egy az iskola történetét bemutató könyv, szerzője Hanti Mirtill tanárnő. A könyv felöleli a „falusi iskola” elmúlt 225 éves történetének minden fontos mozzanatát.

Könyvtári programok

2022. november

25 éves a Wetschescher Nachtigallen Kórus

Fennállásának 25. évfordulóját ünnepli a Wetschescher Nachtigallen Kórus, melynek alkalmából jubileumi koncertet tart november 12-én, szombaton 17 órától a Grassalkovich Antal Általános Iskola aulájában.

Két évet kellett várni a XX. Káposztafesztiválra, de megérte

Bár az időjárás nem volt végig kegyes a rendezvényhez, vasárnap délutánra az égi áldás is megérkezett, ez sem tudta elvenni a fesztiválozók kedvét a szórakozástól. Mindkét nap remek volt a hangulat az Epresben.

Arató bál

Szeptember 10-én megtartottuk – újraélesztett hagyományként – az immár hetedik Arató bálunkat. Nagy izgalommal vártuk ezt az eseményt, főleg annak fényében, hogy az elmúlt két évben az akkor érvényben lévő óvintézkedések és rendeletek nagyon megnehezítették mind a felkészülésünket, mind magának a báloknak a megrendezését, de idén emiatt végre nem kellett aggódnunk.

Vecsési zenészekkel lép fel a spanyol előadóművész

A zene világnapja alkalmából Ricardo Fernan­dez del Moral spanyol gitárművész és flamenco-énekes, valamint a Vecsési Zenei Alapfokú Művészeti Iskola tanárai adnak koncertet októ­ber 2-án a Bálint Ágnes Kulturális Központban.

XX. Káposztafesztivál programjai

Két év kihagyás után szeptember utolsó hétvégéjén újra részt vehetünk és élményeket gyűjthetünk a város legnagyobb gasztronómiai és kulturális rendezvényén, a Vecsési Káposztafeszten.

Murcifesztivállal zárult a nyár Vecsésen

Tizedik alkalommal várták a szervezők jóféle italokkal és finom falatokkal a fesztivál vendégeit.

„Legyünk büszkék múltunkra és vigyázzuk közösen a jövőt gyermekeinknek”

A hidegfronttal érkező viharokra és a csapadékos időjárásra figyelmeztető előrejelzések miatt idén zárt térben, a Bálint Ágnes Kulturális Központ színháztermében tartották meg az augusztus 20-ai városi ünnepséget.

Forró latin hangulatot hozott Vecsésre a Kultúrsokk

Egzotikus karneváli hangulatot idéző bulin vehették részt, akik augusztus 13-án ellátogattak a Bálint Ágnes Kulturális Központ előtti Fő térre.

Ötven éve a rock színpadán

Kortye Vilmos és zenekarai augusztus 6-án 18 órától koncerttel ünneplik a jubileumot a Bálint Ágnes Kulturális központ előtti Fő téren felállított színpadon.

Sztárfellépők hada érkezik a XX. Káposztafesztre

A koronavírus-járvány miatt elmaradt alkalmakat igyekszik méltó módon pótolni a szervezőgárda, ezért sztárfellépők sokaságát hozzák el a fesztiválra.

Két napra mesevilággá vált a városközpont

A X. Bálint Ágnes Mesefesz­tiválon minden a gyerekekről szólt.

Könyvtári Moziklub

2022. július 22. Kapunyitás 19:30

Nemzetiségi hét a Petőfi iskolában

Április első hetében nemzetiségi hetet rendeztünk, hogy nép­szerűsítsük diákjaink körében a német nemzetiségi kultúrát.

X. Bálint Ágnes Mesefesztivál

Július 8-9-10-én újra Bálint Ágnes Mesefesztivált rendeznek Vecsésen. Az egész hétvégét felölelő eseménysorozat az elmúlt 10 év Mesefesztiváljait ötvözi majd névadója Bálint Ágnes születésének 100. évfordulójával.

Meseíró pályázat 2022

Engedd szabadon a fantáziád és írd meg az idei Mesefesztivál legszebb, legizgalmasabb, legszínesebb, legötletesebb meséjét! Jelentkezz pályázatunkra és küldd el mesédet június 21-ig a meseiro@kulturba.hu címre! Beküldési határidő: június 21.

Bányász Béla kiállítás – „A legtöbb képem alapja egy régi élmény”

Május 6-án a BÁKK színháztermében és aulájában rendezték meg Bányász Béla festőművész retrospektív (visszatekintő) kiállítását. A tősgyökeres vecsési művész (1927–2005) tárlatára a család mellett nagyon sokan voltak kíváncsiak.

Országos döntő Vecsésen

Április 23-án, szombaton, Vecsésen került megrendezésre a Grassalkovich Antal Német Nemzetiségi Kétnyelvű Általános Iskola aulájában a VIII. Bläsertreffen der Jugendkapellen, a Landesrat Ifjúsági zenekarainak Országos Fesztiváljára!

Májusfát állítottak a Vecsési Tájházban

Május 1-jén hangulatos esemény zajlott a Vecsési Tájház­ban: látványos magasságú és díszítésű májusfát állítottak a Jókai Mór utca 6. szám udvarán. A fát a Vecsési Ifjúság Sváb Baráti Köre vitte a helyszínre, a szalagokat és a koszorút pedig a lányok a vendégekkel közösen helyezték fel rá.

Meghívó – Vecsési Tájház 11. születésnapja

2022. május 29. vasárnap 15 órától - Helyszín: Vecsés, Jókai M. u. 6. Tájház

Sváb hét „Mosolyországban”– Schwäbische Woche in unserem Kindergarten

Március 28-ától április 1-jéig immár 10. alkalommal szervezte meg óvodánk, a Vecsési Mosolyország Óvoda a német nemzetiségi hagyományőrző hetét, melynek legfőbb célja, hogy megőrizzük a hagyományokat, megismertessük a gyermekekkel a régen elfeledett népszokásokat, együtt éljük újra, együtt elevenítsük fel a német nemzetiségi tradíciókat.

Bocuse d’Or: vecsési közreműködő a kontinens versenyen

A Bocuse d’Or ötletét 1985-ben Lyonban, a SIRHA Nemzetközi Szálloda, Vendéglátás és Élelmiszerkereskedelmi Kiállításon Paul Bocuse, a kiállítás akkori elnöke fogalmazta meg. Úgyérezte, jó lenne a szakkiállítás alatt melegkonyhás sza-kácsversenyt tartani, amely jelentős mértékben hozzájá-rulhatna a szakma fejlődéséhez, a minőség fenntartásához.

Ismét megrendezik a Lóti-Futi városi futóversenyt

Május 14-én, szombaton 13 órától nyílt utcai futóverseny és számos sportos program várja az érdeklődőket a vecsési sportpályán és a környező utcákban.

Felelevenítették a húsvéti hagyományokat

Húsvéti mulatságtól volt hangos április 18-ána Vecsési Tájház udvara. A locsolkodás régi hagyományának felidézése után a kisebbek mérték össze gyorsaságukat és ügyességüket a tojásfutáson.

Vecsés is csatlakozott a Petőfi Sándor-emlékévhez

A vecsési Petőfi Klub megalakulását és a bicentenáriumi emlékévhez történő csatlakozást dr. Szűcs Lajos országgyűlési képviselő, Szlahó Csaba polgármester és Kis Tóth János, a Bálint Ágnes Kulturális Központ igazgatója sajtótájékoztató keretében jelentette be.

Baba- és gyermekruhabörze lesz a JAM házban

Hosszú kihagyás után április 9-én, szombaton újra megrendezik a vecsési baba- és gyermekruhabörzét a József Attila Művelődési Házban.

Rajzpályázatot hirdet a Kispatak Természetvédő Egyesület, Vecsési természet címmel

A rajzpályázat minden Vecsésen lakó, illetve vecsési általános iskolába járó alsó tagozatos gyermeknek szól, aki szereti a természetet és szívesen rajzol.

Elfeledett vecsési hagyományok nyomában

E sorok írásakor még javában tart a népi hagyományokban bővelkedő farsang időszaka (vízkereszttől, azaz január 6-ától húshagyókeddig, március 1-jéig), ennek ellenére csak keveset hallani farsangi rendezvényekről, programokról.

Nagy élmények kicsiknek a Mazsola Játszóházban

A Bálint Ágnes Kulturális Központ épületében lévő Mazsola Játszóház tökéletes helyszín arra, hogy a gyerekek önfeledten játsszanak, mozogjanak egy jót. A játékeszközök sokasága, a jól szervezett programok és a szakértő munkatársak gyermek- centrikus hozzáállása garanciát jelent arra, hogy a játszóházban eltöltött idő valódi élmény legyen a kicsik számára.

Megmutatták tehetségük színe-javát

A koronavírus-járvány miatt két év szünet után lépett fel ismét a Bálint Ágnes Kulturális Központ színháztermében a Vecsési Andrássy Gyula Általános Iskola Színe-Java színjátszó köre.

Svábbál, a velünk élő hagyomány

Körülnézek a Bálint Ágnes Kulturális Központ báltermében, és megnyugszom. Nyoma sincs az elmúlt évek bezártságából és a fizikai távolságtartás­ból adódó eltávolodásnak. Egy év kihagyás után tö­retlenül folytatódott a svábbálok hagyománya, immár 44. alkalommal.

#BÁKK 2022

A Bálint Ágnes Kulturális Központ 2022-ben is minőségi programokkal és számtalan él­ménnyel várja közönségét. A megszokott színházi és koncert események mellett to­vábbra is széleskörűen biztosít közösségi fog­lalkozásokat és közművelődési programokat.

A Rosmarein Tánccsoportról

A pandémia keresztülhúzta a csoport elképzeléseit, de hosszú, több mint másfél év kihagyás után most új művészeti vezetővel készülnek a folytatásra.

Feljegyzések az egérlyukból – Dosztojevszkij a Kisspista Színház előadásában

Nagy sikerű színházi előadásban volt része a közönségnek a Temető utcai Rendezvényközpontban.

Közel száz gyermek karácsonyi kívánságát váltották valóra a vecsési „angyalok”

Gyerekzsivaj töltötte be a József Attila Művelődési Ház nagy termét a december 19-én megtartott III. Vecsési Angyal Napon, ahol 97 vecsési gyermek karácsonyát tették szebbé az önkéntes angyalkák.

Ismét hangverseny – élő közvetítéssel

A Vecsési Hagyományőrző Zeneegyesület szokásos karácsonyi koncertje tavaly elmaradt, de idén – biztonsági feltételek mellett – december 18-án ismét felcsendültek a csodálatos dallamok a VHZ művészei által. Sőt, a technika jóvoltából élő közvetítésben láthatták az előadást a honi települések mellett Rheinstettenben és Gyergyószárhegyen is, merthogy onnan is érkezett gratuláció.

Minősített Közművelődési Intézmény lett a BÁKK

Kiemelkedő munkája eredményeként Minősített Közművelődési Intézmény Címet kapott a Bálint Ágnes Kulturális Központ. A Címet azok a közművelődési intézmények kaphatják, melyek a közművelődés minőségfejlesztésének...

Egy különleges este a BÁKK-ban– ilyen volt a város bálja

Egy év kihagyás után ismét megrendezték Vecsés Város Bálját, az eseménynek idén újra a Bálint Ágnes Kulturális Központ adott otthont.

Érdekes interaktív előadásokkal készül a BÁKK a kultúra hetére

Hétfőn indul a Magyar Kultúra Hete rendezvénysorozat a Bálint Ágnes Kulturális Központban. A szervezők Bálint Ágnes írónő művészi munkásságát bemutató kiállítással, Gór Nagy Mária interaktív színművével és egy gyermekeknek szóló interaktív előadással várják az érdeklődőket január 17-étől.   

Karácsonyra hangolódva

Közös ünneplésre hívták és várták a lakosságot december 12-én a Piac téren. A Mindenki Karácsonya rendezvény mára az ünnepi készülődés egyik fontos mozzanata lett a városban.

BÁKK Mikulás kamionon gördült át a városon

December 5-én este ismét eljött Vecsésre BÁKK Mikulás, az elmúlt évekhez hasonlóan most is kamionon érkezett Bálint Ágnes Kulturális Központhoz.

30 éves a GAMMEL Kör

1991. október 26-án alakult Vecsésen a József Attila Művelődési Ház keretei között a Gammel József Képző- és Iparművészeti Kör. Alapítói: G. Ferenczy Hanna, a festő leánya és Görög Béla festő, aki a megalakuló kör vezetője is lett. Hamarosan csatlakozott hozzájuk Nagy Éva, Gombos Adrien, Gyapai László, Kövesdi József és Lukács Tünde. A város egyik legrégebbi egyesülete 30. születésnapát ünnepelte.

Karácsonyi koncertre hív a VHZ

Minden érdeklődőt szeretettel vár a Vecsési Hagyományőrző Zeneegyesület december 18-án 18 órától a Bálint Ágnes Kulturális Központ színháztermében.

Vecsésieket is kitüntettek a Megyenapon

362 évvel ezelőtt, 1659. december 4-én jött létre a mai Pest megye jogelődje, Pest-Pilis-Solt vármegye. A megyei közgyűlés Megyenappá nyilvánította az évfordulót, évek óta ekkor adják át a legrangosabb megyei kitüntetéseket is.

Mindenki Karácsonya és Karácsonyi Vásár

2021. december 12. vasárnap - Piac tér

A Róder Imre Városi Könyvtár hírei

2021. december

Megjelent– új könyv! Családom története Újíráztól Vecsésig

Mindig örömmel adtunk hírt, ha olyan könyv jelen meg, ami Vecsésről szól, vagy vecsési írja. Itt mind a kettőről szó van. Ahogy az alcím tudatja az olvasóval: Kiss Sándorné Szekerczés Veronika életútja.

Adventi irodalmi műsorra hívja az érdeklődőket a G. Ferenczy Hanna Irodalmi Kör.

December 10-én a Róder Imre Városi Könyvtárban rendezik meg a programot, melyen a szerzők előadásában hangzanak el karácsonyi versek és írások.

BÁKK Mikulás

2021. december 5.

Ismét motoron érkezik a Mikulás

Egy év kihagyás után újra motorzúgástól lesznek hangosak a vecsési utcák, ugyanis a Mikulás – pontosabban a Mikulások, hiszen sokan lesznek – rénszarvasok helyett motorral érkeznek a városba, hogy megörvendeztessék a gyerekeket.

Dupla jubileum a Bálint Ágnes Emlékházban

Vecsés legnagyobb nevezetessége a Bálint Ágnes Emlékház. Két okból is. Az egyik, hogy ez volt az Andrássyak vadászkastélya, ahol a királyi pár is megfordult több alkalommal. Igaz, a világháború karcsúbbra szabta az alakját és a formáját, de ez nem von le semmit értékéből. A másik ok már benne van a ház mai nevében. Itt élt és alkotott a meseíró Bálint Ágnes, a legendás mesefigurák alkotója. Szeptember 11-én dupla évfordulót tartottak, színes programok mellett az Emlékház udvarán Meseforgó címmel.

III. Vecsési Pálinka (Párlat) Verseny: rekord nevezés és magas színvonal

Szeptember 4-éig kellett leadni a III. Vecsési Pálinka (Párlat) versenyre a benevezett mintákat. Több, mint 30 nevező 167 tétel pálinkát adott le a határidőig. A rekord számú nevezés miatt a korábbi 6 bíráló helyett 8 bíráló végezte a zsűri nehéz feladatát. Hogy kinek, milyen volt a nedűje, az szeptember 26-án derült ki.

Harminc éves a vecsési zeneiskola

Szeptember 1-jével a Vecsési Alapfokú Művészeti Iskolában is megkezdődött az új tanév. Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is több mint 250 növendék kezdte meg zenei tanulmányait a fennállásának 30. évfordulóját ünneplő intézményben.

Jótékonysági Gasztrosokk a város főterén

Ugyan az idei Káposztafeszt is elmaradt, de a BÁKK jóvoltából mégsem maradt program nélkül a város szeptember utolsó hétvégéjén. A kulturális központ Gasztrosokk elnevezésű programját szeptember 26-án tartották meg a város főterén.

Szüreti mulatság

Tavaly elmaradt a járvány miatt, idén kevesebb létszám mellett, de október 2-án ismét megrendezték a fiatalok a hagyományos szüreti mulatságot.

Hobbiból kezdett rajzolni, ma már Amerikát ostromolja a műveivel, és most Vecsésre jön

Októberben érdekesnek ígérkező kiállítás helyszíne lesz a Bálint Ágnes Kulturális Központ könyvtára. A koronavírus-járvány miatt 2020 áprilisáról elhalasztott kiállításon Vörös Eszter Anna saját készítésű tárgyait és képeit lehet megtekinteni.

Kulturális kapcsolatok: Vecsés és a Pécsi Tangó Ünnep

A pécsi városvezetés 1922-ben betiltotta a tangót, miután az akkori hatalom az argentin táncot túlzottan erotikusnak találta. A rendelet mindmáig – bár porosodva – érvényben volt, ezért 99 év után a pécsi döntéshozók ezt a tiltást, a Pécsi Tangó Ünnep keretében, hivatalosan is feloldották. A szakmai szervezést a pécsi táncközösség, a Tango Harmony Budapest zenekar, Gyenis Balázs tangó DJ, és végül, de nem utolsó sorban a Vecsési Tangó Stúdió végezte.

ANNA AND THE BARBIES

Időpont: október 22. Kapunyitás: 20 óra

„Volt olyan év, amikor több mint száz főzőcsapat jelentkezését fogadtuk”

A Koronavírus-járvány miatt a tavalyi évhez hasonlóan, 2021-ben is elmarad a Káposztafeszt, Vecsés legjelentősebb, legtöbb embert megmozgató rendezvénye. Pedig már tavaly is jelentős előkészületek voltak, hiszen az lett volna a 20. fesztivál.

A RÁTONYI RÓBERT SZÍNHÁZ BEMUTATJA: CSÁRDÁSKIRÁLYNŐ

Nagyoperett - Időpont: október 20. 19 óra Jegyár: 5000 Ft

Kortye Vilmos: Ezt csak szeretetből és megszállottságból lehet csinálni – 20 éves a Williams...

Az évforduló apropóján a vecsési televíziózás kezdeteiről, fejlődéséről és a tévés munka iránti elhivatottságról beszélgettünk Kortye Vilmossal.

BÁKK Zenés Családi vasárnap: OPERÁLT OPERÁK

 - A Daniel Speer Brass hangszerbemutatós hangversenye Időpont: október 10. 10 óra - Jegyár: 1000 Ft

Legfrissebb cikkek

Vecsési siker a kórusfesztiválon

Nagy sikert aratott a Gras­sal­kovich Antal Német Nemzetiségi és Kétnyelvű Általános Iskola Singende Herzen Kórusa a Landesrat Ifjúsági Kórusfesztiválon.