today-is-a-good-day
2.6 C
Vecsés
2024 március 19, kedd

KULTÚRA

Rászolgáltak a dicséretre az ifjú színjátszók

Ismét egy fergeteges előadással örvendeztette meg a közönséget az Andrássy iskola Színe-Java színjátszó köre.

Róder Imre Városi Könyvtár

Márciusi programajánló

Strudlessn – ismét felidézték a régi vecsési népszokást

Február 11-én ismét megrendezte farsangbúcsúztató délutánját a Vecsési Német Nemzetiségi Önkormányzat. A Grassalkovich iskola tornatermében megtartott rendezvényen a rétesevés régi hagyományát elevenítették fel óvodás és iskolás csoportok, valamint a Vecsési Ifjúság Sváb Baráti Köre.

Magyar kultúra napja a Grassiban

Évek óta hagyománnyá vált nálunk a magyar kultúra napjának megünneplése.  Ez alkalomból egy színdarabot tekinthetünk meg minden évben iskolánk színpadán, illetve iskolai vers- és prózaíró pályázatot hirdetünk meg felső tagozaton.

Vecsés Városi Borverseny

2024. március 9., szombat, kezdés: 15.30 Helyszín: Grassalkovich Antal Német Nemzetiségi Általános Iskola, Fő út 92.

A VHZ jeles napjai voltak

A Vecsési Hagyományőrző Zeneegyesület Fúvószenekarának évadjai minden évben igazán gazdagok. Közönséggel való találkozásaik oka változatos. Koncertektől az egyházzenei szolgálaton keresztül nemzeti ünnepeinken való közreműködésig terjed.

Húsz éves a Kisspista Színház

A Kisspista Színház gondolata világszám, és a megvalósítása is jó színvonalú. Színházunk szándékoltan amatőr színház. Miért? Nekem nem kell olyan színész, aki Dunának megy, ha nem kap szerepet. Egy ideig azt gondoltam: milyen jól hangzó mondás ez! Még büszke is voltam rá. De rövid számolgatás után kilenc olyan kollégát találtam – velük együtt dolgoztam, egy asztalnál ültem – aki önkezével vetett véget az életének. Közülük hárman lakótársaim voltak. Olyan színházat szerettem volna, amelyben nem a mások ítéletétől függ a megélhetés és a dicsőség, nem ez a kizárólagos forrása az élet örömének. Ahol mindenkinek van egy tisztes foglalkozása, hivatása, családja, és emellett akar játszva értékeket teremteni.

Strudlessn” – rétesevés Vecsésen

Vegyünk közösen búcsút a farsangtól február 11-én, vasárnap 16 órától!

Kettő meg kettő az néha három – nagyszerű koncertet adott Vecsésen az EMP3 Zenekar

A Magyar Kultúra Hete programsorozat keretén belül mutatták be a Bálint Ágnes Kulturális Központban az EMP3 Zenekar Más világban című első lemezét.

Változatos programokkal várták a közönséget a magyar kultúra hetén

A magyar kultúra napjához kapcsolódva egész hetet átívelő programsorozattal várta az érdeklődőket január 15. és 22. között a Bálint Ágnes Kulturális Központ.

A Veres 1 Színház bemutatja: Örkény István – TÓTÉK

Időpont: 2024. január 22. 19 óra • Jegyár: 7 500 Ft

Magyar Kultúra Hete 2024

Vecsés, 2024. január 15-22.

Róder Imre Városi Könyvtár

Januári programajánló

Költészet Adventkor

A G. Ferenczy Hanna Irodalmi Kör nemes hagyománya, hogy Advent idején a költészet szerelmeseit megajándékozzák alkotásaikkal. December 8-án a Róder Imre Városi Könyvtárban volt az irodalmi est.

Nincs advent VHZ hangverseny nélkül

Csak a világjárvány tudta rövid időre szüneteltetni a Vecsési Hagyományőrző Zeneegyesület Koncertfúvós-zenekarának adventi hangversenyét. Idén advent második vasárnapjának előestéjén, december 9-én szólaltak meg a fanfárok és vette kezdetét a VHZ ünnepi, ajándék koncertje a teltházas BÁKK színpadán.

Múltra néző ablakok a JAM Ház falán

Állagmegóvás céljából újították fel a József Attila Művelődési Ház külsejét. Az épület homlokzatán lévő hibákat kijavították, újraszínezték a falakat, az utcafronti ablakokat pedig Nagyné Fazekas Anita ötlete alapján egy régi vecsési fényképekből álló sorozattal díszítették.

Vecsés Város Bálja: vár egy újabb felejthetetlen este 

Negyedik alkalommal szervezi meg ifj. Kortye Vilmos és Komár Ágnes Vecsés Város Bálját. A szervezőpáros túl van három sikeres rendezvényen, a céljuk pedig most is az, mint korábban mindig: egy felejthetetlen estével szeretnék megörvendeztetni azokat, akik belépőt váltanak a bálra. 

Mayerffy Ferenc és Vecsés

„Sok ember kellene nekünk olyan, mint Mayerffy, az ő céljai nagyon nemesek!” (Kazinczy Ferenc 1816)

Meghívó Erzsébet-napi bálra

A Labdarózsa Népdalkör és Citerazenekar szeretettel meghívja Önt és kedves családját Erzsébet-napi székely–magyar batyus báljára.

Vecsés is részt vett a „híres Szárhegyi” káposztafesztiválon

Tizenhatodik alkalommal rendezték meg Vecsés testvértelepülésén, Gyergyószárhegyen a Híres Gyer­gyó­szárhegyi Káposztafesztivált, melynek a települések közti jó kapcsolatnak köszönhetően ezúttal is voltak vecsési résztvevői.

Vecsési sváb hagyományok a tánc nyelvén

A Rosmarein Táncegyesület 23 évvel ezelőtt alakult általános iskolásokból. Táncainkkal az itt élő német nemzetiség hagyományait ápoljuk és örökítjük tovább.

Sági Szilárd: Nálam elsősorban az emberi kapcsolatokról szól egy fesztivál

Esős idő ide, borult égbolt oda, ismét hatalmas tömegeket vonzott a szeptember utolsó előtti hétvégéjén megrendezett Káposztafeszt.

Remek alapot tettek le a Dínók az örökmozgók elé

A Dinoszaurusz Band 1973-as alapításakor az alapító Kortye Vilmos sem gondolta, hogy még 2023-ban is a színpadon állnak és egy nagy koncerttel ünneplik az együttes fennállásának 50. évfordulóját.

Két történet a ferihegyi kastélyból

A II. világháború előtt Vecsésen három kastély állt. A ferihegyi, az Andrássy- és a Halmy-kastély. A ferihegyi volt a legrégebbi, 1848-ban épült. A legendás 1848-as évben. Építtetői Weisz Bernát Ferenc és Jurenák Frigyes, Ferihegy bérlői voltak, akik a kor leghíresebb építészét, Feszl Frigyest kérték fel a feladatra. Feszl rengeteg igényes munkája közül a leghíresebb a pesti Vígadó épülete. Hadd idézzem fel a viharos 1849-es év két történetét, melyek a vadonatúj kastélyban játszódtak.

Hazatérés

Nyolcvan év után a Csendes-óceán partjáról hazatértek a Halmy család tagjait ábrázoló festmények, melyek hajdan a kastélyban voltak. A történet még az előző században kezdődött.

Nyolcadik Aratóbál 2023

„Maga a bál a múlt hagyományait képviseli és igyekszik megőrizni városunkban, ezért is jó látni és megélni, ahogy évről-évre szép számban összegyűlünk, táncolunk és mulatunk, közösen megünnepelve a friss kenyeret és az aratás végét. Ezzel felelevenítve és ápolva egy régi hagyományt.“ (Idézet a nyitóbeszédből)

Gyere hozzánk játszani!

A CsillagZenede két alapítója immár 24 éve foglalkozik zenei neveléssel Vecsésen és a környező településeken. A zene megszerettetésén túl fontos céljuk, hogy növendékeik minden alkalommal feltöltődjenek, kikapcsolódjanak a zene által.  A CsillagZenedés létről Pechtol Csillával és Czövek Istvánnal beszélgettünk.

Vecsésen ad koncertet a legendás rockegyüttes

Szeptember 9-én a Bálint Ágnes Kulturális Központ előtti téren lép színpadra a P. Mobil zenekar. Az 50 éves jubileumát ünneplő együttes a szintén 50 éves vecsési Dinoszaurusz Band meghívására érkezik Vecsésre, ahol közös fellépéssel örvendeztetik meg a közönséget.

Róder Imre Városi Könyvtár

Augusztusi programajánló

„A kezdetektől fogva pezsgő élet zajlik a falak között”

Nyár elején ünnepelte fennállásának 10. évfordulóját a Bálint Ágnes Kulturális Központ. A ház jelentős változásokat hozott Vecsés kulturális életébe. Az elmúlt évtizedről és a jövő terveiről az intézmény vezetőjével, Kis Tóth Jánossal beszélgettünk.

BÁKK KultúrSokk – Dolce Vita – Olasz est

Második alkalom: Dolce Vita – olasz est /augusztus 12. 18.00

Rákóczi hamvai

„Nincsen e világon,/Nem maradt már semmi:/ Esze komám, ideje már/Rákócziért menni.” (Ady: Esze Tamás komája)

Bákk Manci  megmentése

A XI. Bálint Ágnes Mesefesztivál meseíró pályázatának győztes meséje.

Idegen nyelvek játékosan gyermekkorban

Egyedülálló mesekönyv jelent meg májusban Magyarországon a gyermekkori idegennyelv-elsajátításról, amelynek szerzője egy vecsési anyuka, Bárány Edit.

A Labdarózsa Népdalkör és Citerazenekar 2023. évi magyar népdalos eseményeiről

„Magyarnak lenni: büszke gyönyörűség!/Magyarnak lenni: nagy s szent akarat,/Mely itt reszket a Kárpátok alatt.” (Sajó Sándor: Magyarnak lenni)

Harmadszor is szárnyalt a Halmy

Négy év szünet után rendezték meg újra június 3-án a Halmy téri Eszem, Iszom, Dínomdánom rendezvényt, amely az előző bulik hangulatát túlszárnyalva fergetegesre sikerült.  Felhőtlen...

97 éves lenne a vecsési költőnő

97 éves lenne a vecsési költőnő

50 éve a rock színpadán a Dinoszaurusz Band

A vecsési zenekar június 24-én 18 órától három órás nagykoncerttel ünnepli fél évszázados fennállását a Bálint Ágens Kulturális Központ előtti téren.  

Egy kiállítás apropóján – portrévázlat egy sokoldalú művészről

Pomázon, a Teleki-Vattay Kastélyszálló illusztris környezetében május 5-én rendezték meg Görög Béla festőművész kiállítását. Ebből az alakalomból beszélgettünk a vecsési művésszel. Görög Béla festői tehetsége...

Nemzetiségi hagyományokból adtak ízelítőt az óvodások

A koronavírus-járvány miatt három év kényszerű kihagyás után rendezte meg újra a Vecsési Falusi Nemzetiségi Óvoda a Német Nemzetiségi Óvodatalálkozót. 

Emlékezetes, igazi gála volt!

2017-ben gondolták úgy az Andrássy iskola pedagógusai, hogy jó volna egy olyan összeállítással bemutatkozni, ahol a diákok egyénileg és osztályonként is megmutathatnák, hogy ki mit tud. A hagyományteremtést a világjárvány két évre megállította, de már tavaly újrakezdték, és most folytatták.

Kicsiknek és nagyoknak is temérdek élményt adott a XI. Bálint Ágnes Mesefesztivál

A rendezvény idejére a nyár is megérkezett, hétvégére a korábbi esőáztatta napoknak nyoma sem maradt, így minden körülmény adott volt, hogy a programokra kilátogató kicsik és nagyok igazán jól érezzék magukat.

Vecsési siker a kórusfesztiválon

Nagy sikert aratott a Gras­sal­kovich Antal Német Nemzetiségi és Kétnyelvű Általános Iskola Singende Herzen Kórusa a Landesrat Ifjúsági Kórusfesztiválon.

I. Bálint Ágnes Kistérségi Olvasási Verseny

Május 11-én tartották meg Vecsésen a Bálint Ágnes Kistérségi Olvasási Verseny döntőjét. A 32 induló csapatból hét jutott be a végső megmérettetésbe, melynek helyszínét...

XI. Bálint Ágnes Mesefesztivál

2023. május 21-22.

97 éves lenne a vecsési író- és költőnő

Születésnapi emlékműsorra hívják az érdeklődőket a G. Ferenczy Hanna Irodalmi Kör tagjai. A G. Ferenczy Hanna Irodalmi Kör szeretettel vár minden érdeklődőt az írónő...

„Örömmel újságoltam a feleségemnek, hogy milyen jól éreztem magam”

Harmincadik alkalommal rendezték meg Vecsésen a városi vers- és prózamondó versenyt, melyen a kisiskolástól a gimnazistáig több korosztály is színpadra lépett. A produkciókat elbíráló zsűri elnöke Rékasi Károly volt. A népszerű színművész a verseny utáni napon osztotta meg lapunkkal vecsési élményeit. 

Három év után rendezték meg újra a vers- és prózamondó versenyt

A döntőt ezúttal is a költészet napjához közel eső hétvégén, április 14-én tartották meg a Bálint Ágnes Kulturális Központ színháztermében. A pandémia miatt három év...

Német nemzetiségi vers- és prózamondó verseny

A Grassalkovich iskola már több mint 10 éve rendezi meg az Észak-magyarországi Német Önkormányzatok Szövetsége (ÉMNÖSZ) által meghirdetett országos német nemzetiségi vers- és prózamondó verseny kistérségi fordulóját.

„A vers az, amit mondani kell”

Ezt válaszolta egyik találkozón egy falusi kisiskolás, amikor Romhányi József feltette a következő kérdést: „Hát te mondd meg, szerinted: mi a vers? A vers az – kapaszkodott tekintetébe bátorításért a kisfiú, amit mondani kell.” És a mi iskolánkban mondták a verset a tanulók.

Horgolt húsvéti dísz színesítette a piacteret

A decemberben felállított horgolt karácsonyfa után húsvétra készítettek színes dekorációt a Róder Imre Városi Könyvtár horgoló körének tagjai.

Róder Imre Városi Könyvtár

Áprilisi programajánló

Tojásfutás

2023. április 10. Húsvéthétfő - Tájház – Heimatmuseum

A Halmy-hagyaték 2. rész

Február 4-én az önkormányzat támogatásával a honismereti kör pár tagja kiutazott Grazba a Halmy család barátaihoz. A vendéglátó osztrák család nagyon kedvesen fogadott bennünket, és a következőkre jutottunk.

Átadták a város kulturális kitüntetéseit

Március 5-én tartotta meg az önkormányzat a betegség miatt elhalasztott kultúra napi ünnepségét. Az rendezvénynek a Bálint Ágnes Kulturális Központ adott otthont, az eseményen a város kulturális kitüntetéseit is átadták.

A Halmy-hagyaték 1. rész

„Apád fia vagy, aki nekem egy igen kedves barátom volt, rendkívül szerettem a lényét, a kedves figyelmét és gavalléros gesztusait, leveledből látom, hogy nem esett messze az alma a fájától…” (Selmeczy Lászlóné, a két háború közti Magyarország egyik legjobb lovasa Halmy József fiának. 1957)

Chardonnay lett Vecsés Város Bora

Három év kihagyás után március 4-én rendezték meg újra a Vecsés Városi Borversenyt, melyre 51 bormintát adtak le a nevezők.

Újra felidézték a rétesevés hagyományát

Két év kihagyás után február 19-én rendezték meg ismét a „Strudlessn” (rétesevés) hagyományát a Grassalkovich iskolában.

20 éves a Balla Péter Népdalkör

Húsz évvel ezelőtt, 2003-ban alakult meg a vecsési Balla Péter Népdalkör. A kerek évfordulót február 26-án a Bálint Ágnes Kulturális Központban ünnepelte az egyesület. Két...

Taksonyi vendégegyüttes a Svábbálon

Ugye mindannyiunknak vannak olyan élményei, amik egyszerűen megragadnak az agyunkban, még akkor is, ha immár végérvényesen és visszafordíthatatlanul feledékenyek vagyunk? Azt vettem észre, hogy ezek az élmények sokszor közösségben érnek, és legutóbb épp, amikor egyáltalán nem számítottam rá.

Magyar kultúra napja a Grassalkovichban

2023-as év a 200-as évfordulók jegyében indult. 200 évvel ezelőtt született Petőfi Sándor, valamint Kölcsey Ferenc 200 évvel ezelőtt fejezte be a Himnuszt. 1989 óta január 22-e a magyar kultúra napja. Iskolánk a korábbi évekhez hasonlóan idén is megemlékezett erről a jeles ünnepről.

Egy kalandos út a média világában

Legifjabb Kortye Vilmos immár több mint húsz éve járja a média világának olykor rögös útjait, de talán túlzás nélkül állíthatjuk, hogy az utazás minden percét élvezi.

Meghívó – „Strudlessn” (rétesevés)

Vegyünk közösen búcsút a farsangtól február 19-én, vasárnap 16 órától!

Csörögefánk farsangra

Elkészítése könnyű, a kezdők is bátran belevághatnak.

Múltidéző farsang az Epresparkban

Itt a farsang, áll a bál az Eprespark rendezvényházban, ahol február 11-én, szombaton 20 órakor DJ Révész Attila begyújtja az időgép rakétáit, és a 70-es, 80-as és 90-es évek legnagyobb slágerei segítségével repíti vissza egy kis múltidézésre a rendezvény vendégeit.

Háromszáznál is többen voltak a város bálján

Január 14-én, szombaton rendezték meg Vecsés Város Bálját. Az évindító rendezvény osztatlan sikert aratott, a bálozók hajnali háromig mulattak a Bálint Ágnes Kulturális Központban.

Gálahangverseny vecsési fellépőkkel

Az ország egyik legjobb akusztikájú és legszebb hangversenytermében lépett fel a vecsési zeneiskola ifjúsági fúvószenekara.

János-napi boráldás a Szent Kereszt templomban

Két év szünet után újra éledt a hagyomány, hogy december 27-én a Jókai utcai Szent Kereszt templomban – szentmise keretében – a borosgazdák elhozzák új boraikat megáldani.

Hamburgból is érkeztek vendégek az első vecsési előszilveszteri bálra

Az eseményt a Vecsési Ifjúság Sváb Baráti Köre szervezte, a 250 fős vendégsereg hajnalig mulatott a BÁKK-ban.

Keljetek fel álmotokból, karácsonyra várva örömzenéltünk!

„Vajon mibe világít bele az adventi gyertya pislákoló fénye? E fénynél átlátjuk, hogy életünk nem csupán szürke napok summája. Nem csak sok fáradozás, lótás-futás, fáradságos munka és kevés siker s még kevesebb öröm forrása. (...) E fénynél átlátjuk, hogy a fizika és anyag világa mögött nyílik egy titokzatos kapu - egy másik világba, amelyet nem lehet mikroszkóp alá tenni, amellyel sem tudomány, sem politika, sem gazdagság, sem pénzügy nem foglalkozik – de annál inkább a sajgó szív.” (Bánk József)

Musical énekes akart lenni, ám tanár és karnagy lett Vecsésen, de így tökéletes az...

Korábban is előfordult, hogy bemutattunk egy-egy vecsési embert, aki akár szakmájá­val, munkájával, jelenlétével sokat tett hozzá a Vecsésről kialakult képhez.

Könyvtári programok

Januári programajánló

„A zene ott kezdődik, ahol a szó hatalma véget ér” (Claude Debussy)

Pénteken este a regisztráció már azt jelezte, hogy telt ház lesz a VHZ Fúvószenekarának hagyományos karácsonyi koncertjén. Az egyesület vezetői még 40 széket is elhelyeztek, hogy mindenki számára legyen hely.

Horgolt karácsonyfa hirdeti az ünnep közeledtét

Különleges karácsonyfát készítettek advent kezdetére a Róder Imre Városi Könyvtár horgoló körének tagjai. A 360 színes kockából álló, kézimunkával készült ünnepi alkotást a Bálint Ágnes Kulturális Központ előtt állították fel.

Könyvtári programok

Decemberi programajánló

Ismét megrendezik Vecsés Város Bálját

Január 14-én egy különleges hangulatú éjszakán ünnepelhet­jük meg az új évet – és minden mást, amit csak szeretnénk.

Jubileumot ünnepelt a Nachtigallen kórus

Fennállásának jubileumi, 25. évfordulóját ünnepelte no­vember 12-én a Wetschescher Nachtigallen Kórus.

Sváb énekek és mondókák Vecsésről

Értékes kötettel gazdagodott a vecsési sváb hagyományokat bemuta­tó könyvek sora: megjelent a „Sváb énekek és mondó-kák Vecsésről” – „Schwäbische Lieder und Sprüche aus Wetsc­hesch" című kiadvány, melynek bemutatóját november 7-én tartották a Grassalkovich Antal Né-met Nem­zetiségi és Kétnyelvű Általános Iskolában.

Szüreti mulatság egy esős szombat délután

  Két esztendővel ezelőtt a Covid-járvány törölte el a szüreti mulatságot. Tavaly is volt gondjuk az újrakezdéssel, és kisebb létszámmal ápolták a hagyományt. Idén az...

Egy nagyszerű ember fantasztikus műve – könyv a 225 éves falusi iskoláról

A Grassalkovich iskola fennállásának 225. évfordulója alkalmából készült egy az iskola történetét bemutató könyv, szerzője Hanti Mirtill tanárnő. A könyv felöleli a „falusi iskola” elmúlt 225 éves történetének minden fontos mozzanatát.

Könyvtári programok

2022. november

25 éves a Wetschescher Nachtigallen Kórus

Fennállásának 25. évfordulóját ünnepli a Wetschescher Nachtigallen Kórus, melynek alkalmából jubileumi koncertet tart november 12-én, szombaton 17 órától a Grassalkovich Antal Általános Iskola aulájában.

Két évet kellett várni a XX. Káposztafesztiválra, de megérte

Bár az időjárás nem volt végig kegyes a rendezvényhez, vasárnap délutánra az égi áldás is megérkezett, ez sem tudta elvenni a fesztiválozók kedvét a szórakozástól. Mindkét nap remek volt a hangulat az Epresben.

Arató bál

Szeptember 10-én megtartottuk – újraélesztett hagyományként – az immár hetedik Arató bálunkat. Nagy izgalommal vártuk ezt az eseményt, főleg annak fényében, hogy az elmúlt két évben az akkor érvényben lévő óvintézkedések és rendeletek nagyon megnehezítették mind a felkészülésünket, mind magának a báloknak a megrendezését, de idén emiatt végre nem kellett aggódnunk.

Vecsési zenészekkel lép fel a spanyol előadóművész

A zene világnapja alkalmából Ricardo Fernan­dez del Moral spanyol gitárművész és flamenco-énekes, valamint a Vecsési Zenei Alapfokú Művészeti Iskola tanárai adnak koncertet októ­ber 2-án a Bálint Ágnes Kulturális Központban.

XX. Káposztafesztivál programjai

Két év kihagyás után szeptember utolsó hétvégéjén újra részt vehetünk és élményeket gyűjthetünk a város legnagyobb gasztronómiai és kulturális rendezvényén, a Vecsési Káposztafeszten.

Murcifesztivállal zárult a nyár Vecsésen

Tizedik alkalommal várták a szervezők jóféle italokkal és finom falatokkal a fesztivál vendégeit.

„Legyünk büszkék múltunkra és vigyázzuk közösen a jövőt gyermekeinknek”

A hidegfronttal érkező viharokra és a csapadékos időjárásra figyelmeztető előrejelzések miatt idén zárt térben, a Bálint Ágnes Kulturális Központ színháztermében tartották meg az augusztus 20-ai városi ünnepséget.

Forró latin hangulatot hozott Vecsésre a Kultúrsokk

Egzotikus karneváli hangulatot idéző bulin vehették részt, akik augusztus 13-án ellátogattak a Bálint Ágnes Kulturális Központ előtti Fő térre.

Ötven éve a rock színpadán

Kortye Vilmos és zenekarai augusztus 6-án 18 órától koncerttel ünneplik a jubileumot a Bálint Ágnes Kulturális központ előtti Fő téren felállított színpadon.

Sztárfellépők hada érkezik a XX. Káposztafesztre

A koronavírus-járvány miatt elmaradt alkalmakat igyekszik méltó módon pótolni a szervezőgárda, ezért sztárfellépők sokaságát hozzák el a fesztiválra.

Két napra mesevilággá vált a városközpont

A X. Bálint Ágnes Mesefesz­tiválon minden a gyerekekről szólt.

Könyvtári Moziklub

2022. július 22. Kapunyitás 19:30

Nemzetiségi hét a Petőfi iskolában

Április első hetében nemzetiségi hetet rendeztünk, hogy nép­szerűsítsük diákjaink körében a német nemzetiségi kultúrát.

X. Bálint Ágnes Mesefesztivál

Július 8-9-10-én újra Bálint Ágnes Mesefesztivált rendeznek Vecsésen. Az egész hétvégét felölelő eseménysorozat az elmúlt 10 év Mesefesztiváljait ötvözi majd névadója Bálint Ágnes születésének 100. évfordulójával.

Meseíró pályázat 2022

Engedd szabadon a fantáziád és írd meg az idei Mesefesztivál legszebb, legizgalmasabb, legszínesebb, legötletesebb meséjét! Jelentkezz pályázatunkra és küldd el mesédet június 21-ig a meseiro@kulturba.hu címre! Beküldési határidő: június 21.

Bányász Béla kiállítás – „A legtöbb képem alapja egy régi élmény”

Május 6-án a BÁKK színháztermében és aulájában rendezték meg Bányász Béla festőművész retrospektív (visszatekintő) kiállítását. A tősgyökeres vecsési művész (1927–2005) tárlatára a család mellett nagyon sokan voltak kíváncsiak.

Országos döntő Vecsésen

Április 23-án, szombaton, Vecsésen került megrendezésre a Grassalkovich Antal Német Nemzetiségi Kétnyelvű Általános Iskola aulájában a VIII. Bläsertreffen der Jugendkapellen, a Landesrat Ifjúsági zenekarainak Országos Fesztiváljára!

Májusfát állítottak a Vecsési Tájházban

Május 1-jén hangulatos esemény zajlott a Vecsési Tájház­ban: látványos magasságú és díszítésű májusfát állítottak a Jókai Mór utca 6. szám udvarán. A fát a Vecsési Ifjúság Sváb Baráti Köre vitte a helyszínre, a szalagokat és a koszorút pedig a lányok a vendégekkel közösen helyezték fel rá.

Meghívó – Vecsési Tájház 11. születésnapja

2022. május 29. vasárnap 15 órától - Helyszín: Vecsés, Jókai M. u. 6. Tájház

Legfrissebb cikkek

Imanyolcad Ökumenikus imahét

Az ökumenikus imahét világméretű összefogásának a vecsési felekezetek is részei évek óta. Idén sincs ez másként, nyolc napon keresztül minden este közös imádságra és...