11.4 C
Vecsés
2022 szeptember 27, kedd

KULTÚRA

XX. Káposztafesztivál programjai

Két év kihagyás után szeptember utolsó hétvégéjén újra részt vehetünk és élményeket gyűjthetünk a város legnagyobb gasztronómiai és kulturális rendezvényén, a Vecsési Káposztafeszten.

Murcifesztivállal zárult a nyár Vecsésen

Tizedik alkalommal várták a szervezők jóféle italokkal és finom falatokkal a fesztivál vendégeit.

„Legyünk büszkék múltunkra és vigyázzuk közösen a jövőt gyermekeinknek”

A hidegfronttal érkező viharokra és a csapadékos időjárásra figyelmeztető előrejelzések miatt idén zárt térben, a Bálint Ágnes Kulturális Központ színháztermében tartották meg az augusztus 20-ai városi ünnepséget.

Forró latin hangulatot hozott Vecsésre a Kultúrsokk

Egzotikus karneváli hangulatot idéző bulin vehették részt, akik augusztus 13-án ellátogattak a Bálint Ágnes Kulturális Központ előtti Fő térre.

Ötven éve a rock színpadán

Kortye Vilmos és zenekarai augusztus 6-án 18 órától koncerttel ünneplik a jubileumot a Bálint Ágnes Kulturális központ előtti Fő téren felállított színpadon.

Sztárfellépők hada érkezik a XX. Káposztafesztre

A koronavírus-járvány miatt elmaradt alkalmakat igyekszik méltó módon pótolni a szervezőgárda, ezért sztárfellépők sokaságát hozzák el a fesztiválra.

Két napra mesevilággá vált a városközpont

A X. Bálint Ágnes Mesefesz­tiválon minden a gyerekekről szólt.

Könyvtári Moziklub

2022. július 22. Kapunyitás 19:30

Nemzetiségi hét a Petőfi iskolában

Április első hetében nemzetiségi hetet rendeztünk, hogy nép­szerűsítsük diákjaink körében a német nemzetiségi kultúrát.

X. Bálint Ágnes Mesefesztivál

Július 8-9-10-én újra Bálint Ágnes Mesefesztivált rendeznek Vecsésen. Az egész hétvégét felölelő eseménysorozat az elmúlt 10 év Mesefesztiváljait ötvözi majd névadója Bálint Ágnes születésének 100. évfordulójával.

Meseíró pályázat 2022

Engedd szabadon a fantáziád és írd meg az idei Mesefesztivál legszebb, legizgalmasabb, legszínesebb, legötletesebb meséjét! Jelentkezz pályázatunkra és küldd el mesédet június 21-ig a meseiro@kulturba.hu címre! Beküldési határidő: június 21.

Bányász Béla kiállítás – „A legtöbb képem alapja egy régi élmény”

Május 6-án a BÁKK színháztermében és aulájában rendezték meg Bányász Béla festőművész retrospektív (visszatekintő) kiállítását. A tősgyökeres vecsési művész (1927–2005) tárlatára a család mellett nagyon sokan voltak kíváncsiak.

Országos döntő Vecsésen

Április 23-án, szombaton, Vecsésen került megrendezésre a Grassalkovich Antal Német Nemzetiségi Kétnyelvű Általános Iskola aulájában a VIII. Bläsertreffen der Jugendkapellen, a Landesrat Ifjúsági zenekarainak Országos Fesztiváljára!

Májusfát állítottak a Vecsési Tájházban

Május 1-jén hangulatos esemény zajlott a Vecsési Tájház­ban: látványos magasságú és díszítésű májusfát állítottak a Jókai Mór utca 6. szám udvarán. A fát a Vecsési Ifjúság Sváb Baráti Köre vitte a helyszínre, a szalagokat és a koszorút pedig a lányok a vendégekkel közösen helyezték fel rá.

Meghívó – Vecsési Tájház 11. születésnapja

2022. május 29. vasárnap 15 órától - Helyszín: Vecsés, Jókai M. u. 6. Tájház

Sváb hét „Mosolyországban”– Schwäbische Woche in unserem Kindergarten

Március 28-ától április 1-jéig immár 10. alkalommal szervezte meg óvodánk, a Vecsési Mosolyország Óvoda a német nemzetiségi hagyományőrző hetét, melynek legfőbb célja, hogy megőrizzük a hagyományokat, megismertessük a gyermekekkel a régen elfeledett népszokásokat, együtt éljük újra, együtt elevenítsük fel a német nemzetiségi tradíciókat.

Bocuse d’Or: vecsési közreműködő a kontinens versenyen

A Bocuse d’Or ötletét 1985-ben Lyonban, a SIRHA Nemzetközi Szálloda, Vendéglátás és Élelmiszerkereskedelmi Kiállításon Paul Bocuse, a kiállítás akkori elnöke fogalmazta meg. Úgyérezte, jó lenne a szakkiállítás alatt melegkonyhás sza-kácsversenyt tartani, amely jelentős mértékben hozzájá-rulhatna a szakma fejlődéséhez, a minőség fenntartásához.

Ismét megrendezik a Lóti-Futi városi futóversenyt

Május 14-én, szombaton 13 órától nyílt utcai futóverseny és számos sportos program várja az érdeklődőket a vecsési sportpályán és a környező utcákban.

Felelevenítették a húsvéti hagyományokat

Húsvéti mulatságtól volt hangos április 18-ána Vecsési Tájház udvara. A locsolkodás régi hagyományának felidézése után a kisebbek mérték össze gyorsaságukat és ügyességüket a tojásfutáson.

Vecsés is csatlakozott a Petőfi Sándor-emlékévhez

A vecsési Petőfi Klub megalakulását és a bicentenáriumi emlékévhez történő csatlakozást dr. Szűcs Lajos országgyűlési képviselő, Szlahó Csaba polgármester és Kis Tóth János, a Bálint Ágnes Kulturális Központ igazgatója sajtótájékoztató keretében jelentette be.

Baba- és gyermekruhabörze lesz a JAM házban

Hosszú kihagyás után április 9-én, szombaton újra megrendezik a vecsési baba- és gyermekruhabörzét a József Attila Művelődési Házban.

Rajzpályázatot hirdet a Kispatak Természetvédő Egyesület, Vecsési természet címmel

A rajzpályázat minden Vecsésen lakó, illetve vecsési általános iskolába járó alsó tagozatos gyermeknek szól, aki szereti a természetet és szívesen rajzol.

Elfeledett vecsési hagyományok nyomában

E sorok írásakor még javában tart a népi hagyományokban bővelkedő farsang időszaka (vízkereszttől, azaz január 6-ától húshagyókeddig, március 1-jéig), ennek ellenére csak keveset hallani farsangi rendezvényekről, programokról.

Nagy élmények kicsiknek a Mazsola Játszóházban

A Bálint Ágnes Kulturális Központ épületében lévő Mazsola Játszóház tökéletes helyszín arra, hogy a gyerekek önfeledten játsszanak, mozogjanak egy jót. A játékeszközök sokasága, a jól szervezett programok és a szakértő munkatársak gyermek- centrikus hozzáállása garanciát jelent arra, hogy a játszóházban eltöltött idő valódi élmény legyen a kicsik számára.

Megmutatták tehetségük színe-javát

A koronavírus-járvány miatt két év szünet után lépett fel ismét a Bálint Ágnes Kulturális Központ színháztermében a Vecsési Andrássy Gyula Általános Iskola Színe-Java színjátszó köre.

Svábbál, a velünk élő hagyomány

Körülnézek a Bálint Ágnes Kulturális Központ báltermében, és megnyugszom. Nyoma sincs az elmúlt évek bezártságából és a fizikai távolságtartás­ból adódó eltávolodásnak. Egy év kihagyás után tö­retlenül folytatódott a svábbálok hagyománya, immár 44. alkalommal.

#BÁKK 2022

A Bálint Ágnes Kulturális Központ 2022-ben is minőségi programokkal és számtalan él­ménnyel várja közönségét. A megszokott színházi és koncert események mellett to­vábbra is széleskörűen biztosít közösségi fog­lalkozásokat és közművelődési programokat.

A Rosmarein Tánccsoportról

A pandémia keresztülhúzta a csoport elképzeléseit, de hosszú, több mint másfél év kihagyás után most új művészeti vezetővel készülnek a folytatásra.

Feljegyzések az egérlyukból – Dosztojevszkij a Kisspista Színház előadásában

Nagy sikerű színházi előadásban volt része a közönségnek a Temető utcai Rendezvényközpontban.

Közel száz gyermek karácsonyi kívánságát váltották valóra a vecsési „angyalok”

Gyerekzsivaj töltötte be a József Attila Művelődési Ház nagy termét a december 19-én megtartott III. Vecsési Angyal Napon, ahol 97 vecsési gyermek karácsonyát tették szebbé az önkéntes angyalkák.

Ismét hangverseny – élő közvetítéssel

A Vecsési Hagyományőrző Zeneegyesület szokásos karácsonyi koncertje tavaly elmaradt, de idén – biztonsági feltételek mellett – december 18-án ismét felcsendültek a csodálatos dallamok a VHZ művészei által. Sőt, a technika jóvoltából élő közvetítésben láthatták az előadást a honi települések mellett Rheinstettenben és Gyergyószárhegyen is, merthogy onnan is érkezett gratuláció.

Minősített Közművelődési Intézmény lett a BÁKK

Kiemelkedő munkája eredményeként Minősített Közművelődési Intézmény Címet kapott a Bálint Ágnes Kulturális Központ. A Címet azok a közművelődési intézmények kaphatják, melyek a közművelődés minőségfejlesztésének...

Egy különleges este a BÁKK-ban– ilyen volt a város bálja

Egy év kihagyás után ismét megrendezték Vecsés Város Bálját, az eseménynek idén újra a Bálint Ágnes Kulturális Központ adott otthont.

Érdekes interaktív előadásokkal készül a BÁKK a kultúra hetére

Hétfőn indul a Magyar Kultúra Hete rendezvénysorozat a Bálint Ágnes Kulturális Központban. A szervezők Bálint Ágnes írónő művészi munkásságát bemutató kiállítással, Gór Nagy Mária interaktív színművével és egy gyermekeknek szóló interaktív előadással várják az érdeklődőket január 17-étől.   

Karácsonyra hangolódva

Közös ünneplésre hívták és várták a lakosságot december 12-én a Piac téren. A Mindenki Karácsonya rendezvény mára az ünnepi készülődés egyik fontos mozzanata lett a városban.

BÁKK Mikulás kamionon gördült át a városon

December 5-én este ismét eljött Vecsésre BÁKK Mikulás, az elmúlt évekhez hasonlóan most is kamionon érkezett Bálint Ágnes Kulturális Központhoz.

30 éves a GAMMEL Kör

1991. október 26-án alakult Vecsésen a József Attila Művelődési Ház keretei között a Gammel József Képző- és Iparművészeti Kör. Alapítói: G. Ferenczy Hanna, a festő leánya és Görög Béla festő, aki a megalakuló kör vezetője is lett. Hamarosan csatlakozott hozzájuk Nagy Éva, Gombos Adrien, Gyapai László, Kövesdi József és Lukács Tünde. A város egyik legrégebbi egyesülete 30. születésnapát ünnepelte.

Karácsonyi koncertre hív a VHZ

Minden érdeklődőt szeretettel vár a Vecsési Hagyományőrző Zeneegyesület december 18-án 18 órától a Bálint Ágnes Kulturális Központ színháztermében.

Vecsésieket is kitüntettek a Megyenapon

362 évvel ezelőtt, 1659. december 4-én jött létre a mai Pest megye jogelődje, Pest-Pilis-Solt vármegye. A megyei közgyűlés Megyenappá nyilvánította az évfordulót, évek óta ekkor adják át a legrangosabb megyei kitüntetéseket is.

Mindenki Karácsonya és Karácsonyi Vásár

2021. december 12. vasárnap - Piac tér

A Róder Imre Városi Könyvtár hírei

2021. december

Megjelent– új könyv! Családom története Újíráztól Vecsésig

Mindig örömmel adtunk hírt, ha olyan könyv jelen meg, ami Vecsésről szól, vagy vecsési írja. Itt mind a kettőről szó van. Ahogy az alcím tudatja az olvasóval: Kiss Sándorné Szekerczés Veronika életútja.

Adventi irodalmi műsorra hívja az érdeklődőket a G. Ferenczy Hanna Irodalmi Kör.

December 10-én a Róder Imre Városi Könyvtárban rendezik meg a programot, melyen a szerzők előadásában hangzanak el karácsonyi versek és írások.

BÁKK Mikulás

2021. december 5.

Ismét motoron érkezik a Mikulás

Egy év kihagyás után újra motorzúgástól lesznek hangosak a vecsési utcák, ugyanis a Mikulás – pontosabban a Mikulások, hiszen sokan lesznek – rénszarvasok helyett motorral érkeznek a városba, hogy megörvendeztessék a gyerekeket.

Dupla jubileum a Bálint Ágnes Emlékházban

Vecsés legnagyobb nevezetessége a Bálint Ágnes Emlékház. Két okból is. Az egyik, hogy ez volt az Andrássyak vadászkastélya, ahol a királyi pár is megfordult több alkalommal. Igaz, a világháború karcsúbbra szabta az alakját és a formáját, de ez nem von le semmit értékéből. A másik ok már benne van a ház mai nevében. Itt élt és alkotott a meseíró Bálint Ágnes, a legendás mesefigurák alkotója. Szeptember 11-én dupla évfordulót tartottak, színes programok mellett az Emlékház udvarán Meseforgó címmel.

III. Vecsési Pálinka (Párlat) Verseny: rekord nevezés és magas színvonal

Szeptember 4-éig kellett leadni a III. Vecsési Pálinka (Párlat) versenyre a benevezett mintákat. Több, mint 30 nevező 167 tétel pálinkát adott le a határidőig. A rekord számú nevezés miatt a korábbi 6 bíráló helyett 8 bíráló végezte a zsűri nehéz feladatát. Hogy kinek, milyen volt a nedűje, az szeptember 26-án derült ki.

Harminc éves a vecsési zeneiskola

Szeptember 1-jével a Vecsési Alapfokú Művészeti Iskolában is megkezdődött az új tanév. Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is több mint 250 növendék kezdte meg zenei tanulmányait a fennállásának 30. évfordulóját ünneplő intézményben.

Jótékonysági Gasztrosokk a város főterén

Ugyan az idei Káposztafeszt is elmaradt, de a BÁKK jóvoltából mégsem maradt program nélkül a város szeptember utolsó hétvégéjén. A kulturális központ Gasztrosokk elnevezésű programját szeptember 26-án tartották meg a város főterén.

Szüreti mulatság

Tavaly elmaradt a járvány miatt, idén kevesebb létszám mellett, de október 2-án ismét megrendezték a fiatalok a hagyományos szüreti mulatságot.

Hobbiból kezdett rajzolni, ma már Amerikát ostromolja a műveivel, és most Vecsésre jön

Októberben érdekesnek ígérkező kiállítás helyszíne lesz a Bálint Ágnes Kulturális Központ könyvtára. A koronavírus-járvány miatt 2020 áprilisáról elhalasztott kiállításon Vörös Eszter Anna saját készítésű tárgyait és képeit lehet megtekinteni.

Kulturális kapcsolatok: Vecsés és a Pécsi Tangó Ünnep

A pécsi városvezetés 1922-ben betiltotta a tangót, miután az akkori hatalom az argentin táncot túlzottan erotikusnak találta. A rendelet mindmáig – bár porosodva – érvényben volt, ezért 99 év után a pécsi döntéshozók ezt a tiltást, a Pécsi Tangó Ünnep keretében, hivatalosan is feloldották. A szakmai szervezést a pécsi táncközösség, a Tango Harmony Budapest zenekar, Gyenis Balázs tangó DJ, és végül, de nem utolsó sorban a Vecsési Tangó Stúdió végezte.

ANNA AND THE BARBIES

Időpont: október 22. Kapunyitás: 20 óra

„Volt olyan év, amikor több mint száz főzőcsapat jelentkezését fogadtuk”

A Koronavírus-járvány miatt a tavalyi évhez hasonlóan, 2021-ben is elmarad a Káposztafeszt, Vecsés legjelentősebb, legtöbb embert megmozgató rendezvénye. Pedig már tavaly is jelentős előkészületek voltak, hiszen az lett volna a 20. fesztivál.

A RÁTONYI RÓBERT SZÍNHÁZ BEMUTATJA: CSÁRDÁSKIRÁLYNŐ

Nagyoperett - Időpont: október 20. 19 óra Jegyár: 5000 Ft

Kortye Vilmos: Ezt csak szeretetből és megszállottságból lehet csinálni – 20 éves a Williams...

Az évforduló apropóján a vecsési televíziózás kezdeteiről, fejlődéséről és a tévés munka iránti elhivatottságról beszélgettünk Kortye Vilmossal.

BÁKK Zenés Családi vasárnap: OPERÁLT OPERÁK

 - A Daniel Speer Brass hangszerbemutatós hangversenye Időpont: október 10. 10 óra - Jegyár: 1000 Ft

G. Ferenczy Hanna Irodalmi Kör alkotásaiból

Hegedűs Károly: ŐSZ VAN ÚJRA Érett gyümölcsöt ringat az ág, Nap kószál a levelek fonákján, már alábbhagyott az égnek tüze, őszi fények villódznak a fecskék szárnyán. Már gyülekeznek a madarak,...

A Monori Bridzsklub 10 alkalmas kezdő bridzstanfolyamot indít Vecsésen

Helyszín: Bálint Ágnes Kulturális Központ (Telepi út 43.). Oktató: Tatár Dóra (klubvezető). Időpont: október 5-étől december 7-éig, keddenként 17 óra 30-tól 19 óra 30-éig. A tanfolyam ingyenes!

Vecsési Szüreti Mulatság

2021. október 2.

III. Vecsési Pálinka (Párlat) Verseny

Szeptember 4-én a Czifra Csárdában volt a versenyre leadott pálinkaminták bírálata. Buza Sándor úrtól, a Magyar Pálinka Lovagrend Közép-magyarországi Lovagja cím birtokosától, a verseny főszervezőjétől érdeklődtünk a verseny kulisszatitkairól.

Idén is tökéletes, zamatos murci került a poharakba

Augusztus utolsó hétvégéjén rendezték meg a szüreti ün­nepségnek is beillő Vecsési Murcifesztet. A szervezők ki­lencedik alkalommal várták az érdeklődőket a rendezvényre.

Róder Imre Városi Könyvtár

A könyvtár hírei

Újra Játékszín Vecsésen

„Haldokló asszony keresi szeretteit. Irdatlan vagyon forog kockán…” – olvassa a hirdetést Leo és Jack, a két állástalan Shakespeare-színész egy pályaudvar füstös várójában. Agyukban máris megfogan egy ördögi gondolat…

Vecsést a Művészetek Völgyében is szerették

Az ország legnagyobb összművészeti fesztiválján, a Művészetek Völgyében Vecsés is bemutatkozott július 30-án. Szőke András színész, filmrendező meghívására Taliándörögdön, az Ősök Házában találkozhattak az érdeklődők a város értékeivel, kultúrájával és gasztronómiájával – tudtuk meg Kis-Tóth Jánostól, a Bálint Ágnes Kulturális Központ igazgatójától.

Újrakezdés a kulturális csoportjainknál

A VHZ-ről, a Labdarózsa Népdalkörről és a Balla Péter Népdalkörről a múlt hónapban írtunk. Ezúttal jeles jubileumai kapcsán a Bálint Ágnes Emlékház konkrét programjait...

Idén is elmarad a Káposztafesztivál

Fájó döntést kellett meghoznia a Káposztafesztivál szervezőbizottsá­gának: tekintettel a járványhelyzetre és az ilyen jellegű zenés, táncos rendezvényekre érvényben lévő szabályozásra (484/2020. (XI.10.) Korm. rendelet 6 b §.) a körülmények idén sem teszik lehetővé Vecsés legnagyobb rendezvényének lebonyolítását.

Murcifeszt AD 2021

Augusztus 28-án a Fő út 60. szám alatt várják azokat, akik szeretnék megünnepelni az idei szüreti termést.

Értékmentés a Bessenyői utcában

Közel harminc településen több mint hatvan kézműves és harminc műhely nyitotta meg kapuit az érdeklődők előtt június 12-én.

Szent István Ünnep Vecsésen, a BÁKK előtti Fő téren

Koncertekkel, gasztro- és szabadtéri programokkal várja az érdeklődőket a BÁKK csapata augusztus 21-én a kulturális központ előtti téren. Az esemény ingyenesen és a 457/2021. (VIII....

Újrakezdés a kulturális csoportjainknál

Városunkban több kulturális csoport tevékenykedik, melyek rangos díjak, elismerések gazdái. A hosszú járvány csitulásával, arról kérdezősködtünk, hogy elkezdték-e a munkát, mire készülnek?

BÁKK Kultúrsokk Plusz – Retro Party

Időpont: 2021. augusztus 7. 17 óra Az esemény ingyenesen látogatható, de regisztrációhoz kötött! A 2019-es Kultúrsokk Retro Party sikerére alapozva 2021-ben is hasonló eseményt tervezünk....

Jótékonysági könyvtári moziklub

2021. augusztus 6.

Újraindult a kulturális élet

Több mint fél év zárva­tartás után Bereczki Zoltán egyszemélyes színdarabjával és BÁKK Manó mesés nap­jával nyitott újra a BÁKK.

Már jelentkezhetnek a csapatok a Káposztafeszt főzőversenyére

Tavaly a koronavírus-járvány miatt elmaradt a XX. Vecsési Ká­posz­tafeszt, de az idei jár­vány­helyzet egyelőre bíztató­nak tűnik, így van esély arra, hogy szeptember végén újra megrendezzék a város legnagyobb kulturális programsorozatát.

Idén is lesz BÁKK nyári tábor

Idén júliusban ismét megnyitja kapuit a BÁKK Nyári Tábor.

Mesél az erdő

A Mazsola Játszóház nyári tábora

A Róder Imre Városi Könyvtár hírei

2021. június

Az aranyember Vecsésen

A Bálint Ágnes Emlékház hajdanán Andrássy Aladár vadászháza volt. Úgy gondoltam, hogy az építtető is Andrássy lehetett, de Németh Ágnes, Bálint Ágnes unokája egy nagyon érdekes tényre hívta fel a figyelmem. A hajdani házrész bontott téglái tele vannak S (ina) jelzésű régi téglákkal. Ez alapján a ház régebbi, az 1850-es évekből való. Valószínű, Sina Simon építtette. Az aranyember.

Jegenyei István László, a séf: merjünk élni adottságainkkal

Vecsésen aligha van olyan ember, aki nem ismerné őt. Különösen azok, akik járják a Káposztafeszt, a Böllérverseny, vagy a Halmi Napok rendezvényeit és hódolnak a kulináris élvezeteknek. Jegenyei István László séf ezeken vezető szerepet játszik.

A járvány miatt az oktatáshoz kapcsolódó témák kerültek előtérbe

A koronavírus-járvány hatására elmaradt a városi rendezvények zö­me, a civil szervezetek sem tudták megrendezni az eltervezett prog­ramjaikat, de ennek ellenére is akadt tennivalója az elmúlt évben a város kulturális bizottságának, főképp az oktatás területén. A rész­letekről a bizottság elnökével, Dr. Lugosi Máriával beszélgettünk.

„Ha érkezik hívó szó, akkor örömmel megyek Vecsésre”

Szőke András színész, filmrendező visszajáró vendég Ve­csésen. Pár hete a sváb gasztronómiát és kultúrát bemutató vecsési filmsorozatban láthattuk viszont, ezért a filmről, a forgatáson szerzett élményeiről és a Vecséssel kötött – úgy tűnik egyre szorosabb – kapcsolatáról kérdeztük.

Vecsésen működik az ország legszerethetőbb BT-je

Táncolni mindenki szeret, de csak kevesen tudnak. Vecsésen azon­ban összejött egy olyan közösség, melyben táncolni szerető és tudó emberek találkoztak. Egy olyan baráti társaság, ahol első­sor­ban latin táncokat, azon belül is salsát és bachatát táncolnak.

Újabb gasztronómiai kalandozásokra hív Szőke András és a BÁKK

Vecsés, ahol az étel mesés – gasztroséta Bandival – ezzel a címmel indított gasztronómiai filmsorozatot a Bálint Ágnes Kulturális Központ.

Milyen volt a BÁKK tavalyi éve? – A Bálint Ágnes Kulturális Központ évértékelő írása

Ahogy az élet más terü­letén, úgy a vecsési kul­turális életben is nagy változásokat és nem várt kihívásokat hozott a 2020-as esztendő.

48-as körséta Vecsésen

Itt a tavasz. A szabad Magyarországra gondolva tegyünk egy sétát Vecsésen azoknak az embereknek a nyomában, akik kötődtek településünkhöz, és részt vettek az 1848/1849-es eseményekben!

Jálics Ferenc, a pápa gyáli nevelője

Jálics Ferenc 1927-ben született Gyálon és 2021. február 13-án hunyt el Budapesten. Jezsuita szerzetesként egy időben Jorge Mario Bergoglio, a mai Ferenc pápa tanára, lelki vezetője is volt.

Távol-keleti kultúrát és tízezer szájmaszkot hozott Vecsésre a Magyar–Kínai Kulturális Egyesület

Ötödik alkalommal szervezte meg hazánkban a Magyar-Kínai Kulturális Egyesület a Gyönyörű Kína – Boldog Tavaszünnep Kulturális Fesztivált. A program keretében február 18. és 20. között Vecsésre is elhozta az egyesület a kínai kultúrát és gasztronómiát népszerűsítő vándorkiállítást, és tízezer szájmaszkot is adományozott a városnak.

„Ebben az évben Vecsésre került a Lilla-díj” – (Zalai Hírlap – szeptember)

Szénási Sándor István szerény ember. Nem hivalkodott a díjjal, ezért adunk csak most hírt róla. Szerény, mert van mire: ő már halhatatlan, versei és élete által mindenképp. Kell-e ennél több?

Róder Imre Városi Könyvtár

Hogyan kölcsönözz?

Jeles vecsési évfordulók 2021-ben

Mint minden családnak, így Vecsés településnek is vannak olyan évfordulói, amelyekről illik megemlékezni. Ezen év­fordulók alkalmával felelevenítjük az emlékezés tárgyát, visszatekintünk múltunkra, s ezzel elismerjük eleink munkáját. E bevezetés után nézzük milyen évfordulók lesznek 2021-ben!

Halom falu

A mai Vecsés két középkori település, Vecsés és Halom helyén fekszik.  A déli részén nyúlt el hosszan a középkorban Halom falu.

Vecsés, ahol az étel mesés – gasztroséta Bandival

Négyrészes főzős sorozatot forgatott a Bálint Ágnes Kulturális Központ csapata, melyben az ételek mellett a helyi értékek bemutatására is nagy hangsúlyt fektettek.

Azon dolgozunk, hogy holnap újra együtt lehessünk

Januárban nagy reményekkel látott munkához a Bálint Ágnes Kultu­rális Központ csapata. Számos tervvel, megvalósításra váró elképzeléssel indult az év a házban, de végül hazánkat is elérte a koronavírusjárvány, ami térdre kényszerítette a kulturális intézményeket.

Reggel egy kávét megiszom, a többivel festek

Decemberben a Róder Imre Városi Könyvtárban ismét Polcvég kiállítást tartanak, ezeken Pol­gár Zita kávéfestményeit lehet megtekinteni.

Papírszínház történetíró pályázat

Jelentkezési határidő: 2020 december 15.

Bárány Attila: „Hozzám a mai napig oda lehet jönni számot kérni”

Bárány Attilát sokan csak DJ Bárányként ismerik. Pedig a kezdetektől fogva kérte, bárhol is lép fel, saját nevén akar szerepelni. De vajon hogyan lesz egy kisfiúból, a hazai klubélet egyik meghatározó alakja?

Segítse a Bálint Ágnes Kulturális Központ munkáját, töltse ki a kérdőívet!

A kutatás célja az igényfelmérés, ami segítség nyújt a központ munkatársainak a változó kultúrafogyasztási szokásokhoz történő alkalmazkodáshoz. A kérdőív anonim, kitöltése mindössze néhány percet vesz igénybe.

Megújult színházterem várja a közönséget a BÁKK-ban

A Bálint Ágnes Kulturális Központ arculati megújulásáról és a ház belső tereit érintő változásokról márciusi lapszámunkban tájékoztattuk ol­vasóinkat. Örömmel jelenthetjük, hogy a nyár eleje óta tartó munkálatok befejeződtek, a színházterem padlózata és lelátója egyaránt megújult, emellett a terem bejárata melletti mobil válaszfalat egy látványos grafi­kai elemmel díszítették, amely szintén az arculati megújulást hirdeti.

Legfrissebb cikkek

Épül a tanuszoda és a kézilabda munkacsarnok

A két állami beruházásról, illetve további városi fejlesztésekről is beszélt Czibolya Zoltán, a sport bizottság elnöke a Williams Televíziónak adott interjúban.