Felújították a tanösvény információs tábláit

Fotó: Kispatak Term. Véd. Egyesület

A Gyáli-patak mentén húzódó több mint egy kilométer hosszú vecsési tanösvény hat állomáson mutatja be a helyszín élővilágát.

Az információs táblákat tíz évvel ezelőtt helyezte ki a Kispatak Természetvédő Egyesület, de az elmúlt évek alatt a fából készült tartószerkezetet és a műanyagból készült táblákat is kikezdte az idő vasfoga – nem beszélve a rongálókról, akik az egyiket közvetlenül a felállítása után felgyújtották –, ezért időszerűvé vált a felújításuk.

A természetvédők nyár végén a Price­water­houseCoopers Könyvvizsgáló Kft. munkatársainak segítségével a táblák tartószerkezetét lefestették, majd az önkormányzat hozzájárulásával a műanyag információs táblákat is újra legyártatták.

– Az új táblákat december első hétvégéjén szereltük fel, eredetileg egy kisebb rendezvényt szerettünk volna szervezni az esemény köré, de ezt a járvány miatt nem tehettük meg. A régi információs táblákkal együtt a Magyar Madártani Egyesülettel közösen kialakított madárbarátmintakert-tanösvény egyik eltört tábláját is kicseréltük – mondta Krojher Gabriella, a Kispatak Természetvédő Egyesület és Hulladékkommandó elnöke.

A tanösvény mentén elhelyezett hulladékgyűjtő kukák is rossz állapotban voltak, ezért ezeket is újakra cserélték, valamint a kutyaürülék gyűjtésére alkalmas kukákat is kihelyeztek a tanösvény mentén, így remélhetőleg kisebb lesz a kutyapiszok által okozott szennyezés a vecsésiek kedvelt sétálóhelyén.

Krojher Gabriella azt is elárulta, hogy a nehézségek ellenére jó évet zárt a természetvédő egyesület, hiszen a járvány ellenére is jutott minden hónapra egy nagyobb megmozdulás – természetesen a járványügyi szabályok szigorú betartásával. A legörömtelibb, hogy a nagyobb szemétkupacokból egyre kevesebb van a város körül, ami egyértelműen a természetvédők aktív jelenlétének köszönhető.

– Rendszeresen érkeznek hozzánk bejelentések, ami azt mutatja, hogy beépültünk a köztudatba. Az önkormányzat, a Városgondnok és a helyi önkéntesek segítségével idén is sok szemetet gyűjtöttünk a város körüli területeken, és szerencsére elmondhatjuk, hogy a megtisztított területeken egyre kevesebbszer jelennek meg újra az illegális szemétlerakatok. Vannak olyan helyszínek, amelyek kimondottan kedveltek a szemetelők körében, ezeken mindig sok a szemét, ilyen például az M0-ás környéke. Az ott felejtett iratok, dokumentumok gyakran elvezetnek a tettesekhez, több esetben eljárás is indult a szemetelők ellen. Sajnos a belterületeken is találkozunk elszomorító látvánnyal, a boltok, trafikok környékén még mindig nagyon sok az eldobált szemét, főként kis italosüvegeket látni, és az utcákon is sokszor találunk eldobált zacskókat, italos dobozokat, használt papírzsebkendőket. Utóbbi azért is bosszantó, mert sokszor látjuk, hogy ezeket idős emberek szedik össze a házuk előtt, ami higiéniai szempontból különösen aggályos ezekben a járványos időkben. Örülnénk neki, ha még többen csatlakoznának az egyesülethez, mert minél többen vagyunk, annál jobban el tudjuk osztani a feladatokat, ezáltal még hatékonyabbak lehetünk. Az látszik, hogy egyre többen odafigyelnek a környezetükre, nekik is köszönhető, hogy egyre tisztább Vecsés – összegzett az egyesület elnöke.

varga