19.3 C
Vecsés
2023 szeptember 23, szombat

OKTATÁS

Gyere hozzánk játszani!

A CsillagZenede két alapítója immár 24 éve foglalkozik zenei neveléssel Vecsésen és a környező településeken. A zene megszerettetésén túl fontos céljuk, hogy növendékeik minden alkalommal feltöltődjenek, kikapcsolódjanak a zene által.  A CsillagZenedés létről Pechtol Csillával és Czövek Istvánnal beszélgettünk.

Ausztriai táborban a Grassalkovich iskolások

Az idei tanévben nyolc napot töltöttünk Ausztriában, táborban, St. Martin am Tennengebirge községben. A szálláshelyünk ismert volt, hiszen minden évben itt szállunk meg. A házigazdák nagy örömmel fogadtak minket. 

225 éves az „Iskola” II. alakulási év: 1797.

Előző részben az iskola történetében az 1800-as évek közepéig jutottunk el. A Historia Domus bejegyzései nem adnak sok információt a következő évtizedekre. A századforduló...

Különleges Grassalkovich nap

Minden évben június 13-án, Antal napon ünnepeljük iskolánkban a Grassalkovich napot. Ez a tanév különleges volt. Szep­temberben jelent meg kolléganőnk, Hanti Mirtill által írt a...

Felújították a lakótelepi labdázót

A lakótelepi belső parkban lévő rekortán burkolatú multifunkciós sportpályát hat évvel ezelőtt adták át. A gyerekek és felnőttek körében egyaránt népszerű létesítményt folyamatosan karbantartják, de egyes elemei már annyira elhasználódtak, hogy azokat cserélni kellett.

Andrássysok Erdélyben

Iskolánk hetedikes tanulói öt napot tölthettek Erdélyben az elnyert Határtalanul pályázat keretében.

Bákk Manci  megmentése

A XI. Bálint Ágnes Mesefesztivál meseíró pályázatának győztes meséje.

Idegen nyelvek játékosan gyermekkorban

Egyedülálló mesekönyv jelent meg májusban Magyarországon a gyermekkori idegennyelv-elsajátításról, amelynek szerzője egy vecsési anyuka, Bárány Edit.

Halmisok az angol szavalóversenyen

Iskolánkban idén is megszervezésre került az angol szavalóverseny, a 3. évfolyamtól kezdve 25 diák jelentkezett és tanulta meg a mókás verseket.

Fenntarthatósági hét a Grassalkovich Iskolában

A Grassalkovich Antal Német Nemzetiségi és Kétnyelvű Általános Iskolában évek óta megünnepeljük a Föld napját, és a fenntarthatóság nevében egész héten feladatokkal, filmekkel, előadásokkal próbáljuk felhívni a figyelmet az egyre égetőbb problémákra.

Palacsintázni hívták a jó tanulókat

Több mint tíz éves hagyománya van Vecsésen, hogy az önkormányzat a tanév végén palacsintával vendégeli meg a kitűnő és jeles tanulmányi eredményt elérő diákokat.

Nemzetiségi hagyományokból adtak ízelítőt az óvodások

A koronavírus-járvány miatt három év kényszerű kihagyás után rendezte meg újra a Vecsési Falusi Nemzetiségi Óvoda a Német Nemzetiségi Óvodatalálkozót. 

Határtalanul 2023 – Halmis diákok Dél-Erdélyben

Iskolánk sikeresen pályázott a Határtalanul 2022-es kirándulásra, így április 17-21. között Erdélyben jártak a Vecsési Halmi Telepi Általános Iskola hetedikes diákjai.

Gimnáziumi ballagás 2023

Verőfény, május, orgonaillat, közelgő nyári szünet, de előtte még a küszöbön álló nagy megmérettetés, az érettségi. Kinek ne a ballagás jutna eszébe minderről? Az idén sem maradt szem szárazon a búcsú perceiben. 

Emlékezetes, igazi gála volt!

2017-ben gondolták úgy az Andrássy iskola pedagógusai, hogy jó volna egy olyan összeállítással bemutatkozni, ahol a diákok egyénileg és osztályonként is megmutathatnák, hogy ki mit tud. A hagyományteremtést a világjárvány két évre megállította, de már tavaly újrakezdték, és most folytatták.

Vecsési siker a kórusfesztiválon

Nagy sikert aratott a Gras­sal­kovich Antal Német Nemzetiségi és Kétnyelvű Általános Iskola Singende Herzen Kórusa a Landesrat Ifjúsági Kórusfesztiválon.

Fenntarthatósági témahét a Petőfiben

Nálunk, a Petőfiben valójában minden héten, sőt mindennap nagyon figyelünk környezetünk védelmére és a fenntarthatóságra, de április utolsó hetében különösen kitettünk magunkért. A Fenntarthatósági témahét keretében mind a tanórákon, mind tanórán kívül változatos módokon foglalkoztunk a környezetvédelem, környezettudatosság, fenntarthatóság témaköreivel.

I. Bálint Ágnes Kistérségi Olvasási Verseny

Május 11-én tartották meg Vecsésen a Bálint Ágnes Kistérségi Olvasási Verseny döntőjét. A 32 induló csapatból hét jutott be a végső megmérettetésbe, melynek helyszínét...

„Örömmel újságoltam a feleségemnek, hogy milyen jól éreztem magam”

Harmincadik alkalommal rendezték meg Vecsésen a városi vers- és prózamondó versenyt, melyen a kisiskolástól a gimnazistáig több korosztály is színpadra lépett. A produkciókat elbíráló zsűri elnöke Rékasi Károly volt. A népszerű színművész a verseny utáni napon osztotta meg lapunkkal vecsési élményeit. 

„Vizes nap” az Andrássyban

A víz világnapja alkalmából iskolánk először csatlakozott az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet szervezésében megrendezett Happy Day – vízivás népszerűsítésére létrehozott felhívásra.

Közeleg az óvodai beiratkozás időpontja

Vecsés Város Önkormányzata tájékoztatja a Tisztelt Szülőket, hogy városunkban az önkormányzati fenntartású óvodákba a 2023/2024. nevelési évre történő beiratkozás időpontja: május 8. és 9....

Három év után rendezték meg újra a vers- és prózamondó versenyt

A döntőt ezúttal is a költészet napjához közel eső hétvégén, április 14-én tartották meg a Bálint Ágnes Kulturális Központ színháztermében. A pandémia miatt három év...

Tesz-Vesz Város a Halmiban

Idén is megrendezésre került iskolánk egyik legnépszerűbb rendezvénye, a Tesz-Vesz Város. Ez a program már régi, több évtizedes hagyomány nálunk – minden évben húsvét előtt ezzel az útravalóval engedjük el diákjainkat a tavaszi szünetre.

Német nemzetiségi vers- és prózamondó verseny

A Grassalkovich iskola már több mint 10 éve rendezi meg az Észak-magyarországi Német Önkormányzatok Szövetsége (ÉMNÖSZ) által meghirdetett országos német nemzetiségi vers- és prózamondó verseny kistérségi fordulóját.

„A vers az, amit mondani kell”

Ezt válaszolta egyik találkozón egy falusi kisiskolás, amikor Romhányi József feltette a következő kérdést: „Hát te mondd meg, szerinted: mi a vers? A vers az – kapaszkodott tekintetébe bátorításért a kisfiú, amit mondani kell.” És a mi iskolánkban mondták a verset a tanulók.

„A szabadságharcban született meg az egységes magyar nemzet”

Ma ünnepelni és tisztelegni jöttünk. Tisztelegni bátorság, hit és becsület előtt. Tisztelegni a harcos férfiak és nők, lázadó ifjak és vének előtt – mondta ünnepi beszédében Szlahó Csaba polgármester a március 15-ei városi megemlékezésen, melyet a rossz idő miatt ezúttal a Petőfi Sándor Római Katolikus Általános Iskola és Gimnázium tornatermében tartottak meg.

LÓTI-FUTI támogatói felhívás

Vecsés Város Önkormányzata idén ismét megrendezi a Vecsési LÓTI-FUTI futóversenyt. A cél most is egy felejthetetlen élménynap megszervezése, melynek megvalósításhoz támogatók jelentkezését várják. 

Március 15-ei megemlékezés az Andrássy iskolában

Az Andrássy iskolában a hatodikos évfolyam számára a második félév lázas készülődéssel kezdődik. Hagyományaink szerint ők adják elő a március 15-ei ünnepi műsort az iskolában. Idén azért is izgalmas volt a műsor összeállítása, mivel a két hatodik osztály magas létszáma miatt 58 diákot kellett „mozgatni”.

Farsang az Andrássyban

Február 16-án és 17-én rendeztük meg a farsangi jelmezbált.

Megújult a Petőfi téri iskola játszótere

Átadták a megújult játszóteret a Petőfi Sándor Római Katolikus Általános Iskola és Gimnázium udvarán. A szalagot március 14-én Szlahó Csaba polgármester és a gyerekek vágták...

Magyar kultúra napja a Grassalkovichban

2023-as év a 200-as évfordulók jegyében indult. 200 évvel ezelőtt született Petőfi Sándor, valamint Kölcsey Ferenc 200 évvel ezelőtt fejezte be a Himnuszt. 1989 óta január 22-e a magyar kultúra napja. Iskolánk a korábbi évekhez hasonlóan idén is megemlékezett erről a jeles ünnepről.

Több mint száz gyermek karácsonyát tették szebbé a vecsési angyalok

Negyedik alkalommal rendezték meg a Vecsési Angyal Napot, melyen 104 gyermek karácsonyi kívánságát váltották valóra segítő szándékú magánszemélyek, vállalkozók és szervezetek.

Tartalmas félév a Petőfiben

A tanulás mellett rengeteg értékes, élményekkel teli programmal igyekeztünk színesebbé tenni diákjain mindennapjait. Felsorolni lehetetlen lenne mindet, ezért csak néhányat emelünk ki a tarka csokorból.

Szalagavató a Petőfiben

Idén december 9-én került sor a Bálint Ágnes Kulturális Központban a 12. évfolyamosok szalagavató ünnepségére. Az egész estét kitöltő, sokszínű program bővelkedett felemelő és megható, komoly és tréfás pillanatokban egyaránt.

Musical énekes akart lenni, ám tanár és karnagy lett Vecsésen, de így tökéletes az...

Korábban is előfordult, hogy bemutattunk egy-egy vecsési embert, aki akár szakmájá­val, munkájával, jelenlétével sokat tett hozzá a Vecsésről kialakult képhez.

Mobilitás nap a Halmiban

A tiszta és fenntartható közlekedés népszerűsítése nagyon fontos feladatunk, hiszen Magyarországon a károsanyag-kibocsátás ötödéért a közlekedés felel. Ezért iskolánkban minden év szep­temberé­­ben kerékpáros akadályversenyt szervezünk diákjaink számára.

Szent Mártonra emlékeztek

A Vecsési Nemzetiségi Óvoda hagyományaihoz hűen idén is megrendezte Szent Márton-napi lámpás felvonulását.

A szabadságharcra emlékeztünk a Grassalkovich iskolában

„A rendszert az egész magyar nép söpörte el. (…) A világon páratlan szabadságharc volt ez, a fiatal nemzedékkel a népünk élén.” (Mindszenty József)

Szüreti mulatság egy esős szombat délután

  Két esztendővel ezelőtt a Covid-járvány törölte el a szüreti mulatságot. Tavaly is volt gondjuk az újrakezdéssel, és kisebb létszámmal ápolták a hagyományt. Idén az...

Amire méltán büszkék vagyunk!

60 év után ismét együtt a megfogyatkozott csapat. A Vecsési Állami Általános Iskola 1962-ben végzett 47 fős leány és 40 fős fiú osztály tanulói a felújított és átépített Eprespark Panzió (volt Gazdakőr) patinás dísztermében tartottuk a 60 éves találkozónkat.

Felhívás Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíj-pályázatra

Vecsés Város Önkormányzata a Kulturális és Innovációs Minisztériummal együttműködve a 2023. évre – a 2022/2023. tanév második és a 2023/2024. tanév első félévére vonatkozóan – kiírja a felsőoktatási hallgatók, illetve a felsőoktatási tanulmányokat kezdeni kívánó fiatalok számára a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázatot.

Önkormányzati ösztöndíjpályázat

Vecsés Város Önkormányzata a 15/2015. (VII.30.) Ök. rendelete alapján a 2022/2023-as tanévre meghirdeti Önkormányzati Ösztöndíjpályázatát a felsőoktatási intézmények (egyetem, főiskola) nappali tagozatán tanuló hallgatóinak támogatására.

Határvadászokat és iskolaőröket toboroz a Monori Rendőrkapitányság

A monori rendőrkapitány és mun­katársai sajtótájékoztató kere­tében ismertették a részleteket.

Zebegényben táboroztak az Andrássy iskola diákjai

Anikó néniék tábora minden évben nagyon izgalmas. Idén sem ma- ­radhattam ki belőle.

Megelevenedtek a régi mesék az óvodában

Bálint Ágnes szüle­tésé­nek 100. évfordulóján névadónkra emlékez­tünk óvodánkban.

Ismét vecsési sikerek a pénzügyes tudásversenyeken!

A K&H bank idén is megrendezte a K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedőt, melyen a Petőfi Sándor Római Katolikus Általános Iskola és Gimnázium csapatai évek óta nagy lelkesedéssel vesznek részt.

Petőfisek a Délvidéken

Iskolánk, a Petőfi Sándor Római Katolikus Általános Iskola és Gimnázium sikeresen pályázott a Határtalanul! program tanulmányi kirándulására, így a petőfis hetedikesek június elején egy szerbiai kiránduláson vehettek részt, mely során megismerkedtünk az egykor hazánkhoz tartozó Délvidék több magyar vonatkozású kulturális emlékhelyével.

Ballag már a vén diák…

2022 júniusa végre visszahozta a vakáció előtti nagy és em­lékezetes ünnepi pillanatot, a ballagást, az elbúcsúzást az alma matertől, a tanároktól és mindezt szülők, nagyszülők, rokonok népes tábora közepette.

ÖKO-Játék Környezettudatos Élményprogram

Május elején Frühwirthné Halász Melinda alpolgármester szervezésében Vecsés Város Önkormányzat Környezetvédelmi Bizottsága jóvoltából a Tündérkert és a Bálint Ágnes Óvoda gyermekei kipróbálhatták az Öko-Játék Élményprogram eszközeit.

Nemzetiségi hét a Petőfi iskolában

Április első hetében nemzetiségi hetet rendeztünk, hogy nép­szerűsítsük diákjaink körében a német nemzetiségi kultúrát.

Gyermeknap az Andrássyban

A nemzetközi gyermeknapot először Törökországban tartották meg 1920-ban. A török hódoltság 150 éves itt tartózkodásának számos nyomát felleljük a mai napig is: ételek, szavak, szokások. Az ENSZ 1954-ben javasolta a glo­bális bevezetését. Mi, magyarok megelőztük ezt, 1931-ben tartottuk meg, de akkor gyerekhét volt még az elnevezése.

Édes jutalom a diákoknak

A hagyományokhoz híven ebben az évben is palacsinta jutalomban részesítette Szlahó Csaba polgármester a vecsési iskolák kitűnő ta­nulóit. A gyerekek az elismerő és biztató szavak mellé nutellás és lekváros palacsintát kaptak.

VI. Andrássy-túra– Halom falu nyomában

Április 29-én, pénteken hatodszor vágott bele iskolánk az Andrássy-túrába. Ennek a kódfejtő, helytörténeti sétának az ötlete még 2015-ben merült fel bennem. Úgy voltam vele, hogy ne csak sétáljunk, de játsszunk is közben! Az ötletet a Da Vinci-kód című film adta, ahol a főhős folyamatosan, rejtvényeket megoldva göngyölíti fel a rejtélyt.

Nyári napközis tábor

Vecsési gyöngyszemek címmel hirdet napközis nyári tábort a Sátor Egyesület.  Jelentkezés: Nagy-Papp Krisztina, tel.: 06-30/431-7332. 

Pályaorientációs nap a Grassalkovich iskolában

Iskolánkban már több éves múltra tekint vissza a Pálya­orien­tációs nap megtartása. Sajnos az elmúlt 2 évben a járvány miatt ez elmaradt, az idén viszont nagy örömünkre szemé­lyes jelenléttel, a megszokott formában tudtuk megtartani.

Fenntarthatósági témahét

A Vecsési Andrássy Gyula Általános Iskolában április 25-től április 29-ig zajlott le a fenntarthatósági témahét. Ebben a tanévben az egyik kiemelt téma a víz volt, de természetesen más témával is foglalkozhattak a gyerekek és a pedagógusok, például az egészségvédelemmel, felelős fogyasztással és az állandó témával, a hulladékkal is.

Élménydús napok várják nyáron a vecsési gyerekeket

Hetente 80 gyermek vehet részt önkormányza­ti támogatással a vecsési családsegítő nyári napközis táborában, a Földfém Alapítvány ottalvós tábora pedig 30 gyereknek ígér tartalmas kikapcsolódást a Balaton parton.

Ballagás és érettségi a Petőfiben

Két év kihagyás után végre ismét a hagyományos ballagással búcsúztattuk el végzős gimnazistáinkat. Déli 12 órakor a két osztály tanulói meghatottan gyülekeztek gyönyörűen feldíszített tantermeikben, hogy részt vegyenek az utolsó osztályfőnöki órán, meghallgassák osztályfőnökeik búcsúzó szavait és utolsó jótanácsait a nagy megmérettetés, az érettségi előtt.

Megtisztították a patakpartot

Föld napja alkalmából szervezett szemétszedő akciót április 30-án a Kispatak Természetvédő Egyesület.

Sváb hét „Mosolyországban”– Schwäbische Woche in unserem Kindergarten

Március 28-ától április 1-jéig immár 10. alkalommal szervezte meg óvodánk, a Vecsési Mosolyország Óvoda a német nemzetiségi hagyományőrző hetét, melynek legfőbb célja, hogy megőrizzük a hagyományokat, megismertessük a gyermekekkel a régen elfeledett népszokásokat, együtt éljük újra, együtt elevenítsük fel a német nemzetiségi tradíciókat.

Rászoruló gyerekek nyaralására gyűjtöttek

Vecsési gyerekek nyári üdülésére gyűjtött össze közel hárommillió forintot Kárpáti Ildikó és Dobrovitz Zoltán. Nem ez volt az első alkalom, hogy önzetlenül segítettek, tavaly már szerveztek egy tábort, a költségeket akkor is adományokból biztosították.

Magyar kultúra napja a Grassalkovich iskolában

Két év kihagyás után tudtunk újra méltóképpen meg­emlékezni a magyar kultúra napjáról. Hagyományo­san ilyenkor egy színdarabot szoktunk megtekinteni, melyet egy kiválasztott osztály tanulói adnak elő.

Alsós farsang a Grassalkovich Iskolában

A farsangi időszakkal el­búcsúzunk a téltől és várjuk a tavasz megérkezését. Ezt tettük mi is a Grassalkovich Iskolában kisdiákjainkkal.

Rajzpályázatot hirdet a Kispatak Természetvédő Egyesület, Vecsési természet címmel

A rajzpályázat minden Vecsésen lakó, illetve vecsési általános iskolába járó alsó tagozatos gyermeknek szól, aki szereti a természetet és szívesen rajzol.

Nagy élmények kicsiknek a Mazsola Játszóházban

A Bálint Ágnes Kulturális Központ épületében lévő Mazsola Játszóház tökéletes helyszín arra, hogy a gyerekek önfeledten játsszanak, mozogjanak egy jót. A játékeszközök sokasága, a jól szervezett programok és a szakértő munkatársak gyermek- centrikus hozzáállása garanciát jelent arra, hogy a játszóházban eltöltött idő valódi élmény legyen a kicsik számára.

Kedves nagycsoportos Ovisok, Óvó nénik, kedves Szülők!

Tavasz közeledtével éledni látszik a természet, és végre iskolánk is újra kitárja kapuit! Szeretettel hívunk minden kedves érdeklődőt megújult, kibővített ISKOLACSALOGATÓ programjainkra!

Megmutatták tehetségük színe-javát

A koronavírus-járvány miatt két év szünet után lépett fel ismét a Bálint Ágnes Kulturális Központ színháztermében a Vecsési Andrássy Gyula Általános Iskola Színe-Java színjátszó köre.

Tovább nő a bölcsődei férőhelyek száma Vecsésen

Négy csoportszobás, 56 gyermek befogadására alkalmas új bölcsőde épül Vecsésen a Damjanich utca 34. szám alatt.

Lufieregetés helyett ültess fát!

A szemeteléssel szem­ben környezetbarát megoldás és hosszú időre emléket állít a jeles napnak.

Pest megye legjobb matekosai versenyeztek

A Boronkay György Műszaki Technikum és Gimnáziumban szervezték a Pest Megyei Matematika Verseny döntőjét. A Petőfi iskolát Tapodi Márton 9. b osztályos tanuló képviselte.

Közel száz gyermek karácsonyi kívánságát váltották valóra a vecsési „angyalok”

Gyerekzsivaj töltötte be a József Attila Művelődési Ház nagy termét a december 19-én megtartott III. Vecsési Angyal Napon, ahol 97 vecsési gyermek karácsonyát tették szebbé az önkéntes angyalkák.

Szalagavató a Petőfiben

Egy év kihagyás után a hagyományoknak megfelelően idén is megrendezte szalagavató ünnepségét a Petőfi Sándor Római Katolikus Általános Iskola és Gimnázium a Bálint Ágnes Kulturális Központban.

Füzesi Józsefné az év német nemzetiségi pedagógusa

Intézményünk büszkélkedhet, mivel a Vecsési Falusi Nemzetiségi Óvoda egyik hű dolgozója, Füzesi Józsefné, Erzsike néni az idén elnyerte a Pest Megyei Német Önkormányzat által alapított Katharina Kreisz Preis német nemzetiségi pedagógus kitüntetés díjat.

Élet a Petőfiben – Színes hónapok egy egyre fakuló világban

Amikor belevágtunk az idei tanévbe, rengeteg kérdőjel és bizonytal­an­ság volt bennünk. Tervezgettük, hogy mivel töltsük meg diákjaink iskolás programfüzetét, hogy a tanulás mellett egyéb élményeket, tapasztalásokat, közösen megélt örömöket is nyújthassunk nekik.

„Minden gyermek egyedi, különleges emberi lény”

„Ha hajót akarsz építeni, ne azzal kezdd, hogy a munkásokkal fát gyűjtesz és szó nélkül kiosztod közöttük a szerszámokat, és rámutatsz a tervrajzra. Ehelyett először keltsd fel bennük az olthatatlan vágyat a végtelen tenger iránt.” (Antoine de Saint-Exupery)

A Gondozási Központ klubtagjait köszöntötték karácsony alkalmából

A Czövek Olivér Református Óvoda gyermekei énekkel és ajándékkal is kedveskedtek a szépkorúaknak.

Határtalanul! – Erdélyben a Halmi suli

A Vecsési Halmi Tele­pi Általános Iskola 8. évfolyamos diákjai közül 29 tanuló és 4 kísérő tanár részt vett a Határtalanul! program keretében egy öt napos erdélyi tanulmányi kiránduláson.

Iskolakorszerűsítésre fordítják az állami támogatást

A Miniszterelnökség döntése alapján a köznevelési intézményeket fenntartó helyi nemzetiségi önkormányzatok jövő évi kiegészítő támogatása keretében 30 millió forint állami támogatásban részesült Vecsés Város Német Nemzetiségi Önkormányzata.

Munkatársai támogatását élvezve vállalta az iskola vezetését

Szeptember 1-jétől új igazgatója van a vecsé­si Petőfi Sándor Római Katolikus Általános Iskola és Gimnáziumnak. Osikoviczné Csende­si Mária 1994 óta tanít a Petőfiben, és saját bevallása szerint végigjárta a ranglétrát.

Harminc éves a vecsési zeneiskola

Szeptember 1-jével a Vecsési Alapfokú Művészeti Iskolában is megkezdődött az új tanév. Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is több mint 250 növendék kezdte meg zenei tanulmányait a fennállásának 30. évfordulóját ünneplő intézményben.

Felhívás – Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat

Vecsés Város Önkormányzata az Emberi Erőforrások Minisztériumával együttműködve a 2022. évre is kiírja a felsőoktatási hallgatók, illetve a felsőoktatási tanulmányokat kezdeni kívánó fiatalok számára a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázatot.

Jelentős felújítások a Grassalkovich Antal általános iskolában

A Német Nemzetiségi Önkormányzat (NNÖK) fenntartásában működő Grassalkovich iskolában idén nyáron is jelentős kor­sze­rűsítéseket tudott megvalósítani az NNÖK és az iskolavezetés a kormány által nyújtott támogatásoknak köszönhetően.

Pályaavatás a Halmi iskola udvarán

Átadták az új, gumi­bur­kolatú sportpályát a Halmi Telepi Általános Iskola udvarán.

In memoriam Ősz Béla

Fekete zászlót lobogtatott az enyhe augusztusi szellő a Vecsési Andrássy Gyula Általános Iskola bejárata fölött… jelezvén, hogy valaki, az iskola volt vagy jelenleg dolgozói közül eltávozott az élők sorából. Jelzi ezt a kifüggesztett gyászjelentés is. Ősz Béla tanár úr, a későbbi igazgató úr, sokak Béla bácsija adta vissza lelkét teremtőjének.

Ösztöndíjjal segíti az önkormányzat a felsőoktatási intézmények tanulóit

Vecsés Város Önkormányzata a 15/2015. (VII.30.) Ök. rendelete alapján a 2021/2022-es tanévre meghirdeti ösztöndíjpályázatát a felsőoktatási intézmények (egyetem, főiskola) nappali tagozatán tanuló, hátrányos helyzetű...

„A legfontosabb személyiségfejlesztő ismeret a gyerekeknél, az önfeledt játék”

A Vecsési Mosolyország Óvoda intézményvezetője, Kovácsné d’Elhougne Ilona tizenhárom éve vezeti a Zöld Óvodát. Pályafutását is itt kezdte, kíváncsiak voltunk, milyen tapasztalatokat szerzett az elmúlt harminc évben.

Érettségi vizsgák és végzősök búcsúztatása a Petőfiben

A járványügyi helyzet miatt az idei tanévben is szóbeli vizsgák nélkül zajlottak az érettségi vizsgák. Ez alól kivételt képeztek a testnevelés vizsgák, illetve azon tárgyak, ahol a diákok nem érték el a 25%-ot az írásbelin. Két 11.c osztályos diák előrehozott középszintű érettségi vizsgát tett informatikából.

Új szabadidős térrel bővítenék az Andrássy iskola udvarát

A koronavírus-járvány a Vecsési Andrássy Gyula Általános Iskola mindennapjait is jelentősen megnehezítette, de az intézmény munkatársai derekasan helytálltak a kihívásokkal tarkított tanév­ben. Az elmúlt hónapok tapasztalatairól és a jövőt érintő fejlesztési elképzelésekről Veszprémi Klára igazgatónővel beszélgettünk.

Általános iskola és gimnázium felnőtteknek

A Pestszentlőrinc-Pestszentimrei Felnőttek Gimnáziuma, Általános Iskolája azokat a nem tanköteles 16 éves vagy idősebb polgárokat várja, akik nem végezték el az általános iskolát, vagy a középiskolát, és érettségit szeretnének.

Mesél az erdő

A Mazsola Játszóház nyári tábora

Minden hátrányos helyzetű gyermeknek jut meleg étel

A korábbi évekhez hasonlóan idén nyáron is biztosítja az önkormányzat a szünidei étkezést a szociálisan rászo­ruló vecsési gyermekeknek.

Témahét a Halmi suliban

Iskolánk Örökös Ökoiskola címmel rendelkező madárbarát iskola. Nagy hangsúlyt fektetünk a környezetvédelemre, a környezettudatos nevelésre és a fenntarthatóságra. A járvány­helyzet miatt át kellett szervezni az öko-prog­ramokat, részben jelenléti, részben online for­mában tartottuk a fenntarthatósági témahetet.

Idén két nyári tábort szervez a család- és gyermekjóléti szolgálat

A Vecsés és Környéke Család- és Gyermekjóléti Szolgálat és Köz­pont idén is megszervezi az önkormányzat nyári napközis tábo­rát, emellett, a Földfém Alapítvány támogatásával, Balatonbog­láron is eltölthetnek öt tartalmas napot a vecsési gyerekek.

„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön”

Föld napja, fenntart­hatósági témahét és májusfaállítás a Gras­salkovich iskolában.

A fenntarthatóságért – Sulizsák és faültetés az Andrássy Gyula Általános Iskolában

A fenntarthatóság, a környezetünk védelme fontos értéket képviselnek intézményünkben. Ennek szel­lemében az iskolához kötődő, de az iskola falain túl­mutató programok zaj­lottak le áprilisban nálunk.

Fotószakkör Mirtill nénivel

Iskolánkban, a Grassalkovich Antalról elneve­zett intézményben Novákné Hanti Mirtill tanár­nő tartja ezt a diákok által kedvelt szakkört.

Nagy nap az ovisoknak és az alsósoknak

Április 19-ével engedélyezte a kormány az óvodák és az iskolák alsó tagozatai számára az újranyitást. Intézményeink vezetőitől érdeklődtünk az előkészületekről, a tapasztalatokról.

Közlemény óvodai beiratkozásról

Vecsés Város Önkormányzata tájékoztatja a Tisztelt Szülőket, hogy városunkban az önkormányzati fenntartású óvodákba a 2021/2022. nevelési évre történő beiratkozásra az Emberi Erőforrások Miniszterének 19/2021. (III.10.) EMMI határozata alapján kerül sor.

Korszerűsítik a Grassalkovich iskolát

A fűtésrendszer felújítására nyert 50 millió forint állami támogatást a Vecsési Német Nemzetiségi Önkormányzat.

Katonák fertőtlenítették a vecsési iskolákat

A kormány járványügyi szigorító intézkedéseivel összhangban a vecsési általános iskolák is áttértek a tantermen kívüli di­gitális oktatásra. A két állami fenntartású vecsési intézmény, az Andrássy Gyula Általános Iskola és a Halmi Telepi Általános Iskola helyzetéről a Monori Tankerületi Központ igazgatója, Dr. Hrutkáné Molnár Monika tájékoztatta lapunkat.

Legfrissebb cikkek

A XXI. Vecsési Káposztafeszt színpadi programkínálata

A hagyományőrző és egyéb programok mellett a fesztivál mindkét napján színes felhozatal várja a résztvevőket a Bau-Styl Nagyszínpadnál és a Heimatmelodie Színpadnál. További részletekért keresse a fesztivál hivatalos programfüzetét!