13.3 C
Vecsés
2024 február 22, csütörtök

ÖNKORMÁNYZAT

Töltse ki a kérdőívet! Az ön véleménye is számít!

Idén Vecsés Város is lehetőséget kapott, hogy a TOP Plusz-1.2.1-21 Élhető települések elnevezésű pályázatra projektjavaslatot nyújtson be. A projekt keretében lehetőség van többek között a helyi igényekre alapuló zöldinfrastruktúra fejlesztésére, a közösségi célú fejlesztésekre és a kerékpárforgalmi infrastruktúra javítására is.

Egy esély az újrakezdésre

A Baptista Tevékeny Szeretet Misszió vecsési Új Esély Központja azzal a szándékkal jött létre, hogy kiutat mutat-hassunk azoknak, akik lelki problémákkal küzdenek, vagy gondjaikat, illetve bánatukat eddig az alkohol, drogok és különböző gyógyszerek segítségével kívánták megoldani. S bár sokan sajnos csak legyintenek ilyen életutak hallatán, mi hiszünk abban, hogy ezeknek a történeteknek igenis lehet boldog a vége. Eldöntöttük, hogy minden hozzánk segítségért forduló ember felé segítőkezet nyújtunk, így adva új esélyt nekik arra, hogy mindent tiszta lappal kezdhessenek.

In memoriam Molnár Imre (1936–2024)

Fájdalmas veszteség érte Vecsés város közéletét. Életének 88. évében elhunyt Molnár Imre aranyokleveles építészmérnök, a település első polgármestere, a város díszpolgára.

Változatos programokkal várták a közönséget a magyar kultúra hetén

A magyar kultúra napjához kapcsolódva egész hetet átívelő programsorozattal várta az érdeklődőket január 15. és 22. között a Bálint Ágnes Kulturális Központ.

Vecsésen marad az orvosi ügyelet

A korábbi hírekkel ellentétben mégis Vecsésen alakítják ki az alapellátási ügyelet központját.

„A nehéz körülmények ellenére is jelentős eredményeket értünk el”

Az utóbbi években egymást követik a különféle nehézségek, amelyekkel magánemberként és városvezetőként egyaránt szembe kell nézni. Előbb a Covid, majd a háború, tavaly pedig a kiugróan magas infláció nehezítette a mindennapokat. Hogyan vészelte át az önkormányzat az elmúlt tizenkét hónapot, és milyen célokat tűztek ki 2024-re? Egyebek között erről beszélgettünk Vecsés polgármesterével, Szlahó Csabával.

Nem maradt gyermek karácsonyi ajándék nélkül

Ötödik alkalommal szervezte meg decemberben Kortye Katalin a Vecsési Angyal Napot. A jótékonysági eseményen ezúttal több mint 130 gyermek karácsonyát tették szebbé az angyalok.

Vecsést is utoléri az ügyeleti ellátás központosítása

Egy hónappal ezelőtt írtunk arról, hogy az alapellátási ügyelet országos átszervezése miatt az eddig helyben zajló ellátást áthelyezhetik Üllőre. Erről ugyan hivatalos tájékoztatás még nem érkezett, de úgy fest, hogy februártól a szomszéd városban kaphat helyet a térség ügyeleti központja.

Köszöntötték a jubiláns házaspárokat

Az Óplébánia közössége a Szent Kereszt templomban 1990-ben köszöntötte először a házaspárokat. Ezt a nagyon szép és nemes gondolatot terjesztette ki az önkormányzat 2000-től a település minden évfordulós házaspárjára. Idén november 25-én volt ez a jeles esemény.

Közmeghallgatást tartott az NNÖK

A Vecsési Német Nemzetiségi Önkormányzat november 20-án megtartotta idei közmeghallgatását, melyen az év fontosabb eseményei mellett a jövőbeni tervekről is beszámoltak.

Megújult az Anna utcai játszótér

Az Anna utcai játszóteret épp 10 évvel ezelőtt, 2013-ban vehették birtokba a vecsési gyerekek, akkoriban ez volt a város legmodernebb ilyen jellegű létesítménye.

Karácsonyi köszöntő

Békés, boldog karácsonyt kívánunk a Vecsési Tájékoztató valamennyi olvasójának!

Karácsonyi hangulattal telt meg a Piac tér

Sűrű hóeséssel indult a nap december 10-én. Úgy tűnt, hogy minden adott lesz egy rég nem látott hófödte karácsonyi ünnepség lebonyolításához. A hóesés végül még...

A Városgondnok felkészült a télre

Az önkormányzat cége végzi a városban az utak síkosság-mentesítését.

Idén is a biztonságos működésre helyezték a hangsúlyt

Megtartotta éves közmeghallgatását Vecsés Város Önkormányzat képviselő-testülete. Szlahó Csaba polgármester beszámolójában igyekezett átfogó képet adni az idei év fontosabb eseményeiről és az önkormányzat előtt...

Múltra néző ablakok a JAM Ház falán

Állagmegóvás céljából újították fel a József Attila Művelődési Ház külsejét. Az épület homlokzatán lévő hibákat kijavították, újraszínezték a falakat, az utcafronti ablakokat pedig Nagyné Fazekas Anita ötlete alapján egy régi vecsési fényképekből álló sorozattal díszítették.

Élelmiszercsomagot kaptak a rászorulók

Az elmúlt évhez hasonlóan idén is 350 élelmiszer-csomagot adományoz az önkormányzat a nélkülöző családoknak és az egyedül élő idős vecsésieknek.

Vecsés Város Bálja: vár egy újabb felejthetetlen este 

Negyedik alkalommal szervezi meg ifj. Kortye Vilmos és Komár Ágnes Vecsés Város Bálját. A szervezőpáros túl van három sikeres rendezvényen, a céljuk pedig most is az, mint korábban mindig: egy felejthetetlen estével szeretnék megörvendeztetni azokat, akik belépőt váltanak a bálra. 

„Minden elültetett fa a város jobb levegőjét, kedvezőbb klímáját szolgálja”

Vecsés fásítási programját 15 évvel ezelőtt indította el az önkormányzat, évente átlagosan kétszáz facsemetét ültettek el, azaz összesen 3000 darabot a teljes időszak alatt.

„A segítséget kérő emberek nagyon jó kezekben vannak”

A szociális munka napja alkalmából rendezett városi ünnepségen az önkormányzat szociális bizottságának elnöke, Skribekné Komár Ágnes és a város aljegyzője, Halápiné Borbás Ágnes köszöntötte a vecsési szociális ellátórendszer dolgozóit.

Az ülésteremben történt

A november 14-én megtartott testületi ülésen 15 napirendi pontot tárgyaltak a képviselők.

Sajátos nevelési igényű gyerekeknek alakítanak ki új csoportokat

Sajátos nevelési igényű gyermekek számára alakítanak ki csoportszobákat az Eötvös utca 30. szám alatt. A felújított épületben biztosított lesz számukra a megfelelő pedagógia ellátás. A beruházás részleteiről Szlahó Csaba polgármester beszélt a Williams TV Vecsési Magazin című műsorában.

Épül az új közösségi tér

A Vecsési Tájékoztató szeptemberi lapszámában írtunk arról, hogy elkezdődött az új szabadidőpark építése a Halmi téren. A város új közösségi tere a kisebbeknek és a nagyobbaknak egyaránt biztosít majd kikapcsolódási lehetőséget. A kézilabdacsarnok melletti közterület fejlesztéséről Czibolya Zoltán, a városrész önkormányzati képviselője nyilatkozott a Williams TV-nek.

„A fiatalabb generáció feladata, hogy lehetővé tegye az időskorhoz méltó életet”

Idősek világnapja alkalmából zenés műsorral köszöntötte a gondozási központ és az önkormányzat a vecsési szépkorúakat. Az ünnepséget a Bálint Ágnes Kulturális Központban tartották, a rendezvényre 130 fő érkezett, akik megtöltötték az alkalomra átalakított színháztermet.

Negyvenkét év a település szolgálatában

Nyomát egy Nyárád-menti pici, színmagyar falucska az erdélyi Maros megyében. Nagy Ildikó Nyárádszeredán született 1956. október 5-én és az unitárius templomban keresztelték meg.

Meghívó közmeghallgatásra

Értesítjük Vecsés Város lakosságát, hogy Vecsés Város Önkormányzatának képviselő-testülete a  Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 54. §-a alapján

Vecsés is részt vett a „híres Szárhegyi” káposztafesztiválon

Tizenhatodik alkalommal rendezték meg Vecsés testvértelepülésén, Gyergyószárhegyen a Híres Gyer­gyó­szárhegyi Káposztafesztivált, melynek a települések közti jó kapcsolatnak köszönhetően ezúttal is voltak vecsési résztvevői.

Halmi iskola: Értéket, szeretet adni, ez a legfontosabb hitvallásunk

Az első csengőszó 1967 februárjában hangzott el a Halmi Telepi Általános Iskolában, pontosabban a Kun Béla téri 4-es számú általános iskolában, ugyanis akkoriban még így nevezték az intézményt. Azóta eltelt öt és fél évtized, ezalatt több mint 2400 gyermek életét formálták az épület falai között eltöltött diákévek. Az iskola október elején ünnepelte fennállásának 55. évfordulóját. 

Életet is menthet a Gondozási Központ szolgáltatása

Október 1-jétől ingyenessé tette az önkormányzat a jelzőrendszeres házi segítségnyújtást. A Vecsési Gondozási  Központ szolgáltatásának számos előnye van, többek között azt a megnyugtató érzést adja az idős, beteg embereknek, hogy azonnal érkezik segítség a bajban.
Szlahó Csaba polgármester és Frühwirthné Halász Melinda alpolgármester a város önkormányzata nevében helyezett el koszorút a Szent István téri emlékműnél

„Példát mutattunk a világnak bátorságból és küzdeni tudásból”

Október 23-án a Szent István téren emlékeztek meg az 1956-os forradalomról.

Tájékoztató kiadvány veszélyes anyagokkal kapcsolatos balesetek elleni védekezésről

Lakossági tájékoztató kiadványt készített a Pest Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a Vecsési Polgármesteri Hivatal közreműködésével, melyben összegzik a város környezetében működő veszélyes anyagokkal foglalkozó üzemeket, a veszélyes anyagokkal kapcsolatos balesetek elleni védekezés szabályait, és a bekövetkezett súlyos balesetek esetére vonatkozó teendőket. 

Kötelességünk emlékezni az elhurcoltakra

Nagyné Pintér Jolán, a GULAG Alapítvány elnöke elmondta, hogy a kutatások szerint már megközelíti az egymilliós számot az elhurcoltak száma, ennek a harmada minden bizonnyal menetközben, vagy kint el is hunyt. Legalább ennyi súlyos betegséggel érkezett haza és hunyt el ideje korán. A többiek fizikai és lelki adottságaiknak, és a szerencsésebb körülmények között eltöltött fogolyéveknek köszönhetik, hogy hosszabb életet élhettek.

Elkészült a Baross Gábor utca

Szeptember 28-án megtörtént a Baross Gábor utca ünnepélyes átadása. A korábban 0202-es útként  említett 2 kilométer hosszú útszakasznak helyi viszonylatban fontos jelentősége van, hiszen ezzel vált teljessé a Vecsést elkerülő úthálózat – hangsúlyozta Szlahó Csaba polgármester az ünnepségen.

„Arad földjén tizenhárom hős vesztette életét”

Október 6-án az aradi vértanúk tiszteletére tartottak megemlékezést az Erzsébet téri kopjafánál.

Újabb pályázati lehetőség a városnak

2023. októberében megjelent a TOP_Plusz-3.1.3-23 „Helyi humán fejlesztések” elnevezésű pályázati felhívás, melynek lehetőségével Vecsés Város Önkormányzata is élni kíván.

Felhívás – Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat 2023.

Vecsés Város Önkormányzata a Kulturális és Innovációs Minisztériummal együttműködve a 2024. évre, a 2023/2024. tanév második és a 2024/2025. tanév első félévére vonatkozóan  kiírja a felsőoktatási hallgatók, illetve a felsőoktatási tanulmányokat kezdeni kívánó fiatalok számára a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázatot.

Megnyitott a város új bölcsődéje

Hivatalosan is átadták a Mocorgó Bölcsődét.

Szépkorúak köszöntése

Szlahó Csaba polgármester két szép­korú vecsési lakost köszöntött fel személyesen a nyár folyamán.

Megkezdődött az új szabadidőpark építése a Halmy téren

Az önkormányzat korábbi ígéretéhez hűen játszótér és szabadidőpark épül a kézilabdacsarnok szomszédságában.

Hazatérés

Nyolcvan év után a Csendes-óceán partjáról hazatértek a Halmy család tagjait ábrázoló festmények, melyek hajdan a kastélyban voltak. A történet még az előző században kezdődött.

XXI. Vecsési Káposztafesztivál

Várossá váláskor kezdődött a fesztivál, majd két év Covid szünet következett, de tavaly új erőre kapva folytatódott. Lapzárta előtt vagyunk, így a szűk idő a mostani számunkban csak egy mérlegszerű felsorolást enged, fotókkal fűszerezve, ami egy kicsit felidézi a hangulatát. A sok esemény miatt a következő számunkban folytatjuk

Hajnalig tartott a jókedv a Murcifesztiválon

Idén is a Murcifesztivál zárta a nyarat Vecsésen, de az idei rendezvény nem csak a finom nedűk miatt marad emlékezetes. Az esemény kapcsolódott a Landesrat ifjúsági tagozatának éves találkozójához, melyet ezúttal Vecsésen tartottak meg. 

Új kőolajkutat nyitna Vecsés határában a MOL

Újabb kőolaj-kitermelő kút engedélyeztetését indította el a Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt (MOL). A várostól 600 méterre lévő kút a vállalat magyarországi koncessziós területei közül a legígéretesebb – írta a HVG360.

Elköltözött a MVM iroda

Új helyre költözött az MVM Next Áram iroda (korábban ELMŰ iroda).

Új szabadidős térrel bővült az Andrássy iskola udvara

Mozgalmas volt az idei nyár a Vecsési Andrássy Gyula Általános Iskolában, a nyári szünetet kihasználva több fontos felújítást is elvégeztek az intézményben.

Felújították a központi konyhát

Közel 20 millió forintból újította fel a városi központi konyhát az önkormányzat.

Aszfaltburkolatot kapott egy földes útszakasz

Szeptember 8-án vette át az önkormányzat a MOL Nyrt. által leaszfaltozott útszakaszt, mely a Budai Nagy Antal utcai sportcentrumtól a Kakucsi útig tart.

Jubiláló házaspárok ünnepsége

Vecsés Város Önkormányzata és a Polgármesteri Hivatal Anyakönyvi Hivatala közös ünnepségre hívja azokat a házaspárokat, akik idén ünneplik házasságkötésük 25., 50., 60. és 65. évfordulóját.          

XXI. Vecsési Káposztafeszt – Élményekben gazdag gasztrofesztivál

A XXI. Vecsési Káposztafeszten ismét színvonalas programok várják majd az érdeklődőket. Szeptember 23-án és 24-én az egyedülálló gasztronómiai fogások mellett hagyományőrző kulturális csoportok és...

Folytatódik az út- és járdafelújítási program

A nyár folyamán több járdaszakasz is megújult a városban, de a munkák az ősz beálltával sem állnak le, a következő hónapokban is folytatódnak az önkormányzati felújítások – tudtuk meg a gazdasági bizottság elnökétől, Alattyányi Istvántól.

Legfrissebb cikkek

Töltse ki a kérdőívet! Az ön véleménye is számít!

Idén Vecsés Város is lehetőséget kapott, hogy a TOP Plusz-1.2.1-21 Élhető települések elnevezésű pályázatra projektjavaslatot nyújtson be. A projekt keretében lehetőség van többek között a helyi igényekre alapuló zöldinfrastruktúra fejlesztésére, a közösségi célú fejlesztésekre és a kerékpárforgalmi infrastruktúra javítására is.