30.6 C
Vecsés
2024 július 22, hétfő

ÖNKORMÁNYZAT

Felújítják a Besztercei utcát

A munkálatokra 100 millió forint támogatást nyert az önkormányzat.

Újabb olajkút áll termelésbe a vecsési olajmezőn

Újabb kutatófúrást végzett a Mol Vecsésen, a 2022-ben felfedezett kőolajmezőn.

Szentmise a kitelepített vecsésiek emlékére

A szülőföldjétől 1946-ban megfosztott vecsé­siek emlékére tartottak szentmisét május 11-én este a Szent Kereszt templomban.

Szeretik városukat a vecsésiek

Legalábbis ez derült ki a több mint ötszáz fő részvételével végzett közvélemény-kutatásból, melyet az önkormányzat rendelt meg a Hétfa Kutatóintézet és Elemző Központtól.

„A puszta tény, hogy ma itt élhetünk, hálával kell eltöltse szívünket”

Vecsés újratelepítésének 238. évfordulóját ünnepelte a város június 14-én. A hagyományokhoz hűen ezen a napon adták át a városi kitüntetéseket. Az ünnepségen új díszpolgárt is avattak.

Vecsés a folytatásra szavazott

Közhely, de igaz a mondás, hogy a történelem gyakorta ismétli önmagát. 2019 októberében az önkormányzati választáson elsöprő győzelmet arattak Vecsésen a Fidesz-KDNP jelöltjei, az elmúlt bő négy és fél év semmit nem változtatott a korábbi helyzeten, azaz június 9-én ismét a Szlahó Csaba polgármester vezette helyi szervezet jelöltjei gyűjtötték be a szavazatok jelentős többségét. Tekintettel az elmúlt évek fejlődésére, nem volt meglepő, hogy nem ingott meg az irántuk mutatott választói bizalom.

„Négy év alatt több mint négymilliárd forinttal nőtt a város vagyona”

Alattyányi István a 8. választókerület önkormányzati képviselője, a Gazdasági Bizottság elnöke. Interjúnkban a bizottsági munkáról és a választókerületet érintő fejlesztésekről beszélgettünk.

„Remélem, hogy hasznos volt a tevékenységem a város számára” 

Frühwirthné Halász Melinda alpolgármesterrel az önkormányzati munkáról, a környezetvédelem és a közterületek gondozása terén elért eredményekről és választókerülete fejlődéséről beszélgettünk. 

Szlahó Csaba polgármester vendégei voltak a színjátszók

Tizennyolc éve minden előadás után megtartják a pizzázást a Színe-Java Színtársulat szereplőgárdájával.

„A nehézségek ellenére jól teljesített a város”

A közelgő választásokkal ugyan nem ér véget az önkormányzati ciklus, a polgármester és a képviselők mandátuma 2024. októberig szól, ennek ellenére arra kértük a testületi tagjait, értékeljék a hátrahagyott időszakot. Interjúsorozatunk zárásaként Szlahó Csaba polgármesterrel vettük számba az elmúlt évek eredményeit.

Átadták a pumpapályát

A képviselő-testület még 2023. januárban döntött arról, hogy ismét elindul az Aktív Magyarország Országos Bringapark Program pályázatán. Egy évvel ezelőtt szintén pályáztak, de az...

Olvasási verseny Frakkal és Fütyörivel

Május 2-án tizenegy izgatott gyerekcsapat gyűlt össze a második alkalommal megrendezett Bálint Ágnes Kistérségi Olvasási Verseny döntőjére, melynek idén is az Andrássy Gyula iskola adott helyszínt.

Átadták a város legmodernebb szabadidőparkját

A Halmy József Kézilabdacsarnok szomszédságában épült, 2000 négyzetméteres, új közösségi tér mintegy 200 millió forintból, önkormányzati finanszírozásból valósult meg.

„Szívesen vállalom, ha tudok segíteni a vecsési emberek problémáin”

1998-ban szerezte első önkormányzati mandátumát, azóta – egy ciklus kivételével – dr. Lugosi Mária folyamatosan tagja a vecsési képviselő-testületnek, emellett részt vesz a Német Nemzetiségi Önkormányzat munkájában is. A 4. választókerület önkormányzati képviselőjével egyebek között az elmúlt évtizedek fejlődéséről beszélgettünk.

„Szeretek itt élni, Vecsés a mi otthonunk”

Kovács Márton első ciklusát tölti a város vezetésében. A 6. választókerület képviselőjével az elmúlt évek eredményeit vettük számba.

Elkezdődött a Szent István tér felújítása

A munkálatok eredményeként egy szebb, zöldebb, virágosított park jöhet létre a városháza előtti téren.

Új épületet kaphat a Bálint Ágnes Óvoda

Modern, öt csoportszobás óvodaépület kivitelezését tervezi az önkormányzat a Bálint Ágnes Óvoda Toldi utcai elavult, rossz műszaki állapotú épülete helyett.

Elkezdődött a választási kampány

A választás előtti 50. napon, április 20-án reggel nyolc órától vehették át az ajánlóíveket a jelölő szervezetek és a képviselőjelöltek.

Felújítás miatt zárva a játszótér

Burkolatfelújítás miatt április 22-étől május 10-éig zárva tart a Wass Albert utcai játszótér.

Majális sporttal és szórakozással a lakótelepen

A legtöbb ember nosztalgiával gondol vissza a régi majálisok hangulatára. Ezt a miliőt szeretnék felidézni a szervezők május 1-jén, a lakótelepi játszótéren megrendezett majálison,...

Megújul az Iskola utca

A munkálatokat április 2-án kezdték el, a felújítás során teljes hosszában új aszfaltot kap az utca és a járdák is megújulnak.

Majális

Időpont: 2024. május 1. A felsőtelepi lakótelep játszóterén

Készülünk a XXII. Vecsési Káposztafesztre!

Felhívás helyi vállalkozóknak

„Összességében jól reagáltunk a kihívásokra”

Interjúsorozatunkban a képviselő-testület tagjai beszélnek az elmúlt évek önkormányzati munkájáról.  Ezúttal Oláh Lászlóval, a 2019-es választáson az MSZP kompenzációs listájáról mandátumot szerző képviselővel beszélgettünk. 

Elfogadták a költségvetést

Jól alakultak a város adóbevételei, ami a szűkösebb évek után nagyobb mozgásteret biztosít az önkormányzat számára. Ennek ellenére a korábbi szempontok nem változtak, a képviselők továbbra is a megfontolt gazdálkodást tartották szem előtt a költségvetés tervezésekor. 

Helyi esélyegyenlőségről tartottak fórumot

A Bálint Ágnes Kulturális Központ színháztermében találkoztak március 11-én a város szociális intézményeinek vezetői, munkatársai a város helyi esélyegyenlőségi programjának felülvizsgálata miatt.

Átadták a Halmy József Kézilabdacsarnokot

A város egykori mecénásáról, a Halmy-telep alapítójáról és a Dózsa György úti sportpálya adományozójáról elnevezett épület állami beruházásban, a Kézilabda Munkacsarnok-fejlesztési Program keretében, a Peszter Kft. kivitelezésében valósult meg. Alapkövét 2021. november 10-én tették le, a március 7-ei átadásig két év és négy hónap telt el. A kivitelezés költségei meghaladták a kétmilliárd forintot.

Felújítják az Iskola utcát

Értesítjük Önöket, hogy április 2-án Vecsés Város Önkormányzata beruházásában megkezdődik az Iskola utca útfelújítási munkálata az Ady Endre és Jókai Mór utca közötti, illetve a Jókai Mór és Fő utca közötti szakaszokon.

„Március 15. nem egyszerűen nemzeti ünnep, hanem a cselekvő nemzet ünnepe”

Szokás szerint a Petőfi téren tartották a városi megemlékezést az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 176. évfordulóján. Az eseményen a petőfis diákok ünnepi műsorát követően beszédet mondott Szlahó Csaba polgármester, aki a forradalom eseményeinek összefoglalásán túl  egy kérést is megfogalmazott az ország vezetői felé. 

Óvodafejlesztésre pályázik az önkormányzat

Február 29-én tartotta soron következő rendes ülését a képviselő-testület. A leghangsúlyosabb napirendi pont a város 2024. évi költségvetésének megtárgyalása volt. Két héttel később rendkívüli ülésen döntöttek három önkormányzati pályázat benyújtásáról. 

„Nagy hangsúlyt fektettünk a zöldterületek karbantartására”

Várszegi Csaba a város 5. választókörzetének önkormányzati képviselője, a környezetvédelmi bizottság elnöke. Interjúnkban a bizottságban végzett munkáról és a körzetben megvalósult fejlesztésekről beszélgettünk.

Felgyorsíthatja az átkelést az új kanyarodó sáv

Elkezdődtek a Dózsa György útra tervezett új lámpás csomópont kivitelezésének előkészületei.

Hatékonyabb energiafelhasználás az iskolában

A Grassalkovich Antal Német Nemzetiségi és Kétnyelvű Általános Iskolát 2014 óta a Német Nemzetiségi Önkormányzat (NNÖK) tartja fenn. Ez idő alatt nem csak a nemzetiségi nevelés erősödött meg az intézményben, hanem a Laczkovics László nívódíjas építész által tervezett, 1994-ben átadott iskolaépület is sokat korszerűsödött.

Felújították a járdát a Szép utcában

A tavalyi év utolsó beruházása volt a Szép utcai gyalogjárda felújítása. A beruházás eredményeként az Ady Endre utca és a kertekaljai vasúti átjáró közötti 316 folyóméter hosszúságú szakasz teljes egészében megújult, az elöregedett betonburkolatot térkőre cserélték.

„A Halmy tér fejlesztésével értéket adunk a városnak”

Czibolya Zoltán a 2019-es önkormányzati választáson negyedszer kapott bizalmat a lakosságtól a 7. választókörzet képviseletére. A sport bizottság elnökével az elmúlt évek eredményeit vettük számba.

Megújult Vecsés környezetvédelmi rendelete

A január 30-ai képviselő-testületi ülésen kilenc napirendi pontot tárgyaltak. Többek között módosították a közösségi együttélés alapvető szabályairól és elmulasztásuk jogkövetkezményeiről szóló önkormányzati rendeletet, valamint rendeletet alkottak a helyi környezet védelméről, meghatározták az önkormányzati fenntartású óvodák és a bölcsőde nyári zárvatartási idejét, elfogadták a városi könyvtár 2024. évi munkatervét és a Kolping Támogató Szolgálat 2023. évi vecsési munkájáról szóló beszámolót.

Végső búcsú Molnár Imrétől

Január 31-én a Petőfi téri Jézus Szíve templomban katolikus szertartás szerint vettek végső búcsút Vecsés első szabadon választott polgármesterétől, Molnár Imrétől.

Töltse ki a kérdőívet! Az ön véleménye is számít!

Idén Vecsés Város is lehetőséget kapott, hogy a TOP Plusz-1.2.1-21 Élhető települések elnevezésű pályázatra projektjavaslatot nyújtson be. A projekt keretében lehetőség van többek között a helyi igényekre alapuló zöldinfrastruktúra fejlesztésére, a közösségi célú fejlesztésekre és a kerékpárforgalmi infrastruktúra javítására is.

Egy esély az újrakezdésre

A Baptista Tevékeny Szeretet Misszió vecsési Új Esély Központja azzal a szándékkal jött létre, hogy kiutat mutat-hassunk azoknak, akik lelki problémákkal küzdenek, vagy gondjaikat, illetve bánatukat eddig az alkohol, drogok és különböző gyógyszerek segítségével kívánták megoldani. S bár sokan sajnos csak legyintenek ilyen életutak hallatán, mi hiszünk abban, hogy ezeknek a történeteknek igenis lehet boldog a vége. Eldöntöttük, hogy minden hozzánk segítségért forduló ember felé segítőkezet nyújtunk, így adva új esélyt nekik arra, hogy mindent tiszta lappal kezdhessenek.

In memoriam Molnár Imre (1936–2024)

Fájdalmas veszteség érte Vecsés város közéletét. Életének 88. évében elhunyt Molnár Imre aranyokleveles építészmérnök, a település első polgármestere, a város díszpolgára.

Változatos programokkal várták a közönséget a magyar kultúra hetén

A magyar kultúra napjához kapcsolódva egész hetet átívelő programsorozattal várta az érdeklődőket január 15. és 22. között a Bálint Ágnes Kulturális Központ.

Vecsésen marad az orvosi ügyelet

A korábbi hírekkel ellentétben mégis Vecsésen alakítják ki az alapellátási ügyelet központját.

„A nehéz körülmények ellenére is jelentős eredményeket értünk el”

Az utóbbi években egymást követik a különféle nehézségek, amelyekkel magánemberként és városvezetőként egyaránt szembe kell nézni. Előbb a Covid, majd a háború, tavaly pedig a kiugróan magas infláció nehezítette a mindennapokat. Hogyan vészelte át az önkormányzat az elmúlt tizenkét hónapot, és milyen célokat tűztek ki 2024-re? Egyebek között erről beszélgettünk Vecsés polgármesterével, Szlahó Csabával.

Nem maradt gyermek karácsonyi ajándék nélkül

Ötödik alkalommal szervezte meg decemberben Kortye Katalin a Vecsési Angyal Napot. A jótékonysági eseményen ezúttal több mint 130 gyermek karácsonyát tették szebbé az angyalok.

Vecsést is utoléri az ügyeleti ellátás központosítása

Egy hónappal ezelőtt írtunk arról, hogy az alapellátási ügyelet országos átszervezése miatt az eddig helyben zajló ellátást áthelyezhetik Üllőre. Erről ugyan hivatalos tájékoztatás még nem érkezett, de úgy fest, hogy februártól a szomszéd városban kaphat helyet a térség ügyeleti központja.

Köszöntötték a jubiláns házaspárokat

Az Óplébánia közössége a Szent Kereszt templomban 1990-ben köszöntötte először a házaspárokat. Ezt a nagyon szép és nemes gondolatot terjesztette ki az önkormányzat 2000-től a település minden évfordulós házaspárjára. Idén november 25-én volt ez a jeles esemény.

Közmeghallgatást tartott az NNÖK

A Vecsési Német Nemzetiségi Önkormányzat november 20-án megtartotta idei közmeghallgatását, melyen az év fontosabb eseményei mellett a jövőbeni tervekről is beszámoltak.

Megújult az Anna utcai játszótér

Az Anna utcai játszóteret épp 10 évvel ezelőtt, 2013-ban vehették birtokba a vecsési gyerekek, akkoriban ez volt a város legmodernebb ilyen jellegű létesítménye.

Karácsonyi köszöntő

Békés, boldog karácsonyt kívánunk a Vecsési Tájékoztató valamennyi olvasójának!

Karácsonyi hangulattal telt meg a Piac tér

Sűrű hóeséssel indult a nap december 10-én. Úgy tűnt, hogy minden adott lesz egy rég nem látott hófödte karácsonyi ünnepség lebonyolításához. A hóesés végül még...

Legfrissebb cikkek

A Jézus Szíve plébániatemplom búcsúja

„Jézus Szentséges Szíve Bízom Benned” – olvashattuk a feldíszített templom lobogóin 2024. június 9-én a Jézus Szíve templom búcsúi szentmiséjén, melyet ünnepi körmenet követett.