Folyamatos harc a szemetelés ellen

Ez már belterület, energiaitalos dobozok és röviditalos üvegek egy bokor tövében

Hiába van egyre több kuka az utcákon és – amikor nem tombol a járvány – szemétszedő akciók városszerte, a bel- és külterületeken egyaránt rendszeresen újratermelődik a hulladék.

Ennek a kupacnak sem itt kellene lennie, hanem a hulladéklerakóban. Igaz, azért fizetni kellett volna

Még mindig sokan nézik szemétlerakónak a határt, az utcákon pedig az üdítők és energiaitalok eldobált dobozai, csipszes zacskók, röviditalos üvegek, cigarettacsikkek, használt papírzsebkendők és még lehetne sorolni, hogy miféle hulladékok szennyezik a környezetet. A Kispatak Természetvédő Egyesület és Hulladékkomandó évek óta küzd a szemetelőkkel, de munkájuk gyümölcsét csak ideig-óráig élvezhetjük, mert az utánpótlás mindig rövid időn belül megérkezik.

Az önkéntesek a szabadidejüket, az önkormányzat pedig milliókat áldoz a hulladékok begyűjtésére, de ezt a pénzt egészen más dolgokra is el lehetne költeni, ha környezettudatosabban élnénk – hangsúlyozta legutóbbi beszélgetésünk alkalmával Krojher Gabriella, a Kispatak Természetvédő Egyesület és Hulladékkomandó elnöke.

Szeméthalom a határban. Krojher Gabriella és az egyesület önkéntesei kitartóan küzdenek az illegális szemetelés ellen

– A dohányboltok környékén naponta szedhetnénk össze a cigarettásdobozok fóliáit vagy a röviditalos üvegeket, az iskolákba és az óvodákba – ami számomra hihetetlen – vezető útvonalakat pedig az eldobált csokipapírok, energiaitalok dobozai, csipszes zacskók csúfítják el. Nem értjük, ha egyre több helyen van kihelyezve kuka, akkor miért nem természetes, hogy a szemetet oda dobjuk be? Ha külföldön, például Svájcban, ahol nincsenek lépten-nyomon kukák, képesek arra az emberek, hogy hazaviszik a szemetet, akkor nálunk miért nem? Nem az önkormányzat vagy egyesületek feladata lenne, hogy mások után takarítson, egyéni felelősségünk, hogy nem szemetelünk, és nem mástól várjuk el, hogy összeszedje utánunk. Arról nem beszélve, hogy járványhelyzetben fokozott egészségügyi kockázata is van a szemetelésnek. Még nézni is borzasztó, amikor az eldobált taknyos zsebkendőket idős emberek szedik össze a házuk előtt. Az elhajigált energiaitalos dobozokból pedig arra is következtethetünk, hogy nagy mennyiségben fogyasztják a fiatalok, pedig már sok kutatás bebizonyította, mennyire károsak az egészségre, például szív- és érrendszeri problémákat okozhatnak. A szülőknek jobban oda kellene figyelniük, hogy mit fogyasztanak a gyerekek, mert hosszú távon az egészségük a tét.

Hozzátette, a szemetelés nemcsak amiatt komoly gond, mert rontja a város összképét, a környezetszennyezés a jövőnket, az életünket nehezíti meg, hosszú távon pedig tönkre is teszi.

A határban rendre felhalmozódó illegális hul­ladéklerakatok még nagyobb problémát jelentenek. Építési törmelék, elektromos készülékek és sok esetben veszélyes hulladék is kerül ki a környezetbe, amelyek felszámolása pénzben és ráfordított energiában is sokba kerül. Előfordul, hogy a szemétkupacok árulkodó nyomokat is rejtenek, amelyek elvezetnek az illegális szemetelőkhöz. Ilyen esetben komoly büntetésre számíthatnak, akik a hulladéklerakó helyett a határban szabadulnak meg a szeméttől.

– Építkezések és felújítások alkalmával sokan szeretnének spórolni a konténerek árán, ezért olyanokra bízzák a keletkezett hulladék elszállítását, akik kedvező áron vállalják. De ez szinte kivétel nélkül azt jelenti, hogy a hulladék nem a legálisan üzemeltetett lerakókban, hanem a határban landol – mondta az egyesület elnöke.

Krojher Gabriella bízik abban, hogy a járványhelyzet enyhülésével újra meghirdetik az országos szemétszedő akciókat, például lesz újra TeSzedd!, mert az ilyen alkalmakon sokan összegyűlnek, ezáltal hatékonyabb a munka és nagyobb területeket tudnak megtisztítani a szeméttől. Az egyesület önkéntesei már az új évben is szedték a szemetet, természetesen a járványügyi szabályok betartása mellett. Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy akár magánakciókat is szervezhetnek a környezettudatos emberek, a járvány idején egyénileg gyűjthetik a szemetet, az elszállításban pedig tud segíteni az egyesület.

A Kispatak Természetvédő Egyesület és Hulladékkomandó munkásságát figyelemmel kísérhetik a www.facebook.com/hulladek­kommandovecses oldalon, illetve jelentkezhetnek is, ha aktív részesei lennének a környezetvédő munkának.

Vén