VI. Andrássy-túra– Halom falu nyomában

Április 29-én, pénteken hatodszor vágott bele iskolánk az Andrássy-túrába. Ennek a kódfejtő, helytörténeti sétának az ötlete még 2015-ben merült fel bennem. Úgy voltam vele, hogy ne csak sétáljunk, de játsszunk is közben! Az ötletet a Da Vinci-kód című film adta, ahol a főhős folyamatosan, rejtvényeket megoldva göngyölíti fel a rejtélyt.

Az első alkalommal az iskola történetének nyomába eredtünk, másodszor az „Indul a bakterház” című örökzöldre fűztem fel a témát. 2017-ben az iskola ma már nem látható épületrészeit kellett felderíteni, utána a Vecséssel kapcsolatos Andrássyk, majd a vecsési 48-asok emlékét idéztük fel. A hagyományos programot az utóbbi két évben a koronavírus-járvány miatt el kellett halasztanunk, de idén végre újra sikerült megrendezni.

Halom

Az idei évet a középkori Halom falu emlékének szenteltük, a túrát a Vecsés és Gyál közti réten, az úgynevezett „Halomi-turjánon” bonyolítottuk le. Ez a terület április végére pont kizöldellt, úgyhogy a kis nádasok, bokrosok, fás részek, rétek, szántók és a patak között mindenkinek jól eshetett egy kis üdítő séta.

Sétánk eleje a Vecsés 87-es és Vecsés 40-es számmal jelölt régészeti lelőhelyek felett indult. A 87-es lelőhelyen egy 1998-as régészeti terepbejáráson XIV-XV. századi kerámiák kerültek elő, a 40-esen pedig fazéktöredékek az Árpád-korból, a XI-XIII. századból. Itt léptünk be a rétre. Az első feladatnál rá kellett jönni az 1323-as számra, amely Halom falu első írásos említése a történelemben. A számokat a bejárati úton lévő sorompó rejtette.

Halomegyházi-tó

A rét nagyrészt a hajdani Halomegyházi-tó medrében fekszik. A tavat említi egy 1729-es határjárás: „Innét elvezették őket kb. 700 lépésnyire egy Nagy-hegynek nevezett dombhoz a Halomegyházi-tó mellé…” Az első katonai felmérés 1785-ös térképén még látható a tó. Ez adta a következő kérdést: mikori a térkép? A válaszhoz nádból kirakott római számokat kellett „lefordítani”. A helyes válaszokhoz minden állomáson két-két nyolcadikos segítette hozzá a túrázókat. Ők igazították útba az eltévedőket, ők olvasták fel a rejtvényt, és ők segítettek, ha valaki elakadt a megfejtésben.

Vár mindenkit a középkor

A túra második részét a térség madárfajai (köszönet a Vecsési Madárles kutatásainak!) és III. Béla király emléke zárta le. Előbbiben egy vízállásmérő, utóbbinál egy halakról szóló információs tábla volt a segítségünk. Mikor a gyerekek végeztek, visszamentek az iskolába, ahol egy könyv segítségével még egy utolsó rejtvényt fejthettek meg. Ez arról szólt, hogy a hajdani tó mellett valószínű volt egy másik falu is, amelyet Tófőnek hívtak.

Még sok-sok kérdést fel lehetett volna tenni, de bízom benne, hogy ez a pár kérdés is megnyitott egy kaput az érdeklődők előtt, és pár év múlva talán újabb és újabb információk derülhetnek ki a térség középkori falvairól. Vecsésről, Halomról, Tófőről, Kormányosról, Pokaföldéről, Tornyostelekről, Lykról, Gyálról, Kerekegyházáról, Verneltelkéről és a ma még ismeretlen nevű Árpád-kori településekről.

Addig is: gyalogolni jó!

Kiss Gábor, Andrássy iskola