7.1 C
Vecsés
2024 április 18, csütörtök

VECSÉSRŐL

Szarmata fazekas falu Vecsés helyén

2021 szeptemberében Várszegi Gyuri hívta fel a figyelmemet egy ásatásra az üllői határban, és ő volt, aki kivitt oda, hogy nézzünk szét együtt. Mikor mentünk kifelé, elmesélte, hogy az M0 és M4 csomópont építésekor a régészek egy 1600 éves szarmata fazekas központ nyomaira bukkantak.

Ez volt a 17., de lehetett volna a 20. is!

A vecsési borversenyek története 2005-ben kezdődött. Hosszú időn át mindig március első felében rendezték meg a Grassalkovich iskolában. A COVID járvány 2020-ban megtörte a lendületet, és három év kényszerpihenő következett. Tavaly ismét folytatták, és idén már 17. alkalommal találkoztak a térség borászai.

Tájékoztatás veszélyes hulladékok díjmentes leadásáról

Időpont: 2024. április 13. szombat, 8–14 óra között Helyszín: Vecsési Városgondnok Nonprofit Kft. Vecsés, Széchenyi út 141. szám

Készülünk a XXII. Vecsési Káposztafesztre!

Felhívás helyi vállalkozóknak

„Összességében jól reagáltunk a kihívásokra”

Interjúsorozatunkban a képviselő-testület tagjai beszélnek az elmúlt évek önkormányzati munkájáról.  Ezúttal Oláh Lászlóval, a 2019-es választáson az MSZP kompenzációs listájáról mandátumot szerző képviselővel beszélgettünk. 

Elfogadták a költségvetést

Jól alakultak a város adóbevételei, ami a szűkösebb évek után nagyobb mozgásteret biztosít az önkormányzat számára. Ennek ellenére a korábbi szempontok nem változtak, a képviselők továbbra is a megfontolt gazdálkodást tartották szem előtt a költségvetés tervezésekor. 

Helyi esélyegyenlőségről tartottak fórumot

A Bálint Ágnes Kulturális Központ színháztermében találkoztak március 11-én a város szociális intézményeinek vezetői, munkatársai a város helyi esélyegyenlőségi programjának felülvizsgálata miatt.

„Március 15. nem egyszerűen nemzeti ünnep, hanem a cselekvő nemzet ünnepe”

Szokás szerint a Petőfi téren tartották a városi megemlékezést az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 176. évfordulóján. Az eseményen a petőfis diákok ünnepi műsorát követően beszédet mondott Szlahó Csaba polgármester, aki a forradalom eseményeinek összefoglalásán túl  egy kérést is megfogalmazott az ország vezetői felé. 

Kossuth

Volt idő, mikor a vecsési földek határa messze-messze nyugatra húzódott. Volt, mikor a mai Pestszentlőrinc és Kispest is Vecséshez tartozott. Igaz, akkor még pusztaként. Ennek a pusztának a nyugati szélén volt Vecsés és Pest határa. Ez ma a Határ út és az Üllői út kereszteződése. Ma már Budapest egyik legforgalmasabb csomópontja, de 1848-ban még csak egy csárda állt itt, a Határcsárda. Az épület jelezte, hogy az utazó elhagyta a vecsési, szentlőrinci földeket, és hamarosan Pestre ér.

In memoriam Dobrovitz Nándor (1942–2024)

Eltávozott a nagy nevettető, a zenész, a zenebohóc, aki bejárta a világot, még a perzsa sahhal is vacsorázott „mezítlábas, csóró, vecsési sváb gyerekként". Dobrovitz Nándor egy 2002-es VT interjúban beszélt a kezdetekről, a pályájáról, a művészi hitvallásáról. Emlékezzünk róla saját gondolataival.

„Nagy hangsúlyt fektettünk a zöldterületek karbantartására”

Várszegi Csaba a város 5. választókörzetének önkormányzati képviselője, a környezetvédelmi bizottság elnöke. Interjúnkban a bizottságban végzett munkáról és a körzetben megvalósult fejlesztésekről beszélgettünk.

Mulat az Andrássy jótékonysági bál az Andrássy iskolában

Február 10-én rendezték meg az Andrássy iskola éves jótékonysági bálját, melynek teljes bevételét a tanulók szabadidős tevékenységeinek megvalósítására fordítják.

Felújították a járdát a Szép utcában

A tavalyi év utolsó beruházása volt a Szép utcai gyalogjárda felújítása. A beruházás eredményeként az Ady Endre utca és a kertekaljai vasúti átjáró közötti 316 folyóméter hosszúságú szakasz teljes egészében megújult, az elöregedett betonburkolatot térkőre cserélték.

Strudlessn – ismét felidézték a régi vecsési népszokást

Február 11-én ismét megrendezte farsangbúcsúztató délutánját a Vecsési Német Nemzetiségi Önkormányzat. A Grassalkovich iskola tornatermében megtartott rendezvényen a rétesevés régi hagyományát elevenítették fel óvodás és iskolás csoportok, valamint a Vecsési Ifjúság Sváb Baráti Köre.

Végső búcsú Molnár Imrétől

Január 31-én a Petőfi téri Jézus Szíve templomban katolikus szertartás szerint vettek végső búcsút Vecsés első szabadon választott polgármesterétől, Molnár Imrétől.

Vecsés Városi Borverseny

2024. március 9., szombat, kezdés: 15.30 Helyszín: Grassalkovich Antal Német Nemzetiségi Általános Iskola, Fő út 92.

Töltse ki a kérdőívet! Az ön véleménye is számít!

Idén Vecsés Város is lehetőséget kapott, hogy a TOP Plusz-1.2.1-21 Élhető települések elnevezésű pályázatra projektjavaslatot nyújtson be. A projekt keretében lehetőség van többek között a helyi igényekre alapuló zöldinfrastruktúra fejlesztésére, a közösségi célú fejlesztésekre és a kerékpárforgalmi infrastruktúra javítására is.

Egy esély az újrakezdésre

A Baptista Tevékeny Szeretet Misszió vecsési Új Esély Központja azzal a szándékkal jött létre, hogy kiutat mutat-hassunk azoknak, akik lelki problémákkal küzdenek, vagy gondjaikat, illetve bánatukat eddig az alkohol, drogok és különböző gyógyszerek segítségével kívánták megoldani. S bár sokan sajnos csak legyintenek ilyen életutak hallatán, mi hiszünk abban, hogy ezeknek a történeteknek igenis lehet boldog a vége. Eldöntöttük, hogy minden hozzánk segítségért forduló ember felé segítőkezet nyújtunk, így adva új esélyt nekik arra, hogy mindent tiszta lappal kezdhessenek.

Gyalog mennél az iskolába? Naná!

Szimpatikus kezdeményezésre hívja fel a figyelmet egy molinó az Andrássy iskolánál. Vecsési Sétáló Iskolabusz – olvasható a főbejárat mellett kifüggesztett plakáton. Hogy az elnevezés pontosan mit takar, arról a program egyik szervezőjével, Mátyus Anitával beszélgettünk.

Húsz éves a Kisspista Színház

A Kisspista Színház gondolata világszám, és a megvalósítása is jó színvonalú. Színházunk szándékoltan amatőr színház. Miért? Nekem nem kell olyan színész, aki Dunának megy, ha nem kap szerepet. Egy ideig azt gondoltam: milyen jól hangzó mondás ez! Még büszke is voltam rá. De rövid számolgatás után kilenc olyan kollégát találtam – velük együtt dolgoztam, egy asztalnál ültem – aki önkezével vetett véget az életének. Közülük hárman lakótársaim voltak. Olyan színházat szerettem volna, amelyben nem a mások ítéletétől függ a megélhetés és a dicsőség, nem ez a kizárólagos forrása az élet örömének. Ahol mindenkinek van egy tisztes foglalkozása, hivatása, családja, és emellett akar játszva értékeket teremteni.

Jelentkezz polgárőrnek!

A Vecsés Települési Polgárőr Egyesület várja a vecsési lakosok jelentkezését, akik kedvet és elhivatottságot éreznek a polgárőr munkához. Olyan 18 és 50 év közötti személyek...

Kémek a Cziffra csárdában, csaták Vecsés mellett

A Cziffra csárdában 1849 áprilisában jelentős osztrák kémtevékenység zajlott. A tét a főváros, Buda-Pest és a tavaszi hadjárat sorsa volt. Cél: információkat nyerni a térségben állomásozó magyar honvédsereg létszámáról, erejéről.

A fiatalabb korosztály véleménye is számít

A Vecsési Ipartestület Vecsés Város Önkormányzatával közösen a Helyi Esélyegyenlőségi Program keretében kezdte el szervezni a Vecsési Ifjúsági Kerekasztalt. Célunk a helyi ifjúság közéletbe való integrálása, illetve véleményük kérése az őket érintő ügyekben.

Óvodások karácsonyfája a tájház udvarán

A Vecsési Tájházért Alapítvány szoros együttműködésben a Vecsési Német Nemzetiségi Önkormányzattal kiemelt feladatának tekinti a Jókai utcában található tájház „élővé” tételét, olyan színes programok megszervezésével, amelyek minél több látogatót vonzanak a házba. 

Vecsésen marad az orvosi ügyelet

A korábbi hírekkel ellentétben mégis Vecsésen alakítják ki az alapellátási ügyelet központját.

A betétdíjas rendszer a szelektív hulladékgyűjtést is érinti

Január 1-jétől a boltok betétdíjat számítanak fel a műanyag, a fém és az üveg alapanyagú italos palackokért. Ezt a pénzt pedig csak akkor kapjuk vissza, ha a palackokat a visszaváltó automatákban adjuk le. Az új rendszert a Mohu – a Mol hulladékgazdálkodási leányvállalata – üzemelteti, a bevezetése a szelektív hulladékgyűjtésre is hatással lesz.

„A nehéz körülmények ellenére is jelentős eredményeket értünk el”

Az utóbbi években egymást követik a különféle nehézségek, amelyekkel magánemberként és városvezetőként egyaránt szembe kell nézni. Előbb a Covid, majd a háború, tavaly pedig a kiugróan magas infláció nehezítette a mindennapokat. Hogyan vészelte át az önkormányzat az elmúlt tizenkét hónapot, és milyen célokat tűztek ki 2024-re? Egyebek között erről beszélgettünk Vecsés polgármesterével, Szlahó Csabával.

1848 kolozsvári karácsonya

1848. december 25-én Bem József csapatai felszabadították Kolozsvárt a császári uralom alól. A szabadságot hozó honvédek között a vecsési Andrássy-telep névadója, Andrássy Aladár is ott volt. Sőt, ő szerzett szállást a sereg főparancsnokának, Bem apónak.

Köszöntötték a jubiláns házaspárokat

Az Óplébánia közössége a Szent Kereszt templomban 1990-ben köszöntötte először a házaspárokat. Ezt a nagyon szép és nemes gondolatot terjesztette ki az önkormányzat 2000-től a település minden évfordulós házaspárjára. Idén november 25-én volt ez a jeles esemény.

Költészet Adventkor

A G. Ferenczy Hanna Irodalmi Kör nemes hagyománya, hogy Advent idején a költészet szerelmeseit megajándékozzák alkotásaikkal. December 8-án a Róder Imre Városi Könyvtárban volt az irodalmi est.

2023 karácsonyi ünnepkör szentmise és istentiszteleti rendje

Római katolikus szentmisék December 23. szombat – 18 óra: Szent Kereszt templom (Jókai u.) December 24. Advent 4. vasárnapja – 9 óra: Erzsébet tér, 11 óra:...

Karácsonyi köszöntő

Békés, boldog karácsonyt kívánunk a Vecsési Tájékoztató valamennyi olvasójának!

Karácsonyi hangulattal telt meg a Piac tér

Sűrű hóeséssel indult a nap december 10-én. Úgy tűnt, hogy minden adott lesz egy rég nem látott hófödte karácsonyi ünnepség lebonyolításához. A hóesés végül még...

A Városgondnok felkészült a télre

Az önkormányzat cége végzi a városban az utak síkosság-mentesítését.

Idén is a biztonságos működésre helyezték a hangsúlyt

Megtartotta éves közmeghallgatását Vecsés Város Önkormányzat képviselő-testülete. Szlahó Csaba polgármester beszámolójában igyekezett átfogó képet adni az idei év fontosabb eseményeiről és az önkormányzat előtt...

Nincs advent VHZ hangverseny nélkül

Csak a világjárvány tudta rövid időre szüneteltetni a Vecsési Hagyományőrző Zeneegyesület Koncertfúvós-zenekarának adventi hangversenyét. Idén advent második vasárnapjának előestéjén, december 9-én szólaltak meg a fanfárok és vette kezdetét a VHZ ünnepi, ajándék koncertje a teltházas BÁKK színpadán.

BÁKK Mikulás örül, ha vidámságot csempészhet a gyerekek életébe

Ismét kamionon érkezett Vecsésre a BÁKK Mikulás, aki a különleges járművel bejárta az egész várost, hogy minél több gyermeket megörvendeztessen. 

Árpád-kori falvak Vecséstől Pestig

A mai Vecsés és külterülete két Árpád-kori falu, Vecsés és Halom felett fekszik. A középkori Vecsésről és Halomról az első írott forrás 1318-ból, illetve 1323-ból, az Anjou királyok idejéből való. A terepbejárások és az ásatások alapján falvaink viszont már a 10. századtól lakottak, egyidősek az államalapítással.

„A segítséget kérő emberek nagyon jó kezekben vannak”

A szociális munka napja alkalmából rendezett városi ünnepségen az önkormányzat szociális bizottságának elnöke, Skribekné Komár Ágnes és a város aljegyzője, Halápiné Borbás Ágnes köszöntötte a vecsési szociális ellátórendszer dolgozóit.

Ismét motorral érkezik a Mikulás Vecsésre

Két évtizedes hagyomány, hogy december elején Mikulásnak öltözött motorosok gurulnak végig a városon. Az első Motoros Mikulás Felvonulást húsz évvel ezelőtt, 2003-ban szervezte meg a Vecsési Motorosok Baráti Köre Oláh László vezetésével.

Újra megnyílik a jégpálya

December első hétvégéjétől várják a jégkorcsolyázókat a Bálint Ágnes Kulturális Központ előtti téren.

Épül az új közösségi tér

A Vecsési Tájékoztató szeptemberi lapszámában írtunk arról, hogy elkezdődött az új szabadidőpark építése a Halmi téren. A város új közösségi tere a kisebbeknek és a nagyobbaknak egyaránt biztosít majd kikapcsolódási lehetőséget. A kézilabdacsarnok melletti közterület fejlesztéséről Czibolya Zoltán, a városrész önkormányzati képviselője nyilatkozott a Williams TV-nek.

Több a problémás gyerek, mint régen?

Stieber Magdolna mozgásfejlesztő terapeutával, az egy éve már Vecsésen is jelen lévő Gloriett Fejlesztőház alapítójával beszélgettünk a mai gyerekekről.

Mayerffy Ferenc és Vecsés

„Sok ember kellene nekünk olyan, mint Mayerffy, az ő céljai nagyon nemesek!” (Kazinczy Ferenc 1816)

„A fiatalabb generáció feladata, hogy lehetővé tegye az időskorhoz méltó életet”

Idősek világnapja alkalmából zenés műsorral köszöntötte a gondozási központ és az önkormányzat a vecsési szépkorúakat. Az ünnepséget a Bálint Ágnes Kulturális Központban tartották, a rendezvényre 130 fő érkezett, akik megtöltötték az alkalomra átalakított színháztermet.

Negyvenkét év a település szolgálatában

Nyomát egy Nyárád-menti pici, színmagyar falucska az erdélyi Maros megyében. Nagy Ildikó Nyárádszeredán született 1956. október 5-én és az unitárius templomban keresztelték meg.

Életet is menthet a Gondozási Központ szolgáltatása

Október 1-jétől ingyenessé tette az önkormányzat a jelzőrendszeres házi segítségnyújtást. A Vecsési Gondozási  Központ szolgáltatásának számos előnye van, többek között azt a megnyugtató érzést adja az idős, beteg embereknek, hogy azonnal érkezik segítség a bajban.
Szlahó Csaba polgármester és Frühwirthné Halász Melinda alpolgármester a város önkormányzata nevében helyezett el koszorút a Szent István téri emlékműnél

„Példát mutattunk a világnak bátorságból és küzdeni tudásból”

Október 23-án a Szent István téren emlékeztek meg az 1956-os forradalomról.

Tájékoztató kiadvány veszélyes anyagokkal kapcsolatos balesetek elleni védekezésről

Lakossági tájékoztató kiadványt készített a Pest Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a Vecsési Polgármesteri Hivatal közreműködésével, melyben összegzik a város környezetében működő veszélyes anyagokkal foglalkozó üzemeket, a veszélyes anyagokkal kapcsolatos balesetek elleni védekezés szabályait, és a bekövetkezett súlyos balesetek esetére vonatkozó teendőket. 

Szüreti mulatság

Tavaly így írtam: „ez a bál nemcsak arról szól, hogy este ünneplőbe vágjuk magunkat, elmegyünk a bálba, eszünk-iszunk, dinom-dánom reggelig. Ennek bizony koreográfiája van, ami sok szervezést, gondos előkészületet és egész napos szorgos és pontos tevékenységet igényel.” Bizony, ez most sem volt másképp, de a hagyományos dramaturgia érvényesült.

Elkészült a Baross Gábor utca

Szeptember 28-án megtörtént a Baross Gábor utca ünnepélyes átadása. A korábban 0202-es útként  említett 2 kilométer hosszú útszakasznak helyi viszonylatban fontos jelentősége van, hiszen ezzel vált teljessé a Vecsést elkerülő úthálózat – hangsúlyozta Szlahó Csaba polgármester az ünnepségen.

„Arad földjén tizenhárom hős vesztette életét”

Október 6-án az aradi vértanúk tiszteletére tartottak megemlékezést az Erzsébet téri kopjafánál.

Sági Szilárd: Nálam elsősorban az emberi kapcsolatokról szól egy fesztivál

Esős idő ide, borult égbolt oda, ismét hatalmas tömegeket vonzott a szeptember utolsó előtti hétvégéjén megrendezett Káposztafeszt.

Megnyitott a város új bölcsődéje

Hivatalosan is átadták a Mocorgó Bölcsődét.

Megkezdődött az új szabadidőpark építése a Halmy téren

Az önkormányzat korábbi ígéretéhez hűen játszótér és szabadidőpark épül a kézilabdacsarnok szomszédságában.

Két történet a ferihegyi kastélyból

A II. világháború előtt Vecsésen három kastély állt. A ferihegyi, az Andrássy- és a Halmy-kastély. A ferihegyi volt a legrégebbi, 1848-ban épült. A legendás 1848-as évben. Építtetői Weisz Bernát Ferenc és Jurenák Frigyes, Ferihegy bérlői voltak, akik a kor leghíresebb építészét, Feszl Frigyest kérték fel a feladatra. Feszl rengeteg igényes munkája közül a leghíresebb a pesti Vígadó épülete. Hadd idézzem fel a viharos 1849-es év két történetét, melyek a vadonatúj kastélyban játszódtak.

Hazatérés

Nyolcvan év után a Csendes-óceán partjáról hazatértek a Halmy család tagjait ábrázoló festmények, melyek hajdan a kastélyban voltak. A történet még az előző században kezdődött.

XXI. Vecsési Káposztafesztivál

Várossá váláskor kezdődött a fesztivál, majd két év Covid szünet következett, de tavaly új erőre kapva folytatódott. Lapzárta előtt vagyunk, így a szűk idő a mostani számunkban csak egy mérlegszerű felsorolást enged, fotókkal fűszerezve, ami egy kicsit felidézi a hangulatát. A sok esemény miatt a következő számunkban folytatjuk

Hajnalig tartott a jókedv a Murcifesztiválon

Idén is a Murcifesztivál zárta a nyarat Vecsésen, de az idei rendezvény nem csak a finom nedűk miatt marad emlékezetes. Az esemény kapcsolódott a Landesrat ifjúsági tagozatának éves találkozójához, melyet ezúttal Vecsésen tartottak meg. 

Jubileum, immár 5 éves a Vecsési Pálinka Verseny

A Magyar Pálinka Lovagrend Közép-magyarországi Kapitánysága és a Süti nem süti Vecsés Cukrászda már ötödik alkalommal rendezte meg városunkban a Vecsési Párlat (Pálinka) Versenyt.

Vecsési Savanyúság Verseny a XXI. Vecsési Káposztafeszten!

Eredményhirdetés a Káposztafeszt Bau-Styl Nagyszínpadán 2023. szeptember 24-én kb. 17:30-kor.

Tragédia a Zrínyi utcában 

Halálos kimenetelű baleset történt szeptember 15-én reggel a Zrínyi utcában: autó ütött el egy kerékpárral közlekedő 60 éves vecsési férfit.

Jubiláló házaspárok ünnepsége

Vecsés Város Önkormányzata és a Polgármesteri Hivatal Anyakönyvi Hivatala közös ünnepségre hívja azokat a házaspárokat, akik idén ünneplik házasságkötésük 25., 50., 60. és 65. évfordulóját.          

XXI. Vecsési Káposztafeszt – Élményekben gazdag gasztrofesztivál

A XXI. Vecsési Káposztafeszten ismét színvonalas programok várják majd az érdeklődőket. Szeptember 23-án és 24-én az egyedülálló gasztronómiai fogások mellett hagyományőrző kulturális csoportok és...

Folytatódik az út- és járdafelújítási program

A nyár folyamán több járdaszakasz is megújult a városban, de a munkák az ősz beálltával sem állnak le, a következő hónapokban is folytatódnak az önkormányzati felújítások – tudtuk meg a gazdasági bizottság elnökétől, Alattyányi Istvántól.

Épül a pumpapálya

Fiataloknak és idősebbeknek, kezdőknek és gyakorlott bringásoknak is remek szórakozást nyújt a kerékpáros ügyességi pálya.

Vecsésen ad koncertet a legendás rockegyüttes

Szeptember 9-én a Bálint Ágnes Kulturális Központ előtti téren lép színpadra a P. Mobil zenekar. Az 50 éves jubileumát ünneplő együttes a szintén 50 éves vecsési Dinoszaurusz Band meghívására érkezik Vecsésre, ahol közös fellépéssel örvendeztetik meg a közönséget.

Falusi séta Frühwirth Misi bácsi vezetésével

Július 25-én, egy szép nyári estén Frühwirth Mihály vezetésével nagyon tanulságos, gazdag sétán vehettünk részt az Epresben. És nem voltunk kevesen, sőt, még a fiatal generáció is megjelent! A helytörténeti sétára a „Falusi esték Vecsés városában” sorozat keretében került sor. Misi bácsit, azt hiszem, senkinek nem kell bemutatni. A Kulturverein tiszteletbeli elnökeként óriási elánnal kutatja a sváb alapítók történetét, mindezzel szilárd alapot adva a jelennek és a jövőnek.

Elkészült a Mocorgó Bölcsőde

Vecsés Város Önkormányzata 809,85 millió Ft vissza nem térítendő támogatást kapott az új 56 férőhelyes bölcsőde építésére a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program keretében meghirdetett VEKOP-6.1.1-21-2021-00014 számú pályázat keretében.

Tüdőszűrés lesz Vecsésen

Tájékoztatjuk Vecsés Város lakosait, hogy szeptember 6-ától szeptember 19-éig (munkanapokon 8:00 órától 17:30 óráig) tüdőszűrést tartunk. Napokra lebontva: szeptember 6., 7., 8., 11., 12., 13., 14., 15., 18., 19. A tüdőszűrés helye: Dózsa György út 50. Alapellátási Központ és Mentőállomás.

„Elképzelhetetlennek tartom, hogy valaha mással foglalkozzak”

Két éve már írtunk Kárpáti Ildikóról, arról a négygyermekes vecsési édesanyáról, aki kozmetikusként is ismert és elismert volt már, amikor egy érdekesnek és hasznosnak szánt karácsonyi ajándékból sikeres vállalkozása lett.

Róder Imre Városi Könyvtár

Augusztusi programajánló

Új tanösvény kialakítását tervezi az önkormányzat

Vecsés természeti és történelmi értékeit bemutató útvonallal bővülhet a már meglévő Kispatak Tanösvény.      

Papírpénz

Nem is gondolnánk, hogy a magyar papírpénz kialakulásának milyen fontos vecsési szálai voltak.

Jól halad a Baross Gábor út kivitelezése

Hamarosan befejeződhetnek a Baross Gábor út (0202-es út) kivitelezési munkái.

„A kezdetektől fogva pezsgő élet zajlik a falak között”

Nyár elején ünnepelte fennállásának 10. évfordulóját a Bálint Ágnes Kulturális Központ. A ház jelentős változásokat hozott Vecsés kulturális életébe. Az elmúlt évtizedről és a jövő terveiről az intézmény vezetőjével, Kis Tóth Jánossal beszélgettünk.

A gólyák számára is otthonos lett Vecsés

Egyre több egyed választja nyári otthonául a város szélén lévő gólyafészkeket.

A levegő hősei

A primadonna, az ejtőernyős és a vitorlázó repülés nemzetközi hírű versenyzőjének vecsési története.

Mi lesz a vecsési védőnői szolgálattal?

A védőnői szolgálatok államosítása nem a közelmúltban fogalmazódott meg, évekkel ezelőtt volt már erre kísérlet, amely végül meghiúsult. De mégis miért tart ennyire a szakma attól, hogy az állam átveszi az önkormányzatoktól a védőnőket? Ezt a kérdést tettük fel dr. Szarvas Tibor igazgató főorvosnak. 

Elismerték az egészségügyi dolgozók munkáját

Önkormányzati kitüntetéseket és jutalmat is kaptak a vecsési egészségügyi dolgozók a magyar egészségügy napján, de az ünneplést beárnyékolta a védőnői szolgálat július elsejére időzített államosítása.

Rákóczi hamvai

„Nincsen e világon,/Nem maradt már semmi:/ Esze komám, ideje már/Rákócziért menni.” (Ady: Esze Tamás komája)

Felújítják a város játszótereit

Az elmúlt másfél évtizedben mintegy 15-20 új, aktív kikapcsolódásra alkalmas közterületi létesítmény épült Vecsésen. Játszóterek, multifunkciós sportpályák, szabadtéri fitneszparkok, futópályák biztosítanak ingyenes lehetőséget a legtöbb korosztálynak a szabadidő aktív eltöltésére. A zöldfelületek, parkok száma is gyarapodott, ezen a téren újabb fejlesztéseket is tervez az önkormányzat.

225 éves az „Iskola” I. alakulási év: 1797.

A VT elmúlt három számában a vecsési római katolikus egyház megalakulásáról, az Óplébánia 225 éves történetéről olvashattak. Most a 225 éves vecsési iskolatörténet kialakulását ismerhetjük meg.

In memoriam Vitéz Hompoth Zoltán  – (1935. Nagyvárad – 2023. Vecsés)

Vitéz Hompoth Zoltán a partiumi Nagyváradon született, iskoláit is ott végezte el, és 1953-ban gépésztechnikus végzettséget szerzett. Szakmájában több helyütt is dolgozott, de a kőkemény, magyarellenes diktatúra őt sem kímélte, így Erdély elhagyására kényszerítette.

Bákk Manci  megmentése

A XI. Bálint Ágnes Mesefesztivál meseíró pályázatának győztes meséje.

Harmadszor is szárnyalt a Halmy

Négy év szünet után rendezték meg újra június 3-án a Halmy téri Eszem, Iszom, Dínomdánom rendezvényt, amely az előző bulik hangulatát túlszárnyalva fergetegesre sikerült.  Felhőtlen...

Nemzeti Összetartozás Napja

„Hiszek egy Istenben! Hiszek egy Hazában! Hiszek egy isteni örök igazságban! Hiszek Magyarország feltámadásában! Ámen.”

Biológiai szúnyoggyérítés volt a városban

Egyénileg is sokat segíthetünk a vérszívók elleni védekezésben. 

50 éve a rock színpadán a Dinoszaurusz Band

A vecsési zenekar június 24-én 18 órától három órás nagykoncerttel ünnepli fél évszázados fennállását a Bálint Ágens Kulturális Központ előtti téren.  

Ezzel a desszerttel garantáltan elvarázsolja vendégeit

Amikor az ember vendéget vár, szinte mindig felmerül kérdésként, hogy „és mit főzzünk, mi legyen a menü?”. A vendégvárás kapcsán a munkamegosztás gyakran úgy...

Új játszóteret avattak

Május 12-én délután vehették birtokba a gyerekek a város legújabb játszóterét.

Így készítsen ízletes pitét a tavasz egyik legfinomabb zöldségével 

A hosszú tél után alig várjuk, hogy végre kitavaszodjon, élvezhessük a napsugarak simogatását, hozzájuthassunk azokhoz a zöldségekhez, amelyekhez télen nem vagy csak drágán tudunk. 

97 éves lenne a vecsési író- és költőnő

Születésnapi emlékműsorra hívják az érdeklődőket a G. Ferenczy Hanna Irodalmi Kör tagjai. A G. Ferenczy Hanna Irodalmi Kör szeretettel vár minden érdeklődőt az írónő...

Készülünk a XXI. Vecsési Káposztafesztre!

Felhívás helyi vállalkozóknak

Vecsés marad a szakorvosi rendelő fenntartója

Márciusban Vecsésre is megérkezett az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) levele, melyben afelől érdeklődött a kórházfenntartó, hogy az önkormányzat hajlandó-e állami fenntartásba adni a Vecsési...

Horgolt húsvéti dísz színesítette a piacteret

A decemberben felállított horgolt karácsonyfa után húsvétra készítettek színes dekorációt a Róder Imre Városi Könyvtár horgoló körének tagjai.

Locsolkodás és tojásfutás volt a tájházban

Elmenekülnél a locsolók elől? – ezzel a felütéssel jelent meg egy neves hazai szálloda húsvéti reklámja a közösségi oldalon. Bár a hírek szerint a wellness helyszínek csordultig megteltek az ünnepen, szerencsére maradtak még, akik menekülés helyett inkább életre keltették a húsvéti hagyományokat.

Böjt után újra eljön a húsevés ideje

Nem túl bonyolult, de annál finomabb ételt ajánl húsvétra az Epres72 Bistro séfje. A húsvét – amely idén április 9-ére esik – a kereszténység legnagyobb...

A Halmy-hagyaték 2. rész

Február 4-én az önkormányzat támogatásával a honismereti kör pár tagja kiutazott Grazba a Halmy család barátaihoz. A vendéglátó osztrák család nagyon kedvesen fogadott bennünket, és a következőkre jutottunk.

Már az Eötvös utcában is leadható a csomagolási üveghulladék

A tavaly novemberi közmeghallgatáson felmerült lakossági igénynek tett eleget az önkormányzat, amikor március elején megnyitotta a felsőtelepi Eötvös utca 15. szám alatt kialakított csomagolási üveghulladék-gyűjtő szigetet.

Legfrissebb cikkek

Változás az Irgalmas Jézus Plébánia vezetésében

Az Erzsébet téri Szűz Mária Szeplőtelen Szíve és a Halmi telepi Szent Erzsébet kápolna plébániaszervezőjét, Frics Zoltánt a püspökatya más szolgálati hely vezetésére kérte fel március 1-jével. Helyére Bakos Péter nős diakónus érkezett. Természetesen közreadjuk Frics Zoltán elköszönését a város hívei számára, melyet e-mailen tett a plébánia közössége felé. Az is természetes, hogy lehetőséget biztosítunk az új plébániaszervező diakónus bemutatására.