0.7 C
Vecsés
2023 január 29, vasárnap

VECSÉSRŐL

Okoszebra hívja fel a figyelmet a gyalogosokra a Halmi térnél

A gyalogosok és az autósok balesetmentes közlekedését egyaránt segítő okoszebrát adtak át a tavaly év végén a Besztercei utca-Halmi utca kereszteződésében. A SafeCross okoszebra-rendszert Vecsés önkormányzata a Generali biztosítóval együttműködve alakította ki a már meglévő gyalogátkelőnél.

Elkötelezett a finom ételek iránt az Eprespark konyhafőnöke

Idén nyáron nyitotta meg kapuit az Eprespark Rendezvényház, amely esküvők, családi és céges rendezvények, zenés vacsoraestek lebonyolítása mellett már állandó konyhával és Á la carte étlappal is várja vendégeit a hét minden napján, déltől este tíz óráig. A ház új konyhafőnöke Ligeti Katalin, akit sokan ismerhetnek Vecsésen, de az ételkészítés iránti elkötelezettségé­vel leginkább csak azok lehetnek tisztában, akiknek volt szerencséjük megkóstolni a keze alól kikerülő fogásokat.

Horgolt karácsonyfa hirdeti az ünnep közeledtét

Különleges karácsonyfát készítettek advent kezdetére a Róder Imre Városi Könyvtár horgoló körének tagjai. A 360 színes kockából álló, kézimunkával készült ünnepi alkotást a Bálint Ágnes Kulturális Központ előtt állították fel.

Itt él közöttünk az igazi Mikulás

Szervusz Mikulás bácsi – köszönt oda egy férfi beszélgetőpartnerem­nek a városháza aulájában. Bár elsőre ez akár furcsának is tűnhet, valójában nincs ebben semmi meglepő, mert aki személyesen ismeri Sebestyén Lászlót, tudhatja, hogy megtévesztésig hasonlít a Mikulásra. Hófehér szakállát, bajuszát és tiszta, barátságos tekintetét még Joulupukki (az igazi finn Mikulás) is megirigyelné.

Szent Mártonra emlékeztek

A Vecsési Nemzetiségi Óvoda hagyományaihoz hűen idén is megrendezte Szent Márton-napi lámpás felvonulását.

Készülnek a vecsési kerékpárút-hálózat tervei

A jövőbeni városfejlesztési elképzelések között egyre nagyobb hangsúlyt kap a kerékpárút-hálózat kiépítése.

Bezár a Kisposta

A Magyar Posta a rezsiárak emelkedése miatt november 12-étől 210 településen, 366 postahelyen ideiglenesen szünetelteti szolgáltatásait. Az intézkedés Vecsést is érinti, az Arany János utcai 2-es postán is felfüggesztik a szolgáltatást.

Esküvői nyílt nap az Epresparkban

Számos esküvői szolgáltató várja a házasságkötés előtt álló fiatal párokat november 27-én az Eprespark Rendezvényházban.

Egy könyv, ami mentes ételekkel is széppé varázsolja a karácsonyt

Kiss Mona, gasztrobloggerről korábban már írtunk, hiszen számos könyvet kiadott, külön Youtube-csatornája van, melyeken speciális, többnyire mentes ételekkel, étrendekkel foglalkozik. Erre saját egészsége kapcsán kényszerült, amikor évekkel korábban gyomorproblémája mellett számos allergiájára is fény derült.

Könyvtári programok

2022. november

Rekordnevezés és ismételten magas színvonal a IV. Vecsési Pálinka Versenyen

A Magyar Pálinka Lovagrend Közép-magyarországi Kapitánysága és a Süti nem süti Vecsés Cukrászda már negyedik alkalommal rendezte meg városunkban a Vecsési Párlat (Pálinka) Versenyt.

Régi szép emlékeket kelt életre az Eprespark Rendezvényház

Hétről-hétre megtelik élettel a májusban megnyílt Eprespark Rendezvényház. Az elmúlt hónapokban több igazán nagy la­kodalomnak, meghitt esküvőknek és családi rendezvényeknek is otthont adott báltermünk.

Folytatják az út- és járdafelújítást

Több út- és járdaszakasz is megújul Vecsésen az év hátra­levő hónapjaiban – mondta el lapunknak Alattyányi István.

Murcifesztivállal zárult a nyár Vecsésen

Tizedik alkalommal várták a szervezők jóféle italokkal és finom falatokkal a fesztivál vendégeit.

Továbbra is várják a jubiláló házaspárok jelentkezését

Vecsés Város Önkormányzata és a Polgármesteri Hivatal Anyakönyvi Hivatala a korábbi hagyományokhoz hűen idén is közös ünnepségre hívja azokat a házaspárokat, akik idén ünneplik házasságkötésük 25., 50., 60. és 65. évfordulóját.

Igenis, cserkésznek lenni jó!

Idén nyáron a vecsési 1044 Róder Imre Cserkészcsapat az 5. kerület által szervezett cserkész- nagytáborban vett részt, ahol közel 400 cserkész találkozott. Limbóczki Ferencné, a vecsésiek őrsvezetője szerint valamennyi résztvevő életre szóló élményekkel gazdagodott a tíz nap alatt.

Elkezdődött a Telepi úti szakrendelő energetikai korszerűsítése

Augusztus 9-én átadták a munkaterületet a kivitelező­nek, a felújítás a fűtési szezon kezdetére elkészül. A Vecsési Tájékoztató korábbi számában már írtunk arról, hogy az önkormányzat...

Pályázati felhívás gyermek háziorvosi praxis betöltésére

Szeptember 10-éig lehet jelentkezni Vecsés Város Önkormányzata pályázatot hirdet Vecsés Város Önkormányzata Képviselő-testületének az egészségügyi alapellátás körzeteinek meghatározásáról szóló 11/2019. (X.03.) önkormányzati rendelet 2. számú...

Elfogadták a Williams Televízió 2021. évi szakmai beszámolóját

A júliusi képviselő-testületi ülés egyik napirendi pontja volt a Williams Televízió 2021. évi szakmai beszámolója, melyet a városvezetők egyhangú döntéssel elfogadtak.

Ötven éve a rock színpadán

Kortye Vilmos és zenekarai augusztus 6-án 18 órától koncerttel ünneplik a jubileumot a Bálint Ágnes Kulturális központ előtti Fő téren felállított színpadon.

Sztárfellépők hada érkezik a XX. Káposztafesztre

A koronavírus-járvány miatt elmaradt alkalmakat igyekszik méltó módon pótolni a szervezőgárda, ezért sztárfellépők sokaságát hozzák el a fesztiválra.

Két napra mesevilággá vált a városközpont

A X. Bálint Ágnes Mesefesz­tiválon minden a gyerekekről szólt.

„A legnehezebb időszakon is túl tudtak lendülni a kitartó munkával”

Semmelweis Ignác születésének évfordulóján, július 1-jén köszöntötték a vecsési egészségügyi dolgozókat. Az ünnepségen elismeréseket is átadtak a kimagasló munkát végző kollégáknak.

Magyarországon egyedülálló vasútépítő nagygép dolgozott Vecsésnél

A Budapest-Cegléd-Szolnok (100a) vasútvonalon Vecsés állomás és térségében végzett újabb felújí­-tási munkákat a MÁV FKG.

Sokan nem tudják magukról, hogy szakember segítségére lenne szükségük

A vecsési Új Esély Központban szenvedélybetegeknek és pszichiátria betegeknek nyújtanak segítséget nappali ellátás keretében. Az intézmény terápiás munkatársával, Sebők Szilveszterrel beszélgettünk. A Temető utcában működő...

Elegáns rendezvényhelyszín lett a város ikonikus épületéből

Évekkel ezelőtt csak egy leromlott állapotú, lebontásra váró épületet láthattunk a Fő út 72. szám alatt, jelenlegi tulajdonosai azonban megmentették és új életre keltették a helyszínt, ugyanis egy elragadó hangulatú rendezvényházat és panziót alakítottak ki a város történelméhez szorosan kötődő épületben.

Életképek a Gondozásiból

A Gondozási Központban a szabadidő eltöltésére igyekszünk színvonalas lehetőségeket biztosítani. A nappali ellátást igénybevevő klubtagoknak számos programlehetőség kínálkozik.

Looney Mosoly Nap

A Looney Riders RC karitatív motoros klub már több alkalommal szervezett gyűjtést rászoruló gyermekek számára, de rendeztek motoros él-ménynapot is ugyanilyen célból. Így volt ez június 11-én, a Dózsa György úti Földfém telephelyen.

X. Bálint Ágnes Mesefesztivál

Július 8-9-10-én újra Bálint Ágnes Mesefesztivált rendeznek Vecsésen. Az egész hétvégét felölelő eseménysorozat az elmúlt 10 év Mesefesztiváljait ötvözi majd névadója Bálint Ágnes születésének 100. évfordulójával.

Összetartozás és Megmaradás

2022. Június 4. Biztosan volt már ilyen egybeesés az eltelt 102 esztendőben, de nem figyelhettünk rá. A végzetes trianoni békediktátum aláírásának napja egybeesett a...

Dr. Zacher Gábor előadása a Vecsési Új Esély Központban

Vecsésen találkozhatunk Dr. Zacher Gábor toxikoló­gussal, Magyarország egyik leg­ismertebb orvosával.

Átadták a felújított Hősök ligetét

A megújult parkot a Magyar Hősök Emléknapján, május 29-én avatta fel Szlahó Csaba polgármester és Frühwirthné Halász Melinda alpolgármester. Az ünnepség végén koszorúzással tisztelegtek az első világháborúban elesett vecsési hősök emléke előtt.

Meghívó

Az Orbán Balázs Erdélyi Kör és Vecsés Város Önkormányzata szeretettel meghív minden vecsési lakost a nemzeti összetartozás napján tartandó trianoni békediktátum 102. évfordulójára.

Végre volt Lóti-Futi!

Családi majális, sporttal fűszerezve. Így is lehetne jellemezni ezt a csodás – bár futáshoz kicsit meleg – szombat délutánt. Nagyszülők és szülők gyermekkaréjban, hatalmas forgatag és izgalmak: ki lesz a győztes. Ha nincs a járvány miatti két év szünet, akkor ez lett volna a jubileumi, 30. Lóti-Futi.

Átadják az újjáépített parkot

A megújult Hősök Ligetét május 29-én, a Magyar Hősök Emléknapján, ünnepélyes keretek között adják át a városnak.    Az eseményen köszöntőt mond Szlahó Csaba polgármester...

Elkészültek a tavaszi útfelújítások

Az önkormányzat által tavaszra kijelölt járda- és útfelújítások több­sége elkészült, de a munkálatok nem állnak le, május közepén két utcában csatornázás és útépítés indul, és a több ütemben teljesülő felújítások is folytatódnak a következő hetekben – tájékoztatta la­punkat Alattyányi István, a város Gazdasági Bizottságának elnöke.

Megtisztították a patakpartot

Föld napja alkalmából szervezett szemétszedő akciót április 30-án a Kispatak Természetvédő Egyesület.

Májusfát állítottak a Vecsési Tájházban

Május 1-jén hangulatos esemény zajlott a Vecsési Tájház­ban: látványos magasságú és díszítésű májusfát állítottak a Jókai Mór utca 6. szám udvarán. A fát a Vecsési Ifjúság Sváb Baráti Köre vitte a helyszínre, a szalagokat és a koszorút pedig a lányok a vendégekkel közösen helyezték fel rá.

Meghívó – Vecsési Tájház 11. születésnapja

2022. május 29. vasárnap 15 órától - Helyszín: Vecsés, Jókai M. u. 6. Tájház

Technológiai korszerűsítés a Geocor Építőipari Kft.-nél

A vecsési Geocor Építőipari Kft. támogatásban részesült az Európai Unió és Magyarország Kormánya által. A pályázati forrásból megvalósuló beruházás keretein belül megtörténik a cég új telephelyének infrastrukturális fejlesztése, továbbá eszközbeszerzésre és a dolgozók képzésére is sor kerül – jelentette be ifj. Brindzik László cégvezető a beruházás március 29-ei sajtótájékoztatóján.

Ismét megrendezik a Lóti-Futi városi futóversenyt

Május 14-én, szombaton 13 órától nyílt utcai futóverseny és számos sportos program várja az érdeklődőket a vecsési sportpályán és a környező utcákban.

Rászoruló gyerekek nyaralására gyűjtöttek

Vecsési gyerekek nyári üdülésére gyűjtött össze közel hárommillió forintot Kárpáti Ildikó és Dobrovitz Zoltán. Nem ez volt az első alkalom, hogy önzetlenül segítettek, tavaly már szerveztek egy tábort, a költségeket akkor is adományokból biztosították.

Készülünk a XX. Vecsési Káposztafesztre! – felhívás helyi vállalkozóknak

Javában tartanak az előkészületek a XX. Vecsési Káposztafesztre, amelyet az elmúlt két év során a járványhelyzet miatt nem tudtunk megtartani. 2022. szeptember 24-én és 25-én azonban ismét megrendezésre kerül térségünk egyik legismertebb és legnépszerűbb hagyományőrző gaszt­rokulturális fesztiválja az Epresben.

Továbbra is sarkalatos pont a vasúti átkelés problémáinak megoldása

Szlahó Csaba polgármester februárban újból levelet írt a MÁV-nak, melyben a nagysorompónál tapasztalható hosszas átkelést és a gyakori vonatkéséseket kifogásolta.

Magyarországi Németek Országos Borversenye Mecseknádasd

Két év pandémia miatti kényszer-szünet után újra megrendezték Mecseknádasdon a Magyarországi Németek Országos Borversenyét.

Mire költené a város pénzét?

A képviselő-testület februárban elfogadta a város költségvetését. Kérdezősködésünk alkalmával arról faggattuk a járókelőket, ha rendelkeznének a költségvetés beruházásokra fordítható részével, milyen fejlesztésekre költenék el Vecsésen?

Vecsés is csatlakozott a Petőfi Sándor-emlékévhez

A vecsési Petőfi Klub megalakulását és a bicentenáriumi emlékévhez történő csatlakozást dr. Szűcs Lajos országgyűlési képviselő, Szlahó Csaba polgármester és Kis Tóth János, a Bálint Ágnes Kulturális Központ igazgatója sajtótájékoztató keretében jelentette be.

Idén újra lesz tojásfutás a Vecsési Tájházban

A tojásfutás hagyománya régi időkig nyúlik vissza. A vélhetően Felső-Ausztriából vagy Svájcból érkező szokás húsvét hétfőhöz kötődik.

VIII. Vecsési Böllérverseny – Egy hagyományt megmentettek…

Két esztendeje a COVID-19 világjárvány kirobbanása előtt az utolsó nagyszabású rendezvény a VII. Vecsési Böllérverseny volt. A következőre két évet kellett várni, de bízzunk abban, hogy ez volt a nyitány, és az összes többi, eddig elmaradt esemény is a jövőben töretlenül megvalósul majd. Az is mondható, hogy a böllérver-seny szinte keretbe foglalta ezt a nehéz két évet.

110 éves a Vecsési Ipartestület

A Vecsési Ipartestület 1912-ben alakult, és azóta folyamatosan működik. A jeles évforduló méltó meg­ünneplésére készülünk. Első lépésként – kérésünkre – bekerültünk a helyi értékek adatbázisába,...

Folytatódik az egészségügyi szolgálat fejlesztése

Elsősorban energetikai szempontból modernizálnák a szakorvosi rendelő Telepi úti épületét.

Száznál is több menekültet fogadott be Vecsés

Február 24-én a szomszédos országban bekövetkezett az, aminek egy békés világban nem lenne szabad megtörténnie: Oroszország háborút indított Ukrajna ellen. Ártatlan emberek milliói kényszerültek arra, hogy legfontosabb értékeiket bőröndbe gyömöszölve mentsék az életüket. A brutális pusztítás elől otthonaikat hátrahagyva menekülők hulláma néhány nap alatt Magyarországot is elérte. Információink szerint Vecsésen 120-130 fő számára biztosítottak átmeneti menedéket.

Újjászületik a város legrégebbi parkja

A Fő út és a Város utca kereszteződésénél található városunk legrégebbi parkja, a Hősök ligete. Három emlékmű is áll a park területén, melyek közül idén lesz 100 éves az a Hősöknek emelt emlékmű, mely az I. világháborúban elesetteknek állít emléket. Régen ez a terület a falu központja volt, de ma is sokan járnak erre, pihennek meg az árnyas fák alatt.

Március végéig elvégzik a mederkaszálási munkálatokat

Az élővilág védelme érdekében, a jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően, idén legkésőbb március 31-ig tervezik elvégezni Vecsésen a Gyáli 1-es főcsatorna (Kispatak) mederkaszálási munkálatait – erről tájékoztatta Szlahó Csaba polgármestert Szilágyi Attila, a Közép Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság vezetője.

„Nagymamánál nőttünk fel, és naponta hallottuk svábul az utcaneveket”

Tavaly szeptember 26-án német nyelvű utcanévtáblákat avattak Vecsésen, emléket állítva a régi időknek, amikor még néhány magyar és szlovák családot leszámítva németajkúak lakták az egykori falut. Ehhez kapcsolódva közöljük olvasónk írását.

Ápoljuk még hagyományainkat?

„A néphagyomány tart meg bennünket magyarnak, s a nemzetközi műveltség tesz bennünket európaivá. Ha azonban csak az európaiságra törekszünk, lehetünk nagyműveltségű népek, de minél hamarabb megszűnünk magyarnak lenni.” (Győrffy István)

Tavasz végére több járdaszakaszt felújítanak

A következő hónapokban folytatódik a járdafelújítás a városban. A munkákat várhatóan tavasz végén fejezik be, ha nem szól közbe az időjárás. A járda- és útépítések...

Már Vecsésen is van segítség pszichiátriai- és szenvedélybetegeknek

Január végén hivatalosan is megnyitották a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió által működtetett Új Esély Központot. Az intézményben három terápiás munkatárs és egy lelki gondozó nyújt segítséget az ellátottaknak.

Platz Bistro: kulináris élmények várnak a piactéren

Tavaly szeptember óta új üze­mel­tetővel és új néven működik a Bálint Ágnes Kulturális Központ épületében lévő vendéglátóhely.

Ön mit vár az új évtől?

2022 a Jupiter éve, a boldogság és a kedvező fordulatok eszten-deje. Most ráadásul a Halakba lép, és az év uralkodójaként egész évben gondoskodik a kedvező fejleményekről. Megkér-deztünk néhány járókelőt, mit várnak az új esztendőtől?

Februárban újra lesz Vecsési Böllérverseny

Egy év kihagyás után ismét a gasztronómiáé lehet a főszerep az Epresben. Ha a járványhelyzet miatt nem lesz szükség újabb szigorításokra, akkor február 19-én újra megtartják a disznótorok hagyományát felelevenítő rendezvényt.

Sokféle szakmát visz, jó orvosokkal a vecsési egészségügy

A tavalyi évet alaposan befolyásolta az egész világot sújtó koronavírus-járvány. Igaz ez a Vecsési Egészségügyi Szolgálatra is, amely a nehézségek ellenére is számos pozitív változáson esett át.

A vecsési polgárőrök nem csak a várost, az országot is védik

Vecsés közbiztonságát a rendőrségen kívül a polgárőrség védi. De vajon tisztában vagyunk azzal, kik is a polgárőrök, és mi is a dolguk pontosan?

Krízishelyzetben segít az Új Esély Központ

Vecsésen is megnyitotta kapuit a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió Új Esély Köz­pontja. A nappali ellá­tó­in­tézmény pszichiátriai- és szen­vedély-betegeknek nyújt se­gítséget az év minden napján.

Jubiláns házaspárok – Ismét elmarad a közös ünneplés

A járvány már tavaly sem engedte meg a nemes hagyomány folytatását, és idén is a biztonság írta felül az óhajt.

Ünnepnapokon zárva

Január 1-jén is zárva tart a vecsési piac.

Rénszarvasok helyett motorral érkezett a Mikulás

Fel-felbőgő motorhang, piros ruhás Mikulások, jókedvű gyerekek és a motorok iránt érdeklődő közönség töltötte meg december első vasárnapján a Hotel Stáció előtti teret. Innen indult az idei Motoros-Mikulás felvonulás, amit egy év kihagyás után rendeztek meg újra Oláh László vezetésével.

A Gondozási Központ klubtagjait köszöntötték karácsony alkalmából

A Czövek Olivér Református Óvoda gyermekei énekkel és ajándékkal is kedveskedtek a szépkorúaknak.

Vecsésieket is kitüntettek a Megyenapon

362 évvel ezelőtt, 1659. december 4-én jött létre a mai Pest megye jogelődje, Pest-Pilis-Solt vármegye. A megyei közgyűlés Megyenappá nyilvánította az évfordulót, évek óta ekkor adják át a legrangosabb megyei kitüntetéseket is.

Megjelent– új könyv! Családom története Újíráztól Vecsésig

Mindig örömmel adtunk hírt, ha olyan könyv jelen meg, ami Vecsésről szól, vagy vecsési írja. Itt mind a kettőről szó van. Ahogy az alcím tudatja az olvasóval: Kiss Sándorné Szekerczés Veronika életútja.

Decembertől újra korcsolyázhatunk a piactéren

Bár a koronavírus terjedése egyre aggasztóbb méreteket ölt Magyarországon, eddig semmi jel nem utal arra, hogy a tavaly év végihez hasonló korlátozásokra kellene számítanunk. Ha ez a későbbiekben sem változik, akkor joggal remélhetjük, hogy ezen a télen újra kinyithat a jégpálya.

Felújították a vasúti felüljárót

Szeptember 18. óta ismét használhatják a gyalogosok a Virág utcát és a Rudolf közt összekötő, Vashíd néven ismert vasúti felüljárót.

Út- és járdaépítések

A Telepi úti járda felbontására egy optikai kábel lefektetése miatt volt szükség. A kábelt a vasúttól az önkormányzatig húzták be, a nyomvonal vezetése miatt a vasúti átjáróval szemben lévő parktól a Kossuth Lajos utcáig bontották fel a burkolatot. A járdaszakasz helyreállítása elkezdődött, és az önkormányzat kérésének megfelelően térkő burkolattal történik.

III. Vecsési Pálinka (Párlat) Verseny: rekord nevezés és magas színvonal

Szeptember 4-éig kellett leadni a III. Vecsési Pálinka (Párlat) versenyre a benevezett mintákat. Több, mint 30 nevező 167 tétel pálinkát adott le a határidőig. A rekord számú nevezés miatt a korábbi 6 bíráló helyett 8 bíráló végezte a zsűri nehéz feladatát. Hogy kinek, milyen volt a nedűje, az szeptember 26-án derült ki.

A munkakörülmények mellett az ellátás színvonala is javul az új épületben

Októbertől új helyszínen, az egykor TIGÁZ-irodaként üzemelő épületben fogadja ügyfeleit a család- és gyermekjóléti szolgálat és központ. A Vágóhíd utca–Temető utca sarkán található ingatlant 2019-ben vásárolta meg az önkormányzat, majd idén nyáron felújíttatta a szakmai igényeknek megfelelően, ezáltal nem csak a dolgozók mun­kakörülményei javulnak, hanem az intézményi ellátás színvonala is.

Harminc éves a vecsési zeneiskola

Szeptember 1-jével a Vecsési Alapfokú Művészeti Iskolában is megkezdődött az új tanév. Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is több mint 250 növendék kezdte meg zenei tanulmányait a fennállásának 30. évfordulóját ünneplő intézményben.

Kortye Vilmos: Ezt csak szeretetből és megszállottságból lehet csinálni – 20 éves a Williams...

Az évforduló apropóján a vecsési televíziózás kezdeteiről, fejlődéséről és a tévés munka iránti elhivatottságról beszélgettünk Kortye Vilmossal.

Vecsésről indult a jubileumi Coop Rally mezőnye

A 15. alkalommal megren­dezett verseny a Soós Tészta telephelyétől rajtolt el, az ala­pításának 40. évfordulóját idén ünneplő vecsési válla­lat üzeme egyben a verseny első állomása is volt.

Átadták a munkaterületet a Lanyiban és a Halmi téren

A város két új sportlé­tesítmé­nye, a tanuszoda és a kézilab­da munkacsarnok várhatóan jövő év végére épülhet fel.

III. Vecsési Pálinka (Párlat) Verseny

Szeptember 4-én a Czifra Csárdában volt a versenyre leadott pálinkaminták bírálata. Buza Sándor úrtól, a Magyar Pálinka Lovagrend Közép-magyarországi Lovagja cím birtokosától, a verseny főszervezőjétől érdeklődtünk a verseny kulisszatitkairól.

Hogyan élte meg az elmúlt másfél évet a Covid árnyékában?

A koronavírus-járvány Vecsésen is nehéz helyzetbe hozta a lakosságot. A vecsési utcákat járva arról kérdeztük a járókelőket, hogyan élték meg ezt az időszakot?

Tüdőszűrés lesz szeptemberben

Tájékoztatjuk olvasóinkat, hogy szeptember 10-étől szeptember 22-éig, munkanapokon 8 órától 18 óráig tüdőszűrést tartanak Vecsésen.

Murcifeszt AD 2021

Augusztus 28-án a Fő út 60. szám alatt várják azokat, akik szeretnék megünnepelni az idei szüreti termést.

Ötezer órányi szolgálat

A koronavírus-járvány miatt kikiáltott veszélyhelyzet fokozott helytállást követelt a vecsési polgárőröktől. A járvány megfékezésére hozott intézkedések miatt a rendő­rök leterheltek voltak, sokakat átvezényeltek más területre, ezért a polgárőröknek is jócskán megnőttek a feladatai.

Halmy József és Wolfner Lili hamvai hazatértek

A vecsési temetőben megtartott gyászszertartás keretében júni­us 9-én újratemették a vecsési Halmy-telep alapítóinak, Hal­my Deutsch József és felesége, Wolfner Lili földi maradványait.

Nagy öröm az időseknek, hogy újra mehetnek közösségbe

A járvány csillapodását követően, június eleje óta látogathatják újra az időskorúak a Vecsési Gondozási Központot. Nagyon várták már az újranyitást a klubtagok, hiszen a korlátozások miatt minimális­ra csökkentek társas kapcsolataik. A központ újraindításáról Pereginé Vodila Terézia intézményvezetővel beszélgettünk.

Újraindul a motoros élet Vecsésen

Vecsésen virágzó motoros kultúra alakult ki évtizedek óta, melyet a koronavírus ugyanúgy megviselt, mint minden más közösségi tevékenységet. Oláh Lászlót – Csigavezért –, a Vecsési Gördülő Csigák vezetőjét kérdeztük, milyen hatással volt a motoros közösségre a világjárvány, illetve, hogy lesznek-e idén motoros programok. Szanyi Gyöngyit, a Loony Riders RC képviselőjét pedig arra kértük, mutassa be egyesületük tevékenységét.

Az aranyember Vecsésen

A Bálint Ágnes Emlékház hajdanán Andrássy Aladár vadászháza volt. Úgy gondoltam, hogy az építtető is Andrássy lehetett, de Németh Ágnes, Bálint Ágnes unokája egy nagyon érdekes tényre hívta fel a figyelmem. A hajdani házrész bontott téglái tele vannak S (ina) jelzésű régi téglákkal. Ez alapján a ház régebbi, az 1850-es évekből való. Valószínű, Sina Simon építtette. Az aranyember.

Új buszjárat közlekedik Budapest, Vecsés és Gyál között

Helyi civilszervezetek kezdeményezésére a korábbi autóbuszvonalak összevonásával április 11-én új járatot indított a Volánbusz Budapest, Vecsés és Gyál között.

A vecsési lakosok fele megkapta a védőoltást

A háziorvosi rendelőkben és az oltóponttá kijelölt Alapellátási Központban is folyamatosan oltják a COVID-19 elleni védőoltásra regisztráltakat.

Gyűjtés rászorulóknak

A márciusi Vecsési Tájékoztatóban szolid apróhirdetés adta tudtul, hogy gyűjtés indul rászoruló családoknak. Sajnos, a hirdetésben rosszul jelent meg a telefonszám. Ennek és az akció apropóján kerestük meg az ötletgazdát, Jámbor Mátyásnét.

Megbízhatóbb lehet a vasúti közlekedés a 100a vonal felújítása eredményeként

Április 6-án megkezdődött a 100a vasútvonal felújítása a Vecsés-Üllő-Monor szakaszon. A 20 milliárd forintos kormányzati támogatással megvalósuló beruházás eredményeként ezen helyreállhat a 120 km/órás pályasebesség, megszűntethetők a sebességkorlátozások, ezáltal megbízhatóbbá és stabilabbá válik a közlekedés és csökken a meghibásodások száma – írja a MÁV Zrt. közleményében.

Oltópont lett a vecsési alapellátási központ

Fontos feladatot lát el a Dózsa György úti alapellátási központ: az egészségügyi intézményt hi­vatalosan is oltópontnak jelölték ki. Négy nap alatt közel ezer főt ol­tottak be Pfizer-vakcinával.

Maradjon Vecsésen az 1 százalék!

A befizetett személyi jövedelemadó 1 %-ának felhasználásáról mindenki szabadon rendelkezik. Vecsésen számos alapítvány és társadalmi szervezet működik és végez értékes munkát a helyi közösségért. Felajánlásával most Ön is sokat tehet céljaik megvalósításáért. Rendelkezzen adója 1 %-ról május 20-áig, és támogassa a vecsési nonprofit szervezeteket, egyházakat!

Nem csak a postások példaképe lehetne

A kézbesítő, aki a levelek és egyéb küldeményeken túl szíve egy kis darabkáját is a körzete lakóinak adja.

Nyaralni ment, de hősként tért haza a vecsési doktornő

Február végén a honi sajtó egy vecsési doktornő, Székely Lilla hőstettétől volt hangos. A városunkban körzeti orvosként prak­tizáló doktornő egy kellemes afrikai nyaralásból jött hazafelé, amikor a Zanzibárból Dubajba tartó, közel hatórás repülőúton megmentette egy utastársa életét. De vajon szűk egy hónap­­pal az eset után miként emlékezik vissza a történtekre?

Vecsésen működik az ország legszerethetőbb BT-je

Táncolni mindenki szeret, de csak kevesen tudnak. Vecsésen azon­ban összejött egy olyan közösség, melyben táncolni szerető és tudó emberek találkoztak. Egy olyan baráti társaság, ahol első­sor­ban latin táncokat, azon belül is salsát és bachatát táncolnak.

Modern gépeket adtak át az egészségügyi intézményekben

Ünnepélyes keretek között adták február 24-én a Telepi úti szakrendelőben a mammográfiai gépet és a Dózsa György úti Alapellátási Központban található csontsűrűségmérő készüléket.

Vecsés vasutas hősére is emlékeztek

A hagyományok szerint a március 15-ei városi megemlékezés előtti napokban az Orbán Balázs Erdélyi Kör és a Megmaradunk 3000 Alapítvány szervez emlékműsort Bobich János, a nagysallói csata vecsési vasutas hősének tiszteletére állított emléktáblánál.

Újabb gasztronómiai kalandozásokra hív Szőke András és a BÁKK

Vecsés, ahol az étel mesés – gasztroséta Bandival – ezzel a címmel indított gasztronómiai filmsorozatot a Bálint Ágnes Kulturális Központ.

Legfrissebb cikkek

Gálahangverseny vecsési fellépőkkel

Az ország egyik legjobb akusztikájú és legszebb hangversenytermében lépett fel a vecsési zeneiskola ifjúsági fúvószenekara.