9.1 C
Vecsés
2024 február 22, csütörtök

NEMZETISÉG

Kémek a Cziffra csárdában, csaták Vecsés mellett

A Cziffra csárdában 1849 áprilisában jelentős osztrák kémtevékenység zajlott. A tét a főváros, Buda-Pest és a tavaszi hadjárat sorsa volt. Cél: információkat nyerni a térségben állomásozó magyar honvédsereg létszámáról, erejéről.

Strudlessn” – rétesevés Vecsésen

Vegyünk közösen búcsút a farsangtól február 11-én, vasárnap 16 órától!

46. Vecsési Svábbál

2024. február 3. 19 óra - Bálint Ágnes Kulturális Központ

1848 kolozsvári karácsonya

1848. december 25-én Bem József csapatai felszabadították Kolozsvárt a császári uralom alól. A szabadságot hozó honvédek között a vecsési Andrássy-telep névadója, Andrássy Aladár is ott volt. Sőt, ő szerzett szállást a sereg főparancsnokának, Bem apónak.

Közmeghallgatást tartott az NNÖK

A Vecsési Német Nemzetiségi Önkormányzat november 20-án megtartotta idei közmeghallgatását, melyen az év fontosabb eseményei mellett a jövőbeni tervekről is beszámoltak.

Karácsonyi hangulattal telt meg a Piac tér

Sűrű hóeséssel indult a nap december 10-én. Úgy tűnt, hogy minden adott lesz egy rég nem látott hófödte karácsonyi ünnepség lebonyolításához. A hóesés végül még...

Árpád-kori falvak Vecséstől Pestig

A mai Vecsés és külterülete két Árpád-kori falu, Vecsés és Halom felett fekszik. A középkori Vecsésről és Halomról az első írott forrás 1318-ból, illetve 1323-ból, az Anjou királyok idejéből való. A terepbejárások és az ásatások alapján falvaink viszont már a 10. századtól lakottak, egyidősek az államalapítással.

Emlékezés halottainkra

Mindenszentek napján, november 1-jén nemes hagyománnyá vált, hogy a temető ravatalozója előtt a Vecsési Hagyományőrző Zeneegyesület muzsikusai nemcsak az elhunyt zenésztársaik emlékének adóznak naphoz illő zenével, hanem minden elveszített embertársunknak. Nem csoda, hogy a térzene idején mindig van hallgatóság, aki a gyászzene segítségével is emlékezhet szeretteire. Köszönet a zenészeknek.

Mayerffy Ferenc és Vecsés

„Sok ember kellene nekünk olyan, mint Mayerffy, az ő céljai nagyon nemesek!” (Kazinczy Ferenc 1816)

Meghívó Erzsébet-napi bálra

A Labdarózsa Népdalkör és Citerazenekar szeretettel meghívja Önt és kedves családját Erzsébet-napi székely–magyar batyus báljára.

Vecsés is részt vett a „híres Szárhegyi” káposztafesztiválon

Tizenhatodik alkalommal rendezték meg Vecsés testvértelepülésén, Gyergyószárhegyen a Híres Gyer­gyó­szárhegyi Káposztafesztivált, melynek a települések közti jó kapcsolatnak köszönhetően ezúttal is voltak vecsési résztvevői.

Szüreti mulatság

Tavaly így írtam: „ez a bál nemcsak arról szól, hogy este ünneplőbe vágjuk magunkat, elmegyünk a bálba, eszünk-iszunk, dinom-dánom reggelig. Ennek bizony koreográfiája van, ami sok szervezést, gondos előkészületet és egész napos szorgos és pontos tevékenységet igényel.” Bizony, ez most sem volt másképp, de a hagyományos dramaturgia érvényesült.

Kötelességünk emlékezni az elhurcoltakra

Nagyné Pintér Jolán, a GULAG Alapítvány elnöke elmondta, hogy a kutatások szerint már megközelíti az egymilliós számot az elhurcoltak száma, ennek a harmada minden bizonnyal menetközben, vagy kint el is hunyt. Legalább ennyi súlyos betegséggel érkezett haza és hunyt el ideje korán. A többiek fizikai és lelki adottságaiknak, és a szerencsésebb körülmények között eltöltött fogolyéveknek köszönhetik, hogy hosszabb életet élhettek.

Vecsési sváb hagyományok a tánc nyelvén

A Rosmarein Táncegyesület 23 évvel ezelőtt alakult általános iskolásokból. Táncainkkal az itt élő német nemzetiség hagyományait ápoljuk és örökítjük tovább.

Káposztafeszten a Grassalkovich iskola

A tanév első nagy projektjei közé tartozik a Káposztafesztre való készülődés. Valaki a felvonulást, valaki a szereplést tervezi, szervezi. Az idei esemény mindkét napján részt vett iskolánk.

„Arad földjén tizenhárom hős vesztette életét”

Október 6-án az aradi vértanúk tiszteletére tartottak megemlékezést az Erzsébet téri kopjafánál.

Hazatérés

Nyolcvan év után a Csendes-óceán partjáról hazatértek a Halmy család tagjait ábrázoló festmények, melyek hajdan a kastélyban voltak. A történet még az előző században kezdődött.

XXI. Vecsési Káposztafesztivál

Várossá váláskor kezdődött a fesztivál, majd két év Covid szünet következett, de tavaly új erőre kapva folytatódott. Lapzárta előtt vagyunk, így a szűk idő a mostani számunkban csak egy mérlegszerű felsorolást enged, fotókkal fűszerezve, ami egy kicsit felidézi a hangulatát. A sok esemény miatt a következő számunkban folytatjuk

Hajnalig tartott a jókedv a Murcifesztiválon

Idén is a Murcifesztivál zárta a nyarat Vecsésen, de az idei rendezvény nem csak a finom nedűk miatt marad emlékezetes. Az esemény kapcsolódott a Landesrat ifjúsági tagozatának éves találkozójához, melyet ezúttal Vecsésen tartottak meg. 

Nyolcadik Aratóbál 2023

„Maga a bál a múlt hagyományait képviseli és igyekszik megőrizni városunkban, ezért is jó látni és megélni, ahogy évről-évre szép számban összegyűlünk, táncolunk és mulatunk, közösen megünnepelve a friss kenyeret és az aratás végét. Ezzel felelevenítve és ápolva egy régi hagyományt.“ (Idézet a nyitóbeszédből)

Vecsési Savanyúság Verseny a XXI. Vecsési Káposztafeszten!

Eredményhirdetés a Káposztafeszt Bau-Styl Nagyszínpadán 2023. szeptember 24-én kb. 17:30-kor.

XXI. Vecsési Káposztafeszt – Élményekben gazdag gasztrofesztivál

A XXI. Vecsési Káposztafeszten ismét színvonalas programok várják majd az érdeklődőket. Szeptember 23-án és 24-én az egyedülálló gasztronómiai fogások mellett hagyományőrző kulturális csoportok és...

Falusi séta Frühwirth Misi bácsi vezetésével

Július 25-én, egy szép nyári estén Frühwirth Mihály vezetésével nagyon tanulságos, gazdag sétán vehettünk részt az Epresben. És nem voltunk kevesen, sőt, még a fiatal generáció is megjelent! A helytörténeti sétára a „Falusi esték Vecsés városában” sorozat keretében került sor. Misi bácsit, azt hiszem, senkinek nem kell bemutatni. A Kulturverein tiszteletbeli elnökeként óriási elánnal kutatja a sváb alapítók történetét, mindezzel szilárd alapot adva a jelennek és a jövőnek.

Papírpénz

Nem is gondolnánk, hogy a magyar papírpénz kialakulásának milyen fontos vecsési szálai voltak.

225 éves az „Iskola” II. alakulási év: 1797.

Előző részben az iskola történetében az 1800-as évek közepéig jutottunk el. A Historia Domus bejegyzései nem adnak sok információt a következő évtizedekre. A századforduló...

Rákóczi hamvai

„Nincsen e világon,/Nem maradt már semmi:/ Esze komám, ideje már/Rákócziért menni.” (Ady: Esze Tamás komája)

225 éves az „Iskola” I. alakulási év: 1797.

A VT elmúlt három számában a vecsési római katolikus egyház megalakulásáról, az Óplébánia 225 éves történetéről olvashattak. Most a 225 éves vecsési iskolatörténet kialakulását ismerhetjük meg.

In memoriam Vitéz Hompoth Zoltán  – (1935. Nagyvárad – 2023. Vecsés)

Vitéz Hompoth Zoltán a partiumi Nagyváradon született, iskoláit is ott végezte el, és 1953-ban gépésztechnikus végzettséget szerzett. Szakmájában több helyütt is dolgozott, de a kőkemény, magyarellenes diktatúra őt sem kímélte, így Erdély elhagyására kényszerítette.

Készítsük el a legfinomabb káposztás ételeket!

Részvételi felhívás a XXI. Vecsési Káposztafeszt főzőversenyére. 

Vecsés újratelepítését ünnepeltük

Június 14. az egyik legfontosabb nap a település történelmében. 237 évvel ezelőtt, 1786-ban ezen a napon tette közzé Grassalkovich II. Antal újratelepítési hirdetményét, amellyel megteremtette az elnéptelenedett terület fejlődésének lehetőségét és lerakta a mostani város alapjait. Minden évben ezen a napon ünnepli a város Vecsés újratelepítését, és a hagyományok szerint ezen a napon adják át a városi kitüntetéseket is.

Nemzeti Összetartozás Napja

„Hiszek egy Istenben! Hiszek egy Hazában! Hiszek egy isteni örök igazságban! Hiszek Magyarország feltámadásában! Ámen.”

Nemzetiségi hagyományokból adtak ízelítőt az óvodások

A koronavírus-járvány miatt három év kényszerű kihagyás után rendezte meg újra a Vecsési Falusi Nemzetiségi Óvoda a Német Nemzetiségi Óvodatalálkozót. 

Nemzeti összetartozás napja

Az Orbán Balázs Erdélyi Kör és Vecsés Város Önkormányzata szeretettel meghív minden vecsési lakost a nemzeti összetartozás napján tartandó trianoni békediktátum 103. évfordulójára. Időpont: június...

Vecsési siker a kórusfesztiválon

Nagy sikert aratott a Gras­sal­kovich Antal Német Nemzetiségi és Kétnyelvű Általános Iskola Singende Herzen Kórusa a Landesrat Ifjúsági Kórusfesztiválon.

Meghívó – A Vecsési Tájház 12. születésnapja

2023. május 14. vasárnap 15 órától Helyszín: Vecsés, Jókai M. u. 6. Tájház

Készülünk a XXI. Vecsési Káposztafesztre!

Felhívás helyi vállalkozóknak

MEGHÍVÓ

Tisztelettel meghívjuk Önt és Kedves Családját 2023. május 13-án (szombaton) 18 órára a vecsési Szent Kereszt templom esti miséjére.

Német nemzetiségi vers- és prózamondó verseny

A Grassalkovich iskola már több mint 10 éve rendezi meg az Észak-magyarországi Német Önkormányzatok Szövetsége (ÉMNÖSZ) által meghirdetett országos német nemzetiségi vers- és prózamondó verseny kistérségi fordulóját.

Locsolkodás és tojásfutás volt a tájházban

Elmenekülnél a locsolók elől? – ezzel a felütéssel jelent meg egy neves hazai szálloda húsvéti reklámja a közösségi oldalon. Bár a hírek szerint a wellness helyszínek csordultig megteltek az ünnepen, szerencsére maradtak még, akik menekülés helyett inkább életre keltették a húsvéti hagyományokat.

Tojásfutás

2023. április 10. Húsvéthétfő - Tájház – Heimatmuseum

Átadták a város kulturális kitüntetéseit

Március 5-én tartotta meg az önkormányzat a betegség miatt elhalasztott kultúra napi ünnepségét. Az rendezvénynek a Bálint Ágnes Kulturális Központ adott otthont, az eseményen a város kulturális kitüntetéseit is átadták.

Újra felidézték a rétesevés hagyományát

Két év kihagyás után február 19-én rendezték meg ismét a „Strudlessn” (rétesevés) hagyományát a Grassalkovich iskolában.

Taksonyi vendégegyüttes a Svábbálon

Ugye mindannyiunknak vannak olyan élményei, amik egyszerűen megragadnak az agyunkban, még akkor is, ha immár végérvényesen és visszafordíthatatlanul feledékenyek vagyunk? Azt vettem észre, hogy ezek az élmények sokszor közösségben érnek, és legutóbb épp, amikor egyáltalán nem számítottam rá.

Meghívó – „Strudlessn” (rétesevés)

Vegyünk közösen búcsút a farsangtól február 19-én, vasárnap 16 órától!

Háromszáznál is többen voltak a város bálján

Január 14-én, szombaton rendezték meg Vecsés Város Bálját. Az évindító rendezvény osztatlan sikert aratott, a bálozók hajnali háromig mulattak a Bálint Ágnes Kulturális Központban.

János-napi boráldás a Szent Kereszt templomban

Két év szünet után újra éledt a hagyomány, hogy december 27-én a Jókai utcai Szent Kereszt templomban – szentmise keretében – a borosgazdák elhozzák új boraikat megáldani.

Hamburgból is érkeztek vendégek az első vecsési előszilveszteri bálra

Az eseményt a Vecsési Ifjúság Sváb Baráti Köre szervezte, a 250 fős vendégsereg hajnalig mulatott a BÁKK-ban.

Keljetek fel álmotokból, karácsonyra várva örömzenéltünk!

„Vajon mibe világít bele az adventi gyertya pislákoló fénye? E fénynél átlátjuk, hogy életünk nem csupán szürke napok summája. Nem csak sok fáradozás, lótás-futás, fáradságos munka és kevés siker s még kevesebb öröm forrása. (...) E fénynél átlátjuk, hogy a fizika és anyag világa mögött nyílik egy titokzatos kapu - egy másik világba, amelyet nem lehet mikroszkóp alá tenni, amellyel sem tudomány, sem politika, sem gazdagság, sem pénzügy nem foglalkozik – de annál inkább a sajgó szív.” (Bánk József)

Musical énekes akart lenni, ám tanár és karnagy lett Vecsésen, de így tökéletes az...

Korábban is előfordult, hogy bemutattunk egy-egy vecsési embert, aki akár szakmájá­val, munkájával, jelenlétével sokat tett hozzá a Vecsésről kialakult képhez.

25 éves a Wetschescher Nachtigallen Kórus

Fennállásának 25. évfordulóját ünnepli a Wetschescher Nachtigallen Kórus, melynek alkalmából jubileumi koncertet tart november 12-én, szombaton 17 órától a Grassalkovich Antal Általános Iskola aulájában.

Legfrissebb cikkek

Töltse ki a kérdőívet! Az ön véleménye is számít!

Idén Vecsés Város is lehetőséget kapott, hogy a TOP Plusz-1.2.1-21 Élhető települések elnevezésű pályázatra projektjavaslatot nyújtson be. A projekt keretében lehetőség van többek között a helyi igényekre alapuló zöldinfrastruktúra fejlesztésére, a közösségi célú fejlesztésekre és a kerékpárforgalmi infrastruktúra javítására is.