19.3 C
Vecsés
2022 június 25, szombat

NEMZETISÉG

Készítsük el a legfinomabb káposztás ételeket! – jelentkezés főzőversenyre

Szeptember 24-25-én lesz a XX. Vecsési Káposztafeszt, amelyen idén is két napon át mérhetik össze tudásukat a főzőversenyen résztvevő csapatok. Az elkészült ételeket szombaton...

Meghívó

Az Orbán Balázs Erdélyi Kör és Vecsés Város Önkormányzata szeretettel meghív minden vecsési lakost a nemzeti összetartozás napján tartandó trianoni békediktátum 102. évfordulójára.

Májusfát állítottak a Vecsési Tájházban

Május 1-jén hangulatos esemény zajlott a Vecsési Tájház­ban: látványos magasságú és díszítésű májusfát állítottak a Jókai Mór utca 6. szám udvarán. A fát a Vecsési Ifjúság Sváb Baráti Köre vitte a helyszínre, a szalagokat és a koszorút pedig a lányok a vendégekkel közösen helyezték fel rá.

Meghívó – Vecsési Tájház 11. születésnapja

2022. május 29. vasárnap 15 órától - Helyszín: Vecsés, Jókai M. u. 6. Tájház

Ismét megrendezik a Lóti-Futi városi futóversenyt

Május 14-én, szombaton 13 órától nyílt utcai futóverseny és számos sportos program várja az érdeklődőket a vecsési sportpályán és a környező utcákban.

Felelevenítették a húsvéti hagyományokat

Húsvéti mulatságtól volt hangos április 18-ána Vecsési Tájház udvara. A locsolkodás régi hagyományának felidézése után a kisebbek mérték össze gyorsaságukat és ügyességüket a tojásfutáson.

Készülünk a XX. Vecsési Káposztafesztre! – felhívás helyi vállalkozóknak

Javában tartanak az előkészületek a XX. Vecsési Káposztafesztre, amelyet az elmúlt két év során a járványhelyzet miatt nem tudtunk megtartani. 2022. szeptember 24-én és 25-én azonban ismét megrendezésre kerül térségünk egyik legismertebb és legnépszerűbb hagyományőrző gaszt­rokulturális fesztiválja az Epresben.

Idén újra lesz tojásfutás a Vecsési Tájházban

A tojásfutás hagyománya régi időkig nyúlik vissza. A vélhetően Felső-Ausztriából vagy Svájcból érkező szokás húsvét hétfőhöz kötődik.

VIII. Vecsési Böllérverseny – Egy hagyományt megmentettek…

Két esztendeje a COVID-19 világjárvány kirobbanása előtt az utolsó nagyszabású rendezvény a VII. Vecsési Böllérverseny volt. A következőre két évet kellett várni, de bízzunk abban, hogy ez volt a nyitány, és az összes többi, eddig elmaradt esemény is a jövőben töretlenül megvalósul majd. Az is mondható, hogy a böllérver-seny szinte keretbe foglalta ezt a nehéz két évet.

Elfeledett vecsési hagyományok nyomában

E sorok írásakor még javában tart a népi hagyományokban bővelkedő farsang időszaka (vízkereszttől, azaz január 6-ától húshagyókeddig, március 1-jéig), ennek ellenére csak keveset hallani farsangi rendezvényekről, programokról.

Svábbál, a velünk élő hagyomány

Körülnézek a Bálint Ágnes Kulturális Központ báltermében, és megnyugszom. Nyoma sincs az elmúlt évek bezártságából és a fizikai távolságtartás­ból adódó eltávolodásnak. Egy év kihagyás után tö­retlenül folytatódott a svábbálok hagyománya, immár 44. alkalommal.

A Rosmarein Tánccsoportról

A pandémia keresztülhúzta a csoport elképzeléseit, de hosszú, több mint másfél év kihagyás után most új művészeti vezetővel készülnek a folytatásra.

Málenkij Robot Emléktúra 2022

Idén hetedik alkalommal rendezték meg a Nagymarostól Kál-Kápolna vasútállomásig tartó 3 napos emléktúra január 7-9. között, melyet sokan elejétől végéig, többen pedig rövidebb szakaszokon teljesítettek.

Vecsésieket is kitüntettek a Megyenapon

362 évvel ezelőtt, 1659. december 4-én jött létre a mai Pest megye jogelődje, Pest-Pilis-Solt vármegye. A megyei közgyűlés Megyenappá nyilvánította az évfordulót, évek óta ekkor adják át a legrangosabb megyei kitüntetéseket is.

„Többet soha ne kelljen átélnünk hasonló pillanatokat”

Október 10-én a málenkij robotra elhurcolt vecsésiekre emlékeztek.

Szüreti mulatság

Tavaly elmaradt a járvány miatt, idén kevesebb létszám mellett, de október 2-án ismét megrendezték a fiatalok a hagyományos szüreti mulatságot.

„Volt olyan év, amikor több mint száz főzőcsapat jelentkezését fogadtuk”

A Koronavírus-járvány miatt a tavalyi évhez hasonlóan, 2021-ben is elmarad a Káposztafeszt, Vecsés legjelentősebb, legtöbb embert megmozgató rendezvénye. Pedig már tavaly is jelentős előkészületek voltak, hiszen az lett volna a 20. fesztivál.

Vecsési Szüreti Mulatság

2021. október 2.

Idén is elmarad a Káposztafesztivál

Fájó döntést kellett meghoznia a Káposztafesztivál szervezőbizottsá­gának: tekintettel a járványhelyzetre és az ilyen jellegű zenés, táncos rendezvényekre érvényben lévő szabályozásra (484/2020. (XI.10.) Korm. rendelet 6 b §.) a körülmények idén sem teszik lehetővé Vecsés legnagyobb rendezvényének lebonyolítását.

Murcifeszt AD 2021

Augusztus 28-án a Fő út 60. szám alatt várják azokat, akik szeretnék megünnepelni az idei szüreti termést.

Újrakezdés a kulturális csoportjainknál

Városunkban több kulturális csoport tevékenykedik, melyek rangos díjak, elismerések gazdái. A hosszú járvány csitulásával, arról kérdezősködtünk, hogy elkezdték-e a munkát, mire készülnek?

„Trianon a hatalmi politika kudarcának bizonyítéka”

A trianoni békediktátum aláírásának 101. évfordulóján a Megmaradás Emlékműnél tartott közös megemlékezést az Orbán Balázs Erdélyi Kör és Vecsés Város Önkormányzata.

Csendes koszorúzás Vecsés újratelepítésének emléknapján

Június 14-én ünnepeltük Vecsés újratelepítésének 235. évfordulóját. Pontosabban ünnepeltük volna, hiszen a veszélyhelyzetre való tekintettel a jelenlegi rendelkezések értelmé­ben a megszokott városi ünnepség a tavalyi évhez hasonlóan elmaradt. Ahogy az elmúlt évben, úgy idén is csak csöndes koszorúzásra volt lehetőség a Városháza előtti Szent István téren.

Elűzetés a szülőföldről

Jaj, a vesztesnek! – tartja a mondás. És még annak is, aki a bűnösnek mondott nemzethez tartozónak vallja magát, de semmi köze a történtekhez – tehetjük hozzá a vecsési svábság elűzetésének tanulságaként.

„Az igazságtalanságokat elszenvedőkért, a szétszakított családokért imádkozunk”

Tisztelettel meghívjuk Önt és Kedves Családját 2021. május 15-én, szombaton 18 órára a vecsési Szent Kereszt templom esti miséjére.

„Ha érkezik hívó szó, akkor örömmel megyek Vecsésre”

Szőke András színész, filmrendező visszajáró vendég Ve­csésen. Pár hete a sváb gasztronómiát és kultúrát bemutató vecsési filmsorozatban láthattuk viszont, ezért a filmről, a forgatáson szerzett élményeiről és a Vecséssel kötött – úgy tűnik egyre szorosabb – kapcsolatáról kérdeztük.

Vecsés vasutas hősére is emlékeztek

A hagyományok szerint a március 15-ei városi megemlékezés előtti napokban az Orbán Balázs Erdélyi Kör és a Megmaradunk 3000 Alapítvány szervez emlékműsort Bobich János, a nagysallói csata vecsési vasutas hősének tiszteletére állított emléktáblánál.

Újabb gasztronómiai kalandozásokra hív Szőke András és a BÁKK

Vecsés, ahol az étel mesés – gasztroséta Bandival – ezzel a címmel indított gasztronómiai filmsorozatot a Bálint Ágnes Kulturális Központ.

Tekeredik a rétes… (Strudelessen)

A Vecsési Falusi Nemzetiségi Óvoda (Dorfkindergarten We­tsc­hesch) évek óta ebben a farsangi időszakban a jónéhány éve felelevenített Strudelessen (Rétesevés) rendezvényre készül.

Magyarországi németek szomorú emléknapja

Vecsésen évről-évre szeptember végén emlékeznek meg a kényszermunkára elhurcolt vecsésiekről, de a magyarországi németek elhurcolásának hivatalos emléknapja január 19.

Hajrá Gyergyószárhegy!

Szárhegy 1997 óta testvértelepülése Vecsésnek, ezért is figyeltük fokozott figyelemmel a szeptemberi helyhatósági választás eredményeit. Danguly Ervinhez közel húsz év ismeretsége köt. Kultúrház-igazgatóként és RMDSZ-es elnökként kezdődött, aztán ismerem a gyötrelmes utat a mostani független státuszig és a polgármesteri címig. Nehéz út – tiszta út – összegezhetnénk.

Megemlékezés a málenkij robot vecsési áldozatairól

Hagyomány városunkban, minden évben illően megemlékezünk a 1944-45-ben Málenkij robotra hurcoltakról.  „Kis munkára”, azaz „Málenkíj robotra” vitték el őket, de a „kis munkából” hosszú évek lettek. Akik túlélték az embertelen körülményeket, s haza kerülhettek ők is tele voltak testi-lelki bajaikkal. De nagyon sokan soha nem térhettek vissza szülőföldjükre. 

Emlékezzünk együtt az egykori hadifoglyokra és elhurcoltakra

Október 4-én (vasárnap) 15 órakor a Hősök ligetében.

Felhívás a régi vecsési német népdalok, mondókák és történetek megőrzésére

Kedves Vecsésiek! Szeretnénk megőrizni és könyv formájában kiadni a Vecsésen fellelhető régi, német nyelvű népdalokat, mondókákat és történeteket.

Főhajtás a kitelepítettek emléke előtt

A szülőföldjüktől megfosztott vecsésiek emlékére tartottak koszorúzást május 19-én.

Káposztafeszt: részvételi felhívás helyi vállalkozások részére

Amennyiben a rendezvény lebonyolításához adottak lesznek a fel­tételek, Vecsés Város Önkormányzata és a Vecsési Német Nemzeti­ségi Önkormányzat az idén szeptember 26–27-én 20. alkalommal rendezi meg a város legnagyobb tömeget vonzó gasztronómiai, hagyományőrző rendezvényét, a Vecsési Káposztafesztet.

Jótékony célt is szolgált az idei Svábbál

A sokéves hagyománynak megfelelően, 2020-ban is február első szombatján került megrendezésre az immár 43. Vecsési Svábbál.

Itt a farsang, áll a bál!

Elmúlt már karácsony, elbúcsúztattuk az óévet, a hosszú hétvégék alkalmával kipihenhettük az egész éves fá­ra­dalmakat. Elérkezett 2020 januárja, vele együtt a farsangi időszak kezdete, vagyis január 6., Vízkereszt napja.

Ünnepi ízek, vecsési sváb hagyományok

A karácsony az egyik legmeghittebb ünnepünk. Ilyenkor a család apraja nagyja együtt töltheti az időt, félretéve a mindennapi tennivalókat.

Közmeghallgatás tart a nemzetiségi önkormányzat

Közmeghallgatást tart a Német Nemzetiségi Önkormányzat képviselő-testülete – tájékoztatott Tófalvi Mónika, az önkormányzat elnöke.

Német nemzetiségi szavalóverseny

Több mint kétszáz versenyzővel zajlott május 17-én a 15. Országos Német Nemzetiségi Szavalóverseny döntője a budapesti Német Nemzetiségi Gimnáziumban.

„Deutscher Freitag” a Petőfi Sándor Római Katolikus Általános Iskola és Gimnáziumban

A tavaszi szünet utáni pénteken tartották meg Deutscher Freitag elnevezésű projektnapjukat az iskola tanárai és diákjai.

Német Nemzetiségi Óvodatalálkozó

Április 7-én, vasárnap 15 órai kezdettel rendezte meg óvodánk immáron 19. alkalommal a Német Nemzetiségi Óvodatalálkozóját a Grassalkovich Antal Német Nemzetiségi és Kétnyelvű Általános Iskola aulájában.

Becenevek és ragadványnevek a vecsési svábok körében

Nagyon érdekes, tanulságos előadáson vehettem részt február 25-én a Fő u. 49. szám alatti – Vecsés talán legrégibb – épületében, a Német Nemzetiségi Önkormányzat és a Kulturverein rendezésében.

Négy arany és egy ezüst minősítést nyertek a Grassalkovich iskola énekesei az ÉMNÖSZ énekversenyen

Március 28-án Biatorbágyon az ÉMNÖSZ  regionális énekversenyén idén is fantasztikusan szerepeltek iskolánk kórusai.

Rétesevés Strudelessen 2019

Egy – az 1950-es évektől tiltott – régi vecsési hagyományt újított fel 2004-től a Német Nemzetiségi Önkormányzat.

Isten éltesse, András bácsi!

Az elmúlt napokban ünnepelte 90. szü­letésnapját ifj. Hompoth András.

Vecsés vasutas hősére emlékeztek

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is ünnepélyes keretek között emlékezett Bobich Jánosra az Orbán Balázs Erdélyi Kör és a Megmaradunk 3000 Alapítvány. 

Hajnalig tartott a batyus bál

Sikeresen zárult az Orbán Balázs Erdélyi Kör 19. alkalommal február 9-én megrendezett Farsangi Batyus Bálja.

42. Vecsési Svábbál

Az évente hagyományosan megrendezésre kerülő Svábbál az idei évben sem marad­hatott ki a szórakozni, táncolni szeretők programjából.

Legfrissebb cikkek

Átadták a felújított Hősök ligetét

A megújult parkot a Magyar Hősök Emléknapján, május 29-én avatta fel Szlahó Csaba polgármester és Frühwirthné Halász Melinda alpolgármester. Az ünnepség végén koszorúzással tisztelegtek az első világháborúban elesett vecsési hősök emléke előtt.