0.7 C
Vecsés
2023 január 29, vasárnap

NEMZETISÉG

János-napi boráldás a Szent Kereszt templomban

Két év szünet után újra éledt a hagyomány, hogy december 27-én a Jókai utcai Szent Kereszt templomban – szentmise keretében – a borosgazdák elhozzák új boraikat megáldani.

Hamburgból is érkeztek vendégek az első vecsési előszilveszteri bálra

Az eseményt a Vecsési Ifjúság Sváb Baráti Köre szervezte, a 250 fős vendégsereg hajnalig mulatott a BÁKK-ban.

Keljetek fel álmotokból, karácsonyra várva örömzenéltünk!

„Vajon mibe világít bele az adventi gyertya pislákoló fénye? E fénynél átlátjuk, hogy életünk nem csupán szürke napok summája. Nem csak sok fáradozás, lótás-futás, fáradságos munka és kevés siker s még kevesebb öröm forrása. (...) E fénynél átlátjuk, hogy a fizika és anyag világa mögött nyílik egy titokzatos kapu - egy másik világba, amelyet nem lehet mikroszkóp alá tenni, amellyel sem tudomány, sem politika, sem gazdagság, sem pénzügy nem foglalkozik – de annál inkább a sajgó szív.” (Bánk József)

Musical énekes akart lenni, ám tanár és karnagy lett Vecsésen, de így tökéletes az...

Korábban is előfordult, hogy bemutattunk egy-egy vecsési embert, aki akár szakmájá­val, munkájával, jelenlétével sokat tett hozzá a Vecsésről kialakult képhez.

25 éves a Wetschescher Nachtigallen Kórus

Fennállásának 25. évfordulóját ünnepli a Wetschescher Nachtigallen Kórus, melynek alkalmából jubileumi koncertet tart november 12-én, szombaton 17 órától a Grassalkovich Antal Általános Iskola aulájában.

Két évet kellett várni a XX. Káposztafesztiválra, de megérte

Bár az időjárás nem volt végig kegyes a rendezvényhez, vasárnap délutánra az égi áldás is megérkezett, ez sem tudta elvenni a fesztiválozók kedvét a szórakozástól. Mindkét nap remek volt a hangulat az Epresben.

Arató bál

Szeptember 10-én megtartottuk – újraélesztett hagyományként – az immár hetedik Arató bálunkat. Nagy izgalommal vártuk ezt az eseményt, főleg annak fényében, hogy az elmúlt két évben az akkor érvényben lévő óvintézkedések és rendeletek nagyon megnehezítették mind a felkészülésünket, mind magának a báloknak a megrendezését, de idén emiatt végre nem kellett aggódnunk.

XX. Káposztafesztivál programjai

Két év kihagyás után szeptember utolsó hétvégéjén újra részt vehetünk és élményeket gyűjthetünk a város legnagyobb gasztronómiai és kulturális rendezvényén, a Vecsési Káposztafeszten.

Murcifesztivállal zárult a nyár Vecsésen

Tizedik alkalommal várták a szervezők jóféle italokkal és finom falatokkal a fesztivál vendégeit.

Szárhegyi hírek

A családdal mentem erdélyi körútra. Kimaradt az elmúlt két év, már nagyon kívánkoztam régi barátaim meglátogatására. Természetesen Gyergyószárhegy nem maradhatott ki a majd kétezer kilométeres túrából. Közel húsz alkalommal jártam már náluk. Kétszázat közelíti azoknak a Vecsésieknek a száma, akiket odavittem és nem sokkal marad el mögöttük, akiket Vecsésen fogadhattam.

Sztárfellépők hada érkezik a XX. Káposztafesztre

A koronavírus-járvány miatt elmaradt alkalmakat igyekszik méltó módon pótolni a szervezőgárda, ezért sztárfellépők sokaságát hozzák el a fesztiválra.

„Bárhol is legyünk a világban, számíthatunk egymásra”

Közös megemlékezést tartott az Orbán Balázs Erdélyi Kör és Vecsés Város Önkormányzata június 4-én, a nemzeti összetartozás napján a Megmaradás emlékműnél.

Nemzetiségi hét a Petőfi iskolában

Április első hetében nemzetiségi hetet rendeztünk, hogy nép­szerűsítsük diákjaink körében a német nemzetiségi kultúrát.

Összetartozás és Megmaradás

2022. Június 4. Biztosan volt már ilyen egybeesés az eltelt 102 esztendőben, de nem figyelhettünk rá. A végzetes trianoni békediktátum aláírásának napja egybeesett a...

Készítsük el a legfinomabb káposztás ételeket! – jelentkezés főzőversenyre

Szeptember 24-25-én lesz a XX. Vecsési Káposztafeszt, amelyen idén is két napon át mérhetik össze tudásukat a főzőversenyen résztvevő csapatok. Az elkészült ételeket szombaton...

Meghívó

Az Orbán Balázs Erdélyi Kör és Vecsés Város Önkormányzata szeretettel meghív minden vecsési lakost a nemzeti összetartozás napján tartandó trianoni békediktátum 102. évfordulójára.

Májusfát állítottak a Vecsési Tájházban

Május 1-jén hangulatos esemény zajlott a Vecsési Tájház­ban: látványos magasságú és díszítésű májusfát állítottak a Jókai Mór utca 6. szám udvarán. A fát a Vecsési Ifjúság Sváb Baráti Köre vitte a helyszínre, a szalagokat és a koszorút pedig a lányok a vendégekkel közösen helyezték fel rá.

Meghívó – Vecsési Tájház 11. születésnapja

2022. május 29. vasárnap 15 órától - Helyszín: Vecsés, Jókai M. u. 6. Tájház

Ismét megrendezik a Lóti-Futi városi futóversenyt

Május 14-én, szombaton 13 órától nyílt utcai futóverseny és számos sportos program várja az érdeklődőket a vecsési sportpályán és a környező utcákban.

Felelevenítették a húsvéti hagyományokat

Húsvéti mulatságtól volt hangos április 18-ána Vecsési Tájház udvara. A locsolkodás régi hagyományának felidézése után a kisebbek mérték össze gyorsaságukat és ügyességüket a tojásfutáson.

Készülünk a XX. Vecsési Káposztafesztre! – felhívás helyi vállalkozóknak

Javában tartanak az előkészületek a XX. Vecsési Káposztafesztre, amelyet az elmúlt két év során a járványhelyzet miatt nem tudtunk megtartani. 2022. szeptember 24-én és 25-én azonban ismét megrendezésre kerül térségünk egyik legismertebb és legnépszerűbb hagyományőrző gaszt­rokulturális fesztiválja az Epresben.

Idén újra lesz tojásfutás a Vecsési Tájházban

A tojásfutás hagyománya régi időkig nyúlik vissza. A vélhetően Felső-Ausztriából vagy Svájcból érkező szokás húsvét hétfőhöz kötődik.

VIII. Vecsési Böllérverseny – Egy hagyományt megmentettek…

Két esztendeje a COVID-19 világjárvány kirobbanása előtt az utolsó nagyszabású rendezvény a VII. Vecsési Böllérverseny volt. A következőre két évet kellett várni, de bízzunk abban, hogy ez volt a nyitány, és az összes többi, eddig elmaradt esemény is a jövőben töretlenül megvalósul majd. Az is mondható, hogy a böllérver-seny szinte keretbe foglalta ezt a nehéz két évet.

Elfeledett vecsési hagyományok nyomában

E sorok írásakor még javában tart a népi hagyományokban bővelkedő farsang időszaka (vízkereszttől, azaz január 6-ától húshagyókeddig, március 1-jéig), ennek ellenére csak keveset hallani farsangi rendezvényekről, programokról.

Svábbál, a velünk élő hagyomány

Körülnézek a Bálint Ágnes Kulturális Központ báltermében, és megnyugszom. Nyoma sincs az elmúlt évek bezártságából és a fizikai távolságtartás­ból adódó eltávolodásnak. Egy év kihagyás után tö­retlenül folytatódott a svábbálok hagyománya, immár 44. alkalommal.

A Rosmarein Tánccsoportról

A pandémia keresztülhúzta a csoport elképzeléseit, de hosszú, több mint másfél év kihagyás után most új művészeti vezetővel készülnek a folytatásra.

Málenkij Robot Emléktúra 2022

Idén hetedik alkalommal rendezték meg a Nagymarostól Kál-Kápolna vasútállomásig tartó 3 napos emléktúra január 7-9. között, melyet sokan elejétől végéig, többen pedig rövidebb szakaszokon teljesítettek.

Vecsésieket is kitüntettek a Megyenapon

362 évvel ezelőtt, 1659. december 4-én jött létre a mai Pest megye jogelődje, Pest-Pilis-Solt vármegye. A megyei közgyűlés Megyenappá nyilvánította az évfordulót, évek óta ekkor adják át a legrangosabb megyei kitüntetéseket is.

„Többet soha ne kelljen átélnünk hasonló pillanatokat”

Október 10-én a málenkij robotra elhurcolt vecsésiekre emlékeztek.

Szüreti mulatság

Tavaly elmaradt a járvány miatt, idén kevesebb létszám mellett, de október 2-án ismét megrendezték a fiatalok a hagyományos szüreti mulatságot.

„Volt olyan év, amikor több mint száz főzőcsapat jelentkezését fogadtuk”

A Koronavírus-járvány miatt a tavalyi évhez hasonlóan, 2021-ben is elmarad a Káposztafeszt, Vecsés legjelentősebb, legtöbb embert megmozgató rendezvénye. Pedig már tavaly is jelentős előkészületek voltak, hiszen az lett volna a 20. fesztivál.

Vecsési Szüreti Mulatság

2021. október 2.

Idén is elmarad a Káposztafesztivál

Fájó döntést kellett meghoznia a Káposztafesztivál szervezőbizottsá­gának: tekintettel a járványhelyzetre és az ilyen jellegű zenés, táncos rendezvényekre érvényben lévő szabályozásra (484/2020. (XI.10.) Korm. rendelet 6 b §.) a körülmények idén sem teszik lehetővé Vecsés legnagyobb rendezvényének lebonyolítását.

Murcifeszt AD 2021

Augusztus 28-án a Fő út 60. szám alatt várják azokat, akik szeretnék megünnepelni az idei szüreti termést.

Újrakezdés a kulturális csoportjainknál

Városunkban több kulturális csoport tevékenykedik, melyek rangos díjak, elismerések gazdái. A hosszú járvány csitulásával, arról kérdezősködtünk, hogy elkezdték-e a munkát, mire készülnek?

„Trianon a hatalmi politika kudarcának bizonyítéka”

A trianoni békediktátum aláírásának 101. évfordulóján a Megmaradás Emlékműnél tartott közös megemlékezést az Orbán Balázs Erdélyi Kör és Vecsés Város Önkormányzata.

Csendes koszorúzás Vecsés újratelepítésének emléknapján

Június 14-én ünnepeltük Vecsés újratelepítésének 235. évfordulóját. Pontosabban ünnepeltük volna, hiszen a veszélyhelyzetre való tekintettel a jelenlegi rendelkezések értelmé­ben a megszokott városi ünnepség a tavalyi évhez hasonlóan elmaradt. Ahogy az elmúlt évben, úgy idén is csak csöndes koszorúzásra volt lehetőség a Városháza előtti Szent István téren.

Elűzetés a szülőföldről

Jaj, a vesztesnek! – tartja a mondás. És még annak is, aki a bűnösnek mondott nemzethez tartozónak vallja magát, de semmi köze a történtekhez – tehetjük hozzá a vecsési svábság elűzetésének tanulságaként.

„Az igazságtalanságokat elszenvedőkért, a szétszakított családokért imádkozunk”

Tisztelettel meghívjuk Önt és Kedves Családját 2021. május 15-én, szombaton 18 órára a vecsési Szent Kereszt templom esti miséjére.

„Ha érkezik hívó szó, akkor örömmel megyek Vecsésre”

Szőke András színész, filmrendező visszajáró vendég Ve­csésen. Pár hete a sváb gasztronómiát és kultúrát bemutató vecsési filmsorozatban láthattuk viszont, ezért a filmről, a forgatáson szerzett élményeiről és a Vecséssel kötött – úgy tűnik egyre szorosabb – kapcsolatáról kérdeztük.

Vecsés vasutas hősére is emlékeztek

A hagyományok szerint a március 15-ei városi megemlékezés előtti napokban az Orbán Balázs Erdélyi Kör és a Megmaradunk 3000 Alapítvány szervez emlékműsort Bobich János, a nagysallói csata vecsési vasutas hősének tiszteletére állított emléktáblánál.

Újabb gasztronómiai kalandozásokra hív Szőke András és a BÁKK

Vecsés, ahol az étel mesés – gasztroséta Bandival – ezzel a címmel indított gasztronómiai filmsorozatot a Bálint Ágnes Kulturális Központ.

Tekeredik a rétes… (Strudelessen)

A Vecsési Falusi Nemzetiségi Óvoda (Dorfkindergarten We­tsc­hesch) évek óta ebben a farsangi időszakban a jónéhány éve felelevenített Strudelessen (Rétesevés) rendezvényre készül.

Magyarországi németek szomorú emléknapja

Vecsésen évről-évre szeptember végén emlékeznek meg a kényszermunkára elhurcolt vecsésiekről, de a magyarországi németek elhurcolásának hivatalos emléknapja január 19.

Hajrá Gyergyószárhegy!

Szárhegy 1997 óta testvértelepülése Vecsésnek, ezért is figyeltük fokozott figyelemmel a szeptemberi helyhatósági választás eredményeit. Danguly Ervinhez közel húsz év ismeretsége köt. Kultúrház-igazgatóként és RMDSZ-es elnökként kezdődött, aztán ismerem a gyötrelmes utat a mostani független státuszig és a polgármesteri címig. Nehéz út – tiszta út – összegezhetnénk.

Megemlékezés a málenkij robot vecsési áldozatairól

Hagyomány városunkban, minden évben illően megemlékezünk a 1944-45-ben Málenkij robotra hurcoltakról.  „Kis munkára”, azaz „Málenkíj robotra” vitték el őket, de a „kis munkából” hosszú évek lettek. Akik túlélték az embertelen körülményeket, s haza kerülhettek ők is tele voltak testi-lelki bajaikkal. De nagyon sokan soha nem térhettek vissza szülőföldjükre. 

Emlékezzünk együtt az egykori hadifoglyokra és elhurcoltakra

Október 4-én (vasárnap) 15 órakor a Hősök ligetében.

Felhívás a régi vecsési német népdalok, mondókák és történetek megőrzésére

Kedves Vecsésiek! Szeretnénk megőrizni és könyv formájában kiadni a Vecsésen fellelhető régi, német nyelvű népdalokat, mondókákat és történeteket.

Főhajtás a kitelepítettek emléke előtt

A szülőföldjüktől megfosztott vecsésiek emlékére tartottak koszorúzást május 19-én.

Káposztafeszt: részvételi felhívás helyi vállalkozások részére

Amennyiben a rendezvény lebonyolításához adottak lesznek a fel­tételek, Vecsés Város Önkormányzata és a Vecsési Német Nemzeti­ségi Önkormányzat az idén szeptember 26–27-én 20. alkalommal rendezi meg a város legnagyobb tömeget vonzó gasztronómiai, hagyományőrző rendezvényét, a Vecsési Káposztafesztet.

Legfrissebb cikkek

Gálahangverseny vecsési fellépőkkel

Az ország egyik legjobb akusztikájú és legszebb hangversenytermében lépett fel a vecsési zeneiskola ifjúsági fúvószenekara.