14.4 C
Vecsés
2023 május 29, hétfő

NEMZETISÉG

Vecsési siker a kórusfesztiválon

Nagy sikert aratott a Gras­sal­kovich Antal Német Nemzetiségi és Kétnyelvű Általános Iskola Singende Herzen Kórusa a Landesrat Ifjúsági Kórusfesztiválon.

Meghívó – A Vecsési Tájház 12. születésnapja

2023. május 14. vasárnap 15 órától Helyszín: Vecsés, Jókai M. u. 6. Tájház

Készülünk a XXI. Vecsési Káposztafesztre!

Felhívás helyi vállalkozóknak

MEGHÍVÓ

Tisztelettel meghívjuk Önt és Kedves Családját 2023. május 13-án (szombaton) 18 órára a vecsési Szent Kereszt templom esti miséjére.

Német nemzetiségi vers- és prózamondó verseny

A Grassalkovich iskola már több mint 10 éve rendezi meg az Észak-magyarországi Német Önkormányzatok Szövetsége (ÉMNÖSZ) által meghirdetett országos német nemzetiségi vers- és prózamondó verseny kistérségi fordulóját.

Locsolkodás és tojásfutás volt a tájházban

Elmenekülnél a locsolók elől? – ezzel a felütéssel jelent meg egy neves hazai szálloda húsvéti reklámja a közösségi oldalon. Bár a hírek szerint a wellness helyszínek csordultig megteltek az ünnepen, szerencsére maradtak még, akik menekülés helyett inkább életre keltették a húsvéti hagyományokat.

Tojásfutás

2023. április 10. Húsvéthétfő - Tájház – Heimatmuseum

Átadták a város kulturális kitüntetéseit

Március 5-én tartotta meg az önkormányzat a betegség miatt elhalasztott kultúra napi ünnepségét. Az rendezvénynek a Bálint Ágnes Kulturális Központ adott otthont, az eseményen a város kulturális kitüntetéseit is átadták.

Újra felidézték a rétesevés hagyományát

Két év kihagyás után február 19-én rendezték meg ismét a „Strudlessn” (rétesevés) hagyományát a Grassalkovich iskolában.

Taksonyi vendégegyüttes a Svábbálon

Ugye mindannyiunknak vannak olyan élményei, amik egyszerűen megragadnak az agyunkban, még akkor is, ha immár végérvényesen és visszafordíthatatlanul feledékenyek vagyunk? Azt vettem észre, hogy ezek az élmények sokszor közösségben érnek, és legutóbb épp, amikor egyáltalán nem számítottam rá.

Meghívó – „Strudlessn” (rétesevés)

Vegyünk közösen búcsút a farsangtól február 19-én, vasárnap 16 órától!

Háromszáznál is többen voltak a város bálján

Január 14-én, szombaton rendezték meg Vecsés Város Bálját. Az évindító rendezvény osztatlan sikert aratott, a bálozók hajnali háromig mulattak a Bálint Ágnes Kulturális Központban.

János-napi boráldás a Szent Kereszt templomban

Két év szünet után újra éledt a hagyomány, hogy december 27-én a Jókai utcai Szent Kereszt templomban – szentmise keretében – a borosgazdák elhozzák új boraikat megáldani.

Hamburgból is érkeztek vendégek az első vecsési előszilveszteri bálra

Az eseményt a Vecsési Ifjúság Sváb Baráti Köre szervezte, a 250 fős vendégsereg hajnalig mulatott a BÁKK-ban.

Keljetek fel álmotokból, karácsonyra várva örömzenéltünk!

„Vajon mibe világít bele az adventi gyertya pislákoló fénye? E fénynél átlátjuk, hogy életünk nem csupán szürke napok summája. Nem csak sok fáradozás, lótás-futás, fáradságos munka és kevés siker s még kevesebb öröm forrása. (...) E fénynél átlátjuk, hogy a fizika és anyag világa mögött nyílik egy titokzatos kapu - egy másik világba, amelyet nem lehet mikroszkóp alá tenni, amellyel sem tudomány, sem politika, sem gazdagság, sem pénzügy nem foglalkozik – de annál inkább a sajgó szív.” (Bánk József)

Musical énekes akart lenni, ám tanár és karnagy lett Vecsésen, de így tökéletes az...

Korábban is előfordult, hogy bemutattunk egy-egy vecsési embert, aki akár szakmájá­val, munkájával, jelenlétével sokat tett hozzá a Vecsésről kialakult képhez.

25 éves a Wetschescher Nachtigallen Kórus

Fennállásának 25. évfordulóját ünnepli a Wetschescher Nachtigallen Kórus, melynek alkalmából jubileumi koncertet tart november 12-én, szombaton 17 órától a Grassalkovich Antal Általános Iskola aulájában.

Két évet kellett várni a XX. Káposztafesztiválra, de megérte

Bár az időjárás nem volt végig kegyes a rendezvényhez, vasárnap délutánra az égi áldás is megérkezett, ez sem tudta elvenni a fesztiválozók kedvét a szórakozástól. Mindkét nap remek volt a hangulat az Epresben.

Arató bál

Szeptember 10-én megtartottuk – újraélesztett hagyományként – az immár hetedik Arató bálunkat. Nagy izgalommal vártuk ezt az eseményt, főleg annak fényében, hogy az elmúlt két évben az akkor érvényben lévő óvintézkedések és rendeletek nagyon megnehezítették mind a felkészülésünket, mind magának a báloknak a megrendezését, de idén emiatt végre nem kellett aggódnunk.

XX. Káposztafesztivál programjai

Két év kihagyás után szeptember utolsó hétvégéjén újra részt vehetünk és élményeket gyűjthetünk a város legnagyobb gasztronómiai és kulturális rendezvényén, a Vecsési Káposztafeszten.

Murcifesztivállal zárult a nyár Vecsésen

Tizedik alkalommal várták a szervezők jóféle italokkal és finom falatokkal a fesztivál vendégeit.

Szárhegyi hírek

A családdal mentem erdélyi körútra. Kimaradt az elmúlt két év, már nagyon kívánkoztam régi barátaim meglátogatására. Természetesen Gyergyószárhegy nem maradhatott ki a majd kétezer kilométeres túrából. Közel húsz alkalommal jártam már náluk. Kétszázat közelíti azoknak a Vecsésieknek a száma, akiket odavittem és nem sokkal marad el mögöttük, akiket Vecsésen fogadhattam.

Sztárfellépők hada érkezik a XX. Káposztafesztre

A koronavírus-járvány miatt elmaradt alkalmakat igyekszik méltó módon pótolni a szervezőgárda, ezért sztárfellépők sokaságát hozzák el a fesztiválra.

„Bárhol is legyünk a világban, számíthatunk egymásra”

Közös megemlékezést tartott az Orbán Balázs Erdélyi Kör és Vecsés Város Önkormányzata június 4-én, a nemzeti összetartozás napján a Megmaradás emlékműnél.

Nemzetiségi hét a Petőfi iskolában

Április első hetében nemzetiségi hetet rendeztünk, hogy nép­szerűsítsük diákjaink körében a német nemzetiségi kultúrát.

Összetartozás és Megmaradás

2022. Június 4. Biztosan volt már ilyen egybeesés az eltelt 102 esztendőben, de nem figyelhettünk rá. A végzetes trianoni békediktátum aláírásának napja egybeesett a...

Készítsük el a legfinomabb káposztás ételeket! – jelentkezés főzőversenyre

Szeptember 24-25-én lesz a XX. Vecsési Káposztafeszt, amelyen idén is két napon át mérhetik össze tudásukat a főzőversenyen résztvevő csapatok. Az elkészült ételeket szombaton...

Meghívó

Az Orbán Balázs Erdélyi Kör és Vecsés Város Önkormányzata szeretettel meghív minden vecsési lakost a nemzeti összetartozás napján tartandó trianoni békediktátum 102. évfordulójára.

Májusfát állítottak a Vecsési Tájházban

Május 1-jén hangulatos esemény zajlott a Vecsési Tájház­ban: látványos magasságú és díszítésű májusfát állítottak a Jókai Mór utca 6. szám udvarán. A fát a Vecsési Ifjúság Sváb Baráti Köre vitte a helyszínre, a szalagokat és a koszorút pedig a lányok a vendégekkel közösen helyezték fel rá.

Meghívó – Vecsési Tájház 11. születésnapja

2022. május 29. vasárnap 15 órától - Helyszín: Vecsés, Jókai M. u. 6. Tájház

Ismét megrendezik a Lóti-Futi városi futóversenyt

Május 14-én, szombaton 13 órától nyílt utcai futóverseny és számos sportos program várja az érdeklődőket a vecsési sportpályán és a környező utcákban.

Felelevenítették a húsvéti hagyományokat

Húsvéti mulatságtól volt hangos április 18-ána Vecsési Tájház udvara. A locsolkodás régi hagyományának felidézése után a kisebbek mérték össze gyorsaságukat és ügyességüket a tojásfutáson.

Készülünk a XX. Vecsési Káposztafesztre! – felhívás helyi vállalkozóknak

Javában tartanak az előkészületek a XX. Vecsési Káposztafesztre, amelyet az elmúlt két év során a járványhelyzet miatt nem tudtunk megtartani. 2022. szeptember 24-én és 25-én azonban ismét megrendezésre kerül térségünk egyik legismertebb és legnépszerűbb hagyományőrző gaszt­rokulturális fesztiválja az Epresben.

Idén újra lesz tojásfutás a Vecsési Tájházban

A tojásfutás hagyománya régi időkig nyúlik vissza. A vélhetően Felső-Ausztriából vagy Svájcból érkező szokás húsvét hétfőhöz kötődik.

VIII. Vecsési Böllérverseny – Egy hagyományt megmentettek…

Két esztendeje a COVID-19 világjárvány kirobbanása előtt az utolsó nagyszabású rendezvény a VII. Vecsési Böllérverseny volt. A következőre két évet kellett várni, de bízzunk abban, hogy ez volt a nyitány, és az összes többi, eddig elmaradt esemény is a jövőben töretlenül megvalósul majd. Az is mondható, hogy a böllérver-seny szinte keretbe foglalta ezt a nehéz két évet.

Elfeledett vecsési hagyományok nyomában

E sorok írásakor még javában tart a népi hagyományokban bővelkedő farsang időszaka (vízkereszttől, azaz január 6-ától húshagyókeddig, március 1-jéig), ennek ellenére csak keveset hallani farsangi rendezvényekről, programokról.

Svábbál, a velünk élő hagyomány

Körülnézek a Bálint Ágnes Kulturális Központ báltermében, és megnyugszom. Nyoma sincs az elmúlt évek bezártságából és a fizikai távolságtartás­ból adódó eltávolodásnak. Egy év kihagyás után tö­retlenül folytatódott a svábbálok hagyománya, immár 44. alkalommal.

A Rosmarein Tánccsoportról

A pandémia keresztülhúzta a csoport elképzeléseit, de hosszú, több mint másfél év kihagyás után most új művészeti vezetővel készülnek a folytatásra.

Málenkij Robot Emléktúra 2022

Idén hetedik alkalommal rendezték meg a Nagymarostól Kál-Kápolna vasútállomásig tartó 3 napos emléktúra január 7-9. között, melyet sokan elejétől végéig, többen pedig rövidebb szakaszokon teljesítettek.

Vecsésieket is kitüntettek a Megyenapon

362 évvel ezelőtt, 1659. december 4-én jött létre a mai Pest megye jogelődje, Pest-Pilis-Solt vármegye. A megyei közgyűlés Megyenappá nyilvánította az évfordulót, évek óta ekkor adják át a legrangosabb megyei kitüntetéseket is.

„Többet soha ne kelljen átélnünk hasonló pillanatokat”

Október 10-én a málenkij robotra elhurcolt vecsésiekre emlékeztek.

Szüreti mulatság

Tavaly elmaradt a járvány miatt, idén kevesebb létszám mellett, de október 2-án ismét megrendezték a fiatalok a hagyományos szüreti mulatságot.

„Volt olyan év, amikor több mint száz főzőcsapat jelentkezését fogadtuk”

A Koronavírus-járvány miatt a tavalyi évhez hasonlóan, 2021-ben is elmarad a Káposztafeszt, Vecsés legjelentősebb, legtöbb embert megmozgató rendezvénye. Pedig már tavaly is jelentős előkészületek voltak, hiszen az lett volna a 20. fesztivál.

Vecsési Szüreti Mulatság

2021. október 2.

Idén is elmarad a Káposztafesztivál

Fájó döntést kellett meghoznia a Káposztafesztivál szervezőbizottsá­gának: tekintettel a járványhelyzetre és az ilyen jellegű zenés, táncos rendezvényekre érvényben lévő szabályozásra (484/2020. (XI.10.) Korm. rendelet 6 b §.) a körülmények idén sem teszik lehetővé Vecsés legnagyobb rendezvényének lebonyolítását.

Murcifeszt AD 2021

Augusztus 28-án a Fő út 60. szám alatt várják azokat, akik szeretnék megünnepelni az idei szüreti termést.

Újrakezdés a kulturális csoportjainknál

Városunkban több kulturális csoport tevékenykedik, melyek rangos díjak, elismerések gazdái. A hosszú járvány csitulásával, arról kérdezősködtünk, hogy elkezdték-e a munkát, mire készülnek?

„Trianon a hatalmi politika kudarcának bizonyítéka”

A trianoni békediktátum aláírásának 101. évfordulóján a Megmaradás Emlékműnél tartott közös megemlékezést az Orbán Balázs Erdélyi Kör és Vecsés Város Önkormányzata.

Csendes koszorúzás Vecsés újratelepítésének emléknapján

Június 14-én ünnepeltük Vecsés újratelepítésének 235. évfordulóját. Pontosabban ünnepeltük volna, hiszen a veszélyhelyzetre való tekintettel a jelenlegi rendelkezések értelmé­ben a megszokott városi ünnepség a tavalyi évhez hasonlóan elmaradt. Ahogy az elmúlt évben, úgy idén is csak csöndes koszorúzásra volt lehetőség a Városháza előtti Szent István téren.

Elűzetés a szülőföldről

Jaj, a vesztesnek! – tartja a mondás. És még annak is, aki a bűnösnek mondott nemzethez tartozónak vallja magát, de semmi köze a történtekhez – tehetjük hozzá a vecsési svábság elűzetésének tanulságaként.

Legfrissebb cikkek

Vecsési siker a kórusfesztiválon

Nagy sikert aratott a Gras­sal­kovich Antal Német Nemzetiségi és Kétnyelvű Általános Iskola Singende Herzen Kórusa a Landesrat Ifjúsági Kórusfesztiválon.