30.6 C
Vecsés
2024 július 22, hétfő

NEMZETISÉG

A XVI. Honismereti Vetélkedő

2024 májusának végén a Vecsési Honismereti Kör az Önkormányzat segítségével megrendezte 16. vetélkedőjét.

Szentmise a kitelepített vecsésiek emlékére

A szülőföldjétől 1946-ban megfosztott vecsé­siek emlékére tartottak szentmisét május 11-én este a Szent Kereszt templomban.

„A puszta tény, hogy ma itt élhetünk, hálával kell eltöltse szívünket”

Vecsés újratelepítésének 238. évfordulóját ünnepelte a város június 14-én. A hagyományokhoz hűen ezen a napon adták át a városi kitüntetéseket. Az ünnepségen új díszpolgárt is avattak.

Kitüntették Frühwirth Mihályt

Pro Cultura Minoritatum Hungariae Díj kitüntetésben részesült Frühwirth Mihályt, a Vecsési Német Nemzetiségi Önkormányzat egykori elnöke, a Kulturverein-Vecsés alapítója.

Mozgalmas tavasz a Labdarózsánál

„Semmitől ne félj. Állj meg bátran és nyugodtan, ahol állni rendelt a sors. Nézz szembe a világgal s gondolj arra, hogy ahol Isten élni rendelt, ott nem vonhatja meg tőled senki e jogot.” (Wass Albert)

Svábbál 2024

Februárban rendezték meg a 46. Svábbált, melynek gyökerei egészen távoli időre, a 80-as évekig nyúlnak vissza Vecsés kulturális életében.     

Hagyományőrző rend- és honvédelmi nap

2024. május 4. - Vecsés, Epres

A Balla Péter Népdalkör Hagyományőrző Egyesület évzáró-évnyitó rendezvénye

A Balla Péter Népdalkör Hagyományőrző Egyesület február 17-én, 14 órától tartotta hagyományos évzáró-évnyitó és születésnapi rendezvényét a Bálint Ágnes Kulturális Központban.

Készülünk a XXII. Vecsési Káposztafesztre!

Felhívás helyi vállalkozóknak

Tojásfutás

Időpont: 2024. április 1. húsvéthétfő Helyszín: Tájház – Heimatmuseum

Strudlessn – ismét felidézték a régi vecsési népszokást

Február 11-én ismét megrendezte farsangbúcsúztató délutánját a Vecsési Német Nemzetiségi Önkormányzat. A Grassalkovich iskola tornatermében megtartott rendezvényen a rétesevés régi hagyományát elevenítették fel óvodás és iskolás csoportok, valamint a Vecsési Ifjúság Sváb Baráti Köre.

A VHZ jeles napjai voltak

A Vecsési Hagyományőrző Zeneegyesület Fúvószenekarának évadjai minden évben igazán gazdagok. Közönséggel való találkozásaik oka változatos. Koncertektől az egyházzenei szolgálaton keresztül nemzeti ünnepeinken való közreműködésig terjed.

Kémek a Cziffra csárdában, csaták Vecsés mellett

A Cziffra csárdában 1849 áprilisában jelentős osztrák kémtevékenység zajlott. A tét a főváros, Buda-Pest és a tavaszi hadjárat sorsa volt. Cél: információkat nyerni a térségben állomásozó magyar honvédsereg létszámáról, erejéről.

Strudlessn” – rétesevés Vecsésen

Vegyünk közösen búcsút a farsangtól február 11-én, vasárnap 16 órától!

46. Vecsési Svábbál

2024. február 3. 19 óra - Bálint Ágnes Kulturális Központ

1848 kolozsvári karácsonya

1848. december 25-én Bem József csapatai felszabadították Kolozsvárt a császári uralom alól. A szabadságot hozó honvédek között a vecsési Andrássy-telep névadója, Andrássy Aladár is ott volt. Sőt, ő szerzett szállást a sereg főparancsnokának, Bem apónak.

Közmeghallgatást tartott az NNÖK

A Vecsési Német Nemzetiségi Önkormányzat november 20-án megtartotta idei közmeghallgatását, melyen az év fontosabb eseményei mellett a jövőbeni tervekről is beszámoltak.

Karácsonyi hangulattal telt meg a Piac tér

Sűrű hóeséssel indult a nap december 10-én. Úgy tűnt, hogy minden adott lesz egy rég nem látott hófödte karácsonyi ünnepség lebonyolításához. A hóesés végül még...

Árpád-kori falvak Vecséstől Pestig

A mai Vecsés és külterülete két Árpád-kori falu, Vecsés és Halom felett fekszik. A középkori Vecsésről és Halomról az első írott forrás 1318-ból, illetve 1323-ból, az Anjou királyok idejéből való. A terepbejárások és az ásatások alapján falvaink viszont már a 10. századtól lakottak, egyidősek az államalapítással.

Emlékezés halottainkra

Mindenszentek napján, november 1-jén nemes hagyománnyá vált, hogy a temető ravatalozója előtt a Vecsési Hagyományőrző Zeneegyesület muzsikusai nemcsak az elhunyt zenésztársaik emlékének adóznak naphoz illő zenével, hanem minden elveszített embertársunknak. Nem csoda, hogy a térzene idején mindig van hallgatóság, aki a gyászzene segítségével is emlékezhet szeretteire. Köszönet a zenészeknek.

Mayerffy Ferenc és Vecsés

„Sok ember kellene nekünk olyan, mint Mayerffy, az ő céljai nagyon nemesek!” (Kazinczy Ferenc 1816)

Meghívó Erzsébet-napi bálra

A Labdarózsa Népdalkör és Citerazenekar szeretettel meghívja Önt és kedves családját Erzsébet-napi székely–magyar batyus báljára.

Vecsés is részt vett a „híres Szárhegyi” káposztafesztiválon

Tizenhatodik alkalommal rendezték meg Vecsés testvértelepülésén, Gyergyószárhegyen a Híres Gyer­gyó­szárhegyi Káposztafesztivált, melynek a települések közti jó kapcsolatnak köszönhetően ezúttal is voltak vecsési résztvevői.

Szüreti mulatság

Tavaly így írtam: „ez a bál nemcsak arról szól, hogy este ünneplőbe vágjuk magunkat, elmegyünk a bálba, eszünk-iszunk, dinom-dánom reggelig. Ennek bizony koreográfiája van, ami sok szervezést, gondos előkészületet és egész napos szorgos és pontos tevékenységet igényel.” Bizony, ez most sem volt másképp, de a hagyományos dramaturgia érvényesült.

Kötelességünk emlékezni az elhurcoltakra

Nagyné Pintér Jolán, a GULAG Alapítvány elnöke elmondta, hogy a kutatások szerint már megközelíti az egymilliós számot az elhurcoltak száma, ennek a harmada minden bizonnyal menetközben, vagy kint el is hunyt. Legalább ennyi súlyos betegséggel érkezett haza és hunyt el ideje korán. A többiek fizikai és lelki adottságaiknak, és a szerencsésebb körülmények között eltöltött fogolyéveknek köszönhetik, hogy hosszabb életet élhettek.

Vecsési sváb hagyományok a tánc nyelvén

A Rosmarein Táncegyesület 23 évvel ezelőtt alakult általános iskolásokból. Táncainkkal az itt élő német nemzetiség hagyományait ápoljuk és örökítjük tovább.

Káposztafeszten a Grassalkovich iskola

A tanév első nagy projektjei közé tartozik a Káposztafesztre való készülődés. Valaki a felvonulást, valaki a szereplést tervezi, szervezi. Az idei esemény mindkét napján részt vett iskolánk.

„Arad földjén tizenhárom hős vesztette életét”

Október 6-án az aradi vértanúk tiszteletére tartottak megemlékezést az Erzsébet téri kopjafánál.

Hazatérés

Nyolcvan év után a Csendes-óceán partjáról hazatértek a Halmy család tagjait ábrázoló festmények, melyek hajdan a kastélyban voltak. A történet még az előző században kezdődött.

XXI. Vecsési Káposztafesztivál

Várossá váláskor kezdődött a fesztivál, majd két év Covid szünet következett, de tavaly új erőre kapva folytatódott. Lapzárta előtt vagyunk, így a szűk idő a mostani számunkban csak egy mérlegszerű felsorolást enged, fotókkal fűszerezve, ami egy kicsit felidézi a hangulatát. A sok esemény miatt a következő számunkban folytatjuk

Hajnalig tartott a jókedv a Murcifesztiválon

Idén is a Murcifesztivál zárta a nyarat Vecsésen, de az idei rendezvény nem csak a finom nedűk miatt marad emlékezetes. Az esemény kapcsolódott a Landesrat ifjúsági tagozatának éves találkozójához, melyet ezúttal Vecsésen tartottak meg. 

Nyolcadik Aratóbál 2023

„Maga a bál a múlt hagyományait képviseli és igyekszik megőrizni városunkban, ezért is jó látni és megélni, ahogy évről-évre szép számban összegyűlünk, táncolunk és mulatunk, közösen megünnepelve a friss kenyeret és az aratás végét. Ezzel felelevenítve és ápolva egy régi hagyományt.“ (Idézet a nyitóbeszédből)

Vecsési Savanyúság Verseny a XXI. Vecsési Káposztafeszten!

Eredményhirdetés a Káposztafeszt Bau-Styl Nagyszínpadán 2023. szeptember 24-én kb. 17:30-kor.

XXI. Vecsési Káposztafeszt – Élményekben gazdag gasztrofesztivál

A XXI. Vecsési Káposztafeszten ismét színvonalas programok várják majd az érdeklődőket. Szeptember 23-án és 24-én az egyedülálló gasztronómiai fogások mellett hagyományőrző kulturális csoportok és...

Falusi séta Frühwirth Misi bácsi vezetésével

Július 25-én, egy szép nyári estén Frühwirth Mihály vezetésével nagyon tanulságos, gazdag sétán vehettünk részt az Epresben. És nem voltunk kevesen, sőt, még a fiatal generáció is megjelent! A helytörténeti sétára a „Falusi esték Vecsés városában” sorozat keretében került sor. Misi bácsit, azt hiszem, senkinek nem kell bemutatni. A Kulturverein tiszteletbeli elnökeként óriási elánnal kutatja a sváb alapítók történetét, mindezzel szilárd alapot adva a jelennek és a jövőnek.

Papírpénz

Nem is gondolnánk, hogy a magyar papírpénz kialakulásának milyen fontos vecsési szálai voltak.

225 éves az „Iskola” II. alakulási év: 1797.

Előző részben az iskola történetében az 1800-as évek közepéig jutottunk el. A Historia Domus bejegyzései nem adnak sok információt a következő évtizedekre. A századforduló...

Rákóczi hamvai

„Nincsen e világon,/Nem maradt már semmi:/ Esze komám, ideje már/Rákócziért menni.” (Ady: Esze Tamás komája)

225 éves az „Iskola” I. alakulási év: 1797.

A VT elmúlt három számában a vecsési római katolikus egyház megalakulásáról, az Óplébánia 225 éves történetéről olvashattak. Most a 225 éves vecsési iskolatörténet kialakulását ismerhetjük meg.

In memoriam Vitéz Hompoth Zoltán  – (1935. Nagyvárad – 2023. Vecsés)

Vitéz Hompoth Zoltán a partiumi Nagyváradon született, iskoláit is ott végezte el, és 1953-ban gépésztechnikus végzettséget szerzett. Szakmájában több helyütt is dolgozott, de a kőkemény, magyarellenes diktatúra őt sem kímélte, így Erdély elhagyására kényszerítette.

Készítsük el a legfinomabb káposztás ételeket!

Részvételi felhívás a XXI. Vecsési Káposztafeszt főzőversenyére. 

Vecsés újratelepítését ünnepeltük

Június 14. az egyik legfontosabb nap a település történelmében. 237 évvel ezelőtt, 1786-ban ezen a napon tette közzé Grassalkovich II. Antal újratelepítési hirdetményét, amellyel megteremtette az elnéptelenedett terület fejlődésének lehetőségét és lerakta a mostani város alapjait. Minden évben ezen a napon ünnepli a város Vecsés újratelepítését, és a hagyományok szerint ezen a napon adják át a városi kitüntetéseket is.

Nemzeti Összetartozás Napja

„Hiszek egy Istenben! Hiszek egy Hazában! Hiszek egy isteni örök igazságban! Hiszek Magyarország feltámadásában! Ámen.”

Nemzetiségi hagyományokból adtak ízelítőt az óvodások

A koronavírus-járvány miatt három év kényszerű kihagyás után rendezte meg újra a Vecsési Falusi Nemzetiségi Óvoda a Német Nemzetiségi Óvodatalálkozót. 

Nemzeti összetartozás napja

Az Orbán Balázs Erdélyi Kör és Vecsés Város Önkormányzata szeretettel meghív minden vecsési lakost a nemzeti összetartozás napján tartandó trianoni békediktátum 103. évfordulójára. Időpont: június...

Vecsési siker a kórusfesztiválon

Nagy sikert aratott a Gras­sal­kovich Antal Német Nemzetiségi és Kétnyelvű Általános Iskola Singende Herzen Kórusa a Landesrat Ifjúsági Kórusfesztiválon.

Meghívó – A Vecsési Tájház 12. születésnapja

2023. május 14. vasárnap 15 órától Helyszín: Vecsés, Jókai M. u. 6. Tájház

Készülünk a XXI. Vecsési Káposztafesztre!

Felhívás helyi vállalkozóknak

MEGHÍVÓ

Tisztelettel meghívjuk Önt és Kedves Családját 2023. május 13-án (szombaton) 18 órára a vecsési Szent Kereszt templom esti miséjére.

Német nemzetiségi vers- és prózamondó verseny

A Grassalkovich iskola már több mint 10 éve rendezi meg az Észak-magyarországi Német Önkormányzatok Szövetsége (ÉMNÖSZ) által meghirdetett országos német nemzetiségi vers- és prózamondó verseny kistérségi fordulóját.

Legfrissebb cikkek

A Jézus Szíve plébániatemplom búcsúja

„Jézus Szentséges Szíve Bízom Benned” – olvashattuk a feldíszített templom lobogóin 2024. június 9-én a Jézus Szíve templom búcsúi szentmiséjén, melyet ünnepi körmenet követett.