A város természeti kincseire hívja fel a figyelmet a Vecsési Madárles-csoport

Tavaly tavasszal pár amatőr, de annál lelkesebb vecsési madárbarát egymásra talált, és megalapította a Vecsési Madárles nevű csoportot, mely a közösségi ol­dalon immár több mint 250 tagot számlál. A madarak megfigyelése mellett Vecsés egyéb természeti értékei­nek bemutatása és megőrzése is célja a csoportnak.

Kenderike, sárga billegető és vörös vércse

Sokan nem gondolnák, hogy itt, a főváros közvetlen szomszédságában, az M0 autóút és a repülőtér közé ékelődött Vecsésen több mint 100 különböző madárfajt lehet megfigyelni. Ha nyitott szemmel járunk, sok fajt megpillanthatunk a kertünkben vagy a lakótelep fái között is, ha pedig madáritatót is kihelyezünk, és télen rendszeres etetéssel gondoskodunk róluk, akár egy-egy ritkább vendég is feltűnhet. Elég azonban kimenni a város határába, hogy az emberekkel nem túl bizalmas, az épített környezetet kevésbé kedvelő madarak is szem elé kerüljenek. Mi magunk is meglepődtünk azon a fajgazdagságon, ami Vecsést és közvetlen környékét jellemzi.

Elsőre egyformának tűnő nádi madarak, de mind más faj: fülemülesitke, énekes nádiposzáta, nádirigó

Bíbic, gyurgyalag, szalakóta és gólya is fészkel Vecsésen

Vecsés mellett még mindig előfordulnak olyan élőhelyek, melyek mentesek a mezőgazdasági műveléstől, és őrzik a táj egykori jellegét. A Pest környékére régen, még a vízszabályozás előtti időkben jellemző mocsaras, lápos, tavas területeknek is fellelhető maradványa, de a patak, illetve a várost övező csatornák is fészkelő területet biztosítanak számos vizes élőhelyet kedvelő madárfajnak. A nagyobb testű vízimadarak jól ismert képviselői a szürke gémek és nagykócsagok. A nádasok kis barna madárkái közül pedig érdemes kiemelni a jellegzetes énekű nádirigót, a nádiposzáta-féléket, vagy a gyékénybuzogányból és egyéb puha növényi rostokból különleges kesztyűszerű fészket fonó függőcinegét. A patakban a gyakran látott tőkés récék mellett előfordul a rejtőzködőbb életet élő vízityúk és olykor guvat is.

Fehér gólyák, gyurgyalag, bíbic, szalakóta

Számos védett, sőt fokozottan védett faj is megfigyelhető a környéken. A bíbic hazai állománya az elmúlt tíz évben drasztikusan, mintegy 60 százalékkal csökkent, de nálunk szerencsére még mindig fészkel. Nedvesebb réteken, vízjárta területeken tavasztól őszig akár nagyobb csapatai is megfigyelhetők, olykor a szintén védett státuszban lévő piroslábú cankók társaságában. Sokan követték figyelemmel az idén városunk határában költő, 3 fiókát nevelő gólyapárt, akik évtizedek után e fokozottan védett faj első képviselői Vecsésen. Manapság az egész országban különlegességnek számít, hogy nem mesterséges gólyakosarat foglaltak el, hanem maguk építették természetes fészküket. A gólyacsalád mellett szintén örülhettünk két másik fokozott védelmi státuszú színpompás madár rendszeres látványának. Egészen szeptemberi költözésükig tucatjával vadászott a város környékén a legszínesebb magyarországi madárfaj, a gyurgyalag, és legalább egy szalakótapár is sikeresen költött nálunk.

Közösségi tevékenységeink

A madarak megfigyelése mellett Vecsés egyéb természeti értékeinek bemutatása és megőrzése is célunk, Facebook-oldalunkon rendszeresen osztunk meg fotókat és információkat a városunkban és közvetlen környékén élő emlősökről, hüllőkről, rovarokról és növényekről is. Ezen túl már több közös programon is részt vettünk. Október 3-án – csatlakozva az Európai Madármegfigyelő Napokhoz – madárszámlálással egybekötött patakparti pikniket, és két rövid kirándulást szerveztünk a város határában, mely során közel 700 madarat láttunk és több mint 20 fajt azonosítottunk. Október 10-én pedig a Kispatak Természetvédelmi Egyesület és Hulladékkommandó tagjaival együtt a 72 óra kompromisszum nélkül nevű önkéntes akció keretében kitakarítottuk a tanösvény mellett elhelyezett 22 madárodút, és feltöltöttük eleséggel az etetőket.

Csoportunk Vecsési Madárles néven megtalálható a Facebookon, és szeretettel várunk minden madárbarátot, aki szeretné megosztani élményeit, fényképeit a városban és közvetlen környékén látott madarakról, vagy csak szeretne többet megtudni Vecsés sokszínű madárvilágáról és természeti értékeiről.

Kiricsi Ágnes

A fényképeket Vecsésen készítette: Csányi Vonková Petra, Horti Bernadett, Kiricsi Ágnes, Lengyel Hajnalka