Szemetet szednek és fákat ültetnek a vecsési környezetvédők

A Grassalkovich iskola diákjai madárodúkat helyeztek el a 72 órás akció keretében

Negyedszer csatlakozott a 72 óra kompromisszum nélkül önkéntes akcióhoz a Vecsési Kispatak Természetvédő Egyesület. A korábbi éveket lényegesen túlszárnyalva ezúttal mintegy 1600 iskolás közreműködésével gyűjtik majd a szemetet a város közterületein.

Idén tíz éves a 72 óra kompromisszum nélkül elnevezésű önkéntes ifjúsági akció. A történelmi egyházak által szervezett Több vagy, ha adsz! országos kezdeményezés keretei között megvalósuló szociális önkéntes program egy olyan három­napos jótékonysági akció, amely elsősorban a fiatal generációt hívja összefogásra, hogy együtt tegyenek másokért, a környezetükért. A Kispatak Természetvédő Egyesület negyedik alkalommal csatlakozott a kezdeményezéshez, idén országosan is rekordnak számító létszámmal, mintegy 1600 fővel – tudtuk meg az egyesület elnökétől, Krojher Gabriellától.

A Halmi sulisok egyik szemétszedő csoportja

– Immár 10 éves múltja van ennek a kezdeményezésnek, amelyhez négy évvel ezelőtt csatlakoztunk először itt Vecsésen. Akkoriban is sokat tettünk a környezetvédelemért, ezért úgy gondoltuk, hogy összekötjük a munkát ezzel az eseménnyel, ami az esemény szervezőinek is jó, hiszen így Vecsésen is híre megy a kezdeményezésnek, illetve a városnak is jó, hiszen viszik a hírünket szerte az országban. Idén először 1000 fővel regisztráltunk, a Halmi és az Andrássy iskola 450-450 fővel, a Grassalkovich iskola 50 fővel, majd a Petőfi iskola is csatlakozott, így összesen 1600 vecsési gyermek vehet részt valamilyen módon az akción, amelyre összesen 8600 főt regisztráltak – mondta Krojher Gabriella. Az egyesület elnöke hozzátette, hogy a gyerekek az iskolájuk környékén gyűjthetik össze a szemetet, a kisebbek a kevésbé forgalmas utcákban, míg a nagyobbak a forgalmasabb területeken, természetesen tanári és szülői felügyelettel. A résztvevőknek ajándékokkal, pólókkal, sapkákkal, tollakkal és egyéb apróságokkal is kedveskednek a szervezők.

A jótékonysági akció során nem csak szemetet gyűjthetnek a résztvevők, a Gras­sal­kovich iskolában például madárodúkat helyeztek ki a gyerekek. A programhoz felnőttek is csatlakoztak, például a neves PricewaterhouseCoopers (PwC) munkatársai is a vecsési akciót segítették munkájukkal. A gazdasági tanácsadó cég munkatársai a Kispatak mentén elhelyezett madárodúkat takarították ki és festették le.

– A PwC munkatársai korábban is végeztek önkéntes munkát a városban, akkor a tanösvény menti információs táblákat festették le. Ez nekik afféle csapatépítő program is amellett, hogy önkéntes feladatot vállalnak – mondta Gabriella.

Hogy pontosan mennyi szemét gyűlt össze, arról nincs információnk, mert a 72 óra kompromisszumok nélkül jótékonysági akció lapzártánk után ért véget.

Indul az őszi fásítási akció

Az elmúlt évekhez hasonlóan az önkormányzat jóvoltából idén ősszel is több tucat fát ültetnek el a város közterületein. A faültetés szervezésében és lebonyolításában aktívan részt vesz a Kispatak Természetvédő Egyesület is, de az önkéntesek általában soha nincsenek elegen, ezért az egyesület vezetője most is arra kéri a környezetért felelősséget érző vecsési lakosokat, hogy jöjjenek és segítsenek, ha megtehetik.

– A faültetést november első hétvégéjére, 4-ére és 5-ére (péntek, szombat) hirdetjük meg. A város több pontján ültetünk facsemetéket, a lakótelepen, a présháznál, a Budai Nagy Antal utcánál és a Széchenyi utcánál is, segítségre elsősorban a lakótelepi ültetésnél lesz szükség – árulta el az egyesület elnöke, hozzátéve, hogy az ültetőgödrök kiásásával szerencsére nem kell bajlódni, a telepítésre kijelölt helyen ezt megoldják gépi erővel – Brindzik László vállalkozónak köszönhetően –, ugyanakkor minden másban elkél a segítség, hiszen egy facsemete elültetése ideális esetben legalább kétemberes feladat.

A faültetés időpontjának és egyéb részleteinek kidolgozása beszélgetésünk idején még folyamatban volt, a pontos információk a Kispatak Természetvédő Egyesület Facebook-oldalán lesznek elérhetők lapzártánk után.

Megtisztult a határ az illegális hulladéktól

A Kispatak Természetvédő Egyesület és az önkormányzat erőfeszítéseinek köszönhetően ma már nem botlunk úton útfélen szeméthalmokba, amikor a vecsési határt járjuk. Sok év kitartó munkája kellett ahhoz, hogy ne okozzon akkora problémát a szemét a város körül, de úgy tűnik, megérte. Az önkéntesek kétkezi munkával, az önkormányzat pedig elsősorban anyagi támogatással és az apparátus bővítésével járult hozzá az áldatlan állapotok felszámolásához. A szántóföldekre, erdőkbe vezető utak sorompóval való lezárásán túl ma már erdész és mezőőrök is segítik a nehezen elért állapot fenntartását.

Vén