9.1 C
Vecsés
2024 február 22, csütörtök

VÉLEMÉNY

A D-vitamin és a Pandóra szelencéje

A görög mitológiában Zeus a földre küldte Pandórát, aki a csábítás és a kíváncsiság megtestesítője volt. Kapott Zeustól egy szelencét azzal, hogy ne nyissa ki. Pandóra mégis kinyitotta és elszabadultak belőle a világban lévő szenvedések és betegségek. Van egy szteroid hormon, mely jelentős mennyiségű betegséget vissza tudná varázsolni a Pandóra szelencéjébe - úgy hívják, hogy D-vitamin.

A K2-vitamin

A 2022-es statisztikai adatok alapján az artériás és vénás trombotikus megbetegedéseket magába foglaló szív és érrendszerrel kapcsolatos problémák okozták Magyarországon a halálozások 49 százalékát, ezért fontos megismerni a K2-vitamin szerepét.

Erdős Viki a legnagyobb hős

A vecsési Erdős Viki élhetné a hároméves gyerekek megszokott életét, amit leginkább a babázás és a játék tölt ki. Neki azonban más sorsot szánt az élet. Fiatal kora ellenére több időt töltött kórházban, mint tíz felnőtt ember. Jelenleg épp egy nem életmentő, de életminőséget befolyásoló műtétre vár, amiből igen keveset csinálnak Magyarországon, főleg ilyen fiatal korban.

Áldott, békés karácsonyt kívánunk …

... a Vecsési Tájékoztató valamennyi olvasójának!

In memoriam

Dr. Hehl István térdsebész kollégánk, az egynapos sebészet alapító tagja mind-annyiunk számára meg­döbbentő hirtelenséggel 2018. május 10-én elhunyt.

A 26. LÓTI-FUTI kapcsán

Öt vecsési kamasz 26 évvel ezelőtt váltó futásban lefutotta a Bécs–Budapest Szupermaratont.

Rabok legyünk vagy szabadok?

Petőfi kérdése zseniális, mert a lényegre tapint. Választás lesz, és teljesen igaz az az állítás, hogy ez nem négy évre szól. Elindíthat – Nyugaton már el is indított – egy vissza és meg nem állítható folyamatot.

Az erkölcs és az értelem segíthet

Az emberfia a választás előtti sűrűsödő politikai helyzetben igyekszik tájékozódni.

Évszázadok történelme kötelez minket

A reformáció 500. évfordulóját ünnepeltük. A reformációval szorosan összefügg egy másik dátum, ez január 8-a.

Csak kérdezek….

Vélemény – Olvasóink írják

„Hass, alkoss, gyarapíts” (Kölcsey Ferenc)

Most fejeztem be a Vecsési Kalendárium évkönyvet, és ismételten megállapítottam, hogy egyre szűkebb a kabát, amiben elfér a tartalom.

Decembertől Facebook-oldalon is elérhető a Vecsési Tájékoztató

A Vecsési Tájékoztató ebben az évben tartalmilag és formailag is megújult.

Évforduló, forradalom és gyásznap

1917. A Nagy Október Szocialista Forradalom. A NOSZF, amit november 7-én ünnepeltettek velünk.

A hősök példát mutatnak

Október 6-án alig pirkadt Arad felett, amikor puskaropogás verte fel a csendet.

A sport, és amit jelenthet

50 év! Relatíve tekintélyes idő. Aki ennyi idős, annak mondják, hogy ereje teljében lévő. Aki valamit ennyi idő óta művel, azt mindenki vérmérséklete szerint kommentál.

A kovász

Valamikor az 1980-as évek közepén, a Balt Orienten történt, hogy az előttünk lévő kocsiból fene nagy jókedv hallatszott.

Mindegy, csak romboljunk…

1979 végén Ronald Reagan USA elnök összeborult tanácsadóival, és azt kérdezte tőlük: hogyan lehetne megbüntetni Szovjetuniót, a gonosz birodalmát (hogy változnak az idők…) az...

Frühwirth Mihály visszaemlékezése

25 évvel ezelőtt vettünk búcsút Szlahó Józseftől, Vecsés Nagyközség alpolgármesterétől. Szlahó József neve sokakban idézi a rendszerváltás korát. Mások tanítványként, egy fiatal, energikus földrajz-történelem...

Gulág, a szovjet paradicsom

Édesapám, Szalontai János 1945. január 16-a és 1948. július 26-a között szovjet fogságban volt, malenkij roboton. 1961-62-ben írt naplója a Szív utcában kezdődik, amikor...

Ezek megbocsáthatatlan bűnök!

Szibéria mindig kedvelt helye volt a száműzetésnek, a kényszermunkatáboroknak. A sztálini idő kezdetén ezek száma nőtt, és elszaporodtak az európai oldalon is. Az 1934....

Kultúra és léleképítés

Egy tanulmány szerint egy ember egészségi állapotának milyensége sok mindentől függ, de a legmeglepőbb megállapítás az volt, hogy az egészségügy, mint rendszer, legfeljebb 10...

Legfrissebb cikkek

Töltse ki a kérdőívet! Az ön véleménye is számít!

Idén Vecsés Város is lehetőséget kapott, hogy a TOP Plusz-1.2.1-21 Élhető települések elnevezésű pályázatra projektjavaslatot nyújtson be. A projekt keretében lehetőség van többek között a helyi igényekre alapuló zöldinfrastruktúra fejlesztésére, a közösségi célú fejlesztésekre és a kerékpárforgalmi infrastruktúra javítására is.