Faápolási munkálatok kezdődnek a Fő út mentén

Japánakácfasor a Fő úton

Évek óta nagy hangsúlyt fektetünk képviselőtársaimmal a vá­ros területén lévő parkok, zöldfelületek, játszóterek kezelésére, ápolására. Ennek keretén belül újult meg az Erzsébet tér park­ja, a patak melletti tölgyfasor, az Erkel Ferenc utcai védett vad­gesztenyefasor, a Piac téri platánok és a Szent István téri fák.

A munkálatok elvégzése előtt több helyszínen (Piac tér, Szent István tér, Erkel Ferenc utca) végeztünk favizsgálatot. Tavaly év végén valósult meg az Epres fáinak favizsgálata és idén került sor ezek felújító és balesetveszély-elhárítását szolgáló ápolására is. Itt nem állunk meg, mert idén – nagy fába vágtuk a fejszét – szeretnénk elkezdeni a Fő út melletti japánakácfasor rendbetételét az Anna utca és a József utca közötti szakaszon az út mindkét oldalán.

Betegség nyoma látszik a fa törzsén

A munkálatok már év eleje óta folynak, amely első lépésként a fák fakataszteri felmérésével kezdődött áprilisban. A szakértői összefoglaló anyagban leírtak szerint: „A felmérés alapján megállapítható, hogy a fák zöme igen idős, leromlott egészségi állapottal. Szakszerű metszésük évek óta elmaradt, sok helyen a korona az úttest mellett futó felső vezetékekbe belelóg, az idős japánakácok zömét megtámadta a Nektriás kéregelhalás (Nectria ditissima). A fatörzseken elhaló kéregrészek láthatóak, felületük beszárad, részlegesen lehullik. Végső fázisban a kéreg leválik. A fertőzés néhány éven belül a fa pusztulását okozhatja. A betegség legyengíti a fákat utat nyitva a másodlagos kártevőknek.” Ezt követően többszöri alkalommal favizsgáló és faápoló szakemberekkel folytattunk területbejárást, egyeztetést, amelyek során a segítségükkel meg tudtuk állapítani, hogy mely fákat kell az állapota, valamint balesetveszély miatt végleg kivágni, illetve melyek azok, amelyek erőteljesebb visszavágással vagy egyszerű ápolással rendbe hozhatók. Természetesen a kivágott fákat és a jelenleg is hiányos fasort új fák ültetésével szeretnénk pótolni a jövő évben. A nyár folyamán a faápolóktól bekért ajánlatok alapján megállapítottuk, hogy a teljes munkára az anyagi fedezetet nem tudja biztosítani az önkormányzat, ezért ezt több ütemben fogjuk megrendelni.

Az első ütemben 129 fából közel 60 fának végeztetjük el a munkálatait szakképzett faápolókkal. A munkavégzésre kijelölt fák nagy része a Fő út páros oldalán található. A munkavégzés ideje alatt több estben félpályás útlezárásra lehet majd számítani. A munkálatokra előre láthatólag októberben kerül sor és a szakemberek szerint várhatóan egy hétig fog tartani.

Bízunk benne, hogy mindenkinek nagy örömére szolgál majd a megújuló fasor.

Köszönjük megértésüket, türelmüket a munkavégzés során előforduló kellemetlenségekért.

Várszegi Csaba, a környezetvédelmi bizottság elnöke