A magyar kultúra napjához kapcsolódva egész hetet átívelő programsorozattal várta az érdeklődőket január 15. és 22. között a Bálint Ágnes Kulturális Központ.

A Magyar Kultúra Hete Vecsésen elnevezésű programsorozat Gál István Vecsés nevezetes épületei című kiállításával nyílt meg. A kulturális központ aulájában kiállított 25 makett a város egykori vagy még ma is látható épített értékeit mutatta be. A fából készült épületek között látható volt többek között valamennyi történelmi egyház vecsési temploma, a város iskolái, a régi községháza díszes épülete, és Gróf Andrássy Gyula egykori vadászkastélya is, melyben évtizedekkel később Bálint Ágnes írónő is élt és alkotott. A kiállítást Kiss Gábor, az Andrássy iskola történelemtanára nyitotta meg, majd Gál István vezette körbe a megjelenteket a méretarányosan kicsinyített makettek között és mesélt az épületek történetéről.

A programsorozat második napján, január 17-én Bedő Imre Identitás és érzelmi intelligencia címmel tartott előadást a központ közönségének. A szervezők az ifjabb korosztályra is gondoltak, nekik szólt január 19-én a Zabszalma Együttes gyermekkoncertje.

Január 20-án este rendezték meg – az általunk legjobban várt – EMP3 zenekar Más világban című albumának lemezbemutató koncertjét. A Mülhauser Martina, Lenkefi István és Rózsa György alkotta trió nem okozott csalódást, a sajátságos hangulatú dalok, a játékos vagy éppen komolyabb hangvételű dalszövegek beszippantották a közönséget. (Az EMP3 zenekarról szóló írásunkat a 9. oldalon olvashatják.)

A központi ünnepséget január 21-én 17 órai kezdettel tartották kulturális központ színháztermében. A megjelenteket Gyarmatiné Csurgó Ildikó, az est háziasszonya köszöntötte. Ezt követően Czipperer Zsófia, a Nemzeti Művelődési Intézet Pest Vármegyei igazgatója mondott ünnepi beszédet.

– Minden kultúrának megvannak a sajátos jellemzői, amelyek megkülönböztetnek minket másoktól. Ami azonban igazán fontos, hogy a kultúra mindennapi megélése lehetőséget teremt arra, hogy közösségekhez tartozzunk. Az emberek által létrehozott műalkotások, irodalmi alkotások, színdarabok, zenék vagy filmek arra ösztönöznek minket, hogy megosszuk az élményünket másokkal, és ugyanakkor segítenek kapcsolódni egymáshoz – mondta. Hozzátette, a magyar kultúra napjának közösségösszetartó ereje is van.

– A közösség biztonsági hálót jelent, ahol az emberek együtt vannak, együtt gondolkodnak és együtt képesek egy cél irányába lépni. És aki ezt egyszer megtapasztalja, az érezheti azt, hogy valahova igazán tartozik – hangsúlyozta.

Kiemelte, hogy minden település fel tud mutatni olyan értékeket, amelyek által fejlődött és erősítette a saját közösségeit.

– Gondolok itt akár a teljesség igénye nélkül Vecsés híres szülötteire, Szabados Jenő festőművészre, Boros János vagy Kiss István színművészekre, Bálint Ágnes írónőre, akinek a nevét ez az intézmény is viseli. De az értékek közé sorolhatnám az épített örökséget és a különféle rendezvényeket is, amelyek erősítik a helyi identitást. Ilyen akár a vecsési búcsú, a Káposztafeszt, a Mesefesztivál vagy a Tavaszi Fesztivál.

Kitért a kulturális központ dolgozóinak munkájára is, akik a kultúra ápolásával és újrateremtésével rengeteget tesznek azért, hogy értéket adjanak a település lakóinak.

– A Nemzeti Művelődési Intézet nevében köszönöm elhivatottságukat, mindennapi helytállásukat és erőfeszítéseiket, melyet annak érdekében végeznek, hogy egyre többen éljék meg a hagyományainkat. Ők azok, akik a kultúra ápolásával és újrateremtésével rengeteget tesznek azért, hogy képesek legyünk a jövőben is szembenézni az új kihívásokkal és értékeket teremthessünk, amelyek boldogabbá teszik az életünket, mindennapjainkat.

„Számára olyan az írás, mint másnak levegőt venni”

A beszéd után a kultúra területén huzamosabb időn át kifejtett áldozatos munkájáért önkormányzati kitüntetést vehetett át Benke Győzőné, a G. Ferenczy Hanna Irodalmi Kör tagja. Íróként oroszlánrészt vállalt a „Meseláda” című helyi mesekönyv elkészítésében és terjesztésében, illetve a „Beteg voltam, meggyógyultam” című könyv kiadásában. Benke Győzőné másfél évtizede szervezője és résztvevője az irodalmi kör májusban és advent idején megrendezett irodalmi műsorának. Korábban hosszú éveken át készített riportokat szépkorú vecsési lakosokkal, a Vecsési Tájékoztató részére. A Jókai utcai Gondozási Központban havi rendszerességgel tartott felolvasást vidám hangulatú írásaiból és színesítette ünnepi rendezvényeiket verseivel. Számtalan irodalmi pályázaton díjazottként szerepelt és dicsérő oklevélben részesült.

– Hitvallása szerint számára olyan az írás, mint másnak levegőt venni. Bárhol megjelenik vidámságot, örömet áraszt maga körül, reménnyel tölti meg a szíveket derűs, mosolygós, nyitott, ölelésre kész természetével – méltatta Benke Győzőnét Gyarmatiné Csurgó Ildikó.

Ez után következett az 1985-ben alakult Hot Jazz Band koncertje. A méltán népszerű együttes Magyarország legsikeresebb jazz-zenekara, zenei munkásságukat 2015-ben Kossuth-díjjal ismerték el. Koncertjükön olyan többek között olyan csillagokat idéztek meg, mint mint Karády Katalin, Jávor Pál, Kabos Gyula, Latabár Kálmán, Louis Armstrong, Benny Goodman vagy Bing Crosby.

A magyar kultúra hete programsorozat január 22-én este a Veres 1 Színház játékával zárult. A társulat Örkény István: Tóthék című kisregényéből készült színdarabot mutatta be a vecsési közönségnek.

VT infó, Fotó: varga