Csak a világjárvány tudta rövid időre szüneteltetni a Vecsési Hagyományőrző Zeneegyesület Koncertfúvós-zenekarának adventi hangversenyét. Idén advent második vasárnapjának előestéjén, december 9-én szólaltak meg a fanfárok és vette kezdetét a VHZ ünnepi, ajándék koncertje a teltházas BÁKK színpadán.

A nézőteret zsúfolásig megtöltő közönséget Gróf Miklós műsorvezető köszöntötte, aki profi módon vezette le a kétrészes hangversenyt. Elsőként felkérte ifj. Fazekas Józsefet, a VHZ vezetőjét ünnepi köszöntőjének megtartására.

Ifj. Fazekas József a bevezetőben kiemelte, hogy már minden termet kinőttek a két évtized alatt és most is pillanatok alatt megtelt ez a tér is. Köszöntőjéből idézünk fel néhány gondolatot: „Magának az örömszerzésnek, ajándékozásnak az anyagi javakkal megszerezhető kézzel fogható tárgyakon túl, van egy másik eszköze is, egy mélyebb lelket formálóbb ajándék, mellyel itt helyben ma este élni fogunk!

… Személyes motivációm, hogy a zenei értékeink megőrzésén túl, közösségünk építésére is komoly hangsúlyt tudjunk fektetni. A mi közösségünk is olyan, mint egy nagy család, három generáció dolgozik együtt önzetlenül, közösen örülve a közös eredménynek, és érdek nélkül örömet szerezve Önöknek.

Nincs a zenénél kifejezőbb, a lélek legfinomabb rezdüléseit is átadni képes művészeti ág. Bízom benne, hogy mindezt a mai este alkalmával alkalmuk lesz átélni.

A mai koncert számait, ajándékcsomagjait zenészeink hónapok óta fáradhatatlan lelkesedéssel, gyakorolták Szabó Imre, Láng Zsolt, Brunner Bence és jómagam irányításával, mindezt önzetlenül azért, hogy a mai este akár szólistaként, akár zenekari csapattagként örömöt szerezzenek Önöknek!”

Kreisz László, a Magyarországi Német Ének Zene és Tánckarok Országos Tanácsának, azaz a Landesrat elnöke, Taksony polgármestere üdvözölte a VHZ közösségét. Hangsúlyozta, hogy az ország egyik legkitűnőbb német nemzetiségi
fúvószenekara. Kreisz László Béki Ferencnek adott át 50 éves német nemzetiségi zenekari munkásságáért arany kitűzőt oklevéllel. Szabó Imre karmestert, a Musik­verein Wetschesch-sel elért karmesteri tevékenységéért Landeskapellmeister ezüst kitűző arany pálcával kitüntetésben részesítette!

Ezután már a zene vált egyeduralkodóvá. Az első részben a Vecsési Hagyományőrző Zeneegyesület és Zeneiskola ifjúsági zenekarának műsorát élvezhette a nagyérdemű. Egy karácsonyi dallamokból álló egyveleggel kezdődött, Brunner Bence hangszerelésében.
A jól ismert dallamok közben Kovács József és idősebb Fazekas József korelnökök meggyújtottak két gyertyát adventi koszorúnkon.

Az ifjúsági zenekar műsorát az együttes állandó karnagya, Szabó Imre vezényelte.

Weiner Leó: Rókatánc című rövid kompozícióját ABBA Gold slágerek, a Sum­mer Night és a Bosszúállók filmzenéje követte, Brunner Bence hangszerelésében. Befejezésül Máté Péter és S. Nagy István Reptér száma zárta a programot.

Hagyományos, hogy a második rész a VHZ jubiláns zenészeinek köszöntésével kezdődik. Brunner Alexandra fuvola 10 éve, Láng Zsolt szárnykürt, trombita, vezetőségi tag és tanár 15 éve, Polyovka Fazekas Orsolya fuvola 15 éve a közösség tagja.

Bayer Attila a zeneegyesület ütőse, és Szabó Imre, a VHZ állandó karnagya, szárnykürtöse, trombitása, vezetőségi tagja, a Zeneiskola tanára 35 éve erősíti a csapatot.

És még nincs vége!

A 70 év életkornak sem kevés, de ennyi időt a zene vonzásában eltölteni, az már bámulatos. Ezt a csodálatot érdemelte ki Kovács József klarinétos, majd ütős és mindenes, valamint idősebb Fazekas József klarinétos, szaxofonos, egy időben karnagy, akik 70 éve szolgálják a nemzetiségi zenei hagyományokat!

A koncert-fúvószenekar Suppé könnyűlovasság nyitányával kezdett, de repertoárjukban már megszokhattuk a változatosságot. Hallhattunk hollandtól magyar rapszódiát, soroksári szerzőtől Jupiter indulót, cseh muzsikustól polkát és vecsésitől polkát. Idősebb Fazekas József Éva-induló polkáját fia hangszerelte és vezényelte ezen az estén.

Nem maradhatott ki a világzene sem. Glenn Miller örökzöldje mellett egy Grammy-díjas bossanovát hallhattunk Eöry Viktória énekes szólista tolmácsolásában, majd Ennio Morricone csodás zenéje késztette tapsra a publikumot.

A záró hármas blokkban két világsláger andalította el a közönséget Eöry Viktória segítségével. A koncertek hagyományos záró száma Máté Péter: Zene nélkül mit érek én című szerzeménye, amit az ifjúsági és koncert fúvószenekar együtt muzsikálása mellett Bánfi Csaba, a Magyar Honvédség Központi Zenekarának trombitása és állandó énekes szólistája előadásában élvezhettünk.

Szép hagyományként a két zenekar közreműködésével és a közönség éneklésével felcsendültek a Mennyből az angyal és a Csendes éj dallamai.

Megint szívet melengető ajándékot kaptunk a VHZ közösségétől. Köszönjük!

Szalontai János