Családi napot rendeztek június 1-jén a Dózsa György úti sportpályán. A rossz idő ellenére kitűnő volt a hangulat, több ezren kilátogattak a rendezvényre, ahol kicsik és nagyok egyaránt találhattak kedvükre való programot.

Az idő nem volt kegyes a rendezvényhez, háromszor vert el az eső, ettől függetlenül folyamatosan sokan voltunk a labdarúgópályán. A fellépők és a közönség lelkes volt, a főzőcsapatokat sem zavarta meg az időjárás. Egész nap négy-ötezer ember fordult meg a rendezvényen, ami jobb idő esetén akár több is lehetett volna. Az esti TNT koncerten a pálya fele megtelt emberekkel, nagyjából háromezren lehettünk. Sok pozitív visszajelzést kaptunk, reméljük, hogy mindenki jól érezte magát – összegzett lapunknak Czibolya Zoltán főszervező.

A Vecsési Családi Nap a Szárnyal a Halmy elnevezésű rendezvényből nőtte ki magát egy nagyobb léptékű, az egész városnak szóló, változatos programokkal tarkított eseménnyé.

– Szervezőtársaimmal, Alattyányi Istvánnal, Kovács Mártonnal és Várszegi Csabával nagy hangsúlyt helyeztünk arra, hogy minden korosztály számára kínáljunk programokat. A kisebbeknek ingyenes ugrálóvárral készültünk, nagyszerű interaktív koncertet adott a Buborék együttes, és volt bohócműsor is. A felnőtteket pedig zenei programokkal vártuk, a fő attrakció a TNT együttes élő koncertje, majd az azt követő buli volt – mondta a rendezvény részleteivel kapcsolatban Czibolya Zoltán. Hozzátette, napközben számos óvodás és iskolás csoport adott műsort a színpadon, ezért köszönet jár a gyerekeknek, a felkészítő pedagógusoknak és a szülőknek egyaránt. A családi nap hangulatfelelőse és műsorvezetője a színpadi technikát is szolgáltató Szalmás Gábor „Smash” volt. Neki és csapatának jelentős szerepe volt a rendezvény sikerében.

A családi nap egyik fő programelemén, a főzőversenyen 14 csapat mérte össze tudását. Az ételeket ezúttal is a Jegenyei István által vezetett zsűri értékelte. A szakértő munkát segítette a Hotel Stáció tulajdonosa, Kiss Gergő, továbbá Alattyányi István, Kovács Márton, Várszegi Csaba és Czibolya Zoltán képviselők.

– Igen nehéz dolgunk volt, hiszen minden csapat finom ételeket készített. Éppen ezért azt találtuk ki, hogy ezúttal nem helyezéseket osztunk ki, hanem arany-, ezüst- és bronzminősítéssel értékeljük a versenyzőket. Szerettük volna, ha senki nem távozik rossz érzéssel, hiszen mindenki a legjobb tudását nyújtotta főzőversenyen – mondta a főszervező.

Czibolya Zoltán véleménye szerint a családi nap sikerét elsősorban a közösség ereje adta, ezért mindenkinek jár a köszönet, akinek köze volt a rendezvényhez. A támogatók közül kiemelte a Hotel Stáció nagyvonalú felajánlását, melynek köszönhetően nagyszerű nyereményekkel térhettek haza a főzőverseny résztvevői.

– Minden versenyző kapott egy ajándékcsomagot, és számla ellenében tízezer forint támogatást az alapanyagokhoz. Külön köszönöm a Hotel Stáció igazgatójának, Kiss Gergőnek a fantasztikus felajánlásokat, melyekkel a nyereményekhez járult hozzá. Az aranyminősítést kiérdemlő csapat hatvanezer forint értékű utalványt kapott és egy wellness belépőt. Öt csapat ért el ezüstminősítést, ők egyenként harmincezer forint értékű utalványt és wellness belépőt, a bronzminősítést elnyerő csapatok pedig wellness belépőt kaptak a szálloda jóvoltából. Jártam sok főzőversenyen, de nem sok hasonló rendezvényről tudok, ahol ilyen kitűnő ajándékokkal lepték meg a versenyzőket.

Szárnyas ételek főzőversenye

A Szárnyal a Halmy elnevezésű rendezvény hagyományát folytatva szárnyas ételeket készítettek a főzőverseny résztvevői. A zsűri Jegenyei István séf, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség tagjának vezetésével bírálta az ételeket. A szakember elmondta, kulturált környezetben, mind a 14 csapat tudása legjavát nyújtva szerepelt a versenyen.

– Igazi kihívás volt a verseny a csapatoknak, becsületükre legyen mondva, hogy valamennyien kiválóan megoldották a feladatot. Szárnyas ételek készültek, a versenyzők egy része a mindennapi ételek közül választott, de voltak, akik különlegesebb fogásokat készítettek. A zsűri minden tagja külön pontozott, az érzékszervi elbírálás mellett szempont volt még a tálalás, az étel tányérra helyezése, adagolása. A pontozás nem az alapján történt, hogy kinek melyik étel ízlett a legjobban. Az elénk került fogásokat egymáshoz viszonyítva kellett értékelni. Volt olyan csapat, ahol professzionális módon, szakács közreműködésével készült az étel, de nem hagyhattuk figyelmen kívül, hogy ez egy családi rendezvény, ahol nem lenne fair éttermi minőségű ételekkel szemben versenyezni, ezért az összes tétel hasonló elbírálásban részesült. Az igazi magyaros ételek készítői mellett voltak, akik a modern táplálkozással próbálkoztak, és például összetett salátákat is készítettek. A csapatokat összességében a játékosság és a kreativitás jellemezte. Játékosság a névválasztásban és kreativitás az ételek elkészítésében – összegzett Jegenyei István.

(A rendezvényen készült fotókat megnézheti a Facebookon, a Vecsési Családi Nap oldalán.)      

VN, fotó: Kortye Katalin