Egy évig tartó szervezőmunka előzte meg a tizenkettedik Mesefesztivált, amelyre idén is az ország több pontjáról és még a határon túlról is érkeztek látogatók.

Például Mezőtúrról, Hatvanból, Kecskemétről, Tolnanémediből, Siófokról, Kiskunhalasról, Várpalotáról, Gyöngyösről és Győrből is – mondta Sohajda László, a Bálint Ágnes Kulturális Központ marketing vezetője. Hozzátette, a rendezvény két napja alatt több mint 10 000 látogatója volt a fesztiválnak, a nagykoncertekre megtelt a nagyszínpad előtti tér, úgy, hogy közben a játékoknál és egyéb attrakcióknál is folyamatos volt a sorban állás.

Nem meglepő, hogy idén is nagy volt az érdeklődés a rendezvény iránt. Ez egyfelől a korábbi Mesefesztiválok jó hírének, másfelől a rendezvényt megelőző intenzív kommunikációs kampánynak köszönhető, melyet kiemelten a Facebookon folytattak a szervezők 250 000 fő elérésével.

– Az esemény szombati napjáról az MR1 Kossuth Rádió egy egész napos élő műsorfolyammal jelentkezett a helyszínről, ahol nemcsak Bálint Ágnes és meséi, valamint a rendezvény kapott kiemelt szerepet, de Vecsés is bemutatkozhatott sváb és magyar élő kultúrájával, gasztronómiájával és művészetével – mondta a BÁKK marketingese.

Idén is nagy sikere volt a pecsétgyűjtő játéknak, melyre előzetesen online és a helyszínen összesen 1375 gyermeket regisztráltak. A játék résztvevői igazán különleges ajándékkal gazdagodhattak: a környezettudatosság jegyében gyerekjáték formájú magbonbonokat kaptak, melyekből otthon akár saját kiskertet nevelhetnek.

– Szombaton a Nemzeti Művelődési Intézet gasztrobusza is megtisztelte rendezvényt, ahol a helyi lakosok pogácsasütő versenyen is részt vehettek, szép számmal érkeztek a sós és omlós finomságok. A két nap alatt három helyszínen és négy színpadon (BÁKK előtti főtér, önkormányzat előtti terület, Bálint Ágnes Emlékház) közel 30 színházi-, báb- és koncertprogram valósult meg, és több mint 20 állandó attrakciót próbálhattak ki a kicsik és nagyobbak – mondta Sohajda László a programelemekkel kapcsolatban.

Idén először a Market Central Ferihegy is csatlakozott a Mesefesztiválhoz, szombaton a bevásárlóközpontnál is játszhattak környezettudatos játékkal, és pecsétet is lehetett gyűjteni.

A közönség ezúttal is nagyon élvezte a rendezvényt, a szülők és a gyerekek már a helyszínen hangot adtak elégedettségüknek, többen pedig az eseményt követő napokban írásban jeleztek vissza a szervezőknek.

– Hihetetlen sok, több mint 100 visszajelzést kaptunk az elmúlt hetekben arról, hogy ez az egyik legjobb, ha nem a legjobb és legszínvonalasabb családi és gyermekrendezvény határon innen és túl. A fesztivál a kezdetektől fogva teljesen ingyenes, és ahogy a szülők fogalmaztak, „nem a családok lehúzásáról szól”, hanem igazi élménykavalkádban lehet részük az idelátogatóknak egész hétvégén – mondta Sohajda László, aki azt is elárulta, már a jövő évi Mesefesztivál szervezésén dolgoznak.

– Gyakorlatilag, ahogy lezárult az idei fesztivál, máris kezdünk a 2025-ös szervezésébe. A Facebookon már elérhető a jövő évi esemény, melyet már most elkezdhetnek követni az érdeklődők a folyamatos friss információkért. Ezen a felületen jelentjük be a jövő évi fellépőket és attrakciókat is majd idővel. Jövőre ismét a gyereknapi hétvégén, május 24-25-én rendezzük meg a Mesefesztivált, ahol Vecsésen nem csupán egy gyereknapi programon vehetnek részt a családok, hanem egy örökre szóló, mesés élménnyel is gazdagabbak lehetnek. Ezúttal is szeretnék óriási köszönetet mondani a BÁKK dolgozóinak az emberfeletti munkáért, melyet minden évben végeznek a szervezés és dekorkészítés kapcsán, valamint a fenntartónknak, Vecsés Város Önkormányzatának, hogy évről-évre forrást biztosítanak ennek a nagyszerű és országosan is ismert és elismert eseménynek.

Meseíró pályázat

Haraszti Rita fődíjat nyert a „Méhek új otthona” című meséjével

A XII. Mesefesztiválon alkalmából ismét meghirdették a szervezők a meseíró pályázatot, melyre idén közel 100 mese érkezett, még a határon túlról is küldtek pályamunkát. A Kismanó kategória nyertese Varga Mirjam lett. A Nagymanó kategóriát Horváth Lilla nyerte, az Örök gyerek kategória nyertese pedig Farkas Flóra lett. A fődíjas mesét (melyet lapunk 16. oldalán olvashatnak), Haraszti Rita írta.

A Meseíró pályázatot díjak felajánlásával támogatta a Mercedes-Benz Siófok, az MBS Rent, a Logikó-P Játék és a Bálint Ágnes Emlékház. A Mercedes-Benz Siófok és az MBS Rent ajándékcsomagokat ajánlott fel. A LogiKó-P Játék a díjazott gyerekeknek egyhetes nyári tábort ajánlott fel, a felnőtt díjazottnak pedig társasjátékot és egy 10  000 Ft-os vásárlási utalványt.

A Bálint Ágnes Emlékház plüss mazsola figurákat és Bálint Ágnes mesefigurás bögréket ajánlott fel. A nyereményeket Németh Ágnes (Bálint Ágnes írónő lánya), Kis Tóth János, a Bálint Ágnes Kulturális Központ igazgatója és Kovács Miklós, a Mercedes-Benz Siófok és az MBS Rent tulajdonosa adta át a győzteseknek.

VT infó, fotók: Kállai-Tóth Anett