A vecsési borversenyek története 2005-ben kezdődött. Hosszú időn át mindig március első felében rendezték meg a Grassalkovich iskolában. A COVID járvány 2020-ban megtörte a lendületet, és három év kényszerpihenő következett. Tavaly ismét folytatták, és idén már 17. alkalommal találkoztak a térség borászai.
Vecsés újratelepítési pecsétjén látható a szőlővessző. Tehát volt miért újrakezdeni a szőlészet-borászatot, és azt kivirágoztatni.
1845-ben az akkor Vecséshez tartozó Ferihegy puszta tulajdonosa, a terület névadója Mayerffy Ferenc elhunyt. Sörárpa és szőlészet volt a fő terméke. Bérlője Weisz Bernát volt. 1851-ben, az első országos borkiállításon díjat nyert „kellemes ízű” ferihegyi asztali borával.
Gróf Andrássy Aladár Középhalom területén készített kiváló borokat. Felsőhalom területén a kastélyépítő Halmi (Halmy) Sándor felesége, Schossberger Anna szőlőtelepe volt az egyik büszkesége a birtoknak a mai Damjanich utcában. Csodálatos borokat készítettek. A korabeli hirdetések szerint több fajtából. Az 1896-os millenniumi ünnepségsorozaton a szőlőbirtok kiállítási érmet nyert, Vecsést pedig Pest megye egyik jelentős borvidékeként emlegették.
Ma, a kertekben lévő szőlőn kívül, egybefüggő szőlészetről nem tudunk. Mai borászaink az ország több kiváló szőlőtermelőjétől vásárolják az alapanyagot, és készítik kiváló boraikat.
A frissen alakult Vecsési Borbarátok Egyesülete már 2005-ben döntött, hogy borversenyt rendeznek a térség borászai számára. A versenyt 2005. március 5-én a Falusi iskola ebédlőjében rendezték meg, és azóta is az iskola a házigazda.
Idén március 9-én volt a verseny, és jelentős tétel, 75 minta érkezett (fehér 30, rozé 14, vörös 12, ófehér 5, óvörös 14).
Bevezetőként – ez is hagyomány – a VHZ Ifjúsági Zenekara adott műsort néhány örökifjú zenésszel kiegészítve.
A programot – tavalyhoz hasonlóan – Várszegi Csaba borász vezette. A verseny végén, amíg a pontokat összesítették, addig finom Krakkói Pincepörkölttel lehetett felfrissíteni a kóstolástól elfáradt torkokat. Eredményhirdetés után pedig következhetett a körbe kóstolás és a beszélgetés.
Háromtagú zsűri bírálta el a sorszámmal ellátott mintákat. Tagjai Megyeri Szabolcs (Monor, Megyeri pince), Mucsi Zalán (borász), Kis Zoltán (Vecsési Borháló) voltak. Természetesen ismét a közönség is kóstolhatott és bírálhatott.
A bor színét, tisztaságát, illatát, intenzív fajtajellegét és az íznek, zamatnak való megfelelést pontozták. Bronzérem: 16,51–17,50; Ezüstérem: 17,51–18,50; Aranyérmes bor: 18,51–20.
Az első borversenyt már annak szellemében rendezték meg, hogy a kulturált, minőségi magyar borok fogyasztását segítsék elő. Így legyen!
A 17. Vecsési borverseny eredményei
Aranyérmes fehér borok:
Petz Családi Pincészet (Vecsés, 2 bor), Béla & Benő (Ócsa) Barizs Norbert (Ócsa), Óhegy borház (Péteri), Nagy Gábor (Kóka). I. helyezést ért el: Jermi Ferenc (Kóka).
Aranyérmes rozé borok:
Várszegi Családi Pincészet (Vecsés), Béla & Benő (Ócsa), Rácz Bálint (Monor), Sárosi István (Budapest). I. helyezett: Jermi Ferenc (Kóka).
Aranyérmes vörös borok:
Prof. Sárváry András (Vecsés), Erdei János (Vecsés), Fejér pince (Péteri), Prokopecz János (Üllő). I. helyezett: Csáki László (Ócsa).
Aranyérmes és I. helyezést érő ófehér bor:
Sárosi István (Budapest).
Aranyérmes óvörös borok:
Martin Ferenc (Budapest, 3 bora) Biha-Mező-Pusztai (Vecsés), Pereszlényi Családi Pincészet (Vecsés), Jermi Ferenc (Kóka). I. helyezett: Sárosi István (Budapest).
Közönségdíj: fehér borok:
1. helyezett: Jermi Ferenc. Rozé borok: Laczkó Zsolt. Vörös borok: Csáki László. Ófehér borok: László Péter. Óvörös borok: Jermi Ferenc.
A legmagasabb pontszámot elért bor:
Jermi Ferenc.
Vecsés Város Bora (a legmagasabb pontszámot elért vecsési borosgazda):
Petz Családi Pincészet – Olaszrizling.
Szalontai János