2024 májusának végén a Vecsési Honismereti Kör az Önkormányzat segítségével megrendezte 16. vetélkedőjét.

A történet még a kilencvenes évek elején kezdődött, mikor Szlahó József tanár úr megálmodta, hogy érdemes lenne kétévente helytörténeti versenyt rendezni településünk tanulóinak. Az akkori Kör és az akkori önkormányzat, onnan főképp Gál István tanár úr, elkezdte megvalósítani az ötletet. Szegény Szlahó József már nem érte meg, hogy az általa javasolt időpontban, 1992 májusában sikerrel megrendezésre került az első verseny. Azóta is az általa javasolt időpontban, május 15. körül zajlik le kétévente ez az esemény. Május 15. a vecsési svábok kitelepítésének időpontja, a kollektív büntetés szomorú szimbóluma.

Az idei megmérettetésre is 24 tanuló érkezett a négy iskolából. Ők hatos csapatokban versenyeztek. Az első helyet kiváló teljesítménnyel, magabiztosan nyerte a Halmi iskola csapata. A második helyért nagy csatát vívott a Grassalkovich és az Andrássy iskola, végül az utóbbi egy ponttal megelőzte riválisát. A Halmi győztes csapata a következő tanulókból állt: Füzesi Fanni, Kovács-Moharos Marcell, Mondok Levente, Musza Eszter, Nagy Zalán és Vajda Noémi. Felkészítőjük, Csirkovics Kata tanárnő nem először vett részt a versenyen. Gratulálunk neki! Ahogy Hanti Mirtill tanárnőnek is a Grassalkovich iskolából. Sokadszor hozta diákjait ő is a versenyre, akik idén is kiválóan teljesítettek.

Fotó: Hanti Mirtill

És, hogy miben mérték össze erejüket a gyerekek? Először is készítettek egy humoros történelmi híradót, amelyet a szünetben minden jelenlévőnek levetítettünk. A feladatok között volt helytörténeti totó és vecsési híres emberek felismerése. Igaz-hamis, licitálós játék Wirth Éva néni sváb receptes könyve alapján. A hagyományos vecsési esküvők titkai Frühwirth Mihály kutatásai nyomán. És szólt feladat a vecsési 48-asokról is. Másnap az önkormányzat jóvoltából Bugac­pusztára kirándultunk, ahol a pásztormúzeum, a homokbucka, a tölgyes, a csikós bemutató és a természet szépsége elvarázsolt mindannyiunkat.  A napot a kecskeméti Planetáriumban fejeztük be.

Két év múlva folytatjuk. Kaposi Gábor és Kaposi-Kovács Enikő, Kissné Fehér Judit és Kiss Gábor, Tóth Judit, Vadászi Mária, Várszegi Kriszta és Várszegi György.

K.G., Vecsési Honismereti Kör