Nem mindennapi műsorban volt részük azoknak a szerencsés nézőknek, kik részt vettek az 5. Andrássy Gálán. Ebben az évben kétség- kívül egy olyan produkció részesei is lehettünk, melyre eddig nem volt példa.

Hetedik osztályosaink a Határtalanul program keretében egy hetet Erdélyben töltöttek, mely idő alatt egy tinizenekar verbuválódott össze, akik előadása biztos, hogy tovább jutott volna bármelyik tehetségkutató műsorban. Az 5 főből álló zenekar az Abba nagy sikerű dalát, a Mamma Miát adta elő, melyet óriási tapsvihar követett.

De kezdjük az elejéről: évekkel ezelőtt a gála megálmodói Dudás Laura és Kissné Fehér Judit voltak. Ekkor a műsor még csak a tanév legsikeresebb produkcióiból került összeállításra.  Az évek során azonban mind a gyerekek, mind pedig tanáraik részéről megfogalmazódott az az igény, hogy ők is megcsillogtassák tudásukat a társaik, szüleik, barátaik előtt. Így 2024-ben már eljutottunk oda, hogy az iskola 365 tanulója vállalta, hogy színpadra lép.

A gálát Veszprémi Klára igazgatónő nyitotta meg, mely során köszöntötte a díszvendégeinket: Veszelovszkiné Dr. Csóka Gabriellát, a Monori Tankerületi Központ szakmai igazgatóhelyettesét, Szlahó Csaba polgármestert, Kovács Márton és Várszegi Csaba képviselőket, szülőket, nagyszülőket, barátokat és ismerősöket.

Az est folyamán 20 osztály, 3 egyéni és több csoportos fellépő mutatta meg tehetségét felkészítő tanáraikkal együtt. Az est házigazdái, vagy inkább mókamesterei Dudás Laura és Fejérné Gál Tímea voltak. Minden fellépő között vicces monológokkal, párbeszédekkel szórakoztatták a közönséget, akik ezeken jót derültek.

Térjünk vissza azonban az egyes előadásokra, melyekre a diákok tanáraikkal az év vége felé már nagy izgalommal készültek, és minden képzeletet felülmúló előadásokkal rukkoltak elő.

Három egyéni előadást láttunk, vers- és prózamondót, illetve egy harmadikos diákot, aki harmonika tudását csillogtatta meg.

A két felvonás alatt a Dream Dance Academy tánccsoport összesen 4 alkalommal lépett fel akrobatikus tánctudásával.

Az alsó tagozatos gyerekek zenés-táncos produkciókkal érkeztek, melynél farsangi forgatagban, vagy épp vakáción érezhettük magunkat. Külön említést érdemel a 2.a osztály Margaréta tánca, akik hatalmas karton margarétákat tartva egy mezőre repítettek bennünket, ahol lágy szellő simogatta a rét virágait.

A felső tagozatos diákok már beváll­a­ló­sabbak voltak, hiszen koruknál fogva is látványosabb, merészebb műsorokkal szórakoztatták a közönséget.

Láthattunk bárányoknak öltözött osztályt, akik kis nyájat formázva mutatták be mindennapjaikat. Ellátogattunk a Füvészkertbe felidézve a Pál utcai fiúk történetét, illetve a sci-fi világlába is betekintést nyertünk a Man in Black produkcióval. Egy alsós és egy felsős társosztály együtt kalauzolt el bennünket az elmúlt évek sikerkönyvéből megrendezett Harry Potter filmben szereplő Roxforti csata világába.

Három osztály (5 b., 7  a., 7 b.) tökéletes összhangja egy különleges, és szokványosnak semmiképp nem nevezhető produkcióban teljesedett ki, melynek a címe: Ritmic Hands volt.

Természetesen a külön meg nem említett csoportoknak sem kellett szégyenkeznie, hiszen a közönség őket is kirobbanó ovációval ünnepelte.

A tanári kar sem maradhatott ki fellépők sorából. Belevaló tanáraink már a farsangon megcsillogtatták tánctudásukat, melyet az Andrássy Gálára tökéletesre fejlesztettek.

Az est fináléjaként tanárok és diákok közösen énekelték el a Csík zenekar Hazám, hazám című dalát Rainer-Micsinyei  László vezényletével valamint Kerepesi László kíséretében.

Befejezésként igazgatónő nyitóbeszédéből idéznék: „Az, hogy a gála már hagyomány iskolánkban, az biztos. Azt, hogy népszerű, mi sem bizonyítja jobban, mint a közel 400 szereplő. S hogy sikeres lesz-e? Döntsék el önök, kedves nézőink”.

A nézők pedig döntöttek! Hatalmas tapsvihar, gratuláció, elismerő szavak záporoztak a fellépőkre, melyekből egyértelmű volt a jövő évi újabb Andrássy Gála megszervezése.

Kiss Éva, Fotók: Beleslin Milivoj