Halmis hétköznapok

Angol térségi szavalóversenyen a Halmi suli diákjai

A Halmi Telepi Általános Iskola idén is, hagyományainak megfelelően, a tavaszi szünet előtt szervezte meg a Tesz-vesz várost. Ez az egyik le népszerűbb nap tanulóink körében, hiszen a gyerekek birtokba veszik az iskolát: a diákönkormányzat elnöke polgármesterré válik, átveszi az iskola jelképes kulcsát az igazgatónőtől, a többi diák pedig sokféle színes programon vehet részt.

Reggel 8 órakor az iskolai tanulmányi versenyek eredményhirdetése után kézműves csoportokba jelentkeztek a diákok, és húsvéti nyuszikat, csibéket, bárányokat készíthettek, amit boldogan mutathattak meg egymásnak, és vihettek haza. Az elkészült remekművekért fabatkákat kaptak, ami ebben az esetben jelentős értékkel bírt. A délelőtt további részében ügyességi, sport vagy szabadidős játékokon költhették el a gyerekek tesz-vesz valutáikat. Csocsózni, pingpongozni, tollaslabdázni, ugrálókötelezni éppúgy lehetett, mint hennázni, mozizni, diszkózni, társasjátékozni vagy rulettezni. A nap végén a megmaradt fabatkáknak még nagyobb értéke lett: az élelmesebb diákok összeadták pénzüket, és együtt licitálhattak mindenféle édességre, gyerekpezsgőre és üdítőre.

Iskolánk életében fontos szerepet játszik az egészséges életmódra nevelés. Egy vetélkedő keretében hívtuk fel a figyelmet ennek fontosságára.

Márciusban megszerveztük az angol szavalóversenyt is, megfűszerezve angol módra készült teával és süteménnyel, aminek az elfogyasztása oldotta a feszültséget és jókedvet varázsolt a délutánra. Nagy népszerűségnek örvend ez az alkalom, idén huszonnégy diákunk készült angol verssel és prózával, köztük már negyedikes tanulók is megmutatták tehetségüket.

Nyolc tanulót küldtünk tovább a Gyálon megrendezett kistérségi idegen nyelvi vers- és prózamondó versenyre. A jól felkészült tanulóinkra nagyon büszke az iskolánk, hiszen hat helyezést értünk el. Negyedik évfolyamon 3. helyezést ért el Sallay Sára, Öztürk Zara pedig 4. lett. Hatodik évfolyamon 6. helyezést Balaskó Hanna vers területen, prózából pedig 2. helyezést ért el Szász Izabella. Hetedik évfolyamon 3. helyezést ért el Vajda Noémi és nyolcadik évfolyamon 1. helyezést ért el Musza Eszter.

Az Országos honismereti tanulmányi versenyen ugyancsak eredményesen szerepelt két hetedik osztályos tanulónk: Vajda Noémi országos 6. és megyei 6., Szalai-Kiss Anna országos 16. helyezést ért el.

„Mesék a Velencei-tóról” című meseíró pályázatra közel 140 mesét írtak diákok az egész országból. Egy 4 fős zsűri a legjobban sikerült meséket megjelentette egy mesekönyvben. Örömünkre Vajda Noémi, hetedik osztályos tanulónk Peti, az időutazó című meséjével elnyerte a zsűri tetszését. Így az ő meséje is szerepel a gazdagon illusztrált könyvben.

Büszkék vagyunk a városi vers- és prózamondó versenyen elért eredményeinkre is:

3-4. osztály vers kategória: Balás Domonkos – II. hely

3-4. osztály próza kategória: Fenyvesi Dóra – III. hely

5-6. osztály vers kategória: Mondok Botond – I. hely, a kupát is hazahozhatta Boti

5-6. osztály próza kategória: Lőrinczi Evelin – II. hely

7-8. osztály vers kategória: Rajczi Attila – I. hely

7-8. osztály próza kategória: Jancski Boróka – III. hely

Tartalmas, sok programmal teli hetek vannak mögöttünk, izgatottan várjuk megérdemelt pihenőnket: a vakációt.

Jánosáné Csirkovics Katalin