A Grassalkovich Antal Német Nemzetiségi és Kétnyelvű Általános Iskolát 2014 óta a Német Nemzetiségi Önkormányzat (NNÖK) tartja fenn. Ez idő alatt nem csak a nemzetiségi nevelés erősödött meg az intézményben, hanem a Laczkovics László nívódíjas építész által tervezett, 1994-ben átadott iskolaépület is sokat korszerűsödött.

Amikor a Német Nemzetiségi Önkormányzat átvette az iskola fenntartói jogát és az ezzel járó feladatokat, akkor azt is megvizsgáltuk, hogyan tudnánk energiahatékonyabban működtetni az épületet, illetve komfortosabbá tenni a használók számára. Készíttettünk egy energetikai felmérést, amely tartalmazza azokat a javaslatokat, hogy milyen korszerűsítésekre van szükség az energiafelhasználás optimalizálása érdekében. A hatékony kormányzati támogatásoknak köszönhetően, melyek az elmúlt években több százmillió forintot tettek ki, el tudtuk kezdeni ezeket a fejlesztéseket – mondta Frühwirthné Halász Melinda, a Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökhelyettese.

A korszerűsítés részeként a hagyományos lámpatesteket LED-es fényforrásokkal váltották ki, új tetőt kapott a tornaterem, felújították az iskola fűtésrendszerét, tavaly augusztusban pedig nagyteljesítményű napelemes rendszert telepítettek a tornaterem tetejére, amely a beüzemelést követően a főépületet és a tornatermet is képes lesz ellátni elektromos energiával – összegezte az eddigi fejlesztéseket, hozzátéve, hogy a tornaterem tetőcseréje Vecsés Város Önkormányzata és az NNÖK együttműködésével, a kézilabda szövetség által kiírt pályázaton elnyert támogatás felhasználásával valósult meg.

A felsoroltakon túl több lépésben zajlik az épület nyílászáróinak cseréje, amit az állami pályázatok mellett a Budapest Airport is támogat zajvédelmi programja keretében.

– Az utolsó ütemet idén szeretnénk megvalósítani, erre a célra 9,6 millió forint támogatást nyertünk a Miniszterelnökségtől. Az önerőt Vecsés Város Önkormányzatának 10 millió forintos támogatásával, valamint az iskola 8,5 millió forintos önrészével szeretnénk biztosítani – mondta Frühwirthné Halász Melinda a nyílászárók cseréjével kapcsolatban.