A K2-vitamin

A 2022-es statisztikai adatok alapján az artériás és vénás trombotikus megbetegedéseket magába foglaló szív és érrendszerrel kapcsolatos problémák okozták Magyarországon a halálozások 49 százalékát, ezért fontos megismerni a K2-vitamin szerepét.

 A K2-vitaminról igen keveset hallunk, pedig ez egy olyan zsírban oldódó vitamin, mely nagyon fontos szerepet játszik a kalcium-anyagcserében, segíti annak beépülését a csontokba és a fogakba, valamint csökkenti a kalciumlerakódást az artériákban és a szövetekben. A K2-vitamin jelentős tényező a szív- és érrendszer működésében, ezért fontos szerepe van az ezzel kapcsolatos betegségek megelőzésében.

A K-vitaminnak az emberi szervezetben két fő típusa található: a K1 (fillokinon) és a K2-vitamin (menakinon). A K2-vitamint a bélbaktériumok termelik, de megtalálható az állati eredetű élelmiszerekben, többek között a vajban, a sajtban, a tojássárgájában. A K2-vitaminnak több változata létezik, melyeket számok jelölnek (MK-4,  MK-7 stb.), ahol az MK a menakinon rövidítése. Amikor K2 táplálékkiegészítőkről van szó, a legtöbbet ajánlott forma az MK-7, mivel ennek hosszabb a felszívódási ideje, és tovább marad a vérben.

A K2-vitamin a D-vitaminnal szorosan együttműködik a csontok egészségének a fenntartásában, és a kalcium-anyagcsere szabályozásában. A D-vitamin segíti a kalcium felszívódását a bélből, miközben ennek beépülését  támogatja a K2-vitamin. Ez utóbbi elősegíti a kalcium átjutását a véréramból a csontokba, valamint segít megakadályozni annak lerakódását az érfalakban és más szövetekben. A kalciumlerakódási folyamat már az ember húszas éveiben elindul. A 2009-es Artherosclerosis tudományos tanulmány szerint mennél magasabb a szervezet K2-vitamin szintje, annál alacsonyabb lesz a koszorúér elmeszesedésének a kockázata. A német 1997-es EPIC-Heidelberg tanulmány arra mutat rá, hogy a szervezetben minden 10 mikrogram K2-vitamin bevitelnél, 0,9 százalékkal csökken a szervezet kardiovaszkuláris megbetegedésének a kockázata. 2019-es adatok szerint a japánok érték el a világban – átlagosan 84,6 éves korral – a legmagasabb élettartamot. Érdemes tudni, hogy az általuk fogyasztott fermentált szójabab, az ún. natto, a világon az egyik legmagasabb K2-vitamint tartalmazó élelmiszer.

Egy 2009-ben kiadott holland tanulmány szerint napi 180 mcg (mikrogram) K2-vitamin (MK-7) esetén nem csupán az erek meszesedése és a csonttörések kockázata csökkent jelentősen, ugyanakkor a csontok sűrűsége nőtt. Ha a kalcium lerakódik az érfalakon, akkor az artériák merevebbé, kevésbé rugalmassá válnak, és ezáltal megemelkedik a vérnyomás, növekszik a szív- és érrendszerbetegségek kialakulásának a kockázata (szívinfarktus, szívelégtelenség és stroke). A K2-vitamin ezeket a kockázatokat jelentős mértékben csökkenti. A K2-vitamin olyan tápanyag, mely szerepet játszik a véralvadási folyamatban, és az antikoaguláns gyógyszerek hatékonyságát befolyásolhatja. A K2-vitamin fokozhatja ezek hatását, pl. kumarinok (Syncumar, acenocumarol, stb.), és a warfarinok (Warfarin, Marfarin, Marfagen, stb.) esetében, ezért a véralvadásgátló gyógyszereket szedők konzultáljanak orvosukkal, mielőtt K2-vitamin táplálékkiegészítőt szednének.

K2-vitamin hiány esetén a dietetikusok különböző napi dózisokat ajánlhatnak, 100-200 mcg mértékben, összekötve a D-vitamin szedésével. Egyesek 4.000 NE D-vitamin napi szedése felett ajánlják a K2-vitamint. A szervezet egyes területein – pl. a nyálban – magas koncentrációban található a K2-vitamin. Egyes kutatások szerint a K2-vitamin hiánya kapcsolatban van a fogak egészségi állapotával, mely növelheti a fogszuvasodás és a fogágybetegségek kialakulásának a kockázatát. A K2-vitamin pótlása segíthet a dentin, mely az elhasználódott vagy sérült fogak regenerálódásában szerepet játszik, és más fogszövetek egészségének a fenntartásában. Egy másik ilyen magas K2-vitamin koncentrációjú hely a hasnyálmirigy, mely kulcsfontosságú szerepet játszik a test vércukorszintjének szabályozásában. A Diabetes Care folyóiratban közzétett tanulmány szerint a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők, akik K2-vitamint szedtek, javulást mutattak az inzulinérzékenységben és a glükózanyagcserében.

A tanulmányok alapján elmondható, hogy a K2-vitamin együtt a D-vitaminnal (+Mg), jelentős pozitív egészségügyi változásokat hozhat mindazok számára, akik erre nyitottak! „Az utazás mindig az első lépéssel kezdődik!” Lao Tzu

Práczki Péter