A vecsési kézilabda jövője múlhat a sportcsarnok hiányán

Antal Zoltán, a Vecsés SE kézilabdázóinak szak­osztályvezetője a szeptemberi szezonrajtnál úgy fogalmazott, bízik benne, hogy a felnőtteknél a férfiak az első hatban, a nők a dobogón végeznek.

Noha még csak az őszi szezon egy része ment le, ettől az elvárástól mindkét csapat távol áll. (A férfiak jelenleg a 9., míg a nők a 6. helyen állnak.)

Ugyanakkor a csapatok teljesítménye nagyban összefügg az egész világot sújtó koronavírus-járvánnyal. A vírus és a csapatok teljesítménye mindenképen összefügg, azon egyszerű oknál fogva, hogy a vírus elleni védelemre kiadott kormányrendelet okán jelenleg egyik vecsési iskolát sem használhatjuk edzésekre – mondta a szakember.

Korábban a Grassalkovich is­ko­lában edzettek, amely Vecsésen az egyedüli szabályos pályával rendelkezik, de jelenleg azt sem használhatják.

– Mivel a városnak nincs sportcsarnoka, így nem tudunk hol edzeni. A környező sportcsarnokokban nem tudunk edzésidőt találni a délutáni órákban. Van olyan utánpótláscsapat, amelyik október óta egy napot sem edzett” – mondta az áldatlan állapotokról Antal.

A korosztályos csapatok voltak már mindenfelé, edzettek Soroksáron, Lőrincen, Dunavarsányban, Dunaharasztiban, Üllőn, Gyálon, de sokszor ezeken a helyeken is csak félpálya áll egy-egy csapat rendelkezésére, ezen pedig rendes edzést nem lehet végezni. Ráadásul sokszor szemérmetlenül magas bérleti díjat kérnek a kiszolgáltatott helyzetben lévő csapatoktól.

– Ez egy lehetetlen állapot. A létünk a tét, lassan a megszűnés szélére sodródunk, a szülők nem engedik el a gyerekeket, sok az odautazás, későn érnek haza. A minap is fél 9-kor kezdődött az egyik csapatunk edzése, és fél 11-re értek haza. Ezt sok szülő érthetően nem tudja vállalni – mondta a körülményekről a szakosztályvezető.

Ugyanakkor meccsdömping várható, hiszen a vírushelyzet miatt elmaradt találkozókat is pótolni kell, aminek edzés nélkül nekimenni katasztrófa. 5 edzéssel szemben jelenleg jó esetben 2-3 van, az is félpályán. A helyhiány miatt a felnőtteknek is sokkal kevesebb edzéslehetőségük van, és a nőknél több kisgyermekkel rendelkező anyuka is jelezte, nem tudnak ennyi időt távol lenni a családtól, amennyi pluszt az utazások jelentenek.

– Nagyon hiányzik egy csarnok Vecsésről, horror pénzért adják ki a csarnokot mindenhol. Nem így terveztük a költségvetést, nem számoltunk ennyi utazással, terembérléssel. Nem az anyagiak miatt mondom, mert jelen pillanatban a költségvetés megvan, többek között nem kevés támogatást kaptunk az önkormányzattól – mondta Antal.

Az utánpótlás egyre lehetetlenebb helyzete kihat a felnőtt csapatokra is, ha jövőre nincs serdülő és ifi-csapat, nem nevezhetnek a bajnokságba a felnőttek sem. Egy meccsre legalább 12 játékossal lehet csak nevezni, most van olyan korosztály, ahol összesen öten vannak.

– Egy komplett csapat elgazolt a Malévba, ott van csarnok, tudnak folyamatosan edzeni. A gyerekek egyharmada hetek óta nem jelenik meg edzésen, nem tudjuk, mi van velük. Lejtőn vagyunk, válságmenedzselésben vagyunk, de egyelőre nem látjuk az igazi megoldást – összegzett a szakosztály vezetője.

Sz. Gy.