1-2 edzés után meg lehet mondani, kiből lesz jó versenyző

Keveset hallani, olvasni a vecsési asztaliteniszezőkről, pedig náluk is zajlik az élet, és komoly eredményeket értek el az elmúlt időben. Sőt! Nem csak a múltban, a jövőben is komoly események elé nézhetnek.

„Július első hetében volt a veterán Európa-bajnokság, ahol Spengler Krisztina második lett, párosban pedig Balla Orsolyával indult, és csak a nyolc közé jutásért kaptak ki. Ez nagyon gyönyörű eredmény, ezzel a szakosztály is felzárkózott az eredményes sportágak közé, nem csak Vecsésen, de Európában is letettük a névjegyünket” – mondta az elmúlt időszak legjelentősebb eredményéről Nedolai Edit, a szakosztály vezetője.

A szakosztálynak összesen 16 igazolt versenyzője van, plusz a gyerekek, akik mintegy 20-an vannak. A mostani sikert elérő veterán kategóriába a 40-et betöltött versenyzők kerülhetnek. De mi kell ahhoz, hogy valaki jó pingpongos legyen?

„Gyorsnak és kreatívnak kel lenni, és nagyon fontos a koncentráció. Ez a sportág nagy odafigyeléssel jár, ha egy versenyző komolyan veszi. Ha valaki annyira tehetséges, akkor teljesen amatőrből egy év alatt fel lehet hozni versenyképes játékossá” – mondta a sportvezető.

A klubban van olyan fiatal, aki megyei szinten 2. helyezést ért el, ami egy nagyon nagy eredmény, hiszen egy héten csak két edzésük van, míg a megyei szinten éllovas Ceglédnél mindennapos edzések vannak.

„A mai gyerekeknél nagyban függ attól, menyire fogja meg ez a sportág, mennyire érdekli. De 1-2 edzés után meglehet állapítani, kiből lehet versenyző és ki az, aki csak hobbi szinten fogja űzni ezt a sportágat” – mondta a vecsési szakosztály „lelke”.

Véleménye szerint nagyon fontos a sportágban a kitartás, hiszen ez nem egy olyan spotág, ahol a jövő héten már lehet versenyre menni. „Én 5 évesen kezdtem el, de a mai gyerekeknél hiába kezdi el egy óvodás korú, nem tudja őt lekötni. Talán a 2. osztályos kortól már ki lehet szűrni, ki az, akit igazán érdekel az asztalitenisz” – mondta Nedolai Edit, aki elárulta, ha egy gyerek megfogja az ütőt, két-három ütés után észre lehet venni, ki mennyire tehetséges.

Szeptemberben indítanak egy nb 1-es női csapatot, melyben a két fentebb említett hölgy mellett kell egy 21 év alatti ifi játékos, de jelenleg úgy tűnik, megvan az ember erre a posztra. Érdekesség, hogy egy olyan versenyzőről van szó, aki korábban éppen Vecsésen ismerkedett meg a sportág alapjaival. Azóta komolyabb egyesületben is szerepelt, de most a jelek szerint visszatér.

A szakosztályvezető szerint a célokról nehéz beszélni, hiszen újra lett szervezve az egész bajnokság, és nagyban függ az elvárás attól is, hány induló lesz. A nők ugyanis már nem nagyon akarnak a női csapatokban szerepelni, hiszen játszhatnak férfi csapatokban is, ami jóval nagyobb kihívás számukra.

„13 csapat nevezett előre, és a tervek szerint3-4 csapatos 3-4 csapatos régiókban, egy hétvége alatt kell lejátszani egy fordulót, majd rájátszásban döntik el a helyezéseket. Kevés meccs lesz, kevés hétvége így mi is el tudunk indulni a férfiak között is” – mondta a vezető, aki úgy véli, ha a csapat feljutna az Extra Ligába, nehéz lenne az indulás, hiszen ott duplája a nevezési díj. „Persze ha a támogatás növekszik, akkor bevállalnánk egy Extra Ligát is” – mondta sejtelmesen.

SzgY