Szeretném, ha vecsési lenne az olimpiák első magyar női ökölvívója

Ahogy azt már megszokhattuk, a Vecsési Boksz Klubban mindig zajlik az élet. Miközben mindenki a szabadságát tölti, vagy azon morfondírozik, hogy merre utazzon, az ökölvívók javában edzenek, és versenyről versenyre járnak. Ami a legfontosabb, többnyire sikerrel.

Szűcs Szabina és Seres Attila (a fotó egy korábbi versenyen készült)

Június végén immáron 44. alkalommal rendezték meg a mezőkövesdi városi sportcsarnokban a nemzetközi Matyó Kupát, melyen 46 egyesületből 240 bunyós szállt ringbe. Az esemény rangját jól mutatja, hogy ellátogatott rá Erdei Zsolt, a Magyar Ökölvívó Szakszövetség elnöke, valamint Szántó Imre ökölvívó mesteredző is.

A versenyről három vecsési fiatal is aranyéremmel térhetett haza. Szűcs Szabina (66 kg), Német Gábor (44,5 kg) és Schmigulecz Kevin (44 kg) sem talált legyőzőre.

„A Matyó Kupa a serdülőnek válogató volt, a többieknek felkészülési verseny, de így is öröm a szereplésünk, hiszen a három aranyérem mellett, még két ezüstöt is sikerült begyűjtenünk” – mondta Seres Attila, a klub elnöke.

Ennél is rangosabb viadal volt július elején a Vojvodina Glove 2019 elnevezésű torna, melyen 23 ország képviseltette magát, és amely fontos tesztverseny volt az egy hónap múlva esedékes Eb előtt.

A szerbiai tornán a vecsési csapatot Tarnóczy Tamara képviselte, aki rögtön az első fordulóban az ifjúsági olimpia bajnok, többszörös EB győztes olasz Martina La Piana ellen lépett ringbe.

„Fantasztikus meccset játszottak, Tamara remekül helytállt annak ellenére, hogy 3-2-es vereséget szenvedett. Ez azt jelenti, hogy a többszörös Eb-győztes ellen két bíró is őt látta jobbnak a világ egyik legerősebb ifjúsági versenyén. A találkozóról mindent elmond, hogy az európai szövetség honlapja szerint az ő összecsapásuk volt a nap meccse” – összegzett Seres, aki elárulta, a tornán indult volna Kiss Bettina is, de az előző versenyeken kisebb sérüléseket szedett össze, így a vecsési klub megállapodott a szövetséggel, hogy ezt a tornát kihagyja, most pihen.

A közeljövőben úgy is nagy kihívások várnak a két hölgyre, hiszen mindketten indulnak a szeptemberi ifjúsági Európa-bajnokságon. Ugyanakkor a felnőttek kontinensvetélkedőjén is érdekelt lesz a vecsési egyesület, Juhász Adrián és Szűcs Szabina révén.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság közzétette a 2020-as olimpiai súlycsoportokat és a kvalifikációs rendszert is. Ennek értelmében a nőknél 5 súlycsoport lesz (51,57,60,69,75 kg)

„Szabina az új olimpiai rendszer miatt felment 57 kilóba, ahol már a magyar bajnokot is megverte. Mindketten 57 kilóban lennének esélyesek, de meglátásom szerint a vecsési lány tűnik jobbnak és ezt nem csak a szívem mondatja velem. Nem megbántva, de Benke Sára azért lett bajnok 2018-ban ebben a súlycsoportban, mert mi visszamentünk 54 kilóra” – mondta őszintén a klub első embere.

„Az olimpia a női szakág versenyzőinek az esélyeit nagyban emeli, még úgy is, hogy nem tartozunk a nemzetközi élmezőnybe. A korábbi három helyett, most már öt súlycsoport 100 versenyzője indulhat. ennek köszönhetően a januári kvalifikációs tornán már hat versenyző is kvótát szerezhet” – mondta az elnök, aki azt is elárulta, nagyon boldog lenne, ha egy vecsési versenyző ki tudná harcolni a tokiói részvételt.

„Magyar női bokszoló még soha nem volt olimpián, nagyon szeretném, ha a mi versenyzőnk lenne az első. Ez nagyon sokat jelentene a vecsési ökölvívásnak”. Mit lehet ehhez hozzátenni? Így legyen!

SzID