Vecsés közvetlen közelében edz az új Federer?

A Gubacsi Zsófi Tenisz Klub gyerkőcei az új Üllői úti buszmegálló előtt

A Vecsés táblától alig pár méterre könnyen megközelíthető helyen működik a Gubacsi Zsófi Teniszklub és Sportegyesület.

A korábbi klasszis teniszező, aki egykor még Serena Williams ellen is játszott, immár 11 éve tanítja a világ egyik leglátványosabb sportjának alapjaira a gyerekeket.

Az Üllői út legvégén, csendes, kellemes körülmények között működő klubban számtalan vecsési sportkedvelő gyermek megfordult már. Legtöbbjük talán nem is tudja, hogy a klub névadója 25 alkalommal játszott Magyarország Fed-ku­pa-válogatottjában, és egyéniben valamint párosban is volt a Top 100-ban.

– 2008 óta üzemel a klub és folyamatosan mennek a teniszprogramok. Úgy érzem, egyre jobban cseng az iskola neve, nem véletlenül járnak ide a fővárosból vagy éppen Gyálról. Természetesen Vecsésről is, ahonnan 30-40 gyerek látogatja rendszeresen az edzéseket. De ugyanúgy jönnek a tenisztáborokba is, míg mi a falusi óvodában tartunk rendszeresen oktatást – mondta a korábbi klasszis.

Hat pálya áll a tanulni vágyók rendelkezésére, míg télen két fedett pályán tudnak edzéseket tartani. – Látom, ha valaki ügyes és jól bánik a labdával, de ez igazából még semmit nem jelent. Vannak sokan, akik ügyesek, de tisztában kell lenni vele, jön a kamaszkor, amit nehéz áthidalni. De jó foglalkozni olyanokkal is, akik ügyetlenek de kitartóak, hiszen előfordulhat, hogy belőlük lesz aztán nagy versenyző – mesélte Gubacsi, aki elárulta, ha valaki csak iskola utáni programként tekint a teniszre, őt is szívesen látják.

Véleménye szerint a tehetség, a kitartás és a szülői háttér a legfontosabb ahhoz, hogy valakiből igazán nagy játékos válhasson. Utóbbin elsősorban azt érti, a szülő mennyire tudja segíteni emberileg a gyermekét, mennyire hajlandó a hétvégéit feláldozni a versenyek miatt, plusz anyagilag mit engedhet meg.

– Ha valaki csak hobbiszinten, heti 1-2 alkalommal jön le edzésre és versenyekre sem jár, az sem olcsó mulatság. Éves szinten az ütő és a cipő 200 ezernél kezdődik és akár milliókig mehet. Ez utóbbi összegbe már a több edző, a magánóra is beletartozik. Nem egy olcsó sport, ha valaki egy versenyzőt akar kinevelni, de remek dolog kiegészítő sportnak vagy hobbinak is – mondta az iskola névadója és vezetője.

Úgy véli, a sportág megtanít sok mindenre, még ha a gyerek nem is versenyzik, hiszen rendszert visz az életébe. Megtanítja a sport iránti alázatra, tiszteletre, hogyan viselje a győzelmet vagy éppen a vereséget. Miként alkalmazkodjon a többiekhez, hiszen hiába egyéni sportág, eleinte csoportban tanítják a fiatalokat.

Azonban hiába ügyes egy kisfiú vagy kislány, néha a szülő a legnagyobb ellenfele abban, hogy a gyerek eljusson azokhoz az álmokhoz, amiket megálmodott magának. A szülő sokszor rosszul áll a dologhoz, de előfordul az is, hogy túlgondol egy győzelmet vagy vereséget.

– Mindenkinek a maga szintjén ajánlom a teniszt. Egy gyengébb duci gyerek is tud fejlődni, hiszen azért van a mozgáskoordináció, és egy hírtelen növekedés sokat jelenthet a folyatásban. Ugyanakkor egy túlmozgásos gyerekeket is le lehet fárasztani, hiszen 4-6 órát vagyunk a táborban, így este neki sem kell altató – mondta az iskola névadója, aki elárulta, egyre nehezebb a gyerekeket elmozdítani a különböző számítástechnikai gépek mellől.

Régebben könnyebb volt a gyerekeket bevonzani, most annyi minden más van, ami elviszi őket. Ezért is kell óvatosan belemászni abba, hogy ki az, aki versenyezni akar. Hiszen hiába ügyes, ha nem akar versenyezni.

Gubacsi szerint népszerű az iskola, hiszen van egy jó bázis, és hamarosan az iskolai program is beindul, aminek köszönhetően a gyerekek alapszinten megismerkedhetnek a tenisszel, hogy tisztában legyenek vele, mi az a tenyeres, a fonák, vagy a röpte. Ennek köszönhetően pedig, felnőttként sem fognak idegenként nézni a sportágra.

– Véleményem szerint Vecsésnek jó lehetőség az iskola, hiszen aki meg akar tanulni teniszezni, annak nem kell bejárnia Pestre vagy Budára. A kezdőtől a haladóig, minden szinten profi hozzáállással fejlesztjük mindenki tenisztudását, mindezt családias hangulatban. Minősített edzőink vannak és a gyermekek mellett felnőtt oktatás is van – mondta a csinos iskolavezető.

Az iskola eddigi legnevesebb tanítványa Gálfi Dalma volt, aki több évet járt ide. Azóta junior világbajnok, felnőtt magyar-bajnok, a US Open junior lány bajnoka, junior párosban pedig wimbledoni bajnok lett.

– Szeretnénk egy jó versenyzőbrigádot, emellett örülnénk, ha Vecsésen is eljuthatnánk az iskolákba, hogy megmutathassuk ezt a fantasztikus sportágat – mondta Gubacsi, aki szerint eredményt elérni talán a női mezőnyben könnyebb, ennek ellenére több fiú tanítványuk van a klubban.

Sz.Gy.