Rheinstettenben jártunk Neuburgweier 800 éves születésnapján

Vecsés-Rheinstetten barátság

Tovább erősödött a sok éve tartó barátság a Rheinstetteni MV Neuburgweier és a MV Vecsés között.

2018 novemberében zenekarunk két tagja kiutazhatott az önkormányzati delegációval testvérvárosunkba, Rheinstettenbe. A rövid, de annál sikeresebb látogatás alatt jutott idő a jövőbeli programok, találkozók tervezésére is. Barátaink meghívtak minket Neuburgweier 800 éves jubileumi ünnepségére, melyre felbuzdulva, mi felajánlottunk egy produkciót fiataljaink nemrégiben alakult bandája, a Blechkraft személyében.

A jó együttműködésnek és a rugalmas szervezésnek, valamint váro­sunk támogatásának köszönhetően június 27-én kiutazhattunk Rheinstettenbe, Neuburgweier városrészbe közös ünneplésre. Városunkat, zeneegyesületünket 12 fős fiatalokból álló delegáció képviselte elnökünk, Fazekas József vezetésével. Megérkezésünkkor a magyar himnusz és a Badnerlied eljátszásával fogadott minket a MV Neuburgweier csapata. A rövid köszöntőbeszédek után egy közös vacsorával vendégeltek meg minket.

A fiatalok nemrég alakult bandája, a Blechkraft

A továbbiakban kellemes beszélgetésekkel, nosztalgiázásokkal teli szeretetteljes estében volt részünk. Az ünnepségsorozat programjain kívül, vendéglátóink igyekeztek hasznosan kitölteni a szabadidőnket. Péntek délelőtt egy idegenvezető irányításával bejártuk Ettlingen váro­sát, majd betekintést nyertünk a St. Augustinusheim intézet munkájába. Klaus Schwarz, a MV Neuburgweier egykori elnöke, jelenlegi elnökhelyettese végigvezetett minket az intézményen és vázolta rendkívül felelősségteljes, tiszteletre méltó munkájukat. A délután folyamán sétáltunk Neuburgweier utcáin, kis pihenőt tartva a zenészkollégáknál. Klaus Schwarznál és családjánál, valamint Harald Neunál és családjánál igazi családias vendéglátásban volt részünk, énekeltünk, beszélgettünk és nagyon jól esett egy kis frissítő a hatalmas hőségben. Az esti program előtt maradt időnk egy rövid strandolásra is a Fermasee területén, ami a következő napunkon is egy kedvelt úti cél maradt. Péntek este kezdetét vette a 800 éves ünnepségsorozat, egy Rheinstetteni banda, a Dorfcombo fergeteges koncertjével. Az együttes több mint 20 év után állt össze újra, hogy méltón ünnepeljék szülőfalujuk születésnapját, együtt a közel 3000 fős tömeggel. Hatalmas élményekkel gazdagodtunk, nagyon jól esett az együttes figyelmes vezetőjének a vecsési delegáció névszerinti köszöntése, melyet üdvrivalgással fogadtunk. A mintegy háromórás koncerten együtt ünnepeltünk és énekeltünk vendéglátóinkkal, barátainkkal.

Szombaton ellátogattunk a közeli nagyvárosba Karlsruheba. Felmentünk a Turmberg tetejére, ahol gyönyörű panoráma nyílt a városra. Rövid séta a belvárosban és egy kis strandolás után kezdetét vette a fesztivál hivatalos megnyitója. Beszédet mondott Rheinstetten főpolgármestere, Sebastian Schrempp, valamint Neuburgweier polgármestere Gerhard Bauer. Pár kedves szóval és jelképes ajándékkal köszönték meg, hogy velük együtt ünneplünk a hétvégén, és ez alkalommal mi is átadtuk ajándékainkat városunk és egyesületünk nevében. Az ünnepség amatőr helybéliek fantasztikus történelmi színdarabjával folytatódott. A vasárnapi program ökumenikus istentisztelettel kezdődött, majd folytatódott az iskolák és különböző egyesületek fellépéseivel. Késő délután fellépett a MV Neuburgweier zenekara, vecsési vendégművészekkel, majd utánuk következett az általunk felajánlott produkció, a Blechkraft. Markus Drescher, a MV Neuburgweier elnöke és Gerhard Bauer, Neuburgweier polgármestere köszöntötte és konferálta a csapatot. Fiatal tehetséges zenészeinknek alkalmuk nyílt megmutatni a fúvószene egy teljesen más oldalát, egy újfajta stílust, ami a neuburgweieri közönség számára teljesen új volt. Ez az egyedi fúvós hangzás, a koreográfiákkal megspékelt slágerszámok, a hatalmas energia és a virtuóz szólók teljesen lehengerelték a közönséget, akik hatalmas ovációval fogadták a fiatalok műsorát. A Blechkraft tagjai: Prokop Gábor (szoprán- és alt­szaxofon), Antal Péter (tenorszaxofon), Bálint Szilárd (baritonszaxofon), Brunner Bence (helikon), Tuboly Roland (dob). Műsoruk alatt németül konferált és zenéjük mellett ezzel is remek hangulatot teremtett Antal Péter és Prokop Gábor. A műsorszámokat feldolgozta és hangszerelte Brunner Bence. Hatalmas gratuláció jár a csapat minden tagjának, a fellépőknek valamint a VHZ MVW kísérő csapatának. A Blechkraft tagok mellett a VHZ delegációjának aktív tagja volt még Brunner Alexandra, Gőz Nóra, Abonyi Bence, Tordai Dániel, Liebe Viktor, Kovács Márk, Fazekas József és Fazekas Boglárka.

Ezúton is szeretnénk megköszönni a támogatást Vecsés Város Önkormányzatának, akik lehetővé tették kiutazásunkat! Bízunk benne, hogy ezután is, egymás tiszteletén, szeretetén alapuló programokkal tudjuk ápolni testvérvárosi kapcsolatunkat és barátságunkat!

Fazekas Boglárka