Vecsés újratelepítésének 238. évfordulóját ünnepelte a város június 14-én. A hagyományokhoz hűen ezen a napon adták át a városi kitüntetéseket. Az ünnepségen új díszpolgárt is avattak.

A felújított Szent István tér méltó helyszíne lett a városi ünnepnek, amelyen Szlahó Csaba polgármester mondott beszédet. Az egy héttel korábbi önkormányzati választással kapcsolatban kifejezte köszönetét a lakosoknak, amiért éltek szavazati jogukkal, majd röviden összegezte a választás eredményeit. Az ünnephez kapcsolódóan felidézte az alapító sváb családok erőfeszítéseit, melyeknek a létezését köszönheti a város.

– Feltörték az ugart és az elnéptelenedett területet újra élettel töltötték meg. Két évtizeden belül a portáik mellett iskolát és templomot is építettek. Nem tudhatjuk, csak sejtéseink lehetnek arról, hogy az új telepesek előtt milyen nehézségek tornyosultak, és milyen akadályokat kellett leküzdeniük céljaik eléréséhez. A puszta tény, hogy ma itt élhetünk, hálával kell eltöltse szívünket és egyben felelőséget is ró ránk – hangsúlyozta.

Ünnepi beszéde végén az óvónőknek, tanítóknak és tanároknak mondott köszönetet, akik egész évben sokat fáradoztak a jövő generációjának neveléséért, a gyermekek tanításáért.

– Ők azok, akik nevelik a következő generációt, akik átveszik tőlünk a stafétát, és gyarapítják majd örökségüket, azaz Vecsést. Tiszteljük a múltat, értékeljük a jelent és tervezzük meg a jövőt, hiszen mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy a gyermekeink és az unokáink is büszkék lehessenek városunkra – zárta gondolatait a polgármester.

Kitüntetések

„Az év fiatal sportolója” Nyögéri Sára junior Európa-bajnoki bronzérmes ökölvívó vehette át. Sára eddigi legnagyobb sportsikerét 2023-ban érte el, az EB bronzérem mellett a junior világbajnokságon is remekül szerepelt, és ötödik helyezett lett.

Vecsés Sportjáért Érdemérem kitüntetést vehetett át Nedolai Edit egykori NB I.-es asztaliteniszező, a Vecsési SE asztalitenisz-szakosztályának vezetője. Irányítása alatt a sportegyesület három csapata a megyei és a nemzeti bajnokságban is szép eredményekkel büszkélkedhet.

Ezt követően a közoktatásban dolgozók kitüntetéseit adták át. Köszönő Oklevélben részesült a Grassalkovich iskola pedagógusa, Gombosné Simon Amanda, aki 1994 óta tagja az intézmény tantestületének és Bosznayné Waldner Erika szakértő mesterpedagógus, a Halmi iskola igazgatója. Kiemelkedő oktató-nevelő munkásságáért Köszönő Oklevél elismerésben részesült Krak Ildikó, a Halmi iskola tanítója és Vatainé Nagy Enikő nemzetiségi óvodapedagógus, a Falusi óvoda munkatársa.

Több mint 30 éves munkásságáért Elismerő Oklevelet vehetett át Dömötörné Futó Molnár Mónika, a Grassalkovich iskola pedagógusa, Gáspárné Hatvani Gabriella, a Grassalkovich iskola tanára, Szendőfi Anikó, a Vecsési Alapfokú Művészeti Iskola zongoratanára és Vargyasné Bakonyi Ildikó, a Falusi óvoda vezetője.

Az oktatás területén végzett munkássága elismeréseként Vecsésért Életműdíj kitüntetésben részesült Sárdi Krisztina Anna, aki 38 éve tanít a Grassalkovich iskolában.

50 éven át kifejtett szakmai tevékenységük elismeréséül jubileumi aranyoklevélben részesültek: Lakai Istvánné, Böjténé Szalai Irén és Gál István.

Szlahó Csaba polgármester és Früh­wirthné Halász Melinda alpolgármester az ünnepségen köszöntötte Frühwirth Mihály helytörténészt, akit munkássága elismeréseként Pro Cultura Minoritatum Hungariae Díjat vehetett át Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkártól.

Az egészségügy területén végzett munkássága elismeréseként Vecsésért Életműdíj kitüntetésben részesült dr. Vereb Éva felnőtt háziorvos, aki 1987 óta gyógyítja a vecsési betegeket. Szintén Vecsésért Életműdíj kitüntetésben részesítették Saska Istvánnét, aki 1969 és 1988 között körzeti nővérként dolgozott az Achim András utcai rendelőben, majd 2006-ig a BM kórház főnővére volt. 21 évig önkormányzati képviselőként dolgozott a városért, a szociális bizottság elnöke volt.

Vecsésért Életműdíj elismerést vehetett át szerkesztőségünk munkatársa, a Vecsési Tájékoztató korábbi főszerkesztője, Szalontai János, aki 1989 óta aktív résztvevője a vecsési közéletnek. Egyéb érdemei mellett az elképzelései alapján az Erdélyi Kör közreműködésével készült el a Megmaradás Emlékmű, továbbá 2004 és 2010 között a vecsési férfi kézilabda szakosztály vezetője volt. Tíz éven át szervezte a Vecsési Tavaszi Fesztivált, melynek jelentős szerepe volt a Gyergyószárheggyel kötött testvérvárosi kapcsolat elmélyítésében. 2007 óta szerkeszti a Vecsési Kalendáriumot.

Vecsés Díszpolgára elismerő címet adományozott a képviselő-testület dr. Horváth János háziorvos részére, aki immár 42 éve dolgozik fáradhatatlanul és lelkiismeretesen a vecsési betegekért. Dr. Horváth Jánost a vecsési háziorvosok kollegiális vezetőnek választották. Évek óta a Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékének oktatója. Nyolc éven át önkormányzati képviselő, majd a város alpolgármestere volt. Dr. Horváth János bejelentette, idén december 31-én végleg nyugállományba vonul.

Szöveg és kép: Varga Norbert