Közhely, de igaz a mondás, hogy a történelem gyakorta ismétli önmagát. 2019 októberében az önkormányzati választáson elsöprő győzelmet arattak Vecsésen a Fidesz-KDNP jelöltjei, az elmúlt bő négy és fél év semmit nem változtatott a korábbi helyzeten, azaz június 9-én ismét a Szlahó Csaba polgármester vezette helyi szervezet jelöltjei gyűjtötték be a szavazatok jelentős többségét. Tekintettel az elmúlt évek fejlődésére, nem volt meglepő, hogy nem ingott meg az irántuk mutatott választói bizalom.

A hazai választások történetében ez volt az első alkalom, hogy egy­időben tartották az önkormányzati és az európai parlamenti választást. A kampány hivatalosan április 20-án kezdődött, Vecsésen a FIDESZ–KDNP, a Demokratikus Koalíció, a Mi Hazánk Mozgalom és a Magyar Szocialista Párt szállt versenybe az önkormányzati mandátumokért, továbbá egy pártoktól független jelölt, Nagy Péter mérette meg magát képviselő- és polgármesterjelöltként. A választási kampány különösebb botrányok nélkül, nyugalomban telt, a pártok vezetői abban szerencsére egyetértettek, hogy nem szabad politikai csatatérré változtatni a várost. Helyesen tették, hogy egymás rágalmazása helyett saját programpontjaik megismertetésére helyezték a hangsúlyt.

Nehéz fába vágta a fejszét, aki a várost vezető képviselőkkel akart versenyre kelni, hiszen az elmúlt évek fejlesztéseivel az egészségügy, a közigazgatás, a közterületek, az oktatás, a kultúra és a sport területén egyaránt magasra helyezte a mércét a jelenlegi városvezetés. Persze, mint minden településen, Vecsésen is vannak hiányosságok, elég csak a vízhálózattal és a vasúti átjáróval kapcsolatos problémákra gondolni, de ezek továbbra is túlmutatnak a település lehetőségein és rendelkezésre álló erőforrásain, ezért az azonnali megoldásukkal kampányolni felelőtlen ígérgetésnek tűnt volna. Ugyanakkor a választók részéről jogos elvárás, hogy a képviselők mindent megtegyenek az ismert problémák mihamarabbi felszámolása érdekében.

Szlahó Csaba családjával együtt szavazott

Szlahó Csaba nyerte a polgármester-választást

A polgármesteri tisztségért öt jelölt indult Vecsésen. Szlahó Csaba – aki független jelölt volt, de a Fidesz–KDNP és a Vecsési Ipartestület támogatását élvezte – az érvényes szavazatok 72,25 százalékával megnyerte a választást, megelőzve kihívóit, Nagy Pétert (független, 9,34%), Hanek Gábort (DK, 8,47%), Szabóné Papp Klárát (Mi Hazánk, 6,95%) és Oláh Lászlót (MSZP, 2,98%).

Egyéni választókerületek

Vecsésen 11 képviselői posztért szállhattak versenybe a jelöltek. Nyolc képviselői helyet egyéni választókerületben, hármat pedig a töredékszavazatok eloszlása alapján, kompenzációs listáról szerezhettek meg. A polgármesterrel együtt Vecsésen 11 fős lesz az új képviselő-testület.

Az 1. számú egyéni választókerületben Skribekné Komár Ágnes (Fidesz–KDNP) 46,18%-kal nyert, magamögé utasítva Nagy Péter független jelöltet (22,75%), Hanek Gábort (DK, 16,65%), Zoltán Lászlót (Mi Hazánk, 11,33%) és Pécsöli Ágnest (MSZP, 3,10%).

A 2. választókerületben Szlahó Csaba (Fidesz–KDNP) képviselőjelöltként is fölényes győzelmet aratott. A szavazatok 75,56%-át érte el, míg a második helyen Tóth Katalin (DK) zárt a szavazatok 11,84%-ával. Antal Sándor (Mi Hazánk) a szavazatok 8,36%-át, Lőrincz Ferencné (MSZP) pedig 4,23%-át kapta.

A 3. számú választókerületben Früh­wirth­né Halász Melinda (Fidesz–KDNP) a szavazatok 61,76%-át érte el. A második helyen itt is a DK jelöltje zárt, Szalai Doriszra a választók 17,28%-a voksolt. A Mi Hazánk jelöltje, Kerekes András 16,95%-ot kapott, Busainé Gyimesi Katalinnak (MSZP) pedig be kellett érnie a szavazatok 4,01%-ával.

A 4. választókerületben dr. Lugosi Mária (Fidesz–KDNP) szerzett mandátumot a szavazatok 60,21%-ával. Osikovicz Petra (DK) a szavazatok 23,28%-át, Szabó Attila (Mi Hazánk) a 12,82%-át, Antal Norbert (MSZP) pedig a 3,69%-át érte el.

Az 5. választókerületben Várszegi Csabára (Fidesz–KDNP) a választók 53,47%-a voksolt, Szalkai Antónia (DK) a szavazatok 24,08%-át, Rejtő Irén Mária (Mi Hazánk) a 15,43%-át, Albert Ferenc (MSZP) 7,02%-át érte el.

A 6. választókerületben Kovács Márton (Fidesz–KDNP) győzött a szavazatok 54,93 %-ával, majd Kalasovszky Bernadett (DK) következett 20,53%-kal. Juhász István (Mi Hazánk) 17,74%-ot, dr. Vonnák Iván Péter (MSZP) 6,74%-ot ért el.

A 7. számú egyéni választókerületben Czibolya Zoltán (Fidesz–KDNP) 61,29%-kal aratott fölényes győzelmet. Koncz Tamás (DK) a szavazatok 16,62%-át, Stefkó Gábor (Mi Hazánk) a 14,27%-át, Deák Petronella (MSZP) pedig a 7,81%-át kapta.

A 8. számú egyéni választókerületben Alattyányi István (Fidesz–KDNP) a leadott érvényes szavazatok 52,72%-át szerezte meg. Szalai Ferenc (Mi Hazánk) 19,47%-ot, Oláh Sarolta (DK) 18,11%-ot, Oláh László (MSZP) pedig 9,69%-ot ért el.

Kompenzációs lista

A települési kompenzációs listáról ezúttal is három képviselőjelölt jutott be a testületbe. Az összesítést követően a DK-nak lett a legtöbb töredékszavazata (1603), ezért a párt két mandátumhoz jutott. Kalasovszky Bernadett és Hanek Gábor lesz a képviselő-testület tagja. 1258 töredékszavazattal egy képviselőt küldhet a testületbe a Mi Hazánk Szabó Attila személyében.

Az eredmények azt mutatják, hogy a 2019-es önkormányzati választáshoz képest nem történt érdemi változás az erőviszonyokban. Akkor is és most is nagy különbséggel nyertek a Fidesz jelöltjei, maguk mögé utasítva a DK, a Mi Hazánk és az MSZP jelöltjeit. (A 2019-ben együtt induló Momentum és LMP idén nem állított jelöltet.) A választás vesztese az MSZP lett, mindössze 513 szavazatot kaptak, így egyetlen képviselőjük sem jutott be a képviselő-testületbe.
A DK helyzete kedvezőbben alakult, októbertől két képviselővel lesz jelen a párt a városvezetésben, a Mi Hazánk pedig először küldhet képviselőt a vecsési önkormányzatba.

Német Nemzetiségi Önkormányzat

A következő önkormányzati ciklusban öt képviselővel folytathatja a munkát a Vecsési Német Nemzetiségi Önkormányzat. A szavazók hét jelölt közül választhattak, valamennyien az Észak-magyarországi Német Önkormányzatok Szövetsége Egyesület (ÉMNÖSZ) színeiben indultak. A testület tagjai: Tófalvi Mónika 72,59%, Frühwirthné Halász Melinda 68,62%, Hunya-Zehetmayer Adrienn 54,18%, Brunner Krisztina 48,54 %, dr. Lugosi Mária 43,10%. Nem szerzett mandátumot: Bittner Olivér 32,22%, Fazekasné Gombár Mónika 26,99%.

Roma Nemzetiségi Önkormányzat

A roma szavazók három jelöltet juttathattak be a nemzetiségi önkormányzat testületébe. A leadott szavazatok alapján Pintér Ferenc, Darab Attila és Laczkó Attila István szerzett mandátumot. Mindhárman a Cigány Közösségek Szövetsége színeiben indultak a választáson.

Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat

Először választhatott képviseletet a Vecsésen az itt élő ukrán közösség. A Nova Hvylja (Magyarországon élő ukrán családok és fiatalok egyesülete) három jelöltje, Pap Tamás Rumen, Mordvinceva Katalin és Pap Tatyjana szerzett mandátumot.

Pest vármegyei közgyűlés

Az önkormányzati választáson a vármegyei közgyűlés összetételéről is dönthettünk. Pest vármegyében négy párt, a DK, a Momentum, a Fidesz–KDNP és a Mi Hazánk listájára lehetett szavazni. Vecsésen a Fidesz–KDNP pártlistájára érkezett a legtöbb voks (4129), majd a DK (1603), a Momentum (1565) és a Mi Hazánk következett (1438) a leadott szavazatok alapján.

Pest vármegye egészét nézve is a Fidesz–KDNP listájára szavaztak a legtöbben (255  330), így a pártszövetség 21 mandátumot nyert a Pest Vármegyei Közgyűlésben. A Momentum 10 mandátumot szerzett (116  461 szavazat), a Mi Hazánk nyolc képviselőt küldhet a közgyűlésbe (96  506 szavazat), a DK pedig hét képviselővel (91  204 szavazat) vesz részt a döntéshozatalban. A közgyűlésben egy vecsési képviselő is lesz Alattyányi István személyében, aki a Fidesz–KDNP vármegyei pártlistájáról szerzett mandátumot.

Varga Norbert