Újabb jelentős elismerést kapott a parakajakos Varga Katalin

Varga Katalin a kanadai kajak-kenu vb-n és a müncheni Eb-n bronzérmet, az országos bajnokságon pedig aranyérmet szerzett

Október végén a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) 18 kategóriában díjazta az idei év legjobb sportolóit és trénereit. Az Év női parakajakosa a vecsési Varga Katalin lett.

Eredményes évet tudhat maga mögött Varga Katalin, aki bronzérmet szerzett a paraversenyek KL2 200 méteres számában a kanadai Halifaxben rendezett kajak-kenu világbajnokságon, majd két héttel később a müncheni Eb-n is harmadikként ért célba, az országos bajnokságon pedig első lett.

– Én lettem ugyan a legjobban teljesítő, de ez egy nagyon nehéz év volt. Úgy gondolom, ezt a díjat az akaraterőmnek, a kitartásomnak és a céltudatosságomnak köszönhetem, de igazából az edzőm tartotta bennem a lelket, ő segített át az idei év nehézségein – mondta a vecsési sportoló.

A kiemelkedő eredményeit úgy érte el, hogy március közepén spirális törés keletkezett a combjában, ami alapból nehezen gyógyul. A talpán volt egy seb, amit felvágtak, kötözgetni kellett, és amikor ráhajolt a lábára, csípőprotézisét túlfeszítette. Akkor azt mondták, lehet, hogy a teljes szezonja rámegy, ő azonban nem az a típus, aki ilyen könnyen beletörődik abba, hogy nem sportolhat. Sőt, már a jövőt tervezi.

– Jövőre már kezdődnek az olimpiai kvalifikációs versenyek, és lesz egy tesztverseny a 2024-es olimpiai helyszínén is – mondta az olimpiai bronzérmes sportoló. 2024-ben szeretné legyőzni az Eb-n és a vb-n is előtte végző angolokat. Ehhez saját bevallása szerint elsősorban erőben kell fejlődni.

– Ez az év nem volt túl reális a sérülésem miatt, a jövő évben látjuk igazán, hogy miben kell fejlődni. Az azonban bizakodásra adhat okot, hogy időben kicsit jobban teljesítettem, mint eddig. Megváltozott felkészülés mellett tudtam így teljesíteni, jövőre egy normál felkészüléssel még jobb lehetek – mondta az év egyik legfantasztikusabb eredményét elérő sportoló.

Sz. Gy.