Pénteken este a regisztráció már azt jelezte, hogy telt ház lesz a VHZ Fúvószenekarának hagyományos karácsonyi koncertjén. Az egyesület vezetői még 40 széket is elhelyeztek, hogy mindenki számára legyen hely.

Ifj. Fazekas József, a VHZ elnöke köszöntötte a közönséget

A szignál után a zenekar „örökifjai” meggyújtották a gyertyákat az adventi koszorún, és közben ismét elbűvölhette a hallgatóságot Szabó Gyula előadásában Ady Endre: Karácsonyi rege – című remeke. Ifj. Fazekas József, a VHZ elnöke köszöntőjében felidézte, hogy húsz éve volt először ajándékkoncert. „A hosszan sorolható szakmai eredmények mellett a legbüszkébb azonban arra vagyok, hogy sikerült keresztény alapokon nyugvó, összetartó közösséget építeni, mely az egész világot megrengető Pandémiát is át tudta vészelni.” – mondotta.

Később így folytatta: „Zeneegyesületünk fő célkitűzése városunk, hazánk, a magyarországi németség zenei kincseinek, népzenéjének népszerűsítése, oktatása, szokásaink, hagyományaink megélése! Amit nem tanítunk meg az ifjúságnak, és nem törekszünk rá, hogy értékként magukénak érezzék, az idővel el fog tűnni, és a múlt szerencsés esetben elemzendő részévé válik. Bízom benne, hogy fiataljaink tovább építik majd mindazt, amit mi megalapoztunk, és az ő segítségükkel tovább gyarapíthatjuk városunk fúvószenei hírnevét.”

Befejezésül kifejezte abbéli reményét, hogy mindenki talál magának olyan zeneszámot, amit sajátjának érezhet. Az est háziasszonya, műsorvezetője Hadamcsik Enikő volt.

A VHZ Ifjúsági Zenekara idén áprilisban a Landesrat Országos Ifjúsági Zenekarok Versenyén, itt, Vecsésen ért el második helyezést. Ünnepi műsoruk most is nagy sikert aratott Szabó Imre karnagy felkészítése és vezénylése mellett.

A Vecsési Hagyományőrző Zeneegyesület koncert-fúvószenekara

Jó volt látni, hogy egyre több tehetséges fiatal bontogatja szárnyait a Vecsési Zeneiskola fúvósszekciójának áldásos tevékenysége jóvoltából. Ezt később a felnőtt zenekarnál is láthattuk, ahol a tapasztalt, nagytudású zenészek mellett a koncert-fúvószenekarban mutatták meg, hogy képesek nagyobb feladatok végrehajtására.

A koncert előtt a zenekar közfelkiáltással felvette soraiba Várady Katie-t (klarinét). A program repertoárja ezúttal is igen széles volt, és mi mással kezdődhetett volna, mint egy világhírű opera, Verdi Aidájának bevonulási indulójával.

A programban Csajkovszkij Diótörő egyveleg feldolgozása jól megfért a polkákkal, a Walzerral és az indulóval. Kedves figyelmesség volt a Heidrun Polka. A polkát testvérvárosunk Reinstetten Neuburgweieri Musikverenjének ajándékaként kapták, melyet betanított és vezényelt ifj. Fazekas József. A többi zeneszám karmestere Szabó Imre volt.

A korábbi évekhez hasonlóan a tánczene, a világzene is tért kapott és ezúttal is hódított a közönség körében.

A My Way-t Frank Sinatra tette világslágerré, a hazai publikum Bánfi Csaba énekművész előadásában élvezhette. A foci vébé latin-amerikai hangulatát idézte fel Láng Rudolf szárnykürtön előadott szambája.

Volt egyszer egy vadnyugat és volt egy Ennio Morricone nevű zenészzseni, aki filmek tömegének írt maradandó, felkavaró filmzenét. Már évekkel ezelőtt is játszott Morricone egyveleget a VHZ, és a siker akkor is, most is, garantált volt.

Különben dühbe jövünk… Szó sem volt erről, de volt zene, humor és nevetés. Ehhez Guido és Maurizio de Angelist, a szintén zseni zeneszerzőket és a mindenki által imádott Bud Spencert, illetve filmjeinek néhány betétdalát kellett felidézni. A humorról a színészt helyettesítő Újvári Zoltán gondoskodott.

Már hagyományos, hogy a koncert nem érhet véget Máté Péter: Zene nélkül mit érek én – száma nélkül. Most Bánfi Csaba színesítette a produkciót.

Az ünnepi ajándékkoncert koreográfiája mindig adott lehetőséget köszöntésre. A legelső köszönet a családtagoknak, a szülőknek, a feleségeknek és a férjeknek szólt, mert ők adják a biztos hátteret az alkotó munkához. Nem maradt el a támogatók felé sem a köszönet, hiszen sok költséggel jár egy ilyen nagy zenekar fenntartása. A zenészek ezúttal Szabó Imre koncertmesternek, karnagynak és ifj. Fazekas József elnöknek – és ahogyan a méltatásban elhangzott – mindenesnek köszönték meg az éves fáradozásukat, amellyel megteremtették a magas színvonalú tevékenység lehetőségét.

Karácsonyi ajándékkoncertek záró aktusa, már hosszú évek óta a Mennyből az angyal és a Csendes éj eléneklése a zenekar és a közönség együttes produkciójában. A szűnni nem akaró vastaps azt sugallta, hogy mindenki az élmény varázsával mehetett haza.

A VHZ Facebook-oldalán élőközvetítésben láthatták a műsort azok is, akik nem tudtak eljutni a hangversenyre, de akár Németországból is élvezhették az előadást, ugyanis onnan is küldtek gratulációkat.

Tegyük ezt mi is, csodálatos volt, köszönjük hölgyek és urak!

Szalontai János, fotók: Varga Norbert