A tiszta és fenntartható közlekedés népszerűsítése nagyon fontos feladatunk, hiszen Magyarországon a károsanyag-kibocsátás ötödéért a közlekedés felel. Ezért iskolánkban minden év szep­temberé­­ben kerékpáros akadályversenyt szervezünk diákjaink számára.

Ezzel csatlakozunk Európa legnagyobb közlekedéssel összefüggő környezetvédelmi kampányához: az Európai Mo­bilitási Hét, illetve az Autómentes nap esemény-sorozatához.

Fő célunk tudatosítani tanulóinkban a környezetvédelem fontosságát és a megvalósítás lehetséges módozatait. Számos más programunk is ehhez a célkitűzéshez igazodik. A mobilitás nap ezen felül a biztonságos közlekedés szabályait is hivatott népszerűsíteni, és nem utolsó sorban kerékpáros ügyességüket is fejleszti.

Tanulóink évről évre lelkesen készülnek a versenyre, mely minden alkalommal az elméleti tudásukat ellenőrző teszt kitöltésével kezdődik. Ezáltal is igyekszünk őket arra sarkallni, hogy fokozottan figyeljenek a kerékpáros közlekedés biztonságára. Ezt egy ügyességi kerékpáros verseny követi, melyen gyakorlati tudásukat is megmutathatják a résztvevők.

Általában a fiatalabb korosztály körében nagyobb az érdeklődés, az idősebb tanulóinkban már nem buzog úgy a versenyszellem. Idén is zömében alsós diákjaink vettek részt a versenyen. Minden résztvevőnek sikerült apróbb kerékpáros ajándékot adnunk. A fődíj pedig minden évben egy népszerű környezetbarát közlekedési eszköz, azaz egy roller, amit a résztvevők között sorsolunk ki. Ez mindig nagy motiváló erőnek bizonyul, a gyermekek nagyon lelkesen versengenek érte, és a szerencsés nyertes nagyon boldogan veszi birtokba. Ez a generáció már biztosan érteni fogja, miért fontos a környezetbarát közlekedési eszközök választása, és remélhetőleg használni is fogja azokat.

Dobiné Oláh Éva és Kiss Sándor pedagógusok