„A legnehezebb időszakon is túl tudtak lendülni a kitartó munkával”

A vecsési egészségügyi dolgozókat köszöntötték

Semmelweis Ignác születésének évfordulóján, július 1-jén köszöntötték a vecsési egészségügyi dolgozókat. Az ünnepségen elismeréseket is átadtak a kimagasló munkát végző kollégáknak.

A Semmelweis-napot, azaz a magyar egészségügy napját 1992 óta ünneplik Magyarországon. Jellemzően ezen a napon adják át az egészségügyi szakmai elismeréseket, és a vecsési egészségügyi dolgozókat is ezen a napon köszönti az önkormányzat.

A Telepi úti szakrendelő épületében megtartott ünnepségen dr. Szarvas Tibor igazgató főorvos köszöntötte a megjelenteket, majd Szlahó Csaba polgármesternek adta át a szót, aki köszöntőjében a koronavírus-járványra utalva hangsúlyozta, borzasztó nehéz időszakon vagyunk túl, amely különösképpen az egészségügyet érintette.
Az egészségügyi dolgozókat méltatva elmondta, büszke rájuk, amiért a legnehezebb időszakon is túl tudtak lendülni a kitartó és jól szervezett munkával. Hozzátette, nem csak az elvégzett munkára lehet büszke a város, hanem az egészségügyi intézmények fizikai megjelenésére és felszereltségére is. Országos szinten is ritkaság, hogy egy húszezer fős városnak ilyen jó állapotban lévő és jól felszerelt szakorvosi rendelője, mentőállomása és alapellátási központja van.

– Nyilván ezért áldozatot is kell hozni, hiszen biztosítanunk kell a feltételeket, de hála Istennek, ezt minden évben tudjuk teljesíteni. Fontos számunkra, hogy az elért színvonalat továbbra is meg tudjuk őrizni – mondta Szlahó Csaba, hozzátéve, hogy az önkormányzat idén a szakorvosi rendelő épületén szeretne végrehajtani egy nagyobb energetikai korszerűsítést, melyhez a városi költségvetésben elkülönítették az anyagi forrásokat.

A polgármesteri köszöntő után az egészségügyi intézmények vezetője, dr. Szarvas Tibor foglalta össze az elmúl két év fontosabb beruházásait és eseményeit. Beszédében kitért a járvánnyal sújtott időszak nehézségeire, kiemelve, hogy a vecsési egészségügyi ellátórendszer ez idő alatt is teljes kapacitással működött. Az alapellátási központ oltópontként is működött, de nem csak vecsésieket oltottak, hanem a környező járások lakosait is, ami jelentős többletterhet rótt a munkatársakra.

– Ezt nem tudtuk volna végrehajtani, ha nincsenek segítségünkre a háziorvosaink és egyéb vállalkozó orvosaink, ismerős egészségügyi dolgozók, akik első szóra, mindenféle ellenszolgáltatás nélkül jöttek és segítettek – hangsúlyozta dr. Szarvas Tibor.

A jó hangulatú ünnepséget Schlanger András előadása színesítette tovább. A színművész szinte már hazajár a vecsési szakrendelőbe, ez volt a kilencedik alkalom, hogy előadóként részt vett a Semmelweis-napon. Ezúttal Arany János: A bajusz című balladáját adta elő, nagy sikerrel.

Az ünnepségen Szlahó Csaba polgármester és Frühwirthné Halász Melinda alpolgármester helyi kitüntetéseket adott át az egészségügyi dolgozóknak. Köszönő oklevél elismerésben részesült az intézmény három munkatársa: dr. Orbázi Zsuzsa, dr. Pál András és dr. Vajda Mária. Elismerő oklevél kitüntetést vehetett át Pintérné Somodi Erzsébet. A Vecsésért Életműdíjat Török Árpádnénak adományozta az önkormányzat. A kitüntetést egy korábbi alkalommal, a városi ünnepségen adták át.

Egész éves munkájuk elismeréseként a vecsési egészségügyi dolgozókat pénzjutalomban is részesítette az önkormányzat. Szlahó Csaba polgármester ezzel kapcsolatban elmondta: „Az igazi erő nem a falakban van, hanem a várvédők lelkében, jelen esetben az egészségügyi dolgozók lelkében lakozik. Igyekeztünk egy kis támogatást biztosítani, amellyel szeretné a város megköszönni azt a sok-sok munkát, amit e falak között végeznek az emberek.”

Szöveg és kép: Varga Norbert