2012 óta megszakítás nélkül a TOP 10-ben a vecsési ökölvívók

Szűcs Szabina (pirosban) az egyik legeredményesebb vecsési ökölvívó

Év elején ismét rangsorolták a 2021-es eredmények alapján a hazai bokszegyesületeket, és a Vecsési Boxklub ismét remek eredménnyel zárt. Összesen 180 egyesület működik, ezek közül 98 szerzett pontot az országos ranglistán, a Seres Attila által vezetett vecsési egyesület pedig az előkelő 8. helyen zárt.

Hatalmas siker, hogy ismét ott vagyunk a top 10-ben. Számos olyan egyesület van a legjobbak között, amelyik sokkal nagyobb költségvetésű gazdasági háttérrel rendelkezik, és egyik sem egy 20 ezres kisvárosban működik. Kis város kis egyesülete vagyunk, mégis fixen tudunk válogatott versenyzőket adni, és ez az eredmény a támogatás szempontjából is fontos – értékelt Seres Attila, az egyesület vezetője.

Seres Attila Nyögéri Sárával és Pap Katával Szerbiában. Sára ezüstérmet, Kata bronzérmet szerzett a nemzetközi tornán

2012 óta folyamatosan a top 10-ben vannak, és véleménye szerint az egész fellendülés onnan indult, hogy 2004 óta önálló teremben tudnak készülni, és hetente több mint 3 edzést tudnak tartani.

– Már nyolc edzővel tudunk dolgozni, és külön tudnak edzeni azok, akik hobbi szinten bokszolnak, kezdők, vagy már komoly versenyzők. De ugyanilyen fontos a remek eredményben a versenyzők hozzáállása, a gyerekek szorgalma is. Amikor a Covid miatt be kellett zárni, akkor is tudtunk készülni, nem volt komolyabb fennakadás – mondta Seres.

Elárulta, az ökölvívás még mindig népszerű, ugyanakkor a versenysport már nem annyira.

– Nem tudom az okát, folyamatosan keressük. Az biztos, hogy az élet egyéb területein előbb érhetnek el eredményt. Itt hamar kiderül, ha egy-két edzést nem olyan intenzitással dolgozott végig valaki.

De vajon mi kell ahhoz, hogy az egyesület állandósítani tudja a helyét a legjobbak között?

– Folyamatosan kell az utánpótlást monitorozni, keresni olyan gyerekeket, akikben benne van a küzdeni akarás. Észrevenni és menedzselni őket. Sok olyan versenyzőnk van, aki magyar bajnokságban érmes lett, de pár év után tovább lépett. Emiatt vezettük be azt a rendszert, hogy a kezdők és a versenyzők edzése egybe folyik. Ennek köszönhetően látják a kicsik is, hova lehet feljutni – magyarázta a szakvezető.

December végén olyan versenyt rendeztek, melyen csak kezdők indulhattak, ezzel is népszerűsíteni akarták a sportágat, így is lehetőséget adni a fiataloknak, hogy kipróbálják magukat versenykörülmények között.

– A dicsőség azonban nemcsak az enyém, hiszen sok időmet leköti, hogy a női válogatott edzője is vagyok. Szűcs Szabina mellett további két versenyzőnk is a keret tagja. Vecsésen a két fő támaszom Horog Tímea, aki a mi versenyzőnk volt, és most már edzősködik, valamint Hajdú Tamás. Amikor én távol vagyok, ők ketten viszik az egyesületet – mondta Seres.

Szeretne többet lenni a versenyzőkkel, de tisztában van vele, ezen a szinten csak csapatmunkával lehet sikert elérni. Ugyanakkor tudja jól, ha nincs jelen, akkor is jó irányba mennek a dolgok, és nem áll le az élet. Erre a legjobb bizonyíték, hogy több olyan versenyző is van, akik úgy nyertek utánpótlás versenyt, hogy nem tudott ott lenni velük a ring mellett.

– Bízunk benne, hogy idén is meg tudjuk ismételni az eredményt, hiszen több korosztályban is van válogatott versenyzőnk. Szűcs Szabina a felnőttek között, Pap Kata az ifiknél, Nyögési Sára az utánpótláskorúaknál – összegzett Seres. Hozzátette, általában a top 10-et szokta célként kitűzni maguknak, így nincs kényszer a versenyzőkön, és ennek köszönhetően az önkormányzat is eredménykényszer nélkül támogatja az ökölvívást.

Sz. Gy.