Országgyűlési választás és országos népszavazás 2022

A Köztársasági Elnök 2022. április 3. napjára tűzte ki az országgyűlési képviselők általános választását és a Kormány által kezdeményezett kérdésekben az országos népszavazást.

Február 11-éig a Nemzeti Választási Iroda értesítő megküldésével tájékoztatta a választópolgárokat, hogy szerepel a szavazóköri névjegyzékben. Aki 2022. január 26-át követően kerül be a települési szavazóköri névjegyzékbe, a Helyi Választási Iroda tájékoztatja értesítő átadásával vagy megküldésével február 12-étől kezdődően.
A választásokhoz kapcsolódóan választópolgárként számos ügyben van lehetőség kérelmet benyújtani.

Szavazóköri névjegyzékkel kapcsolatos kérelmek

Mozgóurna iránti kérelem: az a választópolgár, aki a szavazás napján egészségi állapota, fogyatékossága vagy fogva tartása miatt nem tud megjelenni a szavazóhelyiségben, mozgóurna iránti kérelmet nyújthat be.

A kérelemnek a helyi választási irodához levélben vagy elektronikus azonosítás nélkül elektronikus úton március 30-án 16 óráig, személyesen vagy elektronikus azonosítással elektronikus úton április 1-jén 16 óráig, 2022. április 1. 16 órát követően elektronikus azonosítással, elektronikus úton április 3-án 12 óráig, szavazatszámláló bizottsághoz meghatalmazott útján vagy meghatalmazással nem rendelkező személy általi kézbesítésével legkésőbb április 3-án 12 óráig kell megérkeznie.

Külképviseleti névjegyzékbe vétel: ha a választópolgár a szavazás napján külföldön tartózkodik, lehetősége van arra, hogy valamelyik külképviseleten (nagykövetségen vagy konzulátuson) adja le szavazatát. A külképviseleti névjegyzékbe való felvételre irányadó kérelemnek legkésőbb március 25-én 16 óráig kell megérkeznie a helyi választási irodához. A kérelem módosítására március 25-én 16 óráig van lehetőség. Amennyiben a választópolgár mégis Magyarországon szeretne szavazni, legkésőbb március 30-án 16 óráig kérheti törlését a külképviseleti névjegyzékből.

Átjelentkezés: az a választópolgár, aki a szavazás napján Magyarországon, de nem a lakóhelyén tartózkodik, átjelentkezéssel szavazhat. Átjelentkezni bármelyik magyarországi településre (budapesti kerületbe) lehet. Minden településen kijelölnek egy szavazókört az átjelentkezéssel szavazók részére.

Az átjelentkezésre irányuló kérelemnek legkésőbb március 25-én 16 óráig kell megérkeznie a helyi választási irodához. A választópolgár ezt a kérelmet március 25-én 16 óráig módosíthatja vagy – levélben történő vagy elektronikus azonosítás nélküli elektronikus benyújtás esetén – visszavonhatja. Április 1-jén 16 óráig – személyes vagy elektronikus azonosítást követő elektronikus benyújtás esetén – visszavonhatja.

Központi névjegyzékkel kapcsolatos kérelmek (folyamatosan, választástól függetlenül beadható kérelmek)

Magyarországi lakcímmel rendelkező magyar állampolgárok nemzetiségi névjegyzékbe vétele: az a magyarországi lakcímmel rendelkező magyar állampolgár, aki Magyarországon honos nemzetiséghez (bolgár, görög, horvát, lengyel, német, örmény, roma, román, ruszin, szerb, szlovák, szlovén, ukrán) tartozik, kérheti, hogy a központi névjegyzékben kerüljön feltüntetésre a nemzetiséghez tartozás, és március 18. 16 óráig kérelmezheti azt is, hogy az országgyűlési képviselők választásán nemzetiségi választópolgárként szavazhasson, így a pártlista helyett nemzetiségi listára szavazhat.

Személyes adatok kiadásának tiltása: a választópolgár megtilthatja, hogy személyes adatait átadják pártok és jelöltek részére, közvetlen politikai kampány céljából.

Segítség fogyatékossággal élők szavazásához: március 25-én 16 óráig kérhető Braille-írásos sablon a szavazólap kitöltéséhez. Március 30-án 16 óráig kérheti a választópolgár, hogy akadálymentesített szavazóhelyiségben szavazhasson.

Magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárok: a magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar választópolgárok levélben adhatják le pártlistára szavazatukat az országgyűlési képviselők választásán, és levélben szavazhatnak az országos népszavazáson. A választópolgár a Nemzeti Választási Irodához benyújtott regisztrációval március 9-én 16 óráig kérheti az április 3-ai választásra a névjegyzékbe vételét a levélben történő szavazáshoz. Aki korábban regisztrált, módosíthatja a szavazási levélcsomag átvételének címét vagy értesítési címét.

Fenti kérelmekre vonatkozó nyomtatványok elérhetők a https://www.valasztas.hu/ugyintezes és a https://www.vecses.hu/valasztas oldalon.

Vecsés városban a szavazókörök címei és területi beosztásuk (utcajegyzék) a https://vtr.valasztas.hu/ogy2022/egyeni-valasztokeruletek és a https://www.vecses.hu/valasztas oldalon található.

Mohainé Jakab Anikó jegyző, HVI vezető