„Nagymamánál nőttünk fel, és naponta hallottuk svábul az utcaneveket”

Tavaly szeptember 26-án német nyelvű utcanévtáblákat avattak Vecsésen, emléket állítva a régi időknek, amikor még néhány magyar és szlovák családot leszámítva németajkúak lakták az egykori falut. Ehhez kapcsolódva közöljük olvasónk írását.

Az ünnepélyes eseményről – melyet a Káposztafeszt – a vecsési savanyú káposzta ünnepe című könyv bemutatójával együtt tartottak meg – szóló cikkünket a Vecsési Tájékoztató tavaly októberi számában olvashatták. Egy kedves olvasónk januárban azzal kereste meg szerkesztőségünket, ha módunkban áll, közöljük a német nyelvű névtáblákhoz és a régi utcanevekhez kapcsolódó gondolatait. A kérésnek eleget téve Krausz Istvánné (Stark Somlai Róza Erika) írását változtatás nélkül közöljük.

„A tavaly szeptember 26-ai német nyelvű névtábla avatásról szeretnék néhány gondolatot írni. Az ünnepek alatt többen felhívtak a faluból, érdeklődtek, emlékszem-e még, hogy hívták svábul az utcákat?

Hogyne emlékeznék, mi gyerekként a húgommal a Jókai Mór utca 99-ben, a Nagymamánál nőttünk fel, és naponta hallottuk svábul az utcaneveket. A mai idősek sem emlékeznek – hát még a fiatalság! Fonetikusan írom le, ahogy ejtették: Új utca – Nehikozn, Iskola utca – Sujkozn, Fő utca – Haptkozn. Kevesen veszik a fáradságot, hogy megnézzék, de a Vecsési Tájékoztatóban talán többen elolvassák!

Elődeink nem ismerték az irodalmi németet, csak a helyi nyelvjárást (Meundart). A gót betűs írást, az irodalmi németet csak néhány ember, akik polgári iskolát végeztek – mint szüleink, nagynénénk – ismerte. A Malom utcára én sem emlékszem, ritkán kerültünk a Krakkóba. Néhány idősebbet megkérdeztem, de már nem emlékeznek. Sajnos így már a tájnyelv feledésben van, nagy bűne az akkori rendszernek a német nyelv tiltása! 1956-ban a forradalom alatt három hónapig tanultuk a németet, utána ismét az orosz nyelvet.

Akik távolabb életek a fővárostól, jobban meg tudták őrizni nyelvüket. Hallom hetente az Unser Bildschirmben, még az én korosztályom is beszéli a nyelvjárásunkat. Ilyenkor télen én sem kerülök a faluba, nem láttam még a táblákat. Tavaszra bepótolom!”

VT info