Vecsési bokszoló volt a legeredményesebb a nőknél a Bocskai emlékversenyen

Szűcs Szabina (jobbra) ezüst éremmel végzett a Bocskai-emlékversenyen, Kiss Bettina (balra) az első fordulóban búcsúzott. Középen Seres Attila, a sportegyesület elnöke

Szűcs Szabina második helyen végzett a február elején megren­dezett Bocskai István nemzetközi ökölvívó emlékversenyen. A Vecsési Bokszklub versenyzője török, majd kazah ellenfélen keresztül jutott el a döntőbe, ahol az olasz Testa Irma várt rá.

Szabina tisztességesen helytállt a magasan rangsorolt olasz ellen, amit mi sem bizonyít jobban, sok elismerést kapott hazai és külföldi szakemberektől is. Bár kikapott, sokak szerint ezen az összecsapáson bokszolt a legjobban.

– Régóta szerettünk volna vele bokszolni, hiszen jelentős sikerek vannak már mögötte, és Szabina is örült, hogy ilyen minőségi versenyzővel mérkőzhetett. Szerencsére nem volt csalódott, hiszen előzetesen az éremszerzés volt a célkitűzés, és ez sikerült is ebben a roppant erős mezőnyben – értékelt Seres Attila, a vecsési egyesület elnöke.

A sportvezető kiemelte, nagyon erős mezőny gyűlt össze a versenyen, hiszen 20 ország bokszolói, köztük Eb-, vb és olimpiai érmesek vettek részt rajta. Így még inkább elismerésre méltó a megszerzett ezüstérem.

– Szokatlan, hogy közönség nélkül kellett versenyeznünk, roppant szigorú szabályok között. Mindenkinek kötelező volt a tesztelés, csak negatív teszttel lehetett belépni a csarnokba. A külföldiek egy szállodában voltak elhelyezve, azt csak a versenyre hagyták el, szinte egy buborékban voltak végig. A versenyzők csak a ringben vehették le a maszkot, még a bemelegítésnél is rajtuk kellett lenni” – mondta a sportvezető, aki azt is elárulta, volt olyan külföldi csapat, melyet ki kellett küldeni, mert többszöri figyelmeztetés után sem vették fel a maszkot.

A 14 magyar női versenyzőből csak Szűcs jutott döntőbe, a másik vecsési versenyző, Kiss Bettina az első fordulóban búcsúzott. Mivel ő még csak 19 éves, még kell pár év, hogy beleerősödjön a felnőtt mezőnybe, ráadásul ez volt az első versenye 12 hónapnyi kihagyás után.

– Minden résztvevőn látszott, örül, hogy itt lehetett, hiszen ez volt az első komoly nemzetközi verseny Európában. Jól mutatja a rangját, hogy még a Nemzetközi Amatőr Ökölvívó Szövetség elnöke is megjelent a döntő napján, és Szabinának is ő adta át a díjat – mondta Seres.

Jelenleg hosszabb távra nem igazán tudnak tervezni, hiszen senki nem tudja, mikor lehet komoly versenyeket rendezni. Februárban az ifiknek lesz egy korosztályos versenye, majd tavasszal diákolimpiát rendeznek. „Szabina az európai kvalifikációs tornán kiesett, de még egy világ kvalifikációs verseny van előttünk, és a szövetségi kapitány már jelezte, ezen számít rá, így az olimpiai reményeink is élnek még” – összegzett Seres.

Sz. Gy.