Milyen volt a BÁKK tavalyi éve? – A Bálint Ágnes Kulturális Központ évértékelő írása

Ahogy az élet más terü­letén, úgy a vecsési kul­turális életben is nagy változásokat és nem várt kihívásokat hozott a 2020-as esztendő.

Az év elejei programjainkat még zavartalanul bonyolíthattuk le, valamint újonnan elindított családi eseményeink első alkalmát, azonban február végén már szembe kellett nézni a COVID-19 járvány hatásaival. Végül március közepén – a magyarországi első járványhullám kezdetével – a kormányzati döntésnek megfelelően be kellett zárnunk a kulturális központot. A Játékszín „Legénybúcsú” című teltházas előadásával búcsúztunk egy jó időre közönségünktől. Elmaradtak tavaszra tervezett színházi előadásaink, koncertjeink, tematikus programjaink, valamint művészeti csoportjaink és közösségi foglalkozásaink összejövetelei is szüneteltek. Sajnos, az immár hagyományos Bálint Ágnes Mesefesztiválunkat sem tarthattuk meg májusban, ami rendkívüli volt a fesztivál nyolc éve íródó történetében.

A kihirdetett karantén időszakban megpróbáltunk online aktivitásokkal kapcsolatban maradni közönségünkkel, látogatóinkkal: közös táncra invitáltuk őket BÁKK Manóval, interjút készítettünk az elmaradó Mesefesztivál sztárfellépőivel, valamint Meseíró pályázatot is hirdettünk. A Mazsola Játszóház pedagógusai interaktív mesés-kézműves online foglakozás sorozatot indítottak, amellyel próbálták a szülőket segíteni, a gyerekeket pedig hasznos és fejlesztő fe­ladatokkal elfoglalni.

A nyári járványhelyzet enyhültével augusztusban tematikus táborokat szerveztünk, melyeken kedvezményes részvételi díjért vehettek részt a vecsési gyermekek. Három ingyenes szabadtéri eseményt is szerveztünk, korlátozott létszámmal, a járványügyi szabályok betartásával. Júliusban és augusztusban a kulturális központ előtti téren lépett fel Vecsési Hagyományőrző Zeneegyesület Fúvószenekara, illetve a Shadows Band.

Tavasszal elmaradt eseményeinket igyekeztünk az őszi időszakra átszervezni, így szeptemberben és októberben bepótolhattuk a Játékszín „Teljesen idegenek” című előadását, a Zorán koncertet, a Fórum Színház „Love.hu” című előadását, Szabó Gyuri bácsi, a bükki füves ember előadását, valamint Kovács András Péter dupla Dumaszínház előadását. Mindezek ellenére a kialakult járványhelyzet miatt teljes bizonytalanságban vártuk, mikor kell újra korlátozó intézkedéseket bevezetnünk, netán ismét teljesen bezárni intézményünket. A fennálló helyzetben is megpróbáltunk őszre eseményeket szervezni a szigorú szabályok betartásával (létszámkorlát, kötelező maszkviselés, kötelező távolságtartás). Októberben és novemberben még két családi programot valósítottunk meg: a Holló Együttes koncertjét, valamint a Mazsola Játszóház immár hagyományos családi Halloween eseményét. Azonban a november 11-étől életbe lépett járványügyi rendeletben foglaltak szerint újra teljes rendezvénytilalmat kellett érvénybe léptetnünk, melynek értelmében közönségünk azóta sem látogathatja intézményünket.

A tavaszi karanténhelyzet alatt, valamint az újabb rendezvénytilalom idején sem tétlenkedtek, tétlenkednek munkatársaink, hiszen a programok folyamatos átszervezése mellett számos fejlesztést indítottak útjára: megújult a központ színháztermének lelátója, az energiatakarékos fenntartás érdekében napelemeket telepítettek az épületre, az arculatváltás részeként pedig az aula mellett az intézmény weboldala is új külsőt kap, mely nemcsak kinézetében, de funkciójában is megfelel majd a 21. század követelményeinek.

A világjárvány okán át kell gondolni, mit kell tennünk, tennie a kulturális ágazatnak, hogy fenntartható maradjon a jövőben is, keresetet tudjon biztosítani munkavállalóinak és művészeinek, művelődést, minőségi szabadidőtöltést közönségének. Ennek vizsgálatára 2020 őszén online közönségkutatást indítottunk, mely ugyan még csak az első lépése a folyamat realizálásának, azonban a kutatási eredmények ismeretében 2021 tavaszára már terveink szerint olyan eseményeket szervezhetünk – akár online is – melyekkel a megváltozott körülmények között is kiszolgálhatjuk közönségünk igényeit.

Bálint Ágnes Kulturális Központ